Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας απαγορεύσει το γύρο; Απάντηση: ΟΧΙ (Λήξη συναγερμού)HOAXES FAKE NEWS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας απαγορεύσει το γύρο; Απάντηση: ΟΧΙ (Λήξη συναγερμού)

1 Δεκ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κατακλύζουν σήμερα το διαδίκτυο (1/12/2017), η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τον γύρο. Είναι αλήθεια;

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο skai.greleftherostypos.gr, tovima.gr, in.gr, iefimerida.gr, koutipandoras.grtribune.gr και πολλά άλλα.

Τι ισχύει;

Το θέμα ξεκίνησε από τη γερμανική εφημερίδα Βild, που ανέφερε πως σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ψηφίσει την συγκεκριμένη πρόταση, (να επιτραπεί η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κρέας από κεμπάπ) τότε οι δημοφιλείς λιχουδιές όπως το ντονέρ και το κεμπάπ κινδυνεύουν να απαγορευθούν. Αυτό μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σαν απαγόρευση του γύρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν ισχύει.

Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Επιτροπής να επεκταθεί η χρήση φωσφορικών προσθέτων (E 338-452) σε κρέας κεμπάπ, από πρόβατο, αρνί, μοσχάρι-βόειο και πουλερικά. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για χοιρινό.

Επισημαίνουν ότι μια επιστημονική ανασκόπηση του 2012 έδειξε πιθανή σχέση μεταξύ προσθέτων φωσφορικών στα τρόφιμα και αυξημένου καρδιαγγειακου κίνδυνου. Αλλά μια άλλη επιστημονική μελέτη από το 2013 πρότεινε επίσης σύνδεση μεταξύ δίαιτας υψηλού φωσφόρου και αυξημένης θνησιμότητας στον πληθυσμό των ΗΠΑ.  Ωστόσο, η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί αυτός ο κίνδυνος στην πρόσληψη φωσφόρου γενικά ή σε πρόσθετα φωσφόρου.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 32 ψήφους υπέρ, αλλά το Κοινοβούλιο στο σύνολό του πρόκειται να ψηφίσει κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 11ης και 14ης Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι θα επαναξιολογήσει την ασφάλεια των συγκεκριμένων πρόσθετων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει και αυτό την δική του γνωμάτευση για το θέμα τον Ιανουάριο.

Στη πράξη, μιλάμε απλά για μια τοποθέτηση-πρόταση της ομάδας των Πρασίνων, που θέλει να πιέσει την ΕΕ για απαγόρευση επέκτασης της χρήσης φωσφορικού άλατος. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τον ελληνικό γύρο από χοιρινό ή κοτόπουλο γιατί απλά, δεν περιέχει τα συγκεκριμένα πρόσθετα (φωσφορικά άλατα).

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Η Κομισιόν και το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ διαψεύδουν κατηγορηματικά δημοσιεύματα που διακινούνται τις τελευταίες ώρες στην Γερμανία και αναπαράγονται μεταξύ άλλων από κοινοτικά μέσα και τα οποία θέλουν την ΕΕ “να απαγορεύει τον γύρο”.

Σε αντίθεση με ό,τι έχει ακουστεί τις τελευταίες ώρες, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ διέψευσε τις κατηγορίες, ενημερώνοντας ότι η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης των λεγόμενων φωσφορικών αλάτων στην παρασκευή κρέατος. Η Κομισιόν κατέθεσε την πρότασή της στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών και συγκεκριμένα στη διαρκή επιτροπή για την ασφάλεια τροφίμων.

Τέλος, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Susanne Melior, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για “πανικό”

Η υπάρχουσα νομική κατάσταση στην Ευρώπη και τη Γερμανία δεν αλλάζει καθόλου: τα σουβλάκια Kebab μπορούν να παραχθούν και να πωληθούν όπως και πριν, κανείς δεν χρειάζεται να στερηθεί το ντονέρ ή τον γύρο του”.

Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, που έχει δώσει μάχη για την απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων στην ΕΕ

Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνκα Παντουράρου, δήλωσε για το θέμα:

“Πράγματι, είδαμε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα τρόφιμα / ΕΕ «απαγορεύοντας τα κεμπάπ». Ας είμαστε σαφείς. Η ΕΕ δεν απαγορεύει το κεμπάπ. Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή. Η Κομισιόν πρότεινε την επέκταση της δυνατότητας χρήσης της πρόσθετης ύλης τροφίμων που ονομάζεται «φωσφορικό άλας», η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος με σούβλες Το πρόσθετο επιτρέπει την ομογενοποίηση της κατάψυξης, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένης θερμικής επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι λωρίδες ψημένου κρέατος που σερβίρονται στους καταναλωτές είναι ασφαλείς. Το σχέδιο πρότασης έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη στη μόνιμη επιτροπή στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όπου 24 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ. Κανένα κράτος μέλος δεν αμφισβήτησε την ασφάλεια της προτεινόμενης χρήσης”

Συμπέρασμα: Η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης των λεγόμενων φωσφορικών αλάτων, κάτι που αφορά το Τουρκικό ντονέρ και κεμπάπ.
Ο Ελληνικός γύρος δεν περιέχει αυτά τα πρόσθετα και σε καμιά περίπτωση δεν θα απαγορευθεί λόγω κάποιας σχετικής απόφασης για τα φωσφορικά άλατα.

Fact-check for the sake of Democracy