Φωτογραφίες δείχνουν λύκο να κατασπαράζει κυνηγόσκυλο στη Ξάνθη;

In Fake news, Γκάφες by Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης4 Comments

Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν άρθρα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες που δείχνουν έναν λύκο να έχει κατασπαράξει ένα κυνηγόσκυλο.

 • ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο cnn.griefimerida.grgazzeta.gr κτλ, διαβάζουμε:

Τι έχει συμβεί;

Η είδηση για την κατασπάραξη κυνηγόσκυλων από λύκους, έχει ως αρχική πηγή, δημοσίευμα του xanthinea.gr που πλέον έχει κατέβει. Κατόπιν, αν και αναμεταδόθηκε από μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες, η εικόνες δεν φαίνεται να σχετίζονται με τη περιγραφή του περιστατικού.

Όπως επισημαίνει η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ, η αριστερή φωτογραφία που πιστώνεται ως τεκμήριο της επίθεσης λύκου σε κυνηγετικά σκυλιά στην Ξάνθη, δεν έχει τραβηχτεί από φωτογραφική μηχανή σε μια «επ’αυτοφόρω σύλληψη του συμβάντος» όπως αφήνεται να εννοηθεί στο σχετικό δημοσίευμα, αλλά από αυτόματη ψηφιακή μηχανή υπέρυθρου φωτισμού και απεικονίζει, όχι λύκο, αλλά κογιότ (Canislatrans, είδος τσακαλιού της βορείου Αμερικής). Η φωτογραφία έχει «κατέβει» και χρησιμοποιηθεί, προφανώς χωρίς άδεια, από πηγή του διαδικτύου. Την φωτογραφία «τεκμήριο» της επίθεσης λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους στην Ξάνθη, μπορεί λοιπόν κάποιος να δει στον εξής σύνδεσμο: https://retrieverman.net/tag/coyote-killing-dog/.

Η δεξιά εικόνα του νεκρού κυνηγόσκυλου, προέρχεται από δημοσίευμα του knf.gr, που ανέβηκε στις 30/10/17 και υποστηρίζει πως απεικονίζει δυο κυνηγόσκυλα που σκοτώθηκαν από λύκους, στη Σταυρούπολη Ξάνθης.

Πέρα από μια ανώνυμη μαρτυρία ωστόσο, το άρθρο δεν προσφέρει κάποια άλλη απόδειξη του ισχυρισμού και δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί πως τα τραύματα όπως η οπή και η ανοιχτή κοιλιακή χώρα, έχουν προκληθεί από λύκο ή άλλο ζώο.

Με βάση τα ανωτέρω, η πρώτη εικόνα που δείχνει λύκο να κρατάει στο στόμα του σκοτωμένο κυνηγόσκυλο, δεν έχει καμία σχέση με το υποτιθέμενο περιστατικό, ενώ η δεύτερη εικόνα, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί πως απεικονίζει σκύλο που κατασπαράχτηκε από λύκο.

 • ALOVITOS

  Η φωτο ειναι ψευτικη.Το γεγονος ομως οτι λυκοι κατασπαραζουν κυνηγοσκυλα ειναι περα για περα αληθινο.

 • Grenadieros

  Ας ηταν κανενας ποιμενικος ο σκυλος και αν εβλεπς πως θα κατεληγε ο λυκος….

  • ALOVITOS

   Ειναι πολυ συχνο το φαινομενο λυκοι να κατασπαραζουν κυνηγοσκυλα.Και ποιμενικος να ειναι,δεν εχει καμμια απολυτως ελπιδα απεναντι σε λυκο.Επειδη συνηθως ειναι πολλα τα ποιμενικα,καταφερνουν να τον καταδιωξουν και να σημανουν συναγερμο στον βοσκο οτι κατι συμβαινει,τιποτε παραπανω.

 • The Dutch

  Νομοθέτησαν τώρα τα fake news,περίμενε τώρα θα σωθούμε από αυτές τις @@!
  χαχαχαχαχαχαχαχαχα!