Φωτογραφία απεικονίζει τον Τσε Γκεβάρα να εκτελεί δυο ανυπεράσπιστες γυναίκες;

In Fake news, Hoax, Ιστορία και μύθοι by Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης10 Comments

Η παρακάτω φωτογραφία, έχει γίνει viral μέσω κοινωνικών δικτύων στο εξωτερικό, διότι υποτίθεται πως απεικονίζει τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, να εκτελεί δυο ανυπεράσπιστες γυναίκες με το περίστροφό του. Απεικονίζει όντως τον Τσε Γκεβάρα η συγκεκριμένη εικόνα;

 

Πρόκειται για μια εικόνα που κυκλοφόρησε στις αρχές Οκτωβρίου μέσω κοινωνικών δικτύων, με τη λεζάντα πως απεικονίζει τον Τσε Γκεβάρα να εκτελεί δυο γυναίκες. Αναπαράχθηκε και κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές.

 

 

Στη πραγματικότητα, η εικόνα κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2011 και προέρχεται από την εποχή του εμφυλίου στο Ελ Σαλβαδόρ (1980-1992), όπως προκύπτει από σχετικό φωτογραφικό αρχείο. Ο Τσε Γκεβάρα, σκοτώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1967 στη Βολιβία, επομένως είναι αδύνατο να είναι ο άνδρας της εικόνας.

FMLN Civil War gallery

Επιπλέον, η στολή του εικονιζόμενου, ταιριάζει απόλυτα με τις στολές και τον μαύρο μπερέ που φορούσαν συχνά οι αντάρτες του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί – FMLN (μαρξιστική συμμαχία επαναστατικών κινημάτων ), που πολέμησαν εναντίον του καθεστώτος για 12 χρόνια στο Ελ Σαλβαδόρ.

Ο ισχυρισμός πως η φωτογραφία απεικονίζει τον Τσε Γκεβάρα να εκτελεί δυο ανυπεράσπιστες γυναίκες καταρρίπτεται.

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής της ιστοσελίδας
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
 • Pavel

  Κύριε Επαχτίτη, οι φωτογραφίες που βάλατε πιθανότατα απεικονίζουν στρατιώτες του τακτικού στρατού και όχι αντάρτες, καμία αντάρτικη ομάδα δεν είχε τέτοια ομοιομορφία στις στολές και στον οπλισμό, επίσης τα μεγάλα σακίδια στην πλάτη ταιριάζουν περισσότερο σε στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων που επιχειρούν σε εχθρικό έδαφος παρά σε αντάρτες που βρίσκονται σε περιοχή που ελέγχουν.
  Επίσης με ένα γρήγορο ψάξιμο βρήκα φωτογραφία με αντάρτες του EFLN από την εποχή του εμφυλίου πολέμου στο Ελ Σαλβαδόρ. https://uploads.disquscdn.com/images/5200c2c813bb0b3c494022f56cafbbfd1843efe4ecd06c939bfee1253f1d779c.jpg

 • Παναγιώτης

  Πολλή καλή δουλειά κύριοι. Άλλωστε δε χρειαζόμαστε fake news για να αποδείξουμε την εγκληματική προσωπικότητα ενός αρχικομμουνιστή, όπως ο Γκεβάρα. Εδώ είναι η λίστα με τα (πιστοποιημένα) θύματα του εγκληματία, πρότυπου αντιστοίχων ψυχοπαθών και στην δική μας χώρα της φαιδράς σοβιετικής πορτοκαλέας:

  http://cubaarchive.org/home/images/stories/truth%20and%20memory/victims_of_che_guevara_in_cuba_9.30.2009.pdf

  «Τρελός με μανία, θα λεκιάσω το κόκκινο τουφέκι μου θανατώνοντας οποιοδήποτε εχθρό πέσει στα χέρια μου. Τα ρουθούνια μου διαστέλλονται απολαμβάνοντας την πυκνή μυρωδιά του μπαρουτιού και του αίματος. Με τους θανάτους των εχθρών μου προετοιμάζω την ύπαρξή μου για τον ιερό αγώνα και προσχωρώ στο θριαμβευτικό προλεταριάτο με κτηνώδη ουρλιαχτά. Το μίσος ως παράγοντας του αγώνα. Αλύγιστο μίσος για τον εχθρό, που σπρώχνει έναν άνθρωπο πέρα ​​από τους φυσικούς του περιορισμούς, και που τον κάνουν μια αποτελεσματική, βίαιη, επιλεκτική, και εν ψυχρώ φονική μηχανή. Ετσι πρέπει να γίνουν οι στρατιώτες μας » Τσε Γκεβάρα.

  Βέβαια, από όσο ξέρω, όταν παραδόθηκε στους Βολιβιανούς στρατιώτες, δεν ήταν τόσο … βίαιος, καθώς φέρεται να είπε «είμαι πολύ πιο πολύτιμος για εσάς ζωντανός παρά νεκρός», εκλιπαρώντας για τη ζωή του. Βλέπετε, το να σφάζεις άμαχο πληθυσμό στη Λα Καμπάνα της Κούβας, δεν απαιτεί ιδιαίτερο ηρωισμό, μονάχα κτηνώδη ένστικτα.

 • Grenadieros

  1) G3 στην τελευταια φωτο οπως και σε πολλες περιοχες της Λατινικης Αμερικης
  2) Ο τσε ηταν εναντιον των μαυρων και των ομοφιλοφυλων ομως ποτε κανενας αριστερος δεν τον ειπε ρατσιστη (εδω στην Ελλαδα σε λενε ακομη κι αν εχεις ραπτοσημο την Ελληνικη σημαια ´η εστω αν κυματιζει στο σπιτι του στο μπαλκονι)

  • The Dutch

   Και κατά των ουρακοτάγκων ήταν αλλά δεν το λες,γιατί;;;!
   έχεις συμφέροντα από τους ουρακοτάγκους;!!

  • Dimitris Mits
  • northerner

   Μόνο που το όπλο στην τελευταία φωτό είναι το FN FAL. Το συγκεκριμένο όπλο ήταν το συνηθεστερο εκείνη την εποχή στις επαναστατικές ομάδες. Όχι ότι έχει κάποια σημασία για σένα να φανταστω μιας και με απόλυτη σιγουριά και καμμία απόδειξη υποστηρίζεις ότι το G3 συναντάται σε πολλές περιοχές της Λατινικής Αμερικής.

 • northerner

  Ο γκεμπελισμός οργιάζει σε μια Ευρώπη που καταρρέει και προσπαθεί να συγκρατήσει στους διεφθαρμένους κόλπους της τους λαούς που χειμάζονται.

  • The Dutch

   Πάρε παράδειγμα γκεμπελισμού τον από πάνω σου που σχολιάζει…

   • northerner

    Τι καλύτερο να περιμένεις από άνθρωπο που χρησιμοποιεί τον πέλεκυ (φασιστικό σύμβολο της Ιταλίας) στη εικόνα προφίλ;

 • Kilaras Kikos

  Όπως πάντα, είστε άψογοι! Ευχαριστώ πολύ παιδιά