Ποιοι είμαστε
Αρχική Κάμερα του Animal Planet καταγράφει κάτι σαν… γοργόνα; (βίντεο)HOAXES FAKE NEWS

Κάμερα του Animal Planet καταγράφει κάτι σαν… γοργόνα; (βίντεο)

3 Δεκ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως κάμερα του Animal Planet κατέγραψε κάτι σαν γοργόνα όπως μας ενημερώνει το pronews.gr;

ΨΕΥΔΕΣ

Τι ισχύει:
Δημοσιεύματα όπως το παραπάνω κυκλοφορούν και αναπαράγωνται από το 2012 και κάθε χρόνο. Αν η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) ανακοίνωνε την ύπαρξη γοργόνων πραγματικά, η είδηση θα υπήρχε πρώτη, σε όλα μα μεγάλα μέσα ενημέρωσης (κανάλια, εφημερίδες κτλ) σε ολόκληρο το κόσμο. Φυσικά άτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν υπάρχει καμιά ανακοίνωση που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη τους, από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Το βίντεο είναι ένα mockumentary, δηλαδή ένα βίντεο που παρουσιάζει ψεύτικα γεγονότα, σε αφήγηση τύπου ντοκιμαντέρ. Έχει τον τίτλο: ”Mermaids: The New Evidence” και αποτελεί τη συνέχεια του ”Mermaids: The Body Found” που είχε προβληθεί στις 27/5/2012, από το Animal Planet και ένα μήνα αργότερα από το Discovery Channel. Τα mockumentaries δεν είναι κάτι σπάνιο όπως μπορείτε να δείτε από τη λίστα που παραθέτει η Wikipedia

Το παράδοξο με τα ανωτέρω mockumentaries, είναι πως έγιναν πιστευτά από πολύ κόσμο. Το Animal Planet δέχθηκε σφοδρότατη κριτική διότι δεν τόνιζε το γεγονός πως πρόκειται για φανταστική ιστορία. Η σύγχυση που προκλήθηκε, ανάγκασε την National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) να δημοσιεύσει διάψευση και να τονίσει ότι δεν βρέθηκαν ποτέ ενδείξεις υδρόβιων ανθρωποειδών.

Ο παραγωγός του βίντεο, Charlie Foley, είχε δηλώσει στο ABC πως η αληθοφάνεια των βίντεο, ήθελε να κάνει τους τηλεθεατές να προσεγγίσουν το ζήτημα των γοργόνων με μια αίσθηση πιθανότητας να είναι αληθινό.

Το Animal Planet είχε βγάλει ανακοίνωση στις 26/4/2012, έναν ολόκληρο μήνα πριν τη προβολή του Mermaids The Body Found, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για ιστορία επιστημονικής φαντασίας που βασίζεται σε κάποια αληθινά γεγονότα και επιστημονική θεωρία (Editor’s Note: This two-hour special is science fiction based on some real events and scientific theory).

Τέλος, ο επιστήμονας που εμφανίζετε και στα δύο mockumentaries με το όνομα Dr Paul Robertson, είναι ηθοποιός και ονομάζεται Dave Evans.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.