Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτές οι φωτογραφίες είναι από σκλαβοπάζαρο της Λιβύης εν έτει 2017;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτές οι φωτογραφίες είναι από σκλαβοπάζαρο της Λιβύης εν έτει 2017;

2 Δεκ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Δημοσίευμα μας παρουσιάζει τέσσερις φωτογραφίες και ισχυρίζεται ότι προέρχονται από σκλαβοπάζαρο στην Λιβύη, εν έτει 2017.

ΨΕΥΔΕΣ

CLIKBAIT

Το είδαμε στο makeleio.groparlapipas.gr και neakeratsiniou

Ας δούμε το θέμα από την αρχή.

Το CNN πρόβαλε ένα βίντεο με σκηνές χαμηλής ανάλυσης, όπου φαίνεται να δημοπρατούνται δώδεκα άνδρες σε ένα ακίνητο έξω από την Τρίπολη. Σύμφωνα πάντα με το CNN, οι δημοσιογράφοι του ανακάλυψαν αρκετές τέτοιες αγορές σκλάβων στο εσωτερικό της χώρας αποδεικνύοντας ότι οι μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης, πέφτουν στα δίχτυα του σκλαβεμπορίου.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, πολιτικοί της Αφρικής εξέφρασαν την οργή τους για το σκάνδαλο, ειδικά από χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπου προέρχονται οι περισσότεροι Αφρικανοί μετανάστες.  Η Λιβύη υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη ότι, «η δουλεία δεν έχει θέση στον κόσμο μας. Οι ενέργειες αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο έκδηλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Απεύθυνε έκκληση προς την ηγεσία της Λιβύης να διερευνήσει το θέμα και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δουλεμπόρους.

Μετά από τη διάδοση της παραπάνω είδησης, το διαδίκτυο γέμισε με φωτογραφίες από τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης. Οι φωτογραφίες αυτές δεν άργησαν να εμφανιστούν και στο ελληνόφωνο διαδίκτυο και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Όμως οι φωτογραφίες αυτές είναι άσχετες και αρκετά παλιότερες.

Το παραπάνω δημοσίευμα μας παρουσιάζει 4 φωτογραφίες με τον ισχυρισμό πως προέρχονται από τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης, εν έτει 2017

1η φωτογραφία:

Η φωτογραφία δεν έχει καμιά σχέση με τη Λιβύη. Βλέπουμε τρεις κλέφτες στη Νιγηρία που τους έδεσαν τα πόδια σε ένα παράθυρο και τους κρέμασαν ανάποδα. Βασανίστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα πριν τους παραδώσουν στην αστυνομία.

2η φωτογραφία:

Όσο και να προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε την αρχική πηγή αυτής της φωτογραφίας. Την εντοπίσαμε όμως σε ιταλική σελίδα, στις 21 Φεβρουαρίου 2017, με αναφορά για βασανιστήρια στα κέντρα κράτησης μεταναστών από τις αρχές της Λιβύης

3η φωτογραφία:

Η φωτογραφία αυτή κέρδισε το 1ο βραβείο “SPOTNEWS PICTURE OF YEAR 2012”.  Λήφθηκε στις 22 Αυγ. 2011 από το φωτογράφο Remi Ochlik στην Τρίπολη. Φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης το 2017.

3η φωτογραφία:

Η φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετά άρθρα που μιλάνε για απάνθρωπες φυλακές σε διάφορες χώρες. Το παλιότερο δημοσίευμα που την εντοπίσαμε ήταν τον Φεβρουάριο 2014, που αναφερόταν στις φυλακές του Τόγκο. Φυσικά είναι αδύνατο να προέρχεται από τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης το 2017.

Όπως είδατε παραπάνω, μια πραγματική είδηση για σκλοβοπάζαρα στη Λιβύη, χρησιμοποιήθηκε και ντύθηκε με άσχετες φωτογραφίες μόνο για λόγους κλικοθηρίας.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.