Επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητα του Πανάγιου Τάφου από ερευνητές του ΕΜΠ;

In clickbait, Διάφορα θέματα by Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης110 Comments

Μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη, έπειτα από έρευνα του ΕΜΠ που ανακοινώθηκε από το National Geographic, μεταφέρθηκε στο διεθνή και εγχώριο τύπο με ανακριβείς και παραπλανητικούς τίτλους.

Στα ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, tanea.gr, eleftherostypos.gravgi.gr, tvxs.gr, euronews.griefimerida.gr, protothema.gr, pronews.gr κτλ, διαβάζουμε:

Μερικά ακόμη παραδείγματα.

Τα δημοσιεύματα των tabloid του εξωτερικού, χρησιμοποίησαν ακόμη πιο παραπλανητικούς τίτλους (δείτε εδώ και εδώ).

Τι πραγματικά ανακαλύφθηκε;

Πριν εξηγήσουμε την ανακάλυψη του ΕΜΠ, όπως τη μεταφέρει το National Geographic, θα πρέπει να πούμε δυο λόγια για την ιστορία του Πανάγιου Τάφου.

Η Εκκλησία της Αναστάσεως που φιλοξενεί τον Πανάγιο Τάφο κατασκευάστηκε αρχικά από την Αγία Ελένη, την μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’. Υπέστη βίαιες επιθέσεις, πυρκαγιές και σεισμούς ανά τους αιώνες. Καταστράφηκε ολοσχερώς το 1009, και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε την περίοδο 1024-1048. Ο ναός ξανακτίστηκε χάρη στις φροντίδες των αυτοκρατόρων Ρωμανού Γ’, Μιχαήλ Δ’ Παφλαγόνα και Κωνσταντίνου Θ’ Μονομάχου. Οι μέχρι σήμερα χρονολογήσεις συμφωνούσαν ως προς τις ημερομηνίες τής αναστήλωσης του 11ου αιώνα, αλλά δεν ήταν γνωστό εάν ο Ναός είχε χτιστεί ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρισκόταν το αρχικό κτίσμα του 4ου αιώνα.

 

Σύμφωνα με την προς Κορίνθιους Επιστολή του Παύλου (περ. 54 μΧ), το σώμα του Χριστού τοποθετήθηκε σε τάφο και αναστήθηκε μετά από τρεις ημέρες. Αυτή είναι η παλαιότερη αναφορά στη ταφή του Ιησού. Στα Ευαγγέλια, που εικάζεται πως γράφτηκαν μεταξύ 66 και 96 μ.Χ., γίνεται αναφορά πως το σώμα του Χριστού τοποθετήθηκε σε τάφο που είχε σκαλιστεί σε βράχο από τον Ιωσήφ της Αριμαθέας. Όμως, πολλές επιμέρους πληροφορίες είναι αντικρουόμενες.

Στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ., ο χώρος της σημερινής Εκκλησίας ήταν ναός της Αφροδίτης, όπως αναφέρουν πολλοί αρχαίοι συγγραφείς. Ο επίσκοπος Ευσέβιος της Καισαρείας ισχυρίζεται στο έργο του «Εις τον Κωνσταντίνον Τριακονταετηρικός» (που γράφτηκε 200 χρόνια αργότερα), ότι ο χώρος της Εκκλησίας ήταν αρχικά χριστιανικός τόπος λατρείας, αλλά ότι ο Αδριανός σκόπιμα κάλυψε αυτές τις χριστιανικές τοποθεσίες με χώμα και έχτισε ειδωλολατρικό ναό στη κορυφή, λόγω του μίσους του για τον Χριστιανισμό. Το πιθανότερο όμως είναι πως ο ναός της Αφροδίτης πιθανότατα χτίστηκε στα πλαίσια της ανοικοδόμησης της Ιερουσαλήμ από τον Αδριανό, (που μετονομάστηκε σε Αέλια Καπιτωλίνα) το 135 μ.Χ., μετά την καταστροφή της πόλης, στα πλαίσια της καταστολής της Εβραϊκής εξέγερσης του 70 μ.Χ. και της εξέγερσης του Μπαρ Κόκμπα το 132-135 μ.Χ.

Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α’, διέταξε περίπου το 325 – 326 μ.Χ. να κατεδαφιστεί ο ναός και να αφαιρεθεί το χώμα. Κατόπιν, έδωσε εντολή στον επίσκοπο Μακάριο της Ιερουσαλήμ, να χτίσει στο ίδιο σημείο μια χριστιανική εκκλησία. Ο «Προσκυνητής του Μπορντό» αναφέρει στο Itinerarium Burdigalense το 333: «Εκεί, επί του παρόντος, με εντολή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, έχει χτιστεί μια βασιλική, δηλαδή μια εκκλησία θαυμαστής ομορφιάς».

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, η Αγία Ελένη φέρεται να ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό και έναν τάφο, αν και ο Ευσέβιος δεν αναφέρει την παρουσία της Ελένης στην ανασκαφή ούτε την εύρεση του σταυρού αλλά μόνο τον τάφο. Θεώρησε ωστόσο πως ο τάφος είναι γνήσιος. Ο Σωκράτης ο Σχολαστικός (380-439 μ.Χ.), στο έργο του «Εκκλησιαστική Ιστορία», δίνει ένα λεπτομερές ιστορικό της ανακάλυψης του Αγίου Τάφου από την Ελένη και της κατασκευής του Ναού. Σύμφωνα λοιπόν με τη παράδοση, ο Ναός της Αναστάσεως είχε χτιστεί στα ερείπια του Αρχικού Ναού του 4ου αιώνα. Μέχρι σήμερα όμως, δεν υπήρχαν αποδείξεις.

Η σημαντική ανακοίνωση
Σύμφωνα με το National Geographic, τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο τωρινός Ναός της Αναστάσεως έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια του αρχικού Ναού, που είχε κτιστεί κατά τον 4ο αιώνα από την μητέρα του Κωνσταντίνου Α’.

Από το αρχικό ασβεστολιθικό τμήμα του τάφου και από μια μαρμάρινη πλάκα, συλλέχθηκε ασβεστοκονίαμα που χρονολογήθηκε γύρω στο έτος 345. Μέχρι τώρα, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που υπήρχαν, μέσα και γύρω από το σημείο, χρονολογούνταν από την περίοδο των Σταυροφόρων.

Ο Πανάγιος Τάφος άνοιξε για πρώτη φορά έπειτα από αιώνες τον Οκτώβριο του 2016, όταν το ιερό που περιβάλλει τον Τάφο αποκαταστάθηκε από μια διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Όταν ο Τάφος ανοίχτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2016, οι επιστήμονες βρήκαν κάτω από την μαρμάρινη επένδυση μια παλαιότερη σπασμένη μαρμάρινη πλάκα χαραγμένη με ένα σταυρό, που ακουμπούσε στο σημείο που υποτίθεται ότι βρισκόταν το σώμα του Χριστού.

Κάποιοι ερευνητές υπολόγισαν ότι αυτή, η παλαιότερη πλάκα, μπορεί να είχε τοποθετηθεί τη περίοδο των Σταυροφόρων, ενώ άλλοι πρότειναν παλαιότερες ημερομηνίες. Κανείς όμως δεν ήταν έτοιμος να ισχυριστεί ότι αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φυσική απόδειξη του πρώτου ναού που κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η πλάκα τοποθετήθηκε στο σημείο την εποχή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.

Τα δείγματα κονιάματος, που ελήφθησαν από υπολείμματα του νότιου τοίχου της σπηλιάς, χρονολογούνται στα 335 και 1570. Το κονίαμα που ελήφθη από την είσοδο του τάφου χρονολογείται στον 11ο αιώνα, και είναι σύμφωνο με την ανακατασκευή μετά την καταστροφή του 1009.

Τα δείγματα κονιάματος χρονολογήθηκαν σε δύο ξεχωριστά εργαστήρια χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της οπτικά διεγειρόμενης φωταύγειας (OSL), μια τεχνική που καθορίζει πότε το ίζημα χαλαζία εκτέθηκε στο φως. Τα επιστημονικά αποτελέσματα θα δημοσιευθούν από τη Αντωνία Μοροπούλου και την ομάδα της στο Journal of Archaeological Science: Reports.

Το National Geographic τοποθετείται σαφέστατα ως προς την αξία της ανακάλυψης και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, όπως αυτά που διαβάσαμε σε δεκάδες δημοσιεύματα:

«Ενώ από αρχαιολογικής άποψης είναι αδύνατο να ειπωθεί πως ο τάφος είναι το σημείο ενταφιασμού ενός Εβραίου με το όνομα Ιησούς της Ναζαρέτ, ο οποίος, σύμφωνα με τη Καινή Διαθήκη σταυρώθηκε στην Ιερουσαλήμ το 30 ή 33, τα νέα δεδομένα χρονολόγησης τοποθετούν την αρχική κατασκευή του σημερινού ταφικού συγκροτήματος με ασφάλεια στην εποχή του Κωνσταντίνου, του πρώτου χριστιανού Ρωμαίου αυτοκράτορα»

Συμπέρασμα
Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει σαφέστατα πως το μόνο που επιβεβαιώθηκε είναι η χρονολόγηση των ερειπίων πάνω στα οποία ανοικοδομήθηκε τον 11ο αιώνα ο Ναός της Αναστάσεως και το Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Τα ερείπια αυτά επιβεβαιώνεται πως ανήκουν σε κτίσμα του 345 μ.Χ., δηλαδή της εποχής της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Συνεπώς, επιβεβαιώνεται πως ο κατοπινός Ναός του 11ου αιώνα χτίστηκε στον χώρο ο οποίος είχε θεωρηθεί επί Μ. Κωνσταντίνου πως είναι ο τάφος του Ιησού Χριστού. ΔΕΝ επιβεβαιώνεται, όπως λανθασμένα αναγράφουν στους τίτλους τους τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, πως ο «Πανάγιος Τάφος» ανήκει πράγματι στον Ιησού, γεγονός που επισημαίνει μάλιστα και το ίδιο το National Geografic.

Πηγές

https://news.nationalgeographic.com/2017/11/jesus-tomb-archaeology-jerusalem-christianity-rome/

https://news.nationalgeographic.com/2016/10/jesus-tomb-opened-church-holy-sepulchre/

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/mortar-found-jesus-tomb-dates-constantine-era-180967345/

http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Holy_Sepulchre

Socrates Scolasticus – Historia ecclesiastica

Introducing the New Testament – A Historical, Literary, and Theological Survey

http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf201.toc.html#P7646_3165242

http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf202.toc.html#P394_149362

factchecker.gr/index.php/2017/11/29/jesus-tomb-archaeology-jerusalem/

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής της ιστοσελίδας
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
 • isonymoi

  Φοβερά τα επιχειρήματα σου!Με νίκησες!! Όντως η βλακεια δεν νικιεται!!

 • isonymoi

  Πολλές απόψεις τελείως ανιστόρητες!! Μίσος για Εκείνον διαχρονικό!!! 2000 χρόνια τα ίδια!!! Πολύ θα θέλατε να αρχίσετε παλι τα βασανιστήρια και τις εκτέλεσεις!!!

 • isonymoi

  Προφανως δεν εχεις καταλαβει την Κυριακη Προσευχη.Αρχιζει με το «Πατερ ημων«.Εσυ δεν μπορεις να πεις ουτε τον Δια «Πατερα« ουτε τον Αλλαχ!!Εμεις οι Χριστιανοι μπορουμε! Μας εδωσε το δικαιωμα ο Ιησους Χριστος!!

  • ekatonheir

   Μα δεν εχω αναγκη καποιον -θεικο μπαμπουλα-για να ορισω την υπαρξη μου.Εσενα σου το ειπε κατ ιδιαν;Ποιος θεος ειναι αναρχος και θελει να τον φωναζουν πατερα;Αν σου το υπαγορευαν οι γραφες θα αποκαλουσες πατερα και τα σκατα!
   Τσεκαρε το Heart of journal του 2006.Ξοδευτηκαν 2,5 εκατομυρια δολαρια,με επικεφαλη τον δοκτωρ Herbert Brenson(πορωμενος θρησκοληπτος,καρδιολογος)για να αποδειξει την αποτελεσματικοτητα της προσευχης στην αναρωση των ασθενων.Να σου περιγραψω την πληρη αποτυχια της μελετης;
   Και κατι για την Κυριακη:Αν κοπτεται η εκκλησια για το κλεισιμο των μαγαζιων τις Κυριακες(χαλαει η πελατεια,ε;),ας δωσει το σωστο παραδειγμα…

  • ekatonheir

   Προφανως,κρατας αυτα που θελεις,για τον πατερα σου τον θεο.Δεν ειδες ποση αγαπη δειχνει στο ποιμνιο αν δεν τον υπακουει;Η κανεις πως δεν τα βλεπεις.Το απειροελαχιστο δειγμα αυτο,δεν ηταν ειρωνικο.Ολη η γραφη,ειναι ετσι,με τετοια απεριοριστη θεικη αγαπη.Ζητα και θα μαθεις..

   • isonymoi

    Σου εύχομαι να σου δώσει ο Κύριος μας το μεγα έλεός του!!!

 • isonymoi

  Πραγματι μονο η Αγια Τριαδα ειναι αληθινη!! Γιατι ενω εχεις ματια δεν βλεπεις;;;

  • ekatonheir

   Επειδη η γνωση,σου τ’ανοιγει.
   Η πιστη,σου τ’ασφαλιζει.
   Βλεπεις με τα ματια της πιστης τον ευαγγελισμο της θεοτοκου,δεν χρειαζεσαι γνωσεις για να τον αποδεχθεις,καταρχην,ηδη πιστευεις σε αυτο.Αντιθετα,αν τον ερμηνευσεις ορθολογικα,σκονταφτεις σε πολλα περιεργα…
   Η…πονηρη περιγραφη του Λουκα για τον Ευαγγελισμο της Παναγιας,δεν σε βαζει σε σκεψεις(μα τι ρωταω,εσυ πιστευεις δεν σκεπτεσαι);

   • isonymoi

    Δεν υπάρχει καμία πονηρή περιγραφή!! Πονηρός είσαι εσύ και τα ακάθαρτα πνεύματα από τα οποία είσαι πλήρης. Μετανόησε και κλαψε για τα όσα λες όσο έχεις καιρό. Όταν θα κλείσεις τα μάτια θα είναι πολύ αργά!!!

 • isonymoi

  Τωρα το καταλαβες οτι εγινε εξωσωματικη;Οχι ομως απο την περιορισμενη τωρινη επιστημη αλλα απο το Αγιο Πνευμα!!Πιθανοτατα με τηλεμεταφορα! Αυτο που ισως δεν ξερεις ειναι οτι και η Γεννηση εγινε χωρις φυσικο τοκετο αλλα το Θειο Βρεφος μεταφερθηκε απο το Αγιο Πνευμα απο την κοιλια της Παναγιας στην φατνη και το περιποιηθηκαν οι Αγγελοι.Ετσι οταν ο Ιωσηφ γυρισε πισω ειδε το Θειο Βρεφος γεννημενο και σπαργανωμενοι!!Σημερα θα την λεγαμε καισαρικη αλλα χωρις χειρουργειο!!Πιθανοτατα με τηλεμεταφορα!! Οπως βλεπεις δεν εισαι ο μονος που ψαχνεις οπως λες!!!

  • ekatonheir

   Πω,πω φιλε…και αποκαλεις εμενα σχιζοφρενη;Εχεις μπλεξει την τεχνολογια της σημερινης επιστημης,με την εποχη του χαλκου,πιστευεις και στους Εψιλον;
   Ρε φιλε,δεν με διαβαζεις καθολου,σου αποδικνυω οτι δεν υπηρξε ποτε αγιο πνευμα.Αντι να υποστηριξεις το αντιθετο,προβαλοντας μου στοιχεια για αυτο(οπως κανω συνεχεια εγω)καθεσαι και μου λες οτι αυτο την ξεγεννησε(χτυπιομαστε απο τα γελια και η γυναικα μου και εγω).
   Ασε που οτι λες για το οτι εμεινε παρθενα και μετα τον υπερφυσικο τοκετο,η ορθοδοξια εβγαλε το συμπερασμα αυτο απο ενα χωριο στις Παριμ.δ’:«Διότι και εγώ εστάθην υιός τού πατρός μου, αγαπητός και μονογενής ενώπιον της μητρός μου»Τωρα πως το καταλαβαν οι αγιοι πατεραδες μας αυτο,απο εδω,μονο αυτοι ξερουν.Και οι καθολικοι το πιστευουν:Redemptoris Matter 1987 ,Ιωαννης Παυλος Β.
   Ε,αφου υπαρχει το (περιεργο) χωριο στην βιβλο και η εγκυκλιος του παππα,δεν μπορει,μιλαμε για αει…παρθενια….

   • isonymoi

    Ο Ιησους Χριστος αμα την Γεννηση Του κατειχε ολη την γνωση του κοσμου για τον απλο λογο οτι οι Χειρες Του τον εφτιαξαν.Φαντασου ομως να πηγαινε στους μαθητες του και να τους μετεδιδε την Θεια Γνωση!! Τι νομιζεις οτι θα καταλαβαιναν τιποτα; Τους ελεγε οσα μπορουσαν να καταλαβουν!! Οταν την 50στη πηραν το Αγιο Πνευμα ανοιχθηκαν οι οφθαλμοι και η διανοια τους!

  • ekatonheir

   Που εψαξες και βρηκες πως εγινε και τηλεμεταφορα;Βιβλιο;link;
   στοιχεια;Η μηπως αυτο το λετε εσυ και ο πνευματικος σου μεσα απο τις ερμηνειες σας;Φιλε,το χανεις,μεσα στην τυφλη σου πιστη,μου φενεται οτι το χανεις.Με τετοιο επιπεδο iq θα ηθελα,δασκαλε,να μου ερμηνευσεις(γιατι μονο αυτο μπορεις να κανεις)ετουτο:«Από τον ουρανό, τα άστρα από την πορεία τους πολέμησαν ενάντια στον Σισάρα»Κριτες 5…
   Τι πολεμος των αστρων και Star Trek.Εδω,με τις ερμηνειες σου ειναι ολα τα sci-fi κατοχυρωμενα στην βιβλο….

   • isonymoi

    Ποσο iq εχεις εσυ; Το 136 σου φτανει;;

   • isonymoi

    Εισαι βραδυς τη καρδια!Μετανοησε και μην παιρνεις αλλους στον λαιμο σου! Πραγματικα συμφερει καλυτερα αυτον που γινεται λογος για να απωλεσει καποιος αλλος την ψυχη του να μην ειχε γεννηθει!

 • ekatonheir
 • ekatonheir
 • ekatonheir

  Χωρις στοιχεια,το μονο που μπορεις να κανεις,ειναι ερμηνειες και να αποκαλεις σχιζοφρενη οποιον σου αποδικνυει(με ιστορικα γεγονοτα και στοιχεια μεσα απο τις γραφες)ποσο λαθος εισαι…Οτι δεν σε εξυπηρετει,το βριζεις,το αποκαλεις σχιζοφρενη και ειναι αιρετικο…Πραγματικα(και χωρις ειρωνια)η αντιδραση σου μπρος στην αληθεια ειναι τοσο,μα τοσο χριστιανικη.

 • Jonathan

  Μια διορθωση να κανεις η βασιλικη ειναι σχεδιο δηλαδη ρυθμος και οχι μιας θαυμασιας ομορφιας οικοδομημα οπως αφησες να ενοειθει δες πχ αγια σοφια ειναι βασιλικη με τρουλο

 • isonymoi

  Τα παλαιοτερα χρονια οι επικριτες του Χριστιανισμου ειχαν ως πατημα κατα του Ιησου Χριστου στην αμφισβητηση της Αειπαρθενιας της Υπεραγιας και Δεσποινης ημων Θεοτοκου ! Ελεγαν οι κακοποαιρετοι αυτοι οτι ηταν αδυνατο να κανει καποια γυναικα παιδι και να παραμενει παρθενος!! Τωρα που πλεον με τα περιρισμενα ανθρωπινα μεσα αποδεικνεται η Αειπαρθενια της Παναγιας θα επρεπε να παψουν να αμφισβητουν απο τους ισλαμιστες εως αθεους και γιαχωβαδες και να ασπαστουν την μοναδικη σωτηρια της ψυχης που λεγεται Ορθοδοξια!!

  • ekatonheir

   Δασκαλε,δεν καταλαβαινω:Πως αποδεικνυεται η αει..παρθενια της;

   • isonymoi

    Προφανως δεν το ψαχνεις το θεμα οπως λες!Παντως την ειρωνεια την εχεις σπουδασει καλα!

    • ekatonheir

     Οποιος εχει την μυγα…
     Εσυ παρουσιαζεσαι σαν ανθρωπος που κατεχει την αληθινη γνωση/πιστη/θρησκεια και το διατυμπανιζεις σε ολα τα σχολια σου και μας δειχνεις τον δρομο του Κυριου και τωρα ενοχλει;
     Παντως,χωρις ειρωνια,πολυ θα ηθελα να μαθω πως απιδικνυεται η παρθενια της παναγιας….

 • Chasapidis Spyros

  πρεζα πινεις;

 • Petoras

  Δεν παίζεις σωστά.
  Πρέπει να ρωτήσεις: «Ποια Ελένη?»

  • isonymoi

   Αγια Ελενη!

 • Ανδρέας

  Παρακολουθώ την συζήτηση εδω και μέρες. Επειδή έχει ξεφύγει από την χρονολόγηση ενός μνημείου και έχει μπει στο χριστολογικό αφήνω ένα λινκ όχι τόσο για το ίδιο το βιβλίο όσο για την βιβλιογραφία που μπορεί να βρει όποιος θέλει στο τέλος του,
  https://www.scribd.com/document/105916971/Nikos-Vergidis-Neron-Kai-Xristos

 • ekatonheir

  Νομιζα πως σου απαντησα ολες τις ανακριβειες που αναφερεις πως λεω.Αμφιβαλεις πως ο Νανζιανζηνος εκανε ωδη στη μωρολογια;Μαλλον οχι,γιατι και εσυ το ιδιο κανεις τωρα!
  Ανακριβεια το οτι η ιστορια ειναι μια,αλλα γραφεται διαφορετικα απο την καθε πλευρα για να εξυπηρετηθουν τα συμφεροντα τους;Αν πιστευεις μονο αυτα που σου διδαξε η θρησκεια και οποιοδηποτε αλλο ιστορικο στοιχειο το καταδικαζεις να ζει στην ληθη επειδη καταρριπτει τον μυθο που σου εχουν σερβιρει(συνηθης πρακτικη των χριστιανων,δεν βρισκεις;)τοτε φυσικα και θα σου φαινονται ανακριβειες τα ιστορικα γεγονοτα.Κοιτα,αν καποιος θελει να μαθει ιστορια,σιγουρα δεν θα ανοιξει την βιβλο για να την μαθει εκτος και αν ειναι εσυ!Αν καποιος θελει να μαθει απο πρωτο χερι τις αληθειες του βουδισμου,ας παει στους βουδιστικους τοπου,ας καθισει εκει με τους πατεραδες βραχμανους(η οπως αλλιως λεγονται)και ας διδαχθει απο αυτους.Οτι θα μαθει ομως,θα αποτελει παραδοση των.Ομοιως μου λες να πραξω και με τους Αγιους Τοπους!Ισως να βρω την αληθεια μεσα απο τις χριστιανικες παραδοσεις που βριθουν με τα κτιρια εκει.Ειναι ομως παραδοσεις.Το παρεκκλησι δεν ειναι και ιστορια,ενα μεσαιωνικο αναθημα δεν μου λεει τιποτα,και τα χειρογραφα της νεκρης θαλασσας ειναι πιο αρχαια αλλα δεν τα δεχθηκε ποτε η εκκλησια γιατι παρουσιαζουν τον Ιησου με ανθρωπινες αδυναμιες(ω,τι ντροπη).Οποτε ανακεφαλαιονοντας:Μιλας εκ μερους μιας θρησκευτικης παραδοσης που οταν βρισκεται μπροστα σε ιστορικες αποδειξεις,αλλες τις δεχεται και αλλες οχι,αν δεν εξυπηρετειται ο μυθος τους.Αλλα δικες μου ειναι οι ανακριβειες,επειδη η λογικη μου(απογυμνωμενη απο θρησκευτικες πεποιθησεις)ψαχνει στην ιστορια και οχι στας γραφας!Κλαιω…
  Και για να διορθωθω πρεπει να παω στους αγιους τοπους…
  Ξανα κλαιω…

  • isonymoi

   Θες ανακριβειες ;Σου λεω για τον Αγιο Λογγινο και μου λες οτι ειναι παπικος!Σου λεω οτι εχει παρεκλησσι κατω αποτον Γολγοθα και λες οτι ειναι κατω απο ενα βουνο! Σου ειπα λοιπον οτι αφου δεν γνωριζεις αυτα τα πραγματα και λες ανακριβειες θα πρεπει να τα επισκεφτεις για να γινεις σοφοτερος και να μην γραφεις ανακριβειες!! Δικαιωμα σου να λες τις αιρετικες αμπελοφιλοσοφιες σου! Μην νομιζεις ομως οτι με μερικες αερολογιες που πιστευεις οτι πρεπεικανεις να σε παρει στα σοβαρα!

   • ekatonheir

    Μαλλον δεν διαβαζεις τα σχολια μου.Ποτε δεν ειπα οτι ο Λογγινος ειναι παπικος.
    Λεω πως μου φαινεται περιεργο(και θα επρεπε και σε σενα)που αλλους αγιους τους μοιραζεστε με τους παπικους,και αλλους οχι.Τοτε ποιος ειναι οντως(;)αγιος και ποιος οχι;Α, μα τι λεω;φυσικα των ορθοδοξων.
    Δεν θα καθισω να απολογηθω για την ειρωνια μου στο #βουνο# Γολγοθα(αν το πω βουναλακι,ειμαι ποιο κοντα στον ορο του λοφου;)
    Αντιθετως,θα ελεγα πως εσυ εισαι αυτος που πιανεται απο μικροτατα σχηματα λογου για να με δορθωσεις(;),ενω εχω θεσει σοβαροτερες ανακριβειες απο το βουναλακι(ουπς σορι,λοφο) του Γολγοθα,που περιμενουν να λυθουν υπο το φως της χριστιανικης,ορθοδοξης,μοναδικης σου φιλοσοφιας…
    Και αυτα ειναι ενα μικρο δειγμα των ανακριβειων της χριστιανικης παραδοσης.
    Ορεξη να με σωσεις να εχεις,και εχω πολλα περισσοτερα περιεργα να σου θεσω.
    Πιστεψε με,οι νεες γενεες,πια,ειναι αυτες που δεν περνουν στα σοβαρα τις ιλαροτραγωδιες των γραφων, οχι μονο εγω…

    • isonymoi

     Δυστυχως εχεις δικιο οτι η νεολαια εχει ξεφυγει οπως και εσυ προς τον δρομο του Σατανα! Πραγματι! Αυτοκτονιες,πορνειες,ναρκωτικα,ληστειες,δολοφονιες ολα αυτα ειναι απο ανθρωπους που εχουν φυγει απο την Σκεπη Του και εχουν παραδωθει στον εγωιστικο ολεθρο!!

     • ekatonheir

      Χρειαζομαστε το ελεος του οσο ποτε αλλοτε…Αυτο θα μας σωσει…

     • isonymoi

      Αμην!!!

     • ekatonheir

      Πραγματικα,σε χαιρομαι.Τοση αφελεια,ειναι καμια φορα ζηλευτη!

     • isonymoi

      Εισαι μεγας στο ειδος!

     • ekatonheir

      Μα εσυ εισαι αυτος που βρισκει γαληνη μεσα απο τις γραφες.Ως και υπαρξιακα προβληματα εχεις λυσει με την αναγνωση ορισμενων χωριων απο την βιβλο.Δεν μπορεις σαν αυτονομο και ωριμο ατομο να καταλαβεις πιο ειναι το σωστο και το λαθος,χωρις την παρεμβαση καποιου θεικου μπαμπουλα.Προωθεις φανταστικα γεγονοτα χωρις στοιχεια και δεν διαθετεις τιποτα παραπανω απο τυφλη πιστη.
      Αυτο ειναι μεγαλειο αφελειας.

     • ekatonheir

      Τι εκανε μωρε ο καημενος ο σατανας;Εχεις ιδεα ποσους σκοτωσε ο θεος και ποσους ο σατανας;Γκουγκλαρισε το ετσι για πλακα,να σου φυγει το τσερβελο…

   • ekatonheir

    Ναι,ειδαμε ποσο στα σοβαρα περνουν οι νεοι,πια,την πιστη σου:
    Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πτώση στη στατιστικώς αποτυπούμενη θρησκευτικότητα. Από το 2006 ως το 2015 το ποσοστό των Ελλήνων που δήλωναν θρησκευόμενοι σε διαχρονική έρευνα της Κάπα Research μειώθηκε κατά 34%[43](απο wikipedia).

    • isonymoi

     Προσωπικα χαιρομαι να ερχονται νεοι στην μονη αληθινη Θρησκεια με παραδοση 2000 ετων!Χαιρομαι παλι να αποχωρουν οσοι δεν πιστευουν! Η φτιαχτη κριση που ζουμε ειναι προς την αυτην κατευθυνση της καθαρσης της Εκλησσιας απο ανθρωπους που ειχαν παρησφρισει για να εχουν προσωπικα οφελη!

     • ekatonheir

      Πραγματικα,πρεπει να ανοιξεις καποιο λεξικο.Πως γινεται να ειναι αληθινη αφου και ο ιδιος ο ορος -πιστη-, αναιρει την αληθεια.Αν οντως ηταν αληθινη,δεν θα μιλουσαμε για πιστη αλλα για γνωση…

     • isonymoi

      Αν ερευνουσες τας γραφας με καλοπρποαιρετα θα λαμβανες την γνωση απο το Αγιο Πνευμα!

     • ekatonheir

      Ποιο Αγιο Πνευμα;
      Ο εκλεγμενος δημοκρατικα αρχιεπισκοπος ειναι πραγματι ο εκλεκτος του Αγιου Πνευματος(οπως μας λενε;);.Καποτε λεει,δωδεκα υποφηφιοι απο καθε φυλη,εδωσαν στο Μωυση απο ενα ξερο κλαδι.Μονο του Ααρων ομως ανθησε και εδειξε την θεληση του το αγιο πνευμα για το ποιος θα γινει αρχιερεας…Γιατι δεν πανε με τα ραβδια τους σημερα και να περιμενουν να ανθησουν;
      Στην πρωτο χριστιανικη εκκλησια,ο αρχιερεας,ως κατοχος του Αγιου πνευματος,διαλεγε απευθειας τον διαδιχο του.Μαλλον κατι λαθος θα εφτιαχνε το αγιο πνευμα,γιατι πια η εκλογη του γινεται δημοκρατικα…
      Αφου γινοται συνεχως θαυματα,σε καθε γωνια της ορθοδοξιας,γιατι σε ενα τοσο σοβαρο θεμα,το αγιο πνευμα δεν δειχνει ενα θαυμα,οπως για την ηγεσια ολης αυτης της μιας και μοναδικης,αληθινης θρησκειας;
      Και μαλιστα για να αποφασισει,το αγιο πνευμα,τον αρχιεπισκοπο,χρειαζεται και τρεις και τεσσερις εκλογικες διαδικασιες.
      Θυμησου πως το Αγιο Πνευμα ηταν αυτο,το οποιο εκαψε πολεις,ανοιξε θαλασσες,αναστησε νεκρους και κυβερνα το συμπαν…
      Αλλα δυσκολευεται να εκλεξει τον αρχηγο που θα τον εκπροσωπισει!

  • isonymoi

   Σου ευχομαι να δεις την αληθεια της Ορθοδοξιας που εχει παραδοση 2000 ετων και να ξεφυγεις απο την αιρετικη αερολογια-αμπεολοφιοσοφια σου! Χρειαζεσαι το μεγα ελεος Του οπως το χρειαζομαστε ολοι!

   • ekatonheir

    Μου ευχεσαι να παυσω την λογικη και να πιστεψω τα σκοταδια;Σου ευχομαι να βγεις επιτελους απο τα σκοταδια και να πιστεψεις την λογικη…
    Ακριβως αυτο λεω,σε ολα τα σχολια μου και πιο πανω:Παραδοση!Ολα αυτα ειναι παραδοσεις.Και μεσα στους αιωνες εχουν δεχθει,παμπολες ερμηνειες(αλλες καταδικαστηκαν ως αιρετικες και αλλες αποδεχθηκαν).Και αυτο κανω και εγω.Ερμηνεια.Ισως και ολιγον σκεπτικιστικη).Εσυ απλως αναπαραγεις την χρηστιανικη παραδοση.Πιστεψε με,την γνωριζω ισως και καλυτερα απο καποιους που πηγαινουν καθε Κυριακη εκκλησια.Η ερμηνεια μου ειναι που τσινιζει.Και αν ζουσα σε εκεινα τα χριστιανικα χρονια,στην καλυτερη των περιπτωσεων,θα ειχα εξοριστει,για αυτες μου τις πεποιθησεις…
    Για ενα τετοιο μεγα ελεος φωναζανε και οι παπαδες το 1453!Πραξεις χρειαζομαστε…

    • isonymoi

     Σε ενα ισλαμιστικο καθεστως προφανως και δεν θα τολμαγες να πεις την γνωμη σου αυτη γιατι δεν θα ειχες το Αγιο Πνευμα να σε καθοδηγει! Αυτο το εκαναν οι Ιερομαρτυρες της Ορθοδοξιας απειρες φορες και το πληρωσαν με φρικτα βασανιστηρια!!Σε ενα Ορθοδοξο κρατος δεν θα ελεγες την γνωμη σου οχι γιατι θα φοβοσουν να μη σε βασανισουν αλλα για να μην χασεις τα προνομια !! Αυτο το καλο κανει η φτιαχτη κριση στις μερες μας!! Πολλοι τυχαρπαστοι φευγουν απο την Εκλησσια αφου βλεπουν οτι δεν εχουν να λαμβανουν χρηματα !!

     • ekatonheir

      Οποτε συμφωνουμε για τα προνομια που ειχαν και εχουν οι ορθοδοξοι και οχι μονο.Σε επισημο επιπεδο,η ηγεσια της εκκλησιας προτρεπει,ποιμνιο και κυβερνηση.Εδω πουλησε ολοκληρο βυζαντινο κοσμο στον Σουλτανο για να μην εχει σχεση με τον ομοδοξο του τον παππα.Και μαλλον κατι δεν καναν καλα αυτοι που αναφερεις για να μη βγαλουν φραγκα απο παγκαρι.

     • isonymoi

      Ο Παπας δεν ηταν καθολου ομοδοξος.Αληθινα οι Παπικοι ειναι αιρετικοι και δεν εχουν καμμιασχεση με την αληθινη πιστη!!!

     • ekatonheir

      Και η ορθοδοξια ειναι αιρετικη για τον καθολικισμο.Καποτε και οι δυο ηταν ενα,αυτο εννοω ομοδοξος,τα σπασανε λογω συμφεροντων και αποσχιστηκανε.
      Τωρα και και οι δυο διατυμπανιζουν πως κατεχουν την μοναδικη αληθεια και καταδικαζουν την αλλη θρησκεια να ζει στην ληθη…

     • ekatonheir

      Ο βυζαντινος κοσμος δεν ειχε μουλσουμανικο καθεστως…

   • ekatonheir

    Αν νομιζεις πως η πιστη που διατυμπανιζεις ειναι αληθινη,μαλλον πρεπει να ανοιξεις κανα λεξικο:Πιστη(η)ουσ.:Ειναι η βεβαιοτητα ισχυρισμων χωρις να ειναι δικαιολογημενη.Στην περιπτωση που ειναι δικαιολογημενη,μιλαμε για γνωση και οχι για πιστη…
    Αλλωστε ακομα και το καμπαναριο της εκκλησιας εχει αλεξικεραυνο επανω(οση πιστη και να εχουν οι πιστοι μεσα σε αυτην,η γνωση ειναι αυτη που θα τους σωσει απο τον κεραυνο).

    • isonymoi

     Συγχεεις το πιστευε και μη ερευνα των παπικων με το Ορθοδοξο πιστευε και μη,ερευνα!!

     • ekatonheir

      Το πιστευε και μη ερευνα,ειναι αγνωστου προελευσεως(θεολογος και καθηγητης φιλοσοφιας Χριστος Γιανναρας),οποτε ο καθενας σας θα το παραφρασει οπως του καθεται καλυτερα.Υπαρχει και το «ερευνατε τας γραφας» κατα Ιωαννη 5.Που νομιζω πως ειναι και πιο σωστο.Γιατι οπως προειπα η πιστη δεν ειναι γνωση.Και αν ξεκινας να ερευνεις με πιστη,μονο αποδιξεις δεν χρειαζεσαι για να τα αποδεχτεις.Αλλα να με συγχωρεις που δεν περνω την εβραικη βιβλο ως το μοναδικο πεδιο ερευνας.Εν το μεταξυ, υπαρχει πληθος απο αλλες εκφρασεις στις γραφες,που υποστηριζουν το αντιθετο:

      «Να εμπιστεύεσαι τον Κύριό σου με όλη σου την καρδιά και να μη στηρίζεσαι στη δική σου κατανόηση».
      (Παροιμίες, 3: 5)

      «Μακάριοι όσοι δεν είδαν, και πίστεψαν».
      (Κατά Ιωάννην, 20: 29)

      «Περπατάμε με βάση την πίστη, όχι με βάση τα όσα βλέπουμε».
      (Προς Κορινθίους Β’, 5: 7)

      «Πίστευε τω θαύματι και μη ερεύνα λογισμοίς το γενόμενον».
      (Επίσκοπος Αγκύρας, Θεόδοτος – Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, «Εις την γένναν τού Σωτήρος», Έφεσος 431)

      «Πίστευε εις πατέρα, μη ερευνήσεις δε το πράγμα».
      (Αθανάσιος Θεολόγος, «Quaestiones ad Antiochum»)

      «Πιστευέτω και μη λεγέτω: “Διά τι ούτως και μη ούτως;”. Ίνα μη τοιαύτα διαλογιζόμενος, άρξηται με λετάν και λέγειν: “Πού ουν έστιν ο Θεός, και πώς έστι;”».
      (Αθανάσιος Θεολόγος, «Epistulae quattuor ad Serapionem»)

      «Πιστεύω, ουκ ερευνώ… Ου διώκω το ακατάληπτον… Ου μετρώ το αμέτρητον…».
      (Ιωάννης Χρυσόστομος, «Εις την παραβολήν περί συκής»)

      «Πίστει δέξαι, άνθρωπε, και μη αμφέβαλλε τοις λογιζομένοις, μη αμφίβαλλε τοις παρὰ τών πατέρων δεδοκιμασμένοις, αλλὰ φοβού, και ανεξετάστως πίστευσον. Μάλλον μεν ουν πίστευε, και μη πολυπραγμόνει».
      (Ιωάννης Χρυσόστομος, «Oratio de hypapante»)

      «Πίστευε, μη ερευνών…».
      (Εφραίμ ο Σύρος, «Περί τούς καταζητούντας τού Υιού την φύσιν»)

      «Πίστευσον αδιστάκτως…».
      (Όσιος Ισαάκ ο Σύρος, «Λόγος Γ’)

     • isonymoi

      Εσυ που πιστευεις;

     • ekatonheir

      Προσπαθω να γνωριζω…η καλυτερα,το φιλοσοφω το θεμα…αν τα ετρωγα οσα μου σερβιριζε η ορθοδοξια αμασητα,μαλλον θα ημουν πολυ χαζος τωρα….
      Προσπαθω να μαθω λοιπον,μεσα απο αληθειες και γνωσεις,οχι μεσα απο τυφλη πιστη…

     • isonymoi

      Ακριβως αυτο εκανα και πιστεψα στην Ορθοδοξια!! Οσο θα ψαχνεις τοσο πιο πιστος θα γινεσαι!!

     • ekatonheir

      Πιστευεις σε μια θρησκεια χωρις να εχει ιστορικες αποδειξεις για τον λογο που κυρητει.Για μενα ειναι ανεπαρκη τα στοιχεια που μου παραθετει,ανακριβειες και αντιγραφες αναμασημενα με τις παραδοσεις και την ιστορια των Ιουδαιων.Αλλωστε ειναι και οι μοναδικοι που καταφεραν να κανουν την ιστορια τους,θρησκεια.

     • isonymoi

      Επρεπε να πιστεψεις απο την στιγμη η επιστημη εφτασε να επιβεβαιωσει το κεντρικο σημειο αμβισβητησης της αληθειας Του απο τους κακοπροαιρετους!! Την αγαθη επιστημη βεβαια την φωτιζει η Αγια Τριαδα! Την κακη επιστημη την σκοτιζει ο σατανας!

     • ekatonheir

      Οποια επιστημη ειναι με το μερος μας,ειναι καλη.Οποια εναντιον μας,ειναι σατανικη:Σαν τον Κιμ Γιογκ Ουν ενα πραγμα.Που και αλλοθρησκος ειναι και την επιστημη την χρησιμοποιει εναντιον της ανθρωποτητας,θα χιλλιοκαιγεται στην κολαση!Ok,μεχρι τοτε ομως τι κανουμε;Δειχνουμε την πιστη μας στον θεο και ολα καλα θα πανε.Και αν δεν πανε,οΣατανας θα φταιει…Ακου τον εαυτο σου!
      Αγια τριαδα δεν υπαρχει(θεος χωρισμενος στα τρια)επρεπε καπως να τα συνταιριαξουν οταν ξαφνικα ειχαν να κανουν με δυο θεους,Γιαχβε(ουπς,σορι,Οων)και Ιησου.Για την ιστορικοτητα τοτ Αγιου Πνευματος νομιζα πως ηταν σαφεστατα αυτα που εγραψα…

 • ekatonheir

  Η θεοπνευστια εγκειται στις ερμηνειες των γραφων.Αν κατι δεν εξηγειται επιστημονικα,το μονο μπορουν να κανουν οι πατερες της εκκλησιας ανα τους αιωνες,ειναι ερμηνειες.Και αυτο κανουν.
  Ο ιουλιος Καισαρας αναφερεται απο χρονικογραφους και ιστορικους οχι μονο στην Ρωμη,αλλα και και απο αλλους ιστορικους σε αλλα κρατη.Ο Ιησους αναφερεται(και οτι εχει πραξει)μονο απο τις γραφες.
  Οπως πχ η Εξοδος των Ισραηλιτων.Και ανοιξαν λεει τα νερα για να περασει ο λαος και μετα εκλεισαν πισω τους για να πνιξουν τους αιγυπτιους στρατιωτες.Αυτο υπαρχει μονο στην Παλαια Διαθηκη.Οι Αιγυπτιοι κατεγραφαν στα χρονικα τους ακομα και του ψυλου το πηδημα.Γιατι δεν αναφερουν πουθενα αυτο το τρομερο και μαγικο συμβαν;
  Εδω δεν αναφερουν πουθενα για κανεναν Μωυση που να εζησε 30 χρονια εκει σαν δεξι χερι του Φαραω.
  Στο Δευτερονομιο,στην Εξοδο και στο Λευιτικο που υποτιθεται γραφτηκαν απο τον Μωυση(λεω υποτιθεται γιατι καπου στο τελος,περιγραφει και τον θανατο του,μιλωντας σε τριτο προσωπο:εκει κοιμηθηκε ο Μωυσης)λεει πολλα περιεργα.Καταρχην ο θεος δεν ειχε κανενα προβλημα με το να πνιξει τις αιγυπτιακες λεγεωνες μεσα στα νερα του Νειλου,αλλα τα εκανε πανω του με τους Φιλισταιους που ηταν λιγο πιο περα και τους αναγκασε να κανουν κυκλο-Εξοδος 13(ουπς σορι,θεικο σχεδιο ηταν).Αναφερω ενδεικτικα:μαγικες πρακτικες του πως να γιατρεψεις λεπρο-Λευτικον 14,πως πρεπει να πραξεις,αν στον υπνο σου εκσπερματωσεις-Δευτερονομιον 23(μιλαμε για μια μερα ιερουργια!)Τα παιδια πρεπει να πληρωνουν τις αμαρτιες τον γονεων-Εξοδος 20,εξολοθρευει αυτους που ουρουν σε τοιχους-Βαλιλεων Α,14.
  Και ειναι τοσα πολλα τα καλουδια που αφησε ο Μωυσης,καθ’υπαγορευσην του Θεου,γιατι σαν φιλος προς φιλο μιλουσαν μεταξυ τους-Εξοδος 33
  Ενω ο Ιωαννης λεει πως κανεις δεν ειδε ποτε τον Θεο-Κατα Ιωαννην 1.

 • Stefanos

  Εφόσον ο ΜΕΓΑΣ Κωνσταντίνος έφτιαξε τον ναό της Αναστάσεως σε ΕΚΕΙΝΟ το σημείο, τότε ΕΚΕΙ ήταν και ο Παναγιος Τάφος.

 • ekatonheir

  μου βγαζει σπαμ τα σχολια μου…δεν ποσταρονται

 • ekatonheir

  Ελπιζω να κανεις πλακα με το τι εχει αποδιξει η επιστημη για την γεννεση:
  Καταρχην ο Θεος δημιουργει τον κοσμο εκ του μηδενος με τον λογο!!
  Εκανε τον ουρανο και την γη μαζι.Ομως συμφωνα με την επιστημη το συμπαν ειναι περιπου 14.000.000 χρονια και η γη 4.000.000
  Στην γενεση,ο θεος,την πρωτη μερα δημιουργει το φως και χωριζει το φως απο το σκοταδι.Και ορισε το πρωι και την εσπερα χωρις να υπαρχει ηλιος και φεγγαρι γιατι περιμενε ομως ως την τεταρτη μερα για να φτιαξει τον ηλιο και τα ουρανια σωματα.Ασε δε,που την τριτη μερα φτιαχνει την βλαστηση,χωρις ηλιο ομως φωτοσυνθεση γιοκ…
  Και οσο και να συνεχισω,δεν βλεπω τιποτα το επιστημονικο…

  • Παναγιώτης

   Αντι να προσπαθείτε να καταλάβετε μόνος την Αγία Γραφή, καλό είναι να συμβουλεύεστε εμπειρότερους. Διαβάστε στην ερμηνεία της Γενέσεως από τον Άγιο Βασίλειο εκ Καισαρείας, για να δείτε τι γράφει ο Μωυσής. Αλλού μιλάει για ουρανό, αλλού για στερέωμα, δεν είναι το ίδιο. Η γη καλύπτεται όλη με νερό. Ο ήλιος και τα άστρα εμφανίζονται την τέταρτη μέρα γιατί τότε διαλύονται τα νέφη που καλύπτουν τη γη, από το νερό που εξατμιζόταν λόγω της θερμοκρασίας της. Τα πτηνά προέρχονται απ τα ψάρια. Όσο για την εκ του μηδενός δημιουργία με τον Λόγο … η θεωρεία του Big Bang είναι η καλύτερη απάντηση, φαντάζομαι την έχετε ακουστά. Τα πάντα όσα λέει ο Μωυσής επιβεβαιώνιβται μέχρι κεραίας από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα. Το θέμα είναι να ξέρεις να διαβάσεις αυτά που γράφει. Κ σας παραπέμπω στον Άγιο Βασίλειο, όχι σε κάποιον σύγχρονο.

   • ekatonheir

    Τίποτα δεν μπορεί να επιβληθεί καλύτερα στον κόσμο από τη μωρολογία. Όσο λιγότερο καταλαβαίνουν τόσο περισσότερο θαυμάζουν…».Γρηγόριος Ναζιανζηνός.
    Μονο ερμηνειες κανουν οι πατερες της εκκλησιες.Και εγω και εσυ μπορουμε να κανουμε ερμηνειες.Αν τα παρουμε ως εχει(οπως δηλαδη λενε οι γραφες χωρις να αλλαξουμε ουτε γραμμα απο το λογο του θεου),μονο επιστημονικες αληθειες δεν βλεπουμε.Υπαρχει η Γραφη και οι ερμηνειες αυτης απο παπαδες,καμια επιστημονικη αποδειξη.Φυσικα εσυ θα πιστεψεις την ερμηνεια που σε συμφερει.Για να καταλαβουμε λοιπον την Αγια Γραφη πρεπει να παμε σε πνευματικους για να μας την ερμηνευσουνε γιατι ειναι εμπειροτεροι στην μωρολογια και εμεις φυσικα δεν χρειαζομαστε αποδειξη
    να πιστεψουμε αυτους που διαλαλουν πως το πρωτο διποδο ηταν τελειος ανθρωπος και συνομιλουσε με τα ζωα(αδαμ και ευα).
    Ναι,το στερεωμα ειναι αλλη παραμυθια.Αυτο λεει το εκανε για να δια χωρισει τα νερα τα επανω με τα απο κατω(;;;)τι επιστημονικο εχει εδω;το μονο που μπορεις να κανεις για να το σωσεις ειναι ερμηνεια.Και φυσικα οχι απο καποιον συγχρονο αλλα απο καποιον που εχει αφησει σωστη παραρακαταθηκη ερμηνειων,συμφωνα παντα με τα συμφεροντα της θρησκειας.
    Ε,ναι.Συγνωμη, αλλα πιο αληθινοφανες μου μοιαζει πως η συσσωρευμενη ενεργεια και υλη καποια στιγμη -εσκασαν-παρα το οτι ο λογος δημιουργησε αυτο που ονομαζουμε κοσμος και συμπαν.
    Κριμα, σου γραφω για τον Μωυση πολλα ωραια,αλλα μου τα βγαζει σαν σπαμ.Αν ενδιαφερεσαι μπορω να σου στειλω κανα μειλ.Πραγματικα θα χαρω…

    • Παναγιώτης

     Να διαβάσεις την ερμηνεία του Αγίου Βασιλείου περί της Εξαημέρου Δημιουργίας. Και μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς. Γιατί δε σου φαίνεται «αληθοφανές» ότι ο Θεός Λόγος δημιούργησε εκ του μηδενός? Το Big Bang εκ του μηδενός δημιουργία δεν είναι ουσιαστικά? Ξέρουμε τι υπήρχε στο χρόνο μηδέν, αμέσως πριν την «έκρηξη»? Τι σημαίνει αληθοφανές δηλαδή? Είναι αληθοφανές το Big Bang? Δεν είναι καν έκρηξη, έτσι όπως εμείς θεωρούμε την έκρηξη, καθώς για να εκραγεί κάτι, πρέπει να υπάρχει χώρος εντός του οποίου εκρήγνυται. Όμως με το Big Bang δημιουργήθηκε και ο χώρος που δεν υπήρχε πριν την έκρηξη. Άρα τι είδους έκρηξη ήταν αυτή? Ήταν έκρηξη ή… «έκρηξη»?

     Άρα μιλάμε ήδη για πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε. Άν τώρα κάνεις την καλόβουλη υπόθεση ότι πιθανόν να υπάρχει Θεός, και ο Θεός αυτός δημιούργησε το σύμπαν εκ του μηδενός, τι σε ωθεί να θες οπωσδήποτε να φαίνεται αληθοφανής ο τρόπος της δημιουργίας? Μα αν ήταν αληθοφανής, ο δημιουργός δε θα ήταν Θεός. Ωστόσο ο Λόγος δημιουργεί τους νόμους της φυσικής και οι νόμοι είναι το μέσον της δημιουργίας.

     Πουθενά στην Παλαιά Διαθήκη δε λέει ότι ο Αδάμ και η Εύα συνομιλούσαν με τα ζώα. Ήταν στον Παράδεισο, δηλαδή μετείχαν της Θείας Χάριτος και είχαν γι αυτό εξουσία πάνω σε όλα τα πλάσματα και στα στοιχεία της φύσεως. Ο Αδάμ έδωσε τα ονόματα των διαφόρων ζώων, το οποίο σημαίνει ότι έκανε επιστήμη, αφού για να δώσει ονόματα στα ζώα, τα εξέτασε πρώτα και είδε τι όνομα ταίριαζε στο καθένα. Άρα ποιος ξέρει πόσους αιώνες εξελικτικής διαδικασίας περιέχει αυτή η απλή περιγραφή. Μην μπερδεύεις τη συνομιλία με το φίδι, γιατί είναι σαφές από το κείμενο ότι δεν ήταν ένα φίδι, αλλά ο σατανάς που του επιτράπηκε να μπει μέσα στο φίδι και μιλούσε μέσα από αυτό. Το αν όλα αυτά είναι κυριολεκτικά ή μεταφορικά, με βάση τις δοξασίες εκείνης της εποχής, είναι ένα άλλο θέμα, όμως είναι μεγίστης σημασίας το ότι λέει ότι ο πρώτος άνθρωπος ήταν εξ αρχής λίαν καλός και κατ΄ εικόναν Θεού. Το κατ’ εικόναν έχει, όπως συχνά συμβαίνει στην Αγία Γραφή, διττή έννοια. Πρώτον μεταφορικά: ο άνθρωπος έχει πάνω του τη σφραγίδα του Δημιουργού του. Δεύτερον, στην κυριολεξία κατ΄εικόναν: γιατί ο Θεός όταν ενσαρκώθηκε πήρε μία συγκεκριμένη μορφή, που για εμάς που ζούμε μέσα στο χρόνο φαίνεται να συνέβη πολλές χιλιάδες χρόνια μετά τον Αδάμ, αλλά για τον ίδιο το Θεό που ζει εκτός χρόνου, αυτή η διαδοχή δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

     Το στερέωμα είναι όπως είπες αυτό που διαχωρίζει τα ύδατα τα πάνω από τα κάτω. Τι είναι αυτό? Μα τα σύννεφα του ουρανού είναι τα πάνω ύδατα και το νερό που παραμένει στη γη είναι τα κάτω ύδατα. Η γη αρχικώς καλυπτόταν ολόκληρη από νερό (σύμφωνα με το Μωυσή) το οποίο λόγω των θερμοκρασιών εξατμιζόταν και δημιουργούσε τα νέφη που κάλυπταν ολόκληρη την υδάτινη σφαίρα, που ήταν τότε η γη. Κάποια στιγμή, οι μεταβολές των θερμοκρασιών επέτρεψαν το διαχωρισμό των νεφών που περικύκλωναν τη γη από το νερό της γης – και το κενό ανάμεσά τους ο Μωυσής το ονομάζει Στερέωμα, η ατμόσφαιρα δηλαδή ανάμεσα στο νερό της γης και τα σύννεφα. Αυτή τη διαδικασία περιγράφει με αυτή την πρόταση.

     • ekatonheir

      Πραγματικα,η τυφλη πιστη σε κατι,τελικα σε κανει να τα ταιριαξεις οπως θελεις.Ο αγιος βασιλειος ‘αδελφοποιηθηκε’ με εναν ηγουμενο,τον νικολαο,στην κων/πολη.
      Ελπιζω να γνωριζεις γιατι καταργηθηκε η ‘αδελφοποιησις’ δια ροπαλου,με οικουμενικες συνοδους και γιατι αποκαλουν τους ομοφυλοφιλους,αδελφες.
      Σοβαρο ερευνητη μου ανεφερες…
      «Αυτό το πιστεύω επειδή είναι απίστευτο!».
      Τερτυλλιανός (χριστιανός θεολόγος κι απολογητής).Οταν πιστευεις καπου,εχεις ελαχιστο κριτικο πνευμα.Το μονο που χρειαζεσαι,ειναι καποιες θρησκευτικες παραδοσεις για να εξηγησεις την υπαρξη σου.Αν δεν συντηρειται ο μυθος,να μην το παρουμε τις μετριτοις.Ε,και την ανασταση του Κυριου,να μην την παρουμε τις μετριτοις,τοτε…
      Ακριβως.Και ολα ξεκινανε καπως ετσι λοιπον,με μια υποθεση.Και οχι μονο.Να δεχθουμε πως υπαρχει θεος(αυτο ειναι η πιστη και σε καμια περπτωση γνωση)για να αρχισουν να αφανιζονται λαοι,να ξετυλιγονται δολια πολιτικα συμφεροντα και υπουλη επιζητηση εξουσιας…
      Η φυσικη υπαρχει παντου γυρω μας και εμεις ειμαστε κοματι αυτης.Το ιδιο και οι νομοι της.Υπηρχαν και θα υπαρχουν ανεξαρτητα απο τον λογο.Ο λογος ερμηνευει τους νομους.Και το ιδιο κανεις και εσυ για να αποδειξεις κατι που δεν γινεται να αποδειχθει,γιαυτο πιστευεις σε αυτο.
      Φυσικα και δεν μιλουσαν με τα ζωα.Μονο με τα φιδια.Και φυσικα εφταιγε η γυναικα….
      Νομαδες λαος ηταν,στις ερημους βολιοδερνωνταν,το φιδια και η γυναικα,κυριο προβλημα.Και μιλαμε για μεγαλο μισος,η θρησκεια αυτη απεναντι στην γυναικα.Βασιλειος,Κανονας Θ'(επειδη μου τον παραθετεις τον κυριο):
      «… αλλά εις την γυναίκα οπού τον άφηκε (τον άνδρα της) επειδή αύτη δεν έχει την άδειαν να αφήνει τον άνδρα της αλλά καν δέρνη αυτήν εκείνος, πρέπει να υπομένει κι όχι να χωρίζεται, καν την προίκαν της εξοδεύει, καν εις άλλας γυναίκας πορνεύει, αυτή πρέπει να καρτερεί… Ώστε η μεν γυναίκα, αφήσασα τον άνδρα της, μοιχαλίς είναι, αν πάρει άλλον, ο δε αφεθείς αυτός άνδρας(τσεκαρε εδω),αν πάρει άλλην συγχωρείται…».Τι να διαβασει και τι να αφησει κανεις απι τα διαμαντια του Βασιλειου…
      Τα ζωα δημιουργηθηκαν.Ειπε ο κυφιος και αυτα εμφανιστηκαν.Πουθενα δεν μιλαει για καμια εξελικτικη διαδικασια αιωνων.Αυτο το λες εσυ και εγω και ελπιζω και οι περισσοτεροι.
      Η νοηση τους(αυτων που κατειχαν τα μμε της εποχης τους και κατευθηναν συνειδησεις ),τοσα μπορουσαν να καταλαβουν.Τωρα,αν αντι για την τριτη μερα που εκανε κατι ο θεος,το εφτιαχνε την 24η μερα,παλι θα προσπαθουσες να το συνταιριαξεις στο μυαλο σου,ετσι ουτως ωστε να νοιωθεις ανετα με αυτο.Ερμηνεια δηλαδη….
      «Καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν…».Περαν το οτι τον ποιει κατευθειαν τελειο,παρακαμπτωντας εκατονταδες χρονια εξελιξης,λιγοι παρατηρουν πως ενω μιλουσε λιγο πριν στον ενικο,εδω μιλαει στον πληθυντικο(;)…
      Λες πως τα συννεφα του ουρανου είναι τα πανω υδατα και το νερο που παραμενει στη γη ειναι τα κατω υδατα.Μα τοτε αυτη η περιεργη κατασκευη που λεγεται στερεωμα θα επρεπε να βρισκεται καπου αναμεσα στα συννεφα και στην γη….

      Μηπως γιαυτο ονομαζεται ετσι.Στερεωνει τα συννεφα…

     • Παναγιώτης

      Αγαπητέ το έσχατο σημείο βαρβαρότητας είναι να απαιτείς από τον άνθρωπο να μην πιστεύει, παρά μόνον αυτά που βλέπει και μπορεί να εξηγήσει (πολλές φορές λάθος φυσικά, καθώς η επιστημονική γνώμη αλλάζει αρκετές φορές).

      Φυσικά και είναι γνωστός ο πληθυντικός με τον οποίον αναφέρεται ο Θεός για το Πρόσωπό Του, πίστεψέ με όλοι μας το ξέρουμε το εδάφιο. Αυτό κάποιοι το ερμηνεύουν ως πληθυντικό μεγαλοπρεπείας. Προτιμώ την ερμηνεία ότι εδώ υπάρχει νύξη περί της Τριαδικότητας του Θεού (η οποία πιστοποιείται αργότερα στην Καινή Διαθήκη).

      Αυτό που δεν μπορείς να εννοήσεις είναι ότι η Αγία Γραφή είναι πνευματικό βιβλίο και όχι επιστημονικό εγχειρίδιο. Το οποίο σημαίνει ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι ο προφητικός της λόγος (πχ το ποιήσομεν άνθρωπον κατ’ εικόναν ημετέραν κλπ) και όχι το αν λέει την ηλικία της γης σε εκατομμύρια χρόνια. Αν σε ενοχλεί ότι με βάση αυτό το βιβλίο ο άνθρωπος εδημιουργήθη λίαν καλός, αυτό είναι άλλο, δικό σου θέμα. Δείχνει όμως την πνευματική ανωτερότητα της Γραφής, που προφανώς δεν είναι για όλους, καθώς υπάρχουν πολλοί που επιλέγουν τα βάρβαρα ήθη.

      Όσο για τα όσα φαιδρά αναφέρεις για τον Μέγα και Άγιο Βασίλειο, δεν αξίζουν τον παραμικρό σχολιασμό.

     • ekatonheir

      Δεν απετησα ποτε τιποτα.
      Ξανα λεω.Η τυφλη πιστη θα σε κανει τα συνταιριαζεις οπως σου καθεται πιο καλα.Βλεπεις και καταλαβαινεις μονο οτι μπορεις να ερμηνευσεις και οτι δεν μπορεις το κανεις αληγορια και παραλληλισμο.Σου ειπα,αν ειναι να αρχισουμε να μην περνουμε τοις μετροιτις οτι ομοιαζει με παραμυθακι,να μην παρουμε τοις μετροιτις και την ανασταση η τα θαυματα του κυριου και αφου ειναι λοιπον ειναι ενα πνευματικο βιβλιο πιστης,δεν εχει τιποτα το αληθινο να μας παρουσιασει παρα μονο αιμομιξιες,σαδομαζοχισμο,
      κτηνοβασιες,φονους,παραβασεις ανθρωπινων δικαιωματων,θηριωδιες,μησικακια και ιουδαικη ιστορια(σε προκαλω,ζητα μου να σου αναφερω που τα εχω εντοπισει αυτα,στις γραφες),και οποιαδηποτε διδαχη αν εχει,ειναι κακη αντιγραφη αλλων φυλων.Φυσικα ο πλυθηντικος προσδιδει μεγαλοπρεπεια(μηπως ειναι και κακη αντιγραφη της παλαιας διαθηκης του Ιωβ;),εχει αναγκη ενας αναρχος θεις απο τετοια;Και μιας και το εφερε η κουβεντα,ποσους υιους εκανε ο θεος:«Και ο Κύριος επισκέφθηκε την Άννα· και συνέλαβε, και γέννησε τρεις γιους και δύο θυγατέρες» (ε,και εδω αλληγορια μωρε),Σαμουήλ Α’, 2: 21.Εσυ βεβαια θα προτιμησεις μεσα απο την πιστη σου οποια ερμηνεια σου καθεται καλυτερα,γιατι δεν μπορει να αποδειχθει τιποτα οταν εχεις να κανεις με πιστη.
      Αμφιβαλεις πως πριν μερικα χρονια η εκκλησια χτυπιοταν για να εκλαβανουμε τις γραφες ως εχουν και να μην αλλαζουμε ουτε κομμα απο τον λογο του κυριου;Μονο τον τελευταιο καιρο κανετε συμβολισμους και ερμηνειες(γνωμη μου:επειδη οι πιστοι εχουν αρχισει και σας εγκαταλειπουν κατα συρροη γιατι δεν τρωνε πια τα παραμυθακια).Ετσι ομως,ο θεος χανει την ιστορικοτητα του και γινεται απροσωπος και θεωρητικος και σε καποια χρονια δεν θα εχει καμια σχεση με το χριστιανισμο του βυζαντιου.Οπως εγινε και με τους παλαιοημερολογιτες.
      Δεν θα αναλωθω αλλο για το Αγιο πνευμα,το ανεπτυξα σε αλλον ομοδοξο σου αλλα θα χαρω να το τσεκαρεις,λιγο πιο κατω,μπας και δεις λιγο πιο περα απο ερμηνιες και συμβολισμους,αλλα με τα ματια της πιστης,δυσκολακι.
      Γιατι δεν αξιζουν σχολιασμο τα του Βασιλειου:Φτωχος,ρακενδυτος και πεινασμενος καθως ηταν κοιμιθηκε στα σκαλια του αγιου διονυσιου.Ο Νικολαος,συμφωνα με τον Συμεων τον Λογοθετη,ειδε τον κοιμωμενο,καλοφτιαγμενο νεαρο και τον καλεσε σπιτι του.Τον πλενει και τον ντυνει:λούσας αυτόν και ιμάτιον περιβαλών,συζουν μαζι:ομώροφον είχε και ομοδίαιτον και στο τελις παντρευονται με τελετη στην εκκλησια(η τελετη της αδελφοποιησις ηταν ομοια με τον γαμο:κουμπαροι,μαρτυρες,ζευγαρι μπροστα απο τον ιερεα,συγγενεις κλπ):Τη δευτέρα ημέρα απελθών μετ’ αυτού εις το λουτρόν ήλλαξεν αυτόν και ελθών εν τη εκκλησία εποίησεν αδελφοποίησιν μετ’ αυτού και συνηυφραίνοντο εν αλλήλοις…
      Φυσικα,προκειται για μια προσωπικη σχεση.Ο ηγουμενος την βρισκει με τον ομορφο νεαρο και ο Βασιλειος,αν δεν τον εβρισκε ο Νικολαος,το πιο πιθανο να πεθαινε απο την πεινα…
      Για ευφανταστους λογους η εκκλησια,με εγκυκλιους(7/2/1834 και 26/9/1862)απαγορευσε την αδελφοποιια….
      Και αυτο ειναι ιστορια…

 • ekatonheir

  Η θεοπνευστια εγκειται στις ερμηνειες των γραφων.Αν κατι δεν εξηγειται επιστημονικα,το μονο μπορουν να κανουν οι πατερες της εκκλησιας ανα τους αιωνες,ειναι ερμηνειες.Και αυτο κανουν.
  Ο ιουλιος Καισαρας αναφερεται απο χρονικογραφους και ιστορικους οχι μονο στην Ρωμη,αλλα και και απο αλλους ιστορικους σε αλλες πολεις,κρατη.Ο Ιησους αναφερεται(και με οτι εχει πραξει)μονο απο τις γραφες.
  Οπως πχ η Εξοδος των Ισραηλιτων.Και ανοιξαν λεει τα νερα για να περασει ο λαος και μετα εκλεισαν πισω τους για να πνιξουν τους αιγυπτιους στρατιωτες.Αυτο υπαρχει μονο στην Παλαια Διαθηκη.Οι Αιγυπτιοι κατεγραφαν στα χρονικα τους ακομα και του ψυλου το πηδημα.Γιατι δεν αναφερουν πουθενα αυτο το τρομερο και μαγικο συμβαν;
  Εδω δεν αναφερουν πουθενα για κανεναν Μωυση που να εζησε 30 χρονια εκει σαν δεξι χερι του Φαραω.Γιατι μετα τα 60,του φανερωσε ο Θεος το σχεδιο του.Μιας και τον αναφερεις θα κανω αντιγραφη μερικα απο τα καλουδια που αφησε ο Μωυσης καθ’υπαγορευσην απο τον Λογο του Θεου:1)«Αν κάποιος ανοίξει έναν λάκκο ή αν κάποιος σκάψει έναν λάκκο, και δεν τον σκεπάσει, και πέσει σ’ αυτόν ένα βόδι ή ένα γαϊδούρι, ο ιδιοκτήτης τού λάκκου θα δώσει αποζημίωση, θα αποδώσει χρήματα στον ιδιοκτήτη τους, αλλά, αυτό που θανατώθηκε θα είναι δικό του» (Έξοδος, 21: 33-34).
  2)«Αν άνθρωποι μάχονται μεταξύ τους, και η γυναίκα τού ενός πλησιάσει για να ελευθερώσει τον άνδρα της από το χέρι εκείνου που τον χτυπάει, και απλώνοντας το χέρι της, τον πιάσει από τα κρύφια μέρη του, τότε θα κόψεις το χέρι της· το μάτι σου δεν θα λυπηθεί» (Δευτερονόμιον, 25: 11-12).
  3)«Θα εξολοθρεύσω τον Ιεροβοάμ εκείνον που ουρεί στον τοίχο…» (Βασιλέων Α’, 14: 10).
  4)«Αν είναι ανάμεσά σου ένας άνθρωπος, που δεν είναι καθαρός, επειδή συνέβη σ’ αυτόν τη νύχτα να έχει ρεύση(εκσπερματωσει), θα βγει έξω από το στρατόπεδο, δεν θα μπει μέσα στο στρατόπεδο· και προς την εσπέρα θα λουστεί με νερό· και καθώς θα δύει ο ήλιος θα μπει μέσα στο στρατόπεδο» (Δευτερονόμιον, 23: 10-11).
  Η ο αγγελος που τριγυρνουσε στο στρατοπεδο και εψαχνε να τον σκοτωσει γιατι δεν προσεφερε το δερματακι απο το μπιπμπιπ του υιου του!
  Χαιρομαι που συμφωνεις για το ποσο παραμυθι ειναι η ηλικια της γης(οι γραφες ομως δεν αλλαζουν και αντιθετως,τις πιστευουν).Θεωρεις ομως τον εαυτο σου χριστιανο,οταν κρατας απο την πιστη που κυρητει ο χρηστιανισμος αυτα που σου αρεσουν,ενω τα υπολιπα που δεν στεκουν,δεν ασχολεισαι καν;
  Γιατι ομοιως θα μπορουσα κι εγω να κρατησω τα διδαγματα και τις αληθειες πχ του βουδισμου και να αποτιναξω οτι δεν εχει να κανει με την κουλτουρα μου η οτι δεν μου αρεσει απο κειθε.Αυτο με κανει βουδιστη;

 • Μην μπερδευόμαστε.Άλλο είναι οι θρύλοι,οι δοξασίες και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις κι άλλο η επιστημονική αλήθεια και ακρίβεια. https://uploads.disquscdn.com/images/cc9c420c818eb2833330f8ede01f535bc14e102fb1f524136922b10d9a27eb3d.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/aff840da1564a808aff6a0c07d73ff55d423e700b6fd3ada50d8c4bf040e324f.jpg

 • ekatonheir

  Μηπως δεν ειχε λοιπον και ο χριστιανισμος πολιτικες σκοπιμοτητες και συμφεροντα απο αυτο;Χαριν στο διαταγμα των μεδιολανων του Κωνσταντινου αν δεν κανω λαθος,καταφερε ο χριστιανισμος να νομιμοποιηθει.Η μεταστροφη εξουσιας που εκανε ηταν αποτελεσμα συναλαγης με εναν χριστιανικο λαο που ειχε ηδη αρχισει να αυξανεται αλλα και να ανεβαινει σε κοινωνικα στρωματα.Οι χριστιανοι,εκτος απο την νομικη αναγνωριση που κερδισαν ,αποκτησαν και κρατικα αξιωματα,γη και φοροαπαλαγη του κληρου.Και αυτοι,σε ανταλαγμα,σταματουν να αρνουνται την στρατευση(που ηταν και το μονο που ηθελε ο Μεγας Κωνσταντινος)γιατι μεχρι και πριν την μεταστροφη αυτη,οι χριστιανοι ηταν αντικρατικοι και αντιαυτοκρατορικοι…
  Ερευνωντας ιστορικα,δεν μπορεις να αμφισβητησεις τις πολιτικες σκοπιμοτητες που βγαζουν ματι…
  Αλλωστε και τα μεσα επιβολης των,στην συνειδηση του τοτε λαου μοιαζουν περιεργα:Χρ,λεει ο Ευσεβιος,πως εμφανιστηκε,συνοδευομενο απο την ελληνικη λεξη εν τουτω νικα.Και χαρην σε αυτο το συμβολο,τους κατατροπωσαν ολους στην εκστρατεια τους.Βεβαια ουδεις ειρηνιστης χριστιανος ενοχλειται που εις το ονομα του Ιησου(χρ)σφαχτηκε κοσμος.Το χρ,λεει λοιπον ο Ευσεβιος,το εβαλε αμεσως μετα ο Κων/ος επανω στο στεμα του.Σε κανενα νομισμα ομως εκεινης της περιοδου δεν εμφανιζεται με το χριστογραμμα στην κορωνα του.Η μοναδικη στιγμη της ιστοριας που εμφανιζεται το-χρ-σε νομισμα ειναι το 337.Δηλαδη οταν απεθανε!Μπορει ο ανθρωπος να μην ηθελε να το φορεσει γιατι ακομα και τοτε(στα τελευταια του)θυσιαζε στον Δια και στον Μιθρα…

  • isonymoi

   Σε λιγο θα μας πειτε οτι ο Μέγας Κων/νος θυσιαζε και στον Μωαμεθ!Ελεος πια!Σεβαστειτε τον ανθρωπο που σταματησε τα φρικτα βασανιστηρια και εκτελεσεις των Ιερομαρτυρων!! Οι Χριστιανοι στρατιωτες δεν εφευγαν απο τον στρατο παρα μονο οταν τους καταδιωκαν οι ειδωλολατρες!!Υπαρχουν χιλιαδες παραδειγματα!!Πρωτο απο ολα ο Αγιος Λογγινος!

   • ekatonheir

    Αγιος ο λογγινος;Νομιζα πως αντιπαθεις τους παπικους…
    Ιστορικα αποδειγμενη η αρνηση στρατευσης των χρηστιανων πριν το διαταγμα των μεδιολανων.Στασιαστες,
    αντικρατικοι και αντιαυτοκρατορικοι.Δεν πηγαιναν στρατο.Οσο και να μην σου αρεσει,ετσι εχει η ιστορια.Βριθει απο πολιτικες σκοπιμοτητες.Βεβαια οταν εχεις γαλουχισθει με το λογο του θεου θα βλεπεις μονο οσα σου δειχνει η χριστιανικη παραδοση και μονο αυτα.Ιστορικα τεκμηρια εκλαμβανονται ως ψευτικα γιατι αναιρουν το μυθο που εχουν στησει…
    Μην μου παρουσιαζεις τον Κων/νο ως φιλανθρωπο και πως νοιαζοταν για την ανθρωπινη ζωη:Εν μεσω πολιτικων σκοπιμοτητων(γιατι στην αρχη ηταν πεντε οι αυτοκρατορες)
    εστειλε στον ταφο τον γιο του Κρισπο,την συζηγο του Φαυστα,τον πεθερο του Μαξιμιανο,τον κουνιαδο του Μαξεντιο,τους γαμπρους του Λικινιο και Βασσιανο(οταν καταφερε να αποσπασει την εξουσια απο τους αλλους και να γινει μονοκρατορας).Επαψε ομως τους βασανισμους των χρηστιανων,αφου τους πηρε με το μερος του.Και δεν υπαρχει ουτε και εδω ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ.

    • isonymoi

     Γεματος ανακριβειες εισαι!! Ο Αγιος Λογγινος δεν ειναι παπικος αγιος!! Εχει παρεκκλησιο κατω απο τον Γολγοθα στον Παναγιο Ταφο και εορταζεται απο την Ορθοδοξια στις 16 Οκτωβρίου εκάστου έτους. Η φαυστα (μητρια του κρισπου) κοροιδεψε τον Μ.Κων/νο για να ξεφορτωθει τον διαδοχο και να προωθησει το δικο της τεκνο!! Δεν υπαρχουν επισημες αναφορες για το τελος τους παρα μονο εικασιες των εχθρικα διακειμενων ως προς τον Αυτοκρατορα!!Ο Μ.Κων/νος απαγορευσε τους βασανισμους και τις εκτελεσεις ολων των μη Ρωμαιων πολιτων!!Μεχρι τοτε ο Ρωμαιος πολιτης μπορουσε να βασανισει κα να θανατωσει τον δουλο του χωρις κανενα λογο απλα για την διασκεδαση του!! πραγματι οι Χριστιανοι Ιερομαρτυρες θανατωθηκαν με απανθρωπες μεθοδους!!

     • ekatonheir

      Ο αγιος Λογγινος ειναι κοινος αγιος οπως και η αγια Πολυξενη,ο αγιος Νικολαος και σιγουρα θα ειναι και αλλοι.Δεν εχουν την αποκλειστικοτητα οι ορθοδοξοι(σε αλλα συμφωνουν,σε αλλα τα σπανε και αυτο απο μονο του θα επρεπε να σε προβληματιζει).Με αυτα τα δεδομενα,το οτι καποιος εχτισε ενα παρεκκλησακι με το ονομα του κατω απο ενα βουνο,μαλλον αποτελει αποπειρα οικειοποιησης του αγιου αυτου…
      Οι αιτιες και οι αφορμες των δολοφονιων που εκανε ο Κων/νος,βρισκονται στην ιστορια(εκτος απο την χρηστιανικη παραδοση που δεν τις παραδεχεται)αντλουνται και απο εγκυρες εγκυκλοπαιδειες:Ο Μαξιμιανος ηθελε να γινει Αυγουστος,τον εδιωξε ο Μαξεντιος και αυτος πηγε στην Φευστα,την κορη του.Αντρας της ηταν ο Κων/νος και δεχθηκε να τον προστατευσει.Οταν εμαθε ομως τα Αυγουστιαλικια του Μαξιμιανου,ποιος τον ειδε και δεν τον φοβηθηκε.Και δεν του εφτανε μονο Μαξιμιανος αλλα η μπορα πηρε και την Φαυστα και τον Μαξεντιο και μια χουφτα ακομα επιδοξους(wanna be) αυτοκρατορες,ετσι για να δειξουμε τι εστι Κων/νος.Και τα καταφερε!Εως τοτε,η εξουσια ηταν μοιρασμενη σε 4 αυτοκρατορες.Μετα τις δολοφονιες αυτες και την επιρροη που ασκουσε η μανα του(πρωην πορνη σε πανδοχειο,ενω ο γιος της την παρουσιαζε βασιλισα απο την Αγγλια!),ο Κων/νος πετυχε το μονοκρατοριλικη.Αλλωστε,η Ελενη ειχε βαλθει τοσο να προωθησει τον γιο της σε Αυγουστο κατα του Μαξεντιου,που εφτασε και στο σημειο να χωρισει την Θεοδωρα απο τον ιδιο και να την κανει να αποσυρθει στα δωματα της.Πριν απο ολα αυτα,ας θυμηθουμε πως ο Κων/νος ηταν νωθο παιδι του Κωνσταντιου και με τον αιφνιδιο(;)θανατο του καθως επεστρεφε,ανακυρηξε καισαρα,ο «στρατος»τον Κων/νο.Οι χριστιανοι μονο με την ανοδο του αποδεχονται την στρατευση,το κρατος και το προσωπο του αυτοκρατορα και το ΧΡ εμφανιζεται στις ασπιδες των στρατιωτων του.Ε,μετα απο τετοια τιμη που του εκαναν να μην κανει και αυτος ενα νομο(που να κλεινει πονηρα το ματι στον χριστιανισμο) για την θανατωση δουλων;Και τελος παντων μιλαμε για μια νομικη διωξη.Νομιζεις πως σταματησε ο βασανισμος και η θανατωση;Ασε που με εδικτο,επετρεπε τον βασανισμο αλλα οχι τον θανατο του δουλου.Οπως και να εχει,οσες εδικτες και να μαζευε ο παραβατης,ο δουλος παρεμενε στην δικαιδοσια του αφεντη του.Και αυτα ειναι ιστορια.
      Βεβαια αυτη η ιστορια περι συμφεροντων και συναλλαγων με τον τοτε χριστιανικο κοσμο αποτελει ~εικασια και συκοφαντια~για την ορθοδοξια,γιατι λερωνει τη φημη του Κων/νου.
      Κι ομως.Ετσι ηταν οι εποχες τοτε.Με οση χριστιανικη επικαλυψη και αν το σερβιρεις,καποιοι ανθρωποι,και τοτε και τωρα,πεθαιναν και πεθαινουν αδικα προς οφελος φιλοφοξιων αλλων…

     • isonymoi

      Πρεπει να πας στους Αγιους Τοπους!!

 • ekatonheir

  Ο ιουλιος Καισαρας αναφερεται απο χρονικογραφους και ιστορικους οχι μονο στην Ρωμη,αλλα και και απο αλλους ιστορικους σε αλλες πολεις,κρατη.Ο Ιησους αναφερεται(και με οτι εχει πραξει)μονο απο τις γραφες.
  Οπως πχ η Εξοδος των Ισραηλιτων.Και ανοιξαν λεει τα νερα για να περασει ο λαος και μετα εκλεισαν πισω τους για να πνιξουν τους αιγυπτιους στρατιωτες.Αυτο υπαρχει μονο στην Παλαια Διαθηκη.Οι Αιγυπτιοι

 • isonymoi

  Οι παπικοι θελουν να τον παρουσιασουν ως κτηνος για τον πολυ απλολογο οτι μετεφερε την εξουσια απο την ρωμη στην Νεα Πολη! Και με iq ραδικιου το καταλαβαινεις!

 • Ξένος

  Ιδού η εξιστόρηση του Ευαγγελίου: https://www.wikipedia.gr/wiki/%CE%95%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CF%85
  Όχι πως έχει και κανένα νόημα, αλλά πέφτετε εις διπλούν έξω, αν και δεν νομίζω πως η πρόθεση σας ήταν να μάθετε τι όντως πιστεύουν οι Χριστιανοί για τα γεγονότα του Ευαγγελισμού.. Απλώς έχω βαρεθεί αυτήν την τρολιά, που εν τέλει επαναλαμβανόμενη μύριες φορές παύει να είναι και αστεία και πρωτότυπη. Τουλάχιστον βρείτε κάτι αληθινά ευφυές.
  Μην πάτε στα ευκολάκια…

  • Manouras ΛΑΙΚΟΠΑΙΔΙ Emmanuel

   ΜΑ Η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΑΝΗΣ ΑΔΕΡΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ (ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ) ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ.
   ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΙΚΟΣΑΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΡΕ ΔΑΣΚΑΛΕ;
   ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΥ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΑΘΩΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ POINT SYSTEM ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΩΣΤΕ ΑΥΤΗ Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΥΜΑ ΟΤΑΝ Ο ΘΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΕΑΣ ΕΙ-ΔΙ-ΚΑ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ;
   ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ «ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ» ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ; ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ;;;

   ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

 • ekatonheir

  Παραλογο ειναι πως πρεπει δεχθω την ιστορικοτητα του Ιησου αφου την εχει αποδεχθει το Ταλμουδ η οποια αλλη θρησκεια,χωρις να υπαρχει καποια σοβαρη επιστημονικη τεκμηριωση για αυτο.Ακομα και χρονικογραφοι της εποχης,ναι μεν αναφερουν πολλους με το ονομα του Ιησου σε εκεινα τα χρονια,δεν αναφερουν πουθενα ομως για τα πολλα και θαυμαστα που εκανε αυτος ο Ιησους.Μονο στα Ευαγγελια,που δεν ηταν τεσσερα αλλα ανα τους αιωνες και με τις οικ.συν.κατεληξαν να ειναι τοσα,αναφερονται,αλλα ακομα και ετσι υπαρχουν πολλες ανακολουθιες που πρεπει να σημαζεψουν.Οπως η γεννηση του Ιησου,που ιστορικα δεν συμπιπτει με την σφαγη των νηπιων απο τον Ηρωδη διοτι ο Ηρωδης ηταν νεκρος νομιζω 17 η 7 χρονια,αν δεν κανω λαθος,οταν γεννηθηκε,και πολλα αλλα τετοια στην Καινη και πολλα περισσοτερα στην Παλαια(που την λατρευω!).Δυσκολο να δεχθω τη ιστορικοτητα του Ιησου απο ενα θεοπνευστο βιβλιο οπου δεν χωρει αμφιβολια(οπως οριζει η ορθοδοξια)οταν αυτο κυρητει οτι η ηλικια της γης ειναι γυρω στα 7000 χρονια η οπως ειναι γραμμενο στην γεννεση:Δημιουργησε την πρωτη μερα το φως και υστερα διαχωρισε το φως απο το σκοταδι και ορισε την ημερα και την νυχτα,ελα ομως που την δευτερη μερα,ο Θεος,εφτιαξε τον ηλιο και το φεγγαρι και ολα τα ουρανια σωματα και διαττοντες αστερες…
  Πραγματικα,ειναι τοσα πολλα τα λαθη τα οποια συντηρουν ακομα και σημερα και ασπαζεται και η ορθοδοξια,που μου ειναι πολυ δυσκολο να τα δεχθω ως ιστορικα αυτα.
  Καποτε,καποιος μου ειχε πει:
  Αν ρωτησεις καποιον:Πιστευεις στον Θεο;και σου απαντησει-Ναι,φυγε μακρυα.Αν ρωτησεις καποιον αλλο και σου πει-Οχι,φυγε μακρυα.Αν ομως βρεις καποιον και τον ρωτησεις αν πιστευει στον Θεο και σου πει:Κατσε ρε φιλε,να το φιλοσοφησουμε το θεμα,κανε τον φιλο σου…

  • Ξένος

   Είχαμε κάποτε κάνει μία ωραία κουβέντα περί όλων αυτών με άλλον χρήστη εδώ στα Hoaxes: http://ellinikahoaxes.gr/2017/04/17/sources_for_the_historicity_of_jesus/
   Θα πώ μόνο τρία πράγματα περί των λεγομένων σου
   1) Η παράδοση, δεν είναι ανάξιο λόγου ιστορικό στοιχείο και δεν μπορεί να πετιέται ώς άχρηστη.
   2) 7000 χρόνια; Φίλε δεν μιλάς με προτεστάντη Αμερικανό δημιουργιστή. Τα παράπονα σου εκεί. Από εδώ μεριά τσέκαρε τον Νικόλαο Μεσογαίας επί του θέματος.
   3) Η καλύτερη απάντηση που έχω ακούσει στο «Πιστεύεις στο Θεό;» είναι: «Προσπαθώ»

   • ekatonheir

    1)Φυσικα και δεν ειναι αναξιο λογου(πχ Διγενης Ακριτας,που φυσικα και δεν υπηρξε αλλα ειναι παραδοση,γιατι χωρις αυτον κανεις δεν θα πηγαινε να πολεμησει)αλλα αλλο ιστορια και αλλο η παραδοση που μπορει να ειναι απο αρχαια παγανιστικη εως και συμφεροντων εξυπηρετουσα της εκαστοτε εποχης.
    2)Οσο και να ξινιζει,αυτη ειναι και η επισημη παραδοχη της ορθοδοξιας,εδω ισχυριζεται ακομη πως βρισκομαστε σε επιπεδη γη επειδη το ειπε ο Παυλος,και φυσικα δεν χωρει αμφιβολια για τα θεοπνευστα καλουδια που αφησε παρακαταθηκη.Με ενα απλο γκουγκλαρισμα η στο orthodox,θα εκπλαγεις.
    3)Προσπαθεις να νοησεις κατι που απο μονο του αυτοαναιρειται…φυσικα και θελει προσπαθεια.

    …οταν ακουω καποιον να μου λεει πως βρηκε το φως μεσα απο τις γραφες,στα αυτια μου ακουγεται σαν να βρηκε την ευτυχια μεσα στο σκοταδι του…
    Ειναι σαν να βρηκε την ευκολη λυση,ενα αποκουμπι να ηρεμησει το πνευμα του και να πει τερμα η αναζητηση της αληθειας,την βρηκα!

   • ekatonheir

    4)Ευαγγελια?
    5)Σφαγη Νηπιων?
    6)Γεννεση?
    Την χαιρομαι την Βιβλο.Καθε φορα που την ανοιγω,ακονιζω το μυαλο μου(χωρις ειρωνια).Πραγματικα,ειναι τοσα πολλα τα λαθη που θα μπορουσα να αναφερω,απο την γεννεση ως την ανασταση του Κυριου,αλλα ο χωρος νομιζω πως θα το εκανε να μοιαζει λιγο κουραστικο…

 • ekatonheir

  Ταφος μπορει να ειναι,ταφος του Ιησου,δυσκολακι να ειναι…Μαλλον αναθημα που στηλωσαν προς λατρεια των γραφων που αναφερουν πως εκει ηταν ο ταφος του.Γιατι απο οσο ξερω το μονο που γνωριζουμε για την ιστορικοτητα του Ιησου,ειναι γραφες,ερμηνειες αυτων και πολλες οικουμενικες συνοδοι που διαμορφωσαν τον Ιησου οπως τον ξερουμε σημερα…

  • Grenadieros

   Ασε δε για την μορφη του που αμα καθησεις και βαλεις ποσες εχουν βγει…
   Εδω τον εβγαλαν ξανθο με μπλε ματια και ασπρο δερμα ενα κλικ απο το να μας βγει σουηδος.

 • isonymoi

  Δεν ειναι Ελενη.ΕΙναι Αγια Ελενη!

  • Έλληνας

   Το γνωρίζεις ή το πιστεύεις;

   • isonymoi

    Και ταδυο!

    • Έλληνας

     Το οτι το πιστεύεις δεν μπορώ να το αμφισβητήσω,αλλά το οτι το ξέρεις αμφιβάλλω αν έχεις καν τον τρόπο να επιχειρηματολογήσεις.

  • Grenadieros

   Ελενη με «βιο και πολιτεια» που λεμε,ουτε αγια ουτε τιποτα και να χαρω που απο ολοκληρο Γολγοθα ανακαλυψε με «ραββινους ειδικους» (μην γελατε…) αναμεσα σε εκατονταδες θαμενους τον σταυρο του γεσουα απο τον οποιο εχουν παραχθει 1.000.000.000 κομματακια τα οποια πωλουνται ως «τιμιο ξυλο» (ασε δε τα καρφια,την ζωνη της παναγιας κλπ, αυτα ειναι για αλλη συζητηση ομως λεφτα στο παγκαρι πεφτουν)
   Οσον αφορα την ζωη του γιου της ε δεν νομιζω να θες και αναλυση αλλα ειπαμε ΟΛΑ συγχωρεθηκαν επειδη λεει στο τσακ πριν πεθανει εγινε χριστιανος αρα ΟΛΑ τα φρικτα εγληματα δεν πιανονταν.
   Το οτι γκρεμιστηκε κατι χριστιανικο για να χτιστει κατι αρχαιοελληνικο το εξεταζουμε,το αντιστροφο ηταν κανονας επι 100δες χρονια ομως ειπαμε «αλαλα τα χειλη των ασεβων».

   • isonymoi

    Αυτα που λες τα λεγανε οι Παπικοι για τους γνωστους λογους! Ειναι ολακατασχετα ψευδη και συκοφαντιες! Ο Μ.Κων/νος ηταν ο Αυτοκρατορας που απαγορευσε τους βασανισμους και τις δολοφονιες των δουλων-μη ρωμαιων δηλαδη!Ομως αυτα δεν συμφερουν τους αντιχριστους εχθρους της μιας αληθινης θρησκειας !!

    • Grenadieros

     Σαν τον βησσαριωνα την μουμια που μολις αρχισε να παιρνει αερα και αν μαυριζει τον εξαφανισαν; ε ρε αγιοσυνη και θαυματα,ισα να γεμιζει το παγκαρι !
     Το «αληθινη θρησκεια» το βλεπουμε που ο τουρκοβαρθολομαιος προσεγγιζει τον παπα και απομακρυνεται απο τους ρωσους ασε δε τα κολλητιλικια με τους εβραιους,ποσα χρονια ενοικιασε ο αλλος 900 ´η παραπανω;

 • Konstantinos Ks

  Αν είχατε διαβάσει – ή ακόμα καλύτερα γνωρίσει – τον Άγιο Πορφύριο θα ξέρατε πως ένας Άγιος γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται κάτι….!!!!!

  • Dimitrios Konstantinides

   Και εσυ που γνωριζεις πως ενας αγιος γνωριζει που ακριβως βρισκεται κατι, αρχιζεις σιγα, σιγα να αγιοποιησαι.

 • τσιοκ

  Τι θέλετε να πείτε με υποθέσεις προσπαθείτε να αμφισβητήσετε εάν αυτός είναι ο τάφος του Ιησού τεκμηριώνεται λέτε επιστημονικά οτι χρονολογικά στέκουν οι εκτιμήσεις ότι σε έναν Εβραίο αλλά δεν ξέρουμε αν αυτός είναι ο Ιησους. Και που ξερετε οτι ηταν Εβραιος βρήκατε ταυτότητα.
  Τι λέτε τι λέτε ΘΕΕ ΜΟΥ!!!!!
  Λοιπον επειδή πλέον θεωρώ ότι ξεπερασατε σε γραφικότητα site που στηλιτευετε σταματάω να σας διαβάζω, κ δηλώνω τα εξής υιοθετοντας τον συλλογισμό σας. Αυτό το site φαίνεται ότι ανήκει σε ανθρώπους με ονοματεπώνυμα που έχουν μάθει γράμματα καθώς φαίνεται ότι γνωρίζουν κ γράφουν στην Ελληνική.Επισης υπάρχουν κ φωτογραφίες των ιδρυτών του. επειδή όμως αυτό δεν είναι αρκετό καθώς και τα ονόματα και οι φωτογραφίες μπορούσαν να είναι εικονικά, και η γνώση της Ελληνικής να είναι γνωστή και σε άλλους σε αυτό το συμπαν, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το site μπορεί να ανήκει σε εξωγήινους. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ κρίμα το χρόνο που έχασα κ έμπαινα εδώ μέσα.
  Σε κάθε περίπτωση σας αναγνωρίζω ότι αφήνετε τα σχόλια ελεύθερα κ ποτέ δε μου έχετε κόψει κανένα.

  • Αν θα διαβάζατε λίγο προσεκτικά θα καταλαβαίνατε πως η παράγραφος αυτή, είναι ακριβή μετάφραση από το άρθρο του National Geographic. Να υποβάλετε τα παράπονά σας, στο NG και ζητήσετε να αλλάξουν την παράγραφο. Εμείς δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Δεν είναι στο χέρι μας.
   https://news.nationalgeographic.com/2017/11/jesus-tomb-archaeology-jerusalem-christianity-rome/

  • νικος

   το national geographic προωθούσε την εξελίξει του ανθρωπου σε cyborg ανθρωπους με εμφυτεύματα smartphone μεσα στο κεφαλι τους για να μην κουβαλανε κινητά κτλ, οποιος παίρνει στα σοβαρα αυτο το καναλι εχει ξερασει τα εγγεφαλικα του κύτταρα εδώ και πολύ καιρό

 • reddevil

  Οχι Γιαννης, Κωστακης…λετε ακριβως τα ιδια διαφορετικα πραγματα…δεν πιστοποιηθηκε ο ταφος οτι ειναι του Ιησου Χρηστου αλλα τα ερειπια απο το κτισμα της εποχης του Μ.Κωνσταντινου αρα ειναι ο ταφος δηλαδη τι δεν καταλαβαινετε;εχει πολυ λογικη…

  • Vlachos Stamatis

   Ο μόνος λόγος που δεν είναι ο τάφος του ιησου είναι γιατί απλά ιησούς δεν υπήρξε τι δεν καταλαβαίνετε εσείς δλδ?

   • Ξένος

    Αγαπητέ Βλάχο Σταμάτη, το σχόλιο σας είναι παντελώς άσχετο με εκείνο που το άρθρο όντως λέει και επίσης να ξέρετε πως εάν ο Ιησούς δεν υπήρξε, πράγμα καθόλου μα καθόλου βέβαιο ιστορικά, πρέπει μετά να κάνετε έναν τρομερό κύκλο ακροβατικών υποθέσεων που αρχίζουν απο την ερώτηση: «Ποιός λοιπόν ήταν ο πρώτος Χριστιανός;» και (δεν…) τελειώνουν αναλογιζόμενοι την πορεία της Εκκλησίας… Είναι πολύ προτιμότερο για εσάς να πολεμήσετε τον Χριστιανισμό αποδεχόμενος καταρχάς τον ιστορικό Ιησού, παρά το αντίθετο. Φιλικά πάντα…

   • τσιοκ

    Μια μικρή δίορθωση στο σχολιό σου, αν θες να εισαι αντικεμενικος θα έπρεπε να πεις πως ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕ Ο ΙΗΣΟΥΣ, όχι ότι δεν υπήρξε ο ΙΗΣΟΥΣ.

  • George

   Επι Μ Κωσταντινου σταυρωθηκε ο Ιησους;

   • Grenadieros

    Εχουν υπαρξει γυρω στους 48 σταυρωθεντες που λεει εκαναν θαυματα και μετα αναστηθηκαν,ορισμενοι εχουν και παραπλησιο ονομα με το «ιησους χριστος».

    • Αρχαίος

     Πηγή;

     • Του ζητάς πολλά τώρα.

     • Για παράδειγμα: Monty Python «Life of Brian» .

     • Αρχαίος

      Αληθινό περιστατικό. Φίλος μου πτυχιούχος του Ιστορικού Αρχαιολογικού τμήματος, σε κοινωνική εκδήλωση γύρω στο 2005 έτυχε να συζητήσει για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου με κάποια νεαρή γυναίκα. Εκείνη ισχυριζόταν διάφορα περίεργα για τον Αλέξανδρο και ο φίλος μου την ερώτησε ποιες είναι οι πηγές της για τους ισχυρισμούς της. Εκείνη απήντησε με απόλυτη φυσικότητα ότι τα είδε στην ταινία του Oliver Stone που παιζόταν εκείνη την εποχή για τον Αλέξανδρο. Εκείνος της απήντησε ότι το σενάριο μιας ταινίας δεν αποτελεί πηγή για την τεκμηρίωση κάποιων γεγονότων και ότι πηγές για το συγκεκριμένο θέμα είναι ο Αρριανός, ο Ρούφος, ο Πλούταρχος και κάποιες άλλες αποσπασματικές. Εκείνη τότε εκνευρίστηκε και παρεξηγήθηκε. Εννοείται ότι δεν αναγνώρισε την πλάνη της στον τρόπο προσέγγισης του θέματος.

     • Με άλλα λόγια, όταν η ηλιθιότητα και η ημιμαθεια, περνάνε σε άλλο επίπεδο. Είναι πολλοί που παίρνουν τα γεγονότα μιας ταινίας, ως πραγματικά. Ας μη ξεχνάμε τι «ντόρο» είχε κάνει η ταινία 300. Όλοι τότε πήραν for granted την ταινία και το παίζανε ότι ξέρουν ιστορία.

  • Ξένος

   reddevil. Το κτίσμα ΔΕΝ ανοίκει στον μεσαίωνα όπως κάποιοι ισχυρίζονταν. Αυτό ειπώθηκε. Τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω. Τα ντοκουμέντα πλησιάζουν λοιπόν στις γραφές αλλά δεν αποδεικνύουν και τίποτε εντελώς.