Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτονται όλα όσα αναφέρθηκαν για σατανιστική τελετή στην αυτοκτονία του ζευγαριού στην ΚεφαλονιάFAKE NEWS

Καταρρίπτονται όλα όσα αναφέρθηκαν για σατανιστική τελετή στην αυτοκτονία του ζευγαριού στην Κεφαλονιά

6 Ιαν
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά και διάφορα από τα μέσα ενημέρωσης για την υπόθεση της διπλής αυτοκτονίας στην Κεφαλονιά. Διαβάσαμε για σατανιστές και σατανιστική τελετή, για θυσία στο σατανά, πεντάλφες τους τοίχους και σατανιστικά σύμβολα. Τι ισχύει από όλα αυτά;

Μερικά παραδείγματα:
tribune.grprotothema.grdocumentonews.gr, tovima.grstar.grnewsit.gr
philenews.comiefimerida.grnewsbomb.grprotagon.greleftherostypos.gr

Σήμερα είδαμε μια στροφή στα μέσα ενημέρωσης. Το ξεκίνημα έγινε από το patrisnews.com, που είχε δηλώσεις της ιατροδικαστού Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, και ακολούθησαν και άλλα μέσα που αναπαράγουν το δημοσίευμα. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] Όμως το patrisnews δεν γράφει τίποτα περισσότερο από όσα τονίζει εξαρχής η κα Τσιόλα.

Έτσι αποφασίσαμε να ενημερωθούμε από την πηγή. Τελικά τι ισχύει από όλα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες για αυτή την περίεργη υπόθεση; Επικοινωνήσαμε με την ιατροδικαστή Αγγελική Τσίολα, η οποία μας ξεκαθάρισε τα παρακάτω.

“Από την αρχή οι δηλώσεις μου σε όλα τα μέσα που με ρώτησαν ήταν ξεκάθαρες και ποτέ δεν αναφέρθηκα σε σατανιστικά σύμβολα. Υπήρχαν κάποια ευρήματα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ήταν αρκετά για αποδοθεί η διπλή αυτοκτονία σε σατανιστική τελετή.”
Τι ακριβώς βρέθηκε; “Μερικά κεριά στο μπάνιο και ένα μενταγιόν της κοπέλας με το σχήμα της πεντάλφας.”
Αυτά ήταν όλα; “Ναι, δεν βρήκαμε κάτι άλλο που να παραπέμπει σε σατανισμό.”
Και όσα διαβάζουμε για σατανιστές αυτές τις μέρες; “Τι να σας πω; Τα ακούω και τα διαβάζω έκπληκτη όπως και εσείς.”

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε η ιατροδικαστής κα Τσιόλα τα μοναδικά ευρήματα ήταν κεριά στο μπάνιο που πιθανότατα να έχουν χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια ωραία ατμόσφαιρα και ένα μενταγιόν με το σχήμα της πεντάλφας, κάτι που δεν αποδεικνύει συμμετοχή σε σατανιστή τελετή καθώς χρησιμοποιείται συχνά και από οπαδούς της heavy metal μουσικής.

Τι είχε συμβεί; Όταν έγινε γνωστό το όνομα της κοπέλας μπήκαν στο προφίλ της στο facebook και βρήκαν μερικές φωτογραφίες με το μενταγιόν που όπως φαίνεται το φορούσε συχνά. Εκτός από το μενταγιόν βρήκαν και μια φωτογραφία που η κοπέλα εμφανίζεται μακιγιαρισμένη σαν βαμπίρ. Αυτά ήταν αρκετά για να πλάσουν την ιστορία με τις σατανιστικές τελετές. Με κάθε ένα δημοσίευμα φούσκωναν και λίγο παραπάνω την ιστορία. Το κεριά έγιναν σατανιστικά σύμβολα (πολλά) και το μενταγιόν πεντάλφες στους τοίχους. Σε αυτό το παιχνίδι της παραπληροφόρησης μπήκαν σχεδόν όλα τα μέσα, ακόμη και η ΕΡΤ, ενώ ήταν ελάχιστα τα μέσα που αναμετέδωσαν σωστά την είδηση.

Εκτός από τις δηλώσεις της ιατροδικαστού έρχονται στο φως και άλλες πληροφορίες. Σύμφωνα με το in.gr γερμανικές αρχές αποσαφήνισαν ότι δεν είχαν καμιά ενημέρωση για τυχόν σχέση του 30χρονου με σατανιστικές τελετές.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του Ντάνιελ Ζέκοφ, ο οποίος ήταν φίλος της κοπέλας.
«Η Λίλια δεν είχε καμία σχέση με τον σατανισμό. Ούτε ναρκωτικά έκανε, ούτε είχε περίεργες συμπεριφορές. Ήταν ένα εξαιρετικό άτομο που αγαπούσε τη μουσική, τη μέταλ κουλτούρα. Το γκόθικ στιλ και μερικές πεντάλφες δε σημαίνουν ότι κάποιος λατρεύει το σατανά. Δεν ήταν ούτε χαζή, ούτε ένα κοριτσάκι που δεν σκεφτόταν».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν υπάρχουν αποδείξεις για όσα γράφτηκαν περί σατανιστών και σατανιστικής τελετής, ενώ τα όσα αναφέρονται περι ανατροπής της υπόθεσης είναι γνωστά εδώ και μέρες από την ιατροδικαστή κα Τσιόλα, αλλά κανείς δεν έδινε σημασία σε όσα έλεγε. Το σενάριο της σατανιστικής τελετής πουλούσε καλά. Η ιστορία αυτή είναι μια τεράστια παραπληροφόρηση από την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ που βασίστηκαν σε ένα μενταγιόν και μερικά κεριά στο μπάνιο. Αγγίζει τα όρια του δημοσιογραφικού σκανδάλου, μια δημοσιογραφική τρέλα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.