Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο “ισχυρός σεισμός” της Σαντορίνης που… δεν έγινε ποτέ!FAKE NEWS

Ο “ισχυρός σεισμός” της Σαντορίνης που… δεν έγινε ποτέ!

16 Ιαν
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Γέμισε το διαδίκτυο με δημοσιεύματα για τον “ισχυρό σεισμό” της Σαντορίνης με μέγεθος 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ένας σεισμός, που δεν έγινε ποτέ.

Το δημοσίευμα με τον “ισχυρό σεισμό 3,7R” της Σαντορίνης το είδαμε στο:

iefimerida.greleftherostypos.grskai.gr, newsit.gr, thecaller.grtopontiki.grsport-fm.gr και πολλές άλλες.

Ο παραπάνω “ισχυρός” σεισμός δεν συνέβη ποτέ. Ήταν μια λανθασμένη καταγραφή, ένα false alarm, του αυτόματου συστήματος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και συμβαίνει πολύ συχνά.

Επικοινωνήσαμε με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και μας επιβεβαίωσε ότι “ο σεισμός ήταν μία λανθασμένη καταγραφή”. Μας εξήγησαν ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά και σε ανάλογες περιπτώσεις συμβουλεύει, τόσο τους πολίτες όσο και τους δημοσιογράφους (κυρίως), να ενημερώνονται από τις σελίδες των Πρόσφατων Σεισμών και των Αναθεωρημένων Λύσεων. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, δεν ευθύνεται αν οι δημοσιογράφοι βιάζονται και δεν περιμένουν τις αναθεωρημένες καταγραφές που έχουν ελεγχθεί από σεισμολόγο και είναι οι σωστές.

Αν δούμε τις αναλυτικές πληροφορίες της καταγραφής, του συγκεκριμένου “ισχυρού σεισμού” θα παρατηρήσουμε πως κανένας σεισμογράφος της Σαντορίνης, δεν τον κατέγραψε. Οι σεισμογράφοι που τον κατέγραψαν βρίσκονται στην Αττική και ένας στην Εύβοια. Αν ήταν πραγματικός, τότε σίγουρα θα έπρεπε να είχε  καταγραφεί από τους σεισμογράφους που έχει η Σαντορίνη και τους υπόλοιπους που βρίσκονται στα κοντινά νησιά.

Αν συγκρίνουμε τους δύο χάρτες (Αυτόματος και Αναθεωρημένος) θα καταλάβουμε πόσο συχνά υπάρχει λανθασμένη καταγραφή.

Εκτός από τα παραπάνω, ένας σεισμός με μέγεθος 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί “ισχυρός”. Ο ορθός χαρακτηρισμός για τους σεισμούς από 3,0 μέχρι 3,9 βαθμών της κλίμακας, είναι “πολύ ασθενής”.

Αυτό που είδατε παραπάνω δεν είναι σπάνιο. Το διαδίκτυο γεμίζει συχνά από “ισχυρούς σεισμούς” που δεν έχουν συμβεί ποτέ, γιατί τα δημοσιεύματα παρουσιάζουν την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικό Ινστιτούτου αντί να περιμένουν την αναθεωρημένη.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.