Ποιοι είμαστε
Αρχική Η σειρά κινουμένων σχεδίων «The Simpsons» προβλέπει τις κινήσεις του Trump;HOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η σειρά κινουμένων σχεδίων «The Simpsons» προβλέπει τις κινήσεις του Trump;

26 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Αναπαράγεται στο facebook, η παρακάτω εικόνα με τον ισχυρισμό ότι το στιγμιότυπο της σειράς κινουμένων σχεδίων «The Simpsons», προέρχεται από το μακρινό 2002. Είναι αλήθεια; 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ


Η παραπάνω εικόνα που αναπαράχθηκε από χιλιάδες χρήστες, έφτασε τελικά και στην ελληνική κοινότητα του facebook. Όμως ο ισχυρισμός πως το στιγμιότυπο της γνωστής σειράς κινουμένων σχεδίων, προέρχεται από επεισόδιο του 2002 δεν είναι αληθής.

Η φωτογραφία του Τράμπ είναι πραγματική και προέρχεται από τα εγκαίνια του παγκόσμιου κέντρου κατά του εξτρεμισμού στο Ριάντ στις 22 Μαΐου 2017. Ο Τράμπ μαζί με τον σαουδάραβα βασιλιά, Salman bin Abdulaziz, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fatah al-Sisi, άγγιξαν μια λαμπερή υδρόγειο σφαίρα για να εγκαινιάσουν το κέντρο.

Μετά από μερικές μέρες στις 26 Μαΐου 2017 δημοσιεύθηκε στο facebook στη σελίδα “The Simpsons” ένα βίντεο με θέμα τις 125 μέρες της προεδρίας του Trump. Σε αυτό το μικρό βίντεο, στο 6ο δευτερόλεπτο, εμφανίζεται και το επίμαχο στιγμιότυπο.

Έτσι ο ισχυρισμός πως το στιγμιότυπο της σειράς κινουμένων σχεδίων προέρχεται από κάποιο παλιό επεισόδιο 15 χρόνια πριν, δεν είναι αληθής. Το βίντεο της σειράς δημοσιεύθηκε μερικές μέρες μετά τη λήψη της φωτογραφίας του Trump στα εγκαίνια του παγκόσμιου κέντρου κατά του εξτρεμισμού.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.