Ντ. Τραμπ: «Κάνει κρύο άρα δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή» – Έχει δίκιο;

15
Polar Bear (Ursus maritimus) close-up. Hudson Bay, Churchill, Manitoba, Canada

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτές τις ημέρες στις βόρειες ΗΠΑ, έδωσαν λαβή στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επανέλθει αμφισβητώντας ακόμη μια φορά τη κλιματική αλλαγή (την οποία θεωρεί φάρσα), μέσω ενός Tweet.

«Στα ανατολικά, μπορεί και να είναι η παραμονή πρωτοχρονιάς, της πιο κρύας ημέρας του χρόνου που έχει ποτέ καταγραφεί. Ίσως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο αυτήν την παλιά καλή υπερθέρμανση του κλίματος από την οποία η χώρα μας, αλλά καμία άλλη χώρα, ετοιμαζόταν να πληρώσει ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ για να προστατευθεί. Κουκουλωθείτε!».

Έχει δίκιο;

Οι ψυχροί χειμώνες δεν σημαίνει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν συμβαίνει

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι άνω του μέσου όρου θερμοκρασίες στην Αρκτική οδηγούν σε χαμηλότερη ανάπτυξη φυτών και μειωμένη πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα στα οικοσυστήματα της Βόρειας Αμερικής.

Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα σύνολο λεπτομερών μοντέλων που ονομάζονταν Coupled Model Intercomparison Project Phase 5 (CMIP5) για τον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ των ανωμαλιών και της πτώσης της ακαθάριστης πρωτογενούς παραγωγικότητας των φυτών, επιβεβαιώνοντας τη σχέση μεταξύ των ανώμαλων καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Αμερική και της υπερθέρμανσης της Αρκτικής.

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι μια θέρμανση της Αρκτικής παράγει ψυχρότερους χειμώνες με λιγότερες βροχοπτώσεις, μειώνοντας την ικανότητα των φυτών να απορροφούν το CO2 κατά περίπου 14%.

«Αν και μιλάμε για την Αρκτική, το φαινόμενο έχει άμεσες επιπτώσεις σε αυτό που βιώνουμε σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη», δήλωσε η Anna Michalak από το US Carnegie Institution for Scienceη Sarah Gibbens στο National Geographic.

Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να δούμε πόσο διαδεδομένο θα μπορούσε να είναι αυτό το φαινόμενο, αλλά αν ελπίζουμε ότι περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα θα κάνει αυτόματα έναν πιο πράσινο πλανήτη, είναι λίγο πιο περίπλοκο.

Είναι επίσης απίθανο να είναι μια απλή σχέση μεταξύ των θερμοκρασιών της Αρκτικής και των βορειοαμερικανικών καιρικών συνθηκών, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για την κάλυψη των υφιστάμενων μοντέλων.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα θα μπορούσε να υποδηλώνει την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η δημιουργία ανθεκτικών στον παγετό και την ξηρασία φυτών, ενόψει των πολύ πιο κρύων και ξηρών χειμώνων στο μέλλον.

Με νοτιότερες πολιτείες όπως η Καλιφόρνια που ήδη βιώνουν δύσκολες εποχές ξηρασίας μετά από χαμηλές χιονοπτώσεις, οι στρατηγικές διαχείρισης του νερού θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια θερμών περιόδων στην Αρκτική.

Τα εμπειρικά στοιχεία από τις δύο τελευταίες δεκαετίες αποκαλύπτουν ότι η μείωση του θαλάσσιου πάγου ήταν αρκετά μεγάλη για να ενισχύσει την αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Η εμφάνιση ισχυρών κρύων θερμοκρασιών σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη ως αποτέλεσμα αυτού, αυξάνει τη πιθανότητα περαιτέρω θέρμανσης της Αρκτικής και μείωσης των πάγων.

Σύμφωνα με τη NASA, οι 10 θερμότερες χρονιές των τελευταίων 150 ετών, έχουν λάβει χώρα από το 1997 έως σήμερα. Η Εθνική Ατμοσφαιρική και Ωκεανογραφική Διοίκηση (NOAA) αναφέρει ότι οι τελευταίες δεκαετίες ήταν οι θερμότερες τουλάχιστον από το 1000 μ.Χ. Η υπερθέρμανση που έχουμε δει από τα τέλη του 19ου αιώνα είναι πρωτοφανής τα τελευταία 1.000 χρόνια.

Μέχρι και το Πεντάγωνο «αψηφά» τον Τραμπ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής

Το Πεντάγωνο ανέπτυξε ένα σχέδιο υπό τη διοίκηση του Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος Τραμπ ουσιαστικά διέκοψε όλα τα σχετικά ομοσπονδιακά προγράμματα που ξεκίνησε ο προκάτοχός του. Εν ολίγοις, διέταξε το Πεντάγωνο να σταματήσει να προετοιμάζεται για την αλλαγή του κλίματος.

Το Πεντάγωνο όμως τον «αψήφησε» και προχωρά με το σχεδιασμό των επιπτώσεων σε στρατιωτικό επίπεδο, της κλιματικής αλλαγής. Το 2014, το Υπουργείο Άμυνας (DoD) δημοσίευσε το λεγόμενο «χάρτη πορείας για την αλλαγή του κλίματος«, ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των πιθανών επερχόμενων προβλημάτων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το έγγραφο χαράσσει στρατηγική αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, που αφορούν όχι μόνο τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και την ικανότητα του στρατού να επέμβει προς βοήθεια των πολιτών σε σημεία που υπάρχουν καταστροφές. «Οι στρατιωτικοί θα μπορούσαν να καλούνται συχνότερα να υποστηρίζουν τις πολιτικές αρχές … μπροστά σε πιο συχνές και πιο έντονες φυσικές καταστροφές«, αναφέρει.

Βάσει αυτού του «οδικού χάρτη», τον Ιανουάριο του 2016, το DoD εξέδωσε μια οδηγία με τίτλο «Προσαρμογή και Ανθεκτικότητα στην Κλιματική Αλλαγή«. Ο χάρτης τέθηκε σε εφαρμογή και η κλιματική αλλαγή θεωρήθηκε ως επικυρωμένη απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η εκτελεστική εντολή του Trump σχετικά με την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, ουσιαστικά «ακύρωσε» τα σχέδια του Πενταγώνου. Ευτυχώς, το Πεντάγωνο βρήκε έναν τρόπο να την παρακάμψει, αφήνοντας «τεχνηέντως» εκτός το ζήτημα της επίδρασης του ανθρώπου στη κλιματική αλλαγή.

Ο Υπουργός Άμυνας, James «Mad Dog» Mattis, δήλωσε πρόσφατα ότι η αλλαγή του κλίματος είναι ένα πρόβλημα. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ήταν προσεκτική ώστε να μην την αποδώσει στην ανθρώπινη δραστηριότητα – το βασικό σημείο άρνησης που επιβάλει η διοίκηση του Trump – αλλά τουλάχιστον αναγνωρίζει ότι είναι μια σαφής και παρούσα απειλή.

Με δυο λόγια, προκειμένου το Πεντάγωνο να μπορεί να συνεχίσει την έρευνα και τη προετοιμασία πάνω στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να παραβιάσει τη γραμμή του Ντ. Τραμπ, απαλείφει τις αναφορές στις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στη κλιματική αλλαγή. Στην εποχή της post truth πραγματικότητας, βλέπουμε κάτι μάλλον πρωτόγνωρο. Κρατικές υπηρεσίες και δη το Πεντάγωνο, αναγκάζονται να «τροποποιήσουν» τη πραγματικότητα για να μπορούν να συνεχίσουν το σχεδιασμό επιχειρήσεων πάνω σε προβλήματα που ήδη προκαλεί η κλιματική αλλαγή και αναμένεται να ενταθούν στο μέλλον…

Πηγή: Fact Checker 1 & 2

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής at ellinika hoaxes
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε
 • Dion Zante

  Τελικά εδώ πιο ήταν το HOAX?? Μια δήλωση του Ντ. Τράμπ που πράγματι έγινε, για ένα θέμα που ανοικτά έχει εκφράσει τη θέση του στο παρελθόν…απλά κάνατε μια δημοσίευση για να προωθήσετε τη θέση που πρεσβεύετε…και δώς του απο κάτω τσιμπολόγημα τα κοκόρια στη μάχη του πληκτρολογίου…καλή χρονιά με υγεία σύνεση κι υπομονή, σε διαφωνούντες και συμφωνούντες…

 • Thou shalt not question Stephen Fry
  https://www.youtube.com/watch?v=2y56xuveuGw

 • gruslo

  Την ιστορία με τις «ασυνήθιστες θερμοκρασίες» την έχουμε ξανακούσει εδώ και πολλά χρόνια και συνεχώς αναμασάται. Πολλοί επιστήμονες όμως, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο που είχε προβάλει παλιά ο ΣΚΑΙ, διαφωνούν και αποδεικνύουν ότι υπήρξαν διάφορες περίοδοι στην ανθρώπινη ιστορία που το κλίμα ήταν πολύ θερμό ή πολύ ψυχρό και στη συνέχεια αυτό άλλαξε. Η «κλιματική αλλαγή» υποστηρίζεται σαν νέα θρησκεία και στο όνομά της επιβάλλονται παράλογοι φόροι και προωθούνται προϊόντα που πλουτίζουν τις εταιρίες, όμως είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, όπως οι νέες λάμπες. Αντί να αναδειχθεί το πραγματικό hoax, που είναι η κλιματική αλλαγή, προβάλλεται σαν hoax η αμφισβήτησή της…
  https://www.youtube.com/watch?v=ka9zQkO2A18

 • » Χάρτης Πορείας»… επιτέλους, μία πιο σωστή μετάφραση από το τρισάθλιο «οδικός χάρτης» που μάθανε όλοι οι #@&#@δημοσιογράφοι τα τελευταία χρόνια…

 • Let there be Life

  Ως εξυπνοι νεοελληνες ας σταθουμε στο υψος μας και ας προσαρμοσουμε τις συνηθειες μας.
  Αυτό που χρειάζεται είναι φυτοφαγική πρωτογενης διατροφή, ολιγάρκεια και μινιμαλισμός (π.χ λιγοτερες θερμιδες & λιπος, λιγοτερα επεξεργασμενα ετοιμα φαγητα, μικροτερη συχνοτητα φαγητου σε μαγαζια, λιγοτερα gadjets & πλαστικα, μικροτερα σπιτια, λιγοτερη θερμανση, περισσοτερο πρασινο στα σπιτια και στις πολεις μας, μετακινηση με ποδηλατα,περπατημα, μεσα μαζικης μεταφορας, επενδυση σε ανανεωσιμες πηγες ενεργειας κ.α), καθώς και αποδοτικές ανθρώπινες συνεργασίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  Ζουμε ειδη με πιστωση απο τη γη, καταναλωνουμε εδω και 50 χρονια περισσοτερους πορους απο οτι μας αναλογουν και μπορει η γη να ανανεωσει. Καταστρεφουμε μερος του πλανητη χωρις να μπορει να ανακαμψει.
  https://www.overshootday.org

  • Thedude82
   • Let there be Life

    Ισως καποτε…τωρα πλεον μιλαμε για μορφωμενος, ενεργους πολιτες της κοινωνιας που συνειδητοποιημενα συμβαλουν καθημερινα στη βελτιωση της κοινωνιας γυρω τους, χωρις μαστουρα, ελευθερο σεξ , ουτοπικες new age δυσειδαιμονιες, «τεμπελια» και παρασιτισμο.

    • Thedude82

     ούτε μια πλακιτσα δε σηκώνετε οι οικολόγοι…καλή χρονιά φίλε!!!

     • Let there be Life

      ….δεν υπάρχει χώρος να σηκώσουμε πλακιτσα από τα τόσα απόβλητα, σταρχιδισμό και «εξυπνάδα» των μη οικολόγων. Έχουμε στραβώσει από το υπέρβαρο τους. καλή χρονιά και σε εσένα.

     • Thedude82
     • Let there be Life

      Αν ολος ο κοσμος γινοταν φυτοφαγοι, τοτε οι βιγκαν δεν θα αισθανοταν πλεον σπεσιαλ ή ανωτεροι των αλλων, οποτε ολο το βιντεακι ακυρωνεται νοηματικα και γινεται ενα hoax. Μην μπω καν, στο κοπο να σχολιασω τον υποτιθεμενο υπερπληθυσμο των αγελαδων δολοφονων…

    • Thedude82

     και να σου πω και ένα ακόμα??
     -Πως καταλαβαίνεις ότι κάποιος είναι βιγκαν???
     -Πανεύκολο…θα στο πει μόνος του στα πρώτα 3 δευτερόλεπτα που θα γνωριστείτε….

     • Let there be Life

      – Πως καταλαβαίνεις ότι κάποιος τρώει κρέας???
      – Ακόμη πιο εύκολο…Μυρίζει ψοφίμι τα πρώτα δευτερόλεπτα πριν ακόμη γνωριστείτε….

  • Jonathan

   Εσυ που τα λες αυτα απο το σπιτιτακι σου στο καναπε ο αλλος για να παει στην οικοδομη η σε οποιδηποτε αλλη βαρεα δουλεια θα χρειαστει να διατρεφεται με κρεας.Συμφωνα με ερευνες το 1/3 του πλανητη τρεφεται με βασικη τροφη το κρεας κοτας και τα αυγα οποτε τι ειναι αυτα που λες αν γινουμε μινιμαλιστες χορτοφαγοι στην ουσια λες να πεθαινουν οι μισοι ανθρωποι απο πεινα για αυτο σκεψου πριν τα ανεβαζεις οικολογε της συμφορας