Μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης για «συνωστισμό» Κωνσταντινουπολιτών;

11

Αποτελεί πραγματικότητα πως πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες, είναι προσκείμενες σε πολιτικά κόμματα. Όλες οι παρατάξεις επιστρατεύουν τα ΜΜΕ και φυσικά το διαδίκτυο για λόγους πολιτικής προβολής. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, η προσήλωση διαφόρων μέσων στους πολιτικούς πατρόνες τους, ξεπερνά τα όρια της προπαγάνδας. Σήμερα θα δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσιεύματος, όπου διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «συνωστισμό» Κωνσταντινοπουλιτών και παραλληλίζεται με τα λεγόμενα της Μαρίας Ρεπούση για τον «συνωστισμό» των Ελλήνων κατά τη καταστροφή της Σμύρνης.

Στο epikairo.com, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αμέσως μετά, προέβη στις κάτωθι δηλώσεις.

«Ο Ελληνικός και ο Τουρκικός λαός είναι προορισμένοι από την γεωγραφία να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον. Αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μιας συνύπαρξης όσο πιο αρμονικής, ειρηνικής, και παραγωγικής γίνεται, προς όφελος και των δύο λαών. Επιπλέον, μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές καθιστούν τη συνεργασία μας ακόμα πιο επιβεβλημένη. Αυτό όμως απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση. Μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό.

Το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και η ανάγνωση της συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά. Όταν αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάνης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση. Κι αυτό, πέρα από την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και το σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου.

Χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα. Όχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις. Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισα στον Πρόεδρο Ερντογάν, στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε, υπογραμμίζοντάς του επιπλέον ότι η επίσκεψή του στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, θα τοποθετηθώ μετά το πέρας της, για λόγους που κατανοούν όλοι οι Έλληνες».

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, σε κανένα σημείο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, δε έγινε λόγος για «συνωστισμό Κωνσταντινοπουλιτών» κατά τα γεγονότα του 1955, αλλά για «100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους«. Η διαφορά είναι χαώδης.

Πολιτική προπαγάνδα
Όπως τονίσαμε και στην εισαγωγή, μερίδα των εγχώριων ΜΜΕ, μεταδίδουν ψευδείς, αλλοιωμένες ή παραποιημένες ειδήσεις, κατ’ επιταγή των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Στα Ελληνικά Hoaxes, αποφασίσαμε πριν μερικούς μήνες να ασχοληθούμε και με πολιτικά hoaxes, γνωρίζοντας εξ αρχής πως η αποκάλυψη τους, θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις, κάτι που εισπράξαμε μέσω οργισμένων και σαφώς κομματικοποιημένων σχολίων, μηνυμάτων και βαθμολογιών.

Ο παρών ιστότοπος όμως, αποφάσισε εξ αρχής να ασχοληθεί με θέματα ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης, κάτι που με τη πάροδο του χρόνου έπεισε τους αναγνώστες μας πως δεν υπάρχει κάποια κρυφή «συμπάθεια» ή «αντιπάθεια». Για εμάς, τα hoaxes που αναπαράγονται στο διαδίκτυο (και όχι μόνο εκεί) έχουν ένα χρώμα, το μαύρο.

Επιστρέφουμε στο epikairo.com
Το περασμένο Σεπτέμβριο, δημοσίευσε μια δημοσκόπηση που έδειχνε σαφή μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Η εταιρία που διοργάνωσε την δημοσκόπηση, απλά δεν υπάρχει. Το σχετικό άρθρο μας εδώ.

Σύμφωνα με την  νομοθεσία περί δημοσκοπήσεων σε τέτοιες περιπτώσεις, (Νόμος 3603/2007) ο νόμος προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, η οποία δεν είναι δεκτική μετατροπής ή αναστολής και χρηματική ποινή από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ.

Όταν ήρθε στο προσκήνιο το θέμα της γυναίκας κολυμβήτριας που είχε λερωθεί με μαζούτ κολυμπώντας στο Παλαιό Φάληρο, παρά τις εικόνες, τις μαρτυρίες και μια σειρά άλλων στοιχείων που υπάρχουν στο άρθρο μας και επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της φωτογραφίας, το epikairo.com, φαντασιώθηκε ότι μας έπιασε… με τη γίδα στη πλάτη. Αποδείξεις για τον ισχυρισμό του; Καμία.

Πριν λίγες ημέρες, το epikairo.com επικαλέστηκε δημοσίευμα από το Πρώτο Θέμα, αναφέροντας ότι το σχετικό «απόρρητο έγγραφο» για τη πώληση βλημάτων στη Σ. Αραβία, έχει διαρρεύσει από την ιστοσελίδα (photognomon.blogspot.gr) η οποία δημιουργήθηκε από «πράκτορα της ΜΙΤ». Όμως το έγγραφο το έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το σχετικό άρθρο μας εδώ. Ως απάντηση στο άρθρο μας, (αφού πρώτα διέγραψε το άρθρο του) το epikairo.com, μας κατηγόρησε ότι «ξεπλένουμε» τον Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα των νανογιλέκων, τη στιγμή που το καταλυτικό συμπέρασμα της έρευνα μας οδήγησε στην διακοπή των σχετικών εκπομπών του αντιπροέδρου.

Με δύο λόγια, το epikairo.com είναι από τις σελίδες που παρουσιάζει τη μέρα νύχτα. Πρόκειται για κλασική σελίδα που παρουσιάζει αληθινές ειδήσεις μόνο ως εξαίρεση. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, οι καταρρίψεις των ψευδών ισχυρισμών της ενοχλούν το διαχειριστή της. Έτσι, ο Θόδωρος Ζώτος, που παριστάνει το δημοσιογράφο, εκτός από τις παραπάνω συκοφαντίες και ανυπόστατους ισχυρισμούς, αποφάσισε να μας βαθμολογήσει με «1» στο facebook (ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει) κατηγορώντας μας, ούτε λίγο ούτε πολύ, για τα όλα τα στραβά που έγιναν τα τελευταία σαράντα χρόνια στη χώρα μας.

Τα ανωτέρω αποτελούν ένα κλασικό παράδειγμα θράσους και ασυδοσίας στο διαδίκτυο.
(Φυσικά υπάρχουν και άλλα ανάλογα παραδείγματα, διάφορων των πολιτικών αποχρώσεων).

 • Μαρία Αδαμάκη

  Βέβαια αν και δεν μου είναι καθόλου συμπαθής πολιτικά ο Μητσοτάκης, θέλω να προσθέσω μιά μαρτυρία για τον κ.Ζωτο.Υποδύεται και το νομικό.Αρχές Ιανουαρίου του 17 ερμήμευε νομικά την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες.Στην παρατήρηση μου ότι είναι λαθεμένη η ερμηνεία του, μου διέγραψε τα σχόλια και με μπλόκαρε από το σχολιασμό.Ας μη μιλήσω και για την πρώην συνεργάτιδα του την κ.Σδράκα που με διαπόμπευε στο φβ αποκαλώντας με μεσόκοπη δικηγορέσσα επειδή αμφισβήτησα τη φοβερή γραφή της.Απίστευτες σεξιστικές επιθέσεις από κατ’ επίφαση αριστερούς.

  • nik1976

   Γιατί σας εκπλήσσει η αντιμετώπιση που τύχατε? Απεναντίας εγώ θα τις χαρακτήριζα αναμενόμενες (από τέτοιους ανθρώπους εννοώ)

   • Μαρία Αδαμάκη

    Με εξεπληξε αυτη η συμπεριφορα και με εκπλησσει ακομα.Παντως βλεπω οτι στο epikairo.com πλεον ο Ζωτος υπογραφει ως nikos.Εικαζω οτι θα εχει καταδικαστει για καποιο δημοσιευμα, γι’ αυτο και το ψευτικο ονομα.

    • nik1976

     από σφογγοκωλάριους της εξουσίας δεν θα έπρεπε να περιμένετε κάτι άλλο

 • nik1976

  Δεν πιστεύω πως ο Μητσοτάκης έγινε ευχάριστος όταν «κοπάνησε» στον τούρκο ότι 100.000 Πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους με δραματικό τρόπο. Είναι η διπλωματική γλώσσα που οφείλει να χρησιμοποιεί ένας πολιτικός πολιτισμένης χώρας όταν κάνει δηλώσεις. Όπως και ορθά είπε ο Τσίπρας ότι εμείς δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε λειτουργίες σε τζαμιά με άμεση αναφορά στην Αγία Σοφία. Η όποια πυγμή θα φαινόταν στην συζήτηση που ακολούθησε στην οποία βεβαίως δεν έχουμε πρόσβαση.

 • John Smith

  Ο Μητσοτάκης κινείται μέσα στα όρια της διπλωματίας, ενώ ο Ερντογάν τα ξεπερνάει. Από τη μια σε καταλαβαίνω, κι εμένα δε μου αρέσει να μας τραμπουκίζει ο Τούρκος χωρίς αντίλογο, από την άλλη όμως νομίζω ότι είναι καλύτερα έτσι. Η εικόνα που τελικά βγαίνει προς τα έξω είναι ότι οι τραμπούκοι Τούρκοι κάνουν νταηλίκια σε ένα πολιτισμένο ευρωπαϊκό κράτος, και αυτό είναι υπέρ μας.

 • John Smith

  Δεν είναι το ίδιο. Πρώτον, ο μεν «συνωστισμός» είναι σε σχολικό βιβλίο ιστορίας -απ’ όπου ο μαθητής υποτίθεται ότι καλείται να διδαχτεί ιστορία- ενώ οι «δραματικές συνθήκες» είναι μια έκφραση που ειπώθηκε σε περιβάλλον που όλοι καταλαβαίνουν τη σημασία της. Δεύτερον ο «συνωστισμός» χαρακτηρίζει συνολικά ένα γεγονός, ενώ οι «δραματικές συνθήκες» χρησιμοποιούνται σε αντιπαραβολή με τις δηλώσεις του Ερντογάν. Τρίτον -και πιο βασικό- ο «συνωστισμός» βρίσκεται σε κείμενο που απευθύνεται σε Έλληνες, ενώ οι «δραματικές συνθήκες» σε λόγο που απευθύνεται σε Τούρκους. Υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ των δύο περιπτώσεων, τις οποίες όφειλαν να αναγνωρίσουν αυτοί που έσπευσαν να τις ταυτίσουν.

  Επίσης, γιατί θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες λέξεις; Αυτό που είπε ήταν σαφέστατο, το κατάλαβαν οι πάντες -απόδειξη η προσπάθεια ορισμένων σελίδων συγκεκριμένης πολιτικής απόχρωσης να το παρουσιάσουν διαφορετικά-, και κυρίως το κατάλαβε αυτός προς τον οποίο απευθυνόταν. Κοινώς πέτυχε μια χαρά το σκοπό του, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε άμεσες κατηγορίες που θα έδιναν στον Ερντογάν τη δυνατότητα να το παίξει θύμα.

 • Chris Mangoutas

  Το έχω δει πολλές φορές εναντίον μου. Επειδή δεν ανήκω σε κάποιο κόμμα (ειρωνικά τους λέω: τα κόμματα ανήκουν στον Κυρίαρχο Λαό, όχι το αντίθετο κι εγώ είμαι το 1/7.000.000 του λαού) κατά καιρούς τα έχω βάλει με όλα τα κόμματα και φυσικά κάθε φορά με κατατάσσουν στο αντίπαλο κόμμα. Δυστυχώς είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να δουν την κατάσταση ανεπηρέαστοι. Αν π.χ. ρωτήσεις έναν νεοδημοκράτη να σου πει ένα αρνητικό για το κόμμα του και ένα θετικό για τον Σύριζα χάνει απότομα η φωνή του. Το ίδιο αν κάνεις την ανάλογη ερώτηση σε έναν του Σύριζα ή του ΠΑΣΟΚ. Είναι κι αυτό χαρακτηριστικό του Νεοέλληνα: θεωρεί 100% σωστό αυτό που πιστεύει αυτός και 100% λάθος αυτό που πιστεύει ο άλλος. Θα έπρεπε ακόμα και με 70% να είναι ικανοποιημένος, αλλά αυτό προϋποθέτει δημοκρατική συνείδηση.

  • John Smith

   Αυτό προϋποθέτει πρωτίστως μυαλό, κάτι που οι νεοέλληνες έχουν απολέσει εδώ και χρόνια.

   • reddevil

    Κυρ Γιάννη Σμιθ
    1ον τι εννοείς ότι δεν έχουμε μυαλό άντε μην Ουγκάγκα μπουμ μπουμ χι γκάπα γκουμ μπιρλί γκαγκά αούγκιγκι αούγκιγκι μπάγκαλα γκάουγκα γκα.
    2ον δεν είναι ακριβώς το ίδιο η δήλωση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιο σημαντικη απο το να είναι γραμμένο στο σχολικό βιβλίο (το οποίο δεν αναφέρεται βέβαια στο βιβλίο προπαγάνδα μέχρι και χακαρισμα στην σελίδα ebooks.edu κάνανε)
    3ον υποστηρίζεις το πράκτορα την ΜΙ6;
    4ον να μπαίνεις σε site όπως το epikairo.com που είναι έγκυρο και αξιόπιστο.
    Να ξέρεις θα σε ταράξουμε στην νομιμότητα…

  • niklek

   Παρόμοιες καταστάσεις βιώνω και εγώ φίλε μου. Πιάνω συζήτηση (κυρίως μέσω Facebook) με άτομα της ομάδας της Δη.Ξα. και καταλήγουμε στο να με αποκαλούν κομμουνιστή. Πιάνω συζήτηση, ομοίως, με εμφανώς συριζαίους και καταλήγουμε να με συμβουλεύουν να μην αργήσω στην εμφάνιση μου στον ΣΚΑΙ (Άδωνις γαρ), να διαπιστώνουν ότι είμαι φασίστας και άλλα καλούδια!!!!!
   Όλα αυτά που γράφεις ισχύουν μέχρι την άνω τελεία για έναν απλούστατο λόγο. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις έννοιες, συζήτηση, διάλογος, ανταλλαγή απόψεων. Ο καθένας πιστεύει ότι έχει δίκιο, είναι ο σωστός, και για τον συνομιλητή του που οι απόψεις του δεν ταυτίζονται με τις δικές του ότι βρίσκεται σε πλάνη.
   Στην τελευταία σου πρόταση απλά τα λες όλα. Έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης. Και το γράφω με πικρία αυτό καθώς ο λαός που γέννησε την δημοκρατία 2500 χρόνια μετά ακόμα δεν είναι έτοιμος για δημοκρατία