Πόσο κόσμο είχε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης;

120

Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε διάφορα νούμερα για το πόσοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι έκαναν λόγο για 40-50 χιλιάδες, η Αστυνομία ανακοίνωσε 90 χιλιάδες και κάποιοι άλλοι ανέβασαν τον αριθμό στις 800 χιλιάδες. Πόσοι ήταν τελικά;
Ακριβή αριθμό δεν μπορεί κανείς να δώσει αλλά υπάρχει αξιόπιστος τρόπος για να βρούμε περίπου πόσος κόσμος συγκεντρώθηκε.

Ας δούμε με ποιον τρόπο υπολογίσαμε τον αριθμό των συγκεντρωμένων.

Βρήκαμε φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν από ψηλά πόσο χώρο καταλάμβανε ο κόσμος που συμμετείχε στο συλλαλητήριο.

Στη συνέχεια, υπολογίσαμε την συγκέντρωση ανά τετραγωνικό μέτρο στο κεντρικό τμήμα όπου βρισκόταν η πυκνότερη. Ο καλύτερος τρόπος ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια αεροφωτογραφία κάθετη προς το έδαφος, η οποία περιείχε ένα σημείο αναφοράς για να υπολογίσουμε τα τετραγωνικά. Αφού βρήκαμε τον μέσο όρο συγκέντρωσης στο κύριο τμήμα, πολλαπλασιάσαμε με τα τετραγωνικά. Το ίδιο κάναμε και στα υπόλοιπα τμήματα.

Χρησιμοποιήσαμε την παρακάτω φωτογραφία με σημείο αναφοράς τη βάση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, που είναι περίπου 18 τ.μ.

Το κάθε παραλληλόγραμμο είναι 18 τ.μ. και έχουμε μια συγκέντρωση 4,65 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο. Επειδή μπροστά στην εξέδρα η συγκέντρωση ήταν λίγο μεγαλύτερη, αλλά υπήρχαν και κάποια εμπόδια καθώς και μερικά τμήματα με μικρότερη πυκνότητα, υπολογίσαμε μ.ο. 4,5 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο για το κύριο τμήμα και, όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο, αυτός ο αριθμός μειώνεται.

Έτσι μπορούμε να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα. Εμείς υπολογίσαμε τα παρακάτω τμήματα, μεγάλης, μεσαίας και μικρής πυκνότητας.

(Κάντε κλικ στις παρακάτω εικόνες για μεγέθυνση.)

Σύνολο υπολογισμού: 346.000 πολίτες (περιθώριο λάθους +- 10%) σύμφωνα με τις μετρήσεις μας.


Ενημέρωση:
Μια μέρα μετά, η έρευνα μας επιβεβαιώνεται από τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου τοπογράφων Β. Ελλάδας, Γιώργο Νεστόρη. Δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις τους, ο αριθμός των συμμετεχόντων κυμάνθηκε από 280.000 έως 400.000 κόσμο.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Grenadieros

  Ο μπαγκλαντεσιανος της ΕΤ3 ποσους τους εβγαλε; μερικες εκατονταδες;

 • Chris Stratakis

  Και γιατί ρε παιδιά δεν ρωτάτε wind cosmote cyta και τις υπόλοιπες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να μας πούν?????

 • e-citizen

  Αλήθεια, πως γίνεται στις ηλεκτονικές υπογραφές, να μαζεύτηκαν κάπου 200 χιλιάδες και στο συλλαλητήριο να πήγαν μισό μύριο;
  Δηλαδή, δε κουράστηκαν να πάνε μια ολόκληρη μέρα τόσος κόσμος ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟΣ με την αγάπη για την πατρίδα στο συλλαλητήριο, αλλα βαρέθηκαν απο τον καναπέ να υπογράψουν στην ηλεκτρονική σελίδα διαμαρτυρίας;

 • Δράκων

  Έλα τώρα που δεν ξέρεις

  α.Η πολιτική του είναι αυτή που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αναγνώριση των σλάβων του κρατιδίου των Σκοπίων ως Μακεδόνων δια της πλαγίου (ως Νέα Μακεδονία ή Μακεδονία-Σκόπια που τελικά θα γίνει σκέτο Μακεδονία, έτσι και αλλιώς η γλώσσα και η εθνικότητα σύμφωνα με αυτά που έχουν διαρρεύσει θα είναι n Μακεδονική γραμμένη στα σλαβικά με λατινικούς – σαν να λέμε potatoes potatos). Αυτή ήταν είναι και θα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια σε όλους τους Β. Έλληνες (τους γηγενείς, όχι τα αρναούτια, τους λαζότουρκους και τα λοιπά έθνη). Στην συνέχεια θα πιάσουν και το αρναούτικο/τσάμικο θέμα.

  β.Ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η άκρα αριστερά στην Ελλάδα (όπως είναι πχ και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καθώς και παλαιότερα το ΚΚΕ, έθεταν θέμα ξένων πληθυσμών εντός της Ελλάδας, όπως τους αρναούτηδες και τους σλαβόφωνους (Μακεδόνες νέτα σκέτα όπως τους αποκαλούν οι ίδιοι). Μάλιστα οι κοντινοί του ΣΥΡΙΖΑ ομιλούν και για μη ύπαρξη Ποντίων αλλά Λαζών και άλλων εθνών που εγκαταστάθηκαν στην γη των Σλαβομακεδόνων (γιατί για τους αλβανογενείς και σλαβογενείς εθνικιστές που διαβιούν στην Ελλάδα και το παίζουν αριστεροί δεν υπήρχαν ποτέ Έλληνες πάνω από την Λαμία). Αν θες ψάξε τόσο τις θέσεις μεμονωμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως του Νάσσου Θεοδωρίδη ή των μελών του Ιού της Ελευθεροτυπίας, δες τα καλέσματα για της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για υποστήριξη των Σκοπιανών λίγα χρόνια νωρίτερα, και πάψε να νομίζεις ότι μας δουλεύεις.

  Πάρε κι ένα link, για τον Nashe Todorovski (όπως θα ήθελε να το έλεγαν)
  http://novazora.gr/arhivi/5945

 • sakis

  Οι »φωστήρες» νομιζουν ότι το πληθος ηταν μονιμα εκει από τις 1 η ώρα και δεν ανανεωνοταν συνεχεια

 • Aedioleptic

  Αυτά να πα να τα πεις στον Αναξίμανδρο (που δεν είχε πάει και στο Πρίνστο, γιατί δεν είχε Πρίνστο εκείνα τα χρόνια). Τσαρλατάνοι είναι αυτοί που επικαλούνται τεκμήρια αυθεντίας που δεν πολυκαταλαβαίνουν (γιατί δεν είναι «ειδικοί βεβαίως-βεβαίως» κατά την άποψή τους – γιατί είναι ηλίθιοι κατά τη δική μου). Η μεθοδολογία των παιδιών είναι διαφανής και πολύ καλά τεκμηριωμένη γιά έναν γρήγορο υπολογισμό. Ξαναδιάβασέ την (συλλαβιστά αν χρειάζεται…)

 • gosva4a

  Τα ελληνικά hoaxes κάθισαν, όχι στα κουτουρού όπως όλοι τόσες μέρες, αλλά συγκρίνοντας φωτογραφίες, κάνοντας πράξεις και τεκμιριώνοντας επιστημονικά το αποτέλεσμα και την άποψη τους. Υπολογίζουν έναν αριθμό περίπου 360000 και αντιδράτε, δίνοντας και στατιστικό σφάλμα. Είναι λίγοι δηλαδή και αντιδράτε; Προτιμάτε τον υπολογισμό «με το μάτι». Ο άλλος λέει 12 άτομα χωράνε σε ένα τετραγωνικό μέτρο. Από τη μία δεν ξέρετε σε τι αντιστοιχούν τα μεγέθη για τα οποία μιλάτε (πυκνότητα, στατιστικά σφάλματα, εμβαδόν κλπ) και από την άλλη κράζετε αυτούς που φαίνεται ότι ξέρουν ή ότι έχουν μια ιδεά. Ναι η πυκνότητα δεν ήταν σταθερή σε κάθε μέρος και όλη την ώρα. Αν δε γνωρίζεις όμως τι ώρα τραβήχτηκε η κάθε φωτογραφία, πως ακριβώς θα το λάβει υπόψιν σου; Γι’ αυτό χρησιμοποιείς μέσο όρο πυκνότητας και αναφέρεις το στατιστικό σφάλμα.

  • sakis

   Οντως το Hoax έκανε καλη και τεκημριωμένη δουλειά γιατι υπολογισε την πυκνοτητα στο κεντρικο τμημα του συλλαλητηρίου με βαση το εμβαδό του αγαλματος του ΜΑλεξάνδρου που είναι 18τ.μ και εβγαλε μια μεση πυκνότητα και όλα αυτά με ητν βοηθεια αεροφωτογραφιών
   –ενώ Η ΕΛΑΣ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΧΕΙΡΟΔΟΥΛΕΙΑ και μπορει να πηρε κα ιεντολες από το πολιτκο περιβαλλον του Τοσκα μετρώντας τα άτομα από τις 1 η ωρα όταν το συλλαλητηριο θα γινοταν στις 2 και η μεγαλη μεριδα του κοσμου ηρθε μεταξυ 2-4 ΚΑΙ επισης στο κεντρικό τμημα του συλλαλητηρίου που ηταν με την μεγαλυτερη πυκνοτητα το υπολογισε με βαση την ελαχιστη πυκνοτητα γυρω στο 1 άτομο αν τ.μ
   —-Δηλ ουτε ο Καρανίκας δεν θα έκανε τετοιο προχειρο και αστείο μέτρημα

 • gosva4a

  Αν δεν ξέρεις μαθηματικά και δεν μπορείς να τα καταλάβεις, δε σε φταίνε αυτοί που ξέρουν και μπορούν.

 • The Dutch

  Με το 600.000 γελάνε και οι πέτρες όχι μόνο ο κόσμος!

 • Ξένος

  Ε, λοιπόν είχα την αίσθηση πως η άρνηση μίας πραγματικότητας κατόπιν δε της επισήμου αποδείξεως της (βλ. Γ.Γ. Συλλόγου Τοπογράφων Β. Ελλάδος), είναι ίδιον των απανταχού ψεκασμένων. Παρόλα αυτά, παρατηρώ από τα σχόλια πως πολλοί προοδευτικοί πέφτουν στην ίδια άρνηση, αναλόγως των… καιρικών συνθηκών!
  Άρα μάλλον είναι ιδεολογικό και όχι ορθολογικό το ζήτημα… Να το ξέρεις αυτό Hoaxes…

 • Επιβεβαίωση της έρευνας μας, για τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, από τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου τοπογράφων Β. Ελλάδας, Γιώργο Νεστόρη. Δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις τους, ο αριθμός των συμμετεχόντων κυμάνθηκε από 280.000 έως 400.000 κόσμο.
  https://www.youtube.com/watch?v=BZiSTtozf7I

  • corto

   Και; Κι εγώ μπορεί να πω ότι έχεις γρίπη και όντως να έχεις γρίπη. Αυτό με δικαιώνει;

 • Milon Sergei Firikis

  γίνεται αλλά πρέπει να είναι αγαπημένοι

  • Μάνθος

   και να μην έχει φάει κανείς φασολάδα!

   • Φασολάδας

    Παταχου παρων κια τα παντα πληρων.

 • Kon

  Περίμενα το άρθρο να είναι καταπέλτης με πομπώδεις παραπομπές σε κανάλια και ηλεκτρονικές σελίδες, όπως κάνει το hoaxes σε πολλά άλλα κατασκευασμένα θέματα. Απογοητεύομαι που από την πρώτη παράγραφο κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα παράλογα λεγόμενα του οποιουδήποτε και στις επίσημες δηλώσεις των κρατικών φορέων. Παραδέχομαι πως δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε την εξαιρετικη αντίληψη να βλέπω πίσω από τα γεγονότα της επικαιρότητας και να προβλέπω συνέπειες αυτών, αλλά όλο αυτό ήταν για μένα μια απο τις πιο παιδαριώδεις και για αυτό χειρότερες απάτες των τελευταίων ετών. Όχι βεβαίως ως προς το αποτέλεσμά της, ούτε συζήτηση, αλλά ως προς την άμεσα θρασύτατη φύση της! Εν ολίγοις, αν τρώμε τόσο δούλεμα για κάτι που συμβαίνει μπροστά στα ίδια μας τα μάτια, φαντάζομαι τι γίνεται σε όσα δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε πρόσβαση. Δεν νομίζω να υπάρχει πολίτης σε αυτήν την χώρα που να μην προσεβλήθη έστω και λίγο, που άτομα χαμηλοτάτου επιπέδου, αγράμματοι, επισήμως και από θέσεις ισχύος, μας είπαν πως το χιόνι είναι μαύρο. Πραγματικά δεν νομίζω. Όσο για το άρθρο, ακόμα κι αν είναι κάποιου είδους έρευνα και όχι θέση ή πολιτική ανάλυση, πιστεύω πως πρώτα έπρεπε να εκθέσει όσους εξέθεσαν όλους τους πολίτες που πληρώνουν την ερτ. Έτσι δυστυχώς χρωματίζεται πολιτικά μια σελίδα που το οφείλει στην φύση της να είναι διάφανη. Ενδεχομένως άδικα, αλλά δημιουργούνται στον δέκτη ασυναίσθητα επιφυλάξεις, όταν δεν υπάρχει άμεση διάψευση μιας τέτοιας παρωδίας.

  • sakis

   Μεγάλε ποια »επισημα» στοιχεία της ΕΛΑΣ του Τόσκα που εκανε προχειρη καταμετρηση στις 1 η ωρα το μεσημερι όταν το συλλαλητηριο αρχιζε στις 2 και η μεγάλη μαζα των ανθρωπων ήρθε μεταξυ 2-4
   —Επισης ενώ της ζητηθηκε δεν εκανε επανυπολογισμο στις 4 όταν το συλλαλητηριο ήταν στο πικ του
   —Επισης πως τους καταμετρησε η ΕΛΑΣ με ποια μεθοδολογία και για να βγει ο αστείος αριθμος των 90.000 πρεπει να υπολογισε την πυκνοτητα ολου του συλλαλητηρίου με 0.5 ατομο αν τ.μ κατι το οποιο είναι γελοιο μονο που το αναφερουμε
   —Ακομα και εκπροσωποι της ΕΛΑΣ μιλουσαν για παραλογισμο στην καταμέτρηση και ο γενικος γραμματεας τοπογραφων Β.ΕΛΛΑΔΟΣ κανει λογο για 350.000 μ.ο
   —Ακομα και ο συριζαιος Μαρδας μιλά για 250.000 άτομα έλεος

 • ndmushroom

  Από πού να αρχίσω;
  Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου οι αδιάφοροι (τουλάχιστον με βάση τη μέχρι τώρα Ιστορία) θα είναι ακριβώς αυτοί που σκίζουν τα ιμάτιά τους για την πατρίδα εν καιρώ ειρήνης. Επίσης, το να συγκρίνετε ένα θερμό επεισόδιο με την «απειλή» που συνιστά το γειτονικό κράτος είναι μάλλον τραβηγμένο.
  Για τον «άλλο» ιδεολογικό χώρο: Ναι, αν γίνει μια πανελλαδική συγκέντρωση οργανωμένη από κομμουνιστές, με ομιλητές κομμουνιστές, για ένα καθαρά κομμουνιστικό «σκοπό», με κομμουνιστική ρητορική και σημειολογία και με εκατοντάδες λεωφορεία ναυλωμένα από κομμουνιστικές οργανώσεις, και μαζευτεί μέρος των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και όσων ιδεολογικά ανήκουν στον χώρο των κομμουνιστών, δεν νομίζω ότι θα μιλήσει κανείς (εκτός των κομμουνιστών) για «πρωτοφανές συλλαλητήριο», ούτε για «λαϊκό ξεσηκωμό», ούτε για «επικείμενη επανάσταση», παρά μόνο αν οι συγκεντρωμένοι υπερβούν τα μέχρι τότε γνωστά μεγέθη όσον αφορά τους κομμουνιστές στην Ελλάδα.
  Μέχρι στιγμής δεν έτυχε να εντοπίσω ούτε ένα (1) παράδειγμα ανθρώπου που συμμετείχε στο συλλαλητήριο με «κοινή Ελληνική ταυτότητα και αγωνία» (για ποιο πράγμα άραγε; Μήπως φτάσουμε στη λύση της σύνθετης ονομασίας που προέκριναν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, εντός και εκτός κυβέρνησης, από τα άκρα αριστερά ως την (απλή, και όχι άκρα) δεξιά όλα αυτά τα χρόνια και σταματήσει όλος ο κόσμος να αποκαλεί τη γειτονική χώρα Μακεδονία όπως γίνεται τα τελευταία 25 χρόνια;) χωρίς να ανήκει ιδεολογικά (όχι πολιτικά, ούτε κομματικά. Άλλο ιδεολογία, άλλο κομματική προτίμηση) στην άκρα δεξιά.

  • sakis

   Δηλ το ονομα της Μακεδονίας που είναι Εθνικο θέμα αφορα μονο τους Δεξιους Μακεδόνες να υποθεσω και όχι ολους τους Μακεδόνες
   –Αρα να υποθεσω και η καταληψη νησιων του Αιγαίου από τους Τουρκους αφορα μονο τους ΔΕΞΙΟΥΣ ψηφοφόρους των νησιων ενώ οι αριστεροι ψηφοφροι των νησιων δεν θα ειχαν πρόβλημα να ζησουν κατω από την μποτα του Ερντογαν
   —Αρα και το θεμα της Τσαμουριας αφορα μονο τους Δεξιους Ηπειρώτες και όχι ολους τους Ηπειρώτες να υποθεσω
   ——Και κατι άλλο δηλ οι τσιγγάνοι και οι μουσουλμάνοι της δυτικης Θράκης που ψηφισαν συριζα είναι διεθνιστες οπαδοι του γαμου και τεκνοποιησης από γκευ ζευγάρια και υπερ της αλλαγης φυλου από τα 15 έτσι »συντροφε»;
   —Χαχαχαχα ακομα δεν έχετε καταλαβει ότι τα Εθνικα ζητήματα διαπερνουνε οριζοντια ολη την κοινωνια ανεξαρτήτως τι ψηφισαν
   ΥΓ;φΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΕΙΔΕς ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΆΔΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΟΠΟΥ ΤΟ 63% των ψηφοφορων του συριζα είναι αντίθετοι με την χρηση του ορου Μακεδονια από τους Σκοπιανούς;

   • ndmushroom

    Επειδή βλέπω ότι ως γνήσιος ακομμάτιστος πατριώτης νοιάζεστε πραγματικά για το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, υποθέτω ότι είστε σε θέση να απαντήσετε το αρχικό μου ερώτημα:
    α. Ποιος είναι ο απότερος σκοπός σας όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα (ποια δηλαδή θα ήταν μια λύση που θα ήταν αποδεκτή για εσάς) και
    β. Πώς ακριβώς πιστεύετε ότι το συλλαλητήριο αυτό συμβάλλει στην πρόοδο προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε.

    Όταν απαντήσετε αυτά τα ερωτήματα, και συνειδητοποιήσετε (εσείς ίσως όχι, αλλά όσοι μας διαβάζουν) ότι το συλλαλητήριο θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που (ισχυρίζεστε ότι) επιθυμείτε, το ποιοι και γιατί συμμετείχαν στο συλλαλητήριο θα καταστεί σαφέστατο. Εξάλλου, μετά το θρίαμβο της Κύπρου το 1974, η ελληνική ακροδεξιά δεν έχει προσφέρει άλλη λαμπρή σελίδα στην υπεράσπιση της Ελλάδας που τόσο «αγαπά». Καιρός δεν είναι;

  • Ξένος

   Έχεις δίκιο. Γνωστό και παλιό φασιστόμουτρο άλλωστε ο Νίκος Λυγερός (εδώ γελάμε, βλέπετε γιατί χαλάει και το στερεότυπο σας περί εθνικιστών με χαμηλό IQ)!
   Τεσπα, Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Ακροδεξιοί; Ακροδεξιοί.
   Αν έτσι είστε πιο ήσυχος και αναπαυμένος στην κοσμοθεωρία σας γιατί να σας το χαλάσουμε;

 • ndmushroom

  Ένα συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από ακροδεξιούς, χρηματοδοτήθηκε από ακροδεξιούς, στο οποίο μίλησαν ακροδεξιοί, η ρητορική και η σημειολογία του οποίου ήταν ακροδεξιά, μαζεύει… συμπληρώστε τη φράση μόνοι σας.

  • sakis

   Ο Τσιπρας που τον ψηφισε 2.000.000 δεν μαζευει ουτε 30.000 ατομα σε ανοικτη οργανωμενη συγκεντρωση με πληρωμένα λεωφορεια αρα με την λογικη την δική σας αφου οι »ακροδεξιοι» μαζεψαν 400.000 κοσμο χωρις ογανωση και με τα λεωφορεια να τα πληρωνουν από την τσεπη τους οι πολιτες σημαίνει ότι η »ακροδεξια» στην Ελλάδα πρεπει να είναι στα 8.000.000;
   –Χαχαχα ειστε πιο γραφικοι και από τον Καρανίκα

  • sakis

   Καταλαβαίνω »συντροφοι» ότι δεν μπορειτε να αποδεχτείτε εσεις οι ακροαριστεροι πως με τοση προπαγανδα από τα ΜΜΕ υπερ του »πολυπολυτισμου» και της πολιτκής ορθότητας και οπου οι »αντιρατσιστικες» οργανώσεις δεν μαζευουν ουτε 100 ατομα και όταν προσκαλουν για τροφιμα στους »προσφυγες» πανε μερικες εκατοντάδες πως γινεται χωρις οργανωση και προβολη από τα ΜΜΕ και με πληρωμένα τα εισιτηρια από τον απλό κοσμο να συγκεντρωθηκε τοσο πολύ κοσμος για ένα εθνικό θέμα
   –Εσεις καντε καμια συγκεντρωση για την Παλαιστίνη,τη νΒενεζούλα και για τους παπαγάλους που ..απειλούνται στις Φιλιππινες

  • Θεμης

   Ακροδεξιά το θέμα της Μακεδονίας;Ακροδεξιός ο Λυγερός;Να υποθέσω ότι είσαι κκεμλ…ή πιο πέρα;Ή….τίποτ’άλλο; ε;

   • The Dutch

    Ούτε αυτός ακροδεξιός,απλά αυθόρμητος πολίτης!

    http://prezatv.blogspot.gr/2018/01/blog-post_555.html

    • sakis

     100.000 μαζευτηκαν για το μνημόνιο το 2011 και μερικοι από αυτους καψαν ζωντανά 4 ατομα στη μαρφίν άρα να υποθεσω 100.000 είναι ακροαριστεροι φιλοτρομοκρατες οπαδοι του κουφοντίνα και του Ξηρού

  • Δράκων

   Ξέρεις κάποιοι είμαστε από την Μακεδονία και διαμαρτυρόμαστε για την άδικη πολιτική όχι μόνο του Τσίπρα αλλά και για την εσκεμμένη αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν ξέρω την δικιά σου καταγωγή, ίσως είσαι αρναούτης, λαζός, άραβας στην καταγωγή και δεν σε νοιάζει αν δημιουργηθεί άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον για την χώρα, γιατί προσγειώθηκες εδώ από το πουθενά και βρέθηκες με ιστορία που δεν σου ανήκει. Υπάρχουμε όμως κι εμείς που δεν μιλάμε ξένες γλώσσες στα χωριά μας και που ξέρουμε πως δεν έχουμε σχέση με τέτοιους ξένους πληθυσμούς εντός της Ελλάδας.

   • ndmushroom

    Ας τα πάρουμε από την αρχή.
    Ποια άδικη πολιτική του Τσίπρα;
    Προσπερνώ τα γνωστά ad hominem και μπάλα στην εξέδρα του χώρου, και φτάνω στο ζουμί: δεν έχετε σχέση, λες, με τέτοιους ξένους πληθυσμούς εντός της Ελλάδας. Σε ποιους ξένους πληθυσμούς αναφέρεστε, ποιος θέτει θέμα ξένων πληθυσμών και τι σχέση έχει η «άδικη πολιτική του Τσίπρα» με αυτούς τους «ξένους πληθυσμούς εντός της Ελλάδας» που ανέφερες;

    • Δράκων

     Ο ίδιος ο Τσίπρας είναι αρναούτης στην καταγωγή, τόσο το χωριό στην Ανατολική Θράκη από όπου προέρχεται όσο και η Λουψίστα είναι αρναουτόφωνα χωριά. Οι αρναούτηδες δεν είναι Έλληνες εξ ορισμού, το ίδιο και οι λαζοί. Που είναι το λάθος μου; Εξάλλου τα ίδια λένε και οι αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας σε σχέση με τους πραγματικούς σκοπούς του (εκτός από την όποια εξυπηρέτηση προσφέρει στα συμφέροντα των ΗΠΑ) πάνω σ’ αυτό το θέμα και σε οποιοδήποτε. Δεν θα παραξενευτώ αν το επόμενο θέμα που θα ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το τσάμικο στο οποίο η Αλβανία θα προσπαθήσει να περιλάβει και τους αρναούτηδες. Ελπίζω πάντως να μας επιτρέπετε εμάς τους γηγενείς Μακεδόνες που δεν είμαστε σλαβόφωνοι ή λαζόφωνοι ή αρναουτόφωνοι αλλά μόνο ελληνόφωνοι να υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας και την ιδιαίτερη πατρίδα μας και είναι ειρωνικό να δώσουμε τόσο το όνομα όσο και την ιστορία σε αυτούς που εισέβαλαν και έσφαζαν τους γηγενείς Μακεδόνες προγόνους μας…αλλιώς βέβαια υπάρχουν και άλλες λύσεις! Έχουμε υποφέρει πολλά από αυτές τις κοινότητες εχθρικών ή ειρηνικών εισβολέων…

   • ndmushroom

    Επίσης,
    «γιατί προσγειώθηκες εδώ από το πουθενά και βρέθηκες με ιστορία που δεν σου ανήκει»
    Καρφώνεσαι.

 • Chris Mangoutas

  Είναι έντιμο κάποιος ανώνυμος που δε λέει τι έχει σπουδάσει να κρίνει κάποιον που δεν είναι ειδικός αλλά χρησιμοποιεί μια μέθοδο που είναι ευρέως αποδεκτή? Έτσι μετρούν σε μας στο Τορόντο τα περίπου 2,000,000 που έχουμε στο «Ελληνικό Φεστιβάλ». Όχι, ούτε εγώ είμαι ειδικός, απλά έχω δει ότι χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο με τον Θοδωρή Δανιηλίδη. Και εν πάση περιπτώσει κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εκφραστεί για κάποιο κοινωνικό θέμα που τον επηρεάζει: δεν θα αφήνουμε την Εκκλησία να αποφασίζει για την αποτέφρωση, ούτε τον πολιτικό για το μέλλον της Ελλάδας, ούτε την αστυνομία να προφητεύει από την προηγούμενη μέρα τον αριθμό των διαδηλωτών και να τον παραποιεί εμφανώς την μεθεπόμενη, ειδικοί κατόπιν άνωθεν εντολής?

  • corto

   Εντάξει ότι να’ναι. Αν σου γράψω συνταγές ιατρικής, χρησιμοποιώντας ευρέως αποδεκτές μεθόδους θα τις πάρεις; Για να μην τις πάρεις θα πρέπει πχ να μου πεις ότι είσαι δικηγόρος;

   Και κάτι άλλο: Όλοι έχουν δικαίωμα γνώμης. ΓΝΩΜΗΣ, όχι εφαρμογής επιστημονικής δικαιολογίας.

 • IORDANOGLOU

  To εμβαδόν από τα κτίρια, τα παρτέρια, τα αγάλματα και τις τεράστιες σημαίες που τις κρατούσαν παράλληλα με το έδαφος τα αφαίρεσες; Το 4,5 άτομα ανα τετραγωνικό είναι νούμερο για τρόλευ 8 το πρωί όχι για συγκέντρωση. Η πυκνότητα είναι από 0.5 έως 1,5 στο μεγαλύτερο κομμάτι και το πολύ εώς 3-3.5 άτομα ανα τετραγωνικό στα πολύ πυκνα σημεία κοντά στην εξέδρα. Και φυσικά η πυκνότητα των ατόμων αλλα και το εμβαδόν της παραλιακής οδού είναι παραφουσκομένο μιας και εκεί μονο προς την μεριά του κέντρου υπήρχε σημαντικό κομμάτι κόσμου. Επίσης μιλάμε για κόσμο που περπατούσε από και προς την συγκέντρωση ή απλο κόσμο που έκανε την βόλτα του. Για κόσμο δε που περπατά μιλάμε για πυκνότητες της τάξης 1 ατομο ανα 15-20 τ.μ. Υπάρχει σχετική βιβλιογραφία για το θέμα (crowd safety and risk analysis, Static crowd density, moving crowd density κλπ.). Eκεί για πάνω από 2.5-3.5 άτομα ανα τετραγωνικό μιλαμε για συνωστισμό. Ας μην υπερβάλουμε λοιπόν και ας αφήσουμε τις μπακαλίστικές αναλυσεις. Ήταν πολύς κόσμος, 150.000 περίπου με δική μου χωρική και τηλεπισκόπική ανάλυση αλλα πολύ λιγότεροι από ότι το 92′.

 • Chris

  Μακράν το ατυχέστερο άρθρο σας, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως θετική επίδραση, αντιθέτως oξύνει τις ανούσιες αντιπαραθέσεις και συμβάλει περεταίρω στην καλλιέργεια διχαστικών φαινομένων.
  Απλά διαβάστε τα σχόλια (τόσο εδώ όσο και στην σελίδα σας στο facebook) και διερωτηθείτε από μόνοι σας για την συμβολή του συγκεκριμένου άρθρου.

 • Stergios Pediaditis

  To +-10% που παραθέτουν τα παιδιά είναι εντός του στατιστικού λάθους και η μέτρηση που κάνουν είναι επιστημονικά απολύτως εμπεριστατωμένη γι αυτό το εύρος στατιστικού λάθους. Σας το λέω εγώ που είμαι πολιτικός μηχανικός και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τοπογραφία.

  • corto

   Πολλά πράματα νομίζουν οι πολιτικοί μηχανικοί ότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, αλλά τελικά τι γνωρίζουν. Να κάνω μία ερώτηση; Το ύψος της κάμερας το ξέρουν; Αν είναι στα 5 μέτρα ή στα 50 μέτρα ή στα 500 μέτρα δεν αλλάζει κάτι; Τι σας είπαν στη σχολή; Και επειδή δεν ξέρω πόσο καλός είσαι στη δουλειά σου, να κάνουμε ένα τεστ; Μέτρα τη βάση του αγάλματος και μέτρα και την κορυφή της βάσης; Γιατί υπάρχει διαφορά;

   • Andreas Kiriakou

    πες τα, εδω πολιτικοι μηχανικοι με μεταπτυχικα εγκεκριμενα απο στελεχη του κομματος μετραν θαλασσια συνορα με μοναδες εοιφανειας ! ειναι δυνατον οι μη ειδικοι να κανουν τετοιους υπολογισμους ?

    • Stergios Pediaditis

     «Πολιτικοί μηχανικοί με μεταπτυχιακά εγκεκριμένα από στελέχη του κόμματος»… απορώ που με καταλάβατε! Προσπαθώ να το κρύψω καλά εδώ και δεκαετίες αλλά με αποκαλύψατε! Αλήθεια, τι με «μαρτύρησε»;

     • Andreas Kiriakou

      δυστυχοτατα, κυνικος λογος ητανε και αφορουσε την αυτου εξοχοτης τον κ. πρωθυπουργο του ανεξαρτητου κρατους Ελλας, μεταπτυχιακου στα εργασιακα του σκαραμαγκα αν και ομως πολιτικος μηχανικος, ο οποιος αναφερθηκε στα θαλασια συνορα προσδιοριζοντας το μηκος τους σε τετραγωνικα χιλιομετρα…..αγαπητε στεργιο, με τετοιουςπτυχιουχους προσωπικα αμφιβαλλω για τους πτυχιουχους και οχι για τους απτυχιους, εξαιρωντας βεβαια τους πολιτικα πετυχημενους απτυχιους………..και επειδη, πιθανον να εισαι τωρα συγκεχυμενος, η μεθοδος καταμετρησεως ηταν ορθοτατη ποσοτικως στατιστικα, αν και ο τροπος υπολογισμου του αναφερομενου στατιστικου λαθους δεν ηταν επαρκως προσδιορισμενος (και δεν απαιτειται βεβαια, μια και δημοσιογραφικο και οχι τεχνικο θεμα ηταν)

     • Stergios Pediaditis

      Συμφωνούμε απόλυτα ότι ο τρόπος υπολογισμού του στατιστικού λάθους εν προκειμένω δεν προσδιορίζεται επαρκώς, θεωρώ όμως -προσωπικά και παρακολουθώντας αναλυτικά τι έχουν κάνει ακριβώς- ότι το +-10% είναι αρκετά μεγάλο ώστε να το περιλαμβάνει.

     • John

      Stergios, γιατί ασχολείσαι μαζί τους? Η βλακεία είναι ανίκητη.

     • Andreas Kiriakou

      λαθος, ‘ η βλακεια αυτοθεωρειται ανικητη, μια και θεωρει οτι προτρεχοντας της κατανοησεως θα νικησει’ (αποδιδεται στον Ηρακλειτο)…..διαβαστε το κατωτερω σχολιο, ειναι επεξηγηματικως συμπληρωματικο

     • nik1976

      Ατιμούλικο σε τσιμπήσαμε!!!!!! Πλάκα κάνω! Εννοείται πως καλύτερα να μην δόνεις βάση σε τέτοιες ανοησίες!!!

   • Stergios Pediaditis

    Θα προσπαθήσω να σας το πω όσο πιο απλά μπορώ.
    α) Η μικρή διαφορά μεταξύ βάσης και κορυφής οφείλεται φυσικά στην προοπτική, η οποία μεγαλώνει όσο πλησιάζουμε προς τα άκρα της φωτογραφίας. Γι αυτό ορθά έχει ληφθεί στον υπολογισμό η επιφάνεια της βάσης και όχι της κορυφής, γιατί η βάση είναι σκείνη που βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το συγκεντρωμένο πλήθος.
    β) Δεν έχει καμία σημασία σε ποιο ύψος βρίσκεται η κάμερα γιατί η σύγκριση γίνεται ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ μεταξύ μεγεθών που βρίσκονται στο ίδιο ύψος -σε σχέση με την κάμερα- (βλ. επιφάνεια βάσης αγάλματος και κόσμος που βρίσκεται εντός ΑΝΑΛΟΓΗΣ επιφάνειας).
    Τέλος επαναλαμβάνω ότι…
    γ) οι μικροδιαφορές που επισημαίνετε επηρεάζουν ελάχιστα το τελικό αποτέλεσμα και το +-10% είναι με βάση αυτές απολύτως αποδεκτό.

    Ολο το άρθρο αποτελεί σωστή και τεκμηριωμένη προσέγγιση, όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από τον Γ.Γ. Συλλόγου Τοπογράφων. Αν δεν μπορείτε να το δεχτείτε, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

   • sakis

    χΑΧΑΧΑ δηλ η ΕΛΑΣ στις 1 η ώρα που έκανε »καταμετρηση» της πλάκας ποια ειναι η »σοβαρή» μεθοδολογία που ακολουθησε ή μηπως εκανε οργανωμενη δουλεια με αεροφωτογραφίες και τοπογράφους;
    —Πάντως το σουρεαλιστκό είναι ότι εσεις που βριζετε τους »κακους» »μπατσους-γουρούνια-δολοφονους» όπως τους αποκαλείτε οποτε σας συμφέρει τους »Αγιοποιείτε» για να επιβεβαιώσετε τις ιδεοληψίες σας

 • placebo

  βαλε και τον κοσμο μεχρι το μεγαρο,που δεν υπολογιστηκε

 • nik1976

  το τερμάτισες φίλε! Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις τοπογραφικής επιστήμης για να υπολογίσεις το εμβαδό ενός ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Όσο για την έκταση της πλατείας που ήταν το συλλαλητήριο υπάρχουν πολλά εργαλεία για να το υπολογίσεις ερασιτεχνικά (πάντα με κάποιο σφάλμα). Από το google earth εως τις ορθοφωτογραφίες του εθνικού κτηματολογίου που είναι διαθέσιμοι στο ιντερνετ

 • placebo

  πολυ ενδιαφερον και μπραβο,αλλα με μια υποσημειωση δεν προσμετρηθηκε ο κοσμος μεχρι μεγαρο μουσικης και ποσειδωνιο.επίσης πως γνωριζουμε πως οι φωτο αποτυπωνουν το αποκορυφωμα της συγκεντρωσης;

  τελος προσμετρηθηκαν καποια πρασινα,στα οποια επισης υπηρχε κοσμος;
  και φυσικα ειναι αδυνατον οπως παρατηρησε εξυπνα κατω ενας σχολιαστης να γνωριζουμε ακριβως τον αριθμο,αφου στις τοσες ωρες που κρατησε η συγκεντρωση κοσμος εφευγε,αλλα και κοσμος ερχοταν
  οι διοργανωτες αναφερουν πως ρωτησαν στις 3 την αστυνομια ποσοι ηρθαν και οι αξιωματουχοι μιλησαν γι αμισο μυριο,αρα εκει κοντα ειναι ο αριθμος

  παντως πολυ καλη προσπαθεια και παλι συγχαρητηρια

 • Apollon-2-

  βασικά δε μετρήσατε τα πράσινα που πατούσε ο κόσμος ..

  • placebo

   επ αφορμη του σχολιου σου το παρατηρησα και εγω αυτο,μαλιστα σε μια εκτεταμενη περιοχη βγαζει 4.5 χιλιαδες.δεν νομιζω πως ισχυε ολες τις ωρες αυτο(σε μια φωτο π.χ ειδα αρκετους εκει)

   ισως ομως κανω και λαθος

 • Ο τρόπος που υπολογίζετε δείχνει πολύ πρόχειρος. Ποιο λογισμικό χρησιμοποιήσατε; Ποια ακριβή μεθοδολογία; Σε ποια στιγμή από τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου αξιοποιήσατε ποιες φωτογραφίες; Ποια ήταν η ειδίκευση εκείνου που έκανε τους υπολογισμούς; Πολύ hoax μυρίζει το άρθρο σας. Σοβαροφανής παπάτζα.

  • Aedioleptic

   Pro Evolution Soccer 2017, με αναγωγή από την δεδομένη πυκνότητα (πλήρους κερκίδας). Φωτος της ΕΜΥ, από γεωστατικό μέτεο δορυφόρο. Αν εννοείτε «ειδικότητα» όταν λέτε «ειδίκευση», ήταν -πολύ φοβάμαι- ντελιβεράς…

 • ndmushroom

  Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί έχουν φαγωθεί όλοι με τον όγκο της συγκέντρωσης; Αλλάζει κάτι αν ήταν 50 ή 500 χιλιάδες οι συμμετέχοντες σε ένα συλαλλητήριο που ήταν περισσότερο μάζωξη ενός ιδεολογικού χώρου παρά διαδήλωση με συγκεκριμένο σκοπό (αν κάποιος θεωρεί ότι είχε συγκεκριμένο σκοπό, ας μας πει α. ποιος είναι και β. πώς ακριβώς το συλλαλητήριο συμβάλλει στην επίτευξή του, δεδομένης της πραγματικότητας όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 25 χρόνια); Ή μάθαμε κάτι που δεν ξέραμε ήδη σχετικά με το μέγεθος της ακροδεξιάς στη χώρα (μόνο η ΧΑ πήρε περίπου 400 χιλιάδες ψήφους στις τελευταίες εκλογές. Αν προσθέσουμε και τα μικρότερα κόμματα της ακροδεξιάς, καθώς και το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ, υπερβαίνουμε άνετα ακόμα και την πιο φουσκωμένη εκτίμηση για την προσέλευση στο συλλαλητήριο);

  • Stergios Pediaditis

   Αν μου επιτρέπετε, επειδή ο κάθε οργανωτής ή συμμετέχων στη συγκέντρωση ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ, με την μέτρηση ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ανεπανόρθωτα η κυβέρνηση, τα κανάλια και η (απ’ ότι διαφαίνεται καθοδηγούμενη) Ελληνική Αστυνομία. Η ηγεσία αυτής για να ξεκαθαρίζω. Απ’ όλους τους υπόλοιπους μπορεί να περιμένει κανείς το «φουσκωμα» προς τα πάνω ή προς τα κάτω αναλόγως τι βολεύει, αυτοί είναι κρατικοί λειτουργοί και είναι απαράδεκτο να ψεύδονται. Και πιστεύω να συμφωνείτε κι εσείς ότι το επίσημο ανακοινωθέν όταν μιλάει για 60 με 90 χιλιάδες και ο αριθμός είναι γύρω στις 350.000 τότε έχουμε σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας (όχι πως δεν το γνωρίζαμε).

   • ndmushroom

    Η τελευταία σας φράση είναι ακριβώς αυτό που μετράει: οι (ενίοτε εξωφρενικές) αποκλίσεις μεταξύ του πραγματικού όγκου των διαδηλώσεων και των «επίσημων στοιχείων» είναι γνωστές τοις πάσι εδώ και καμιά εικοσαριά (τουλάχιστον) χρόνια, και παραμένει αναλλοίωτη παρά τις αλλαγές κυβερνήσεων, καναλαρχών και ηγεσιών της ΕΛΑΣ. Γιατί άρχισε να μας σοκάρει μόλις την Κυριακή που μας πέρασε λοιπόν;

  • DiTs

   Το ότι πήγαμε συλλαλητήριο σημαίνει είμαστε Χ.Α.; Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό σας κύριε; ΓΑΜΩ ΤΗ Χ.Α. ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ! ΣΚΑΤΑ ΣΕ ΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ! ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΜΕ ΕΚΕΙ!

   • sakis

    Οι αριστεροι οσοι δεν κανουν συναυλια για τον Κουφοντινα και τον Ξηρο είναι »φασιστες» για αυτό θα πατωσουν στις επόμενες εκλογές

   • The Dutch

    Αν πήγες για τη χώρα και την ιστορία,να κάτσεις να διαβάσεις ιστορία της χώρας σου για να δεις ποιος σε κάνει μαριονέτα και εσύ απλά ακολουθείς σαν πρόβατο και όταν σου λένε πήδα πηδάς όπως πηδούσες τα προηγούμενα 50 χρόνια!…

    • DiTs

     Κάτσε στον καναπέ σου εσύ φίλε επαναστάτη του ύπνου που νομίζεις πως ξέρεις τι γνωρίζει ο καθένας από ιστορία και κρίνεις μέσα από μια οθόνη.

     • The Dutch

      Ενώ εσύ που πήγες στο συλλαλητήριο έγινες επαναστάτης…!!!
      χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ
      Πόσο αστείοι είστε μερικοί ή πόσο 15 χρονών είστε!!

     • DiTs

      Την επανάσταση την κάνεις στον κύκλο σου και στους γνωστούς σου όταν τους ξυπνάς από τον λήθαργο της εποχής και του σκοταδισμού της αθεϊας, της αδιαφορίας για την ιστορία και το παρελθόν καθώς και της ξενομανίας. Τα υπόλοιπα που θεωρείς εσύ «επαναστατικά» είναι του κώλου και όσων έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου από τα τσοντοκάναλα. Το ότι γράφεις σαν να είσαι 10 χρονών μου επιβεβαιώνει ποιοι είναι στην αντίπερα όχθη (ανώριμοι, ανιστόρητοι, ασόβαροι κτλ.) και ενδυναμώνει το σκοπό του συλλαλητηρίου και τη χαρά που θα πάρουμε το 1.000.000 τουλάχιστον που θα μαζευτούμε την Κυριακή στην Αθήνα.

  • Panagiotis Goudamanis

   Έχουν φαγωθεί όλοι γιατί ΞΑΦΝΙΚΑ εμφανίστηκε μια πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου η οποία συγκεντρώθηκε ακομάτιστα (κοινώς σηκώθηκε απο τον καναπέ) και είναι ΙΚΑΝΗ να εκλέξει βουλευτές αλλά και να κάνει πολλά άλλα πράγματα….για αυτό το λόγο προσπαθούν πλέον όλοι να προσδιορίσουν τον όγκο. Και αν είναι ικανοποιητικός ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ για να γίνουν αρεστοί έτσι εωσότου να αποκομίσουν οφέλη.

   • ndmushroom

    Μα ακριβώς αυτό σας εξήγησα. Το μέγεθος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Όπως και το ταβάνι της, άλλωστε. Το ότι όλοι αυτοί σηκωθήκανε «ξαφνικά» και επιβιβαστήκανε στο λεωφορειάκι που ναύλωσε για αυτούς η «ακομμάτιστη» ακροδεξιά οργάνωση στην οποία ανήκουν δεν αλλάζει κάτι.

    • Μάνθος

     Ρε πας καλά παπαγαλάκι? Αναμασάς τη γνωστή καραμέλα ότι οποιος αγαπάει τη χώρα του και την ιστορία του του ειναι Χρυσαυγίτης? Αυτές οι παπάτζες ούτε παιδιά του δημοτικού δεν πείθουν. Ούτε ο Γκέμπελς δε θα το έλεγε αυτό που λες.

     • ndmushroom

      Αν το λογικό άλμα τριπλούν ήταν ολυμπιακό άθλημα, θα μας έκανες όλους περήφανους. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι.

      α. Χρυσή Αυγή και άκρα δεξιά δεν ταυτίζονται. Μίλησα για άκρα δεξιά, όχι για Χρυσή Αυγή. Το κολπάκι του να βάζουμε στο στόμα του συνομιλητή μας πράγματα που δεν είπε, να τα καταρρίπτουμε και να νομίζουμε ότι έτσι καταρρίψαμε αυτά που είπε ο συνομιλητής μας είναι, όπως είπες κι εσύ, «παπάτζες» που «ούτε παιδιά του δημοτικού δεν πείθουν».

      β. Αυτοί που αγαπούν τη χώρα τους και την ιστορία τους δεν ταυτίζονται με αυτούς που πήγαν στο συλλαλητήριο. Εκτός αν θεωρείς ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο περίπου 400 χιλιάδες άτομα που αγαπούν τη χώρα τους και την ιστορία τους, στην οποία περίπτωση υποθέτω ότι τους χαρακτηρισμούς του ποστ σου τους έλεγες στον καθρέφτη σου και όχι σε μένα.

      Τέλος, επειδή κι εσύ μοιάζεις γνήσιος άδολος και ακομμάτιστος πατριώτης, να σου κάνω κι εσένα τα ερωτήματα που έκανα και σε άλλον πατριώτη:
      α. Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός σας όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα (ποια δηλαδή θα ήταν μια λύση που θα ήταν αποδεκτή για εσάς) και
      β. Πώς ακριβώς πιστεύετε ότι το συλλαλητήριο αυτό συμβάλλει στην πρόοδο προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε;

    • sakis

     Ναι ρε »συντροφε» αν είναι καντε εσεις οι ακροαριστεροι ένα συλλαλητηριο υπερ του ανοιγματος των συνορων σε ολο τον πλανητη, στην υποστηριξη του Κουφοντινα και του Ξηρου και ότι πρεπει οι εγκληματίες από τις φυλακες να βγαινουν σε πολύ λιγοτερο χρόνο να δουμε ποσους θα μαζέψετε..
     —-Οι »αντιφασιστικες» διαδηλώσεις στη νΕλλάδα ουτε 100 ατομα δεν πανε και οι μισοι είναι αλλοδαποι
     —-Στην Αθηνα των 4.000.000 μετα από προγραμματισμενο καλεσμα για τροφιμα στους προσφυγες που προβληθηκε σε όλα τα ΜΜΕ ηρθαν μολις 10.000 ατομα δηλ ουτε καν οι ψηφοφοροι του ΑΝΤΑΡΣΥΑ πηγαν
     —Ο Τσιπρας με τον Μητσοτακη μαζι ουτε του 1/5 του κοσμου δεν μπορουν να μαζεψουν

     • Ξένος

      Φίλε Sakis, αν κρίνω από κάτι τέτοια σχόλια όπως του φίλου που έχουν μαζευτεί, πρέπει να είχε όντως επιτυχία το συλλαλητήριο…

    • Ξένος

     @ ndmushroom και λοιποί
     Θα στο θέσω λιανά: Η ανάγκη άμεσης αρνητικής κατηγοριοποίησης μίας τέτοιας αυθόρμητης ενέργειας ώς και καλά ακροδεξιάς (βλ. φασιστικής), απαντάται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και όσον αφορά τα κίνητρα της εμπίπτει σε κάποιο άλλο βαθύτερο υπαρξιακό φόβο. Με άλλα λόγια: Ψάξου.

     Υ.Γ.: «Στις σκουριές μαζεύτηκαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες αναρχοάπλυτοι επικίνδυνοι ακροαριστεροί που στηρίζουν τον κουφοντίνα» πως σου φαίνεται αυτή η διατύπωση; Εμένα, συν άλλοις φοβική.

     • ndmushroom

      Μη «βλ.» τίποτα. Strawman argument το λένε στα αγγλικά, και είναι αγαπημένη πρακτική στα διαδικτυακά φόρουμ. Αλλά πραγματικά, δεν χρειάζεται, γιατί δεν πιάνει.
      Re: ΥΓ. Πράγματι, φοβική και τραβηγμένη μου φαίνεται. Από την άλλη, η διατύπωση «Στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ για την έξοδο της Ελλάδας από ΕΕ και ΝΑΤΟ με κεντρικό ομιλητή το Δημήτρη Κουτσούμπα μαζεύτηκαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές» μου μοιάζει μια χαρά, κι ας υπήρχαν, ενδεχομένως, και πεντέξι συμμετέχοντες που πήγαν από περιέργεια ή που δεν ήταν κομμουνιστές τέλος πάντων. Εσένα όχι;

     • Ξένος

      @ ndmushroom

      Επειδή δεν θέλω να μιλάω στον αέρα, σου οφείλω μερικές απαντήσεις.

      «α. Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός σας όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα (ποια δηλαδή θα ήταν μια λύση που θα ήταν αποδεκτή για εσάς)»
      Ο «σκοπός» καταρχάς δεν είναι «απώτερος», είναι άμεση και ξεκάθαρη τοποθέτηση: Καμία (αριστερο-κεντρώο-δεξιά) Κυβέρνηση, δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται την εθνική μου ιστορική, πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα. Ειδικά ερήμην μου. Τέλος. Από εκεί και έπειτα, το συζητάμε. Αλλά αυτό είναι το ελάχιστο ζητούμενο.

      «β. Πώς ακριβώς πιστεύετε ότι το συλλαλητήριο αυτό συμβάλλει στην πρόοδο προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε;»
      Ήδη απαντήθηκε το ερώτημα σου με την στάση του Τσίπρα στο Νταβός. Εγώ είδα μία στάση που δεν περίμενα εδικά από ΑΥΤΗΝ την κυβέρνηση. Τέθηκε επίμονα π.χ. το φλέγον ζήτημα του αλυτρωτισμού (στα Σκόπια έχουν δεκάδες αγάλματα του Μεγαλέξανδρου, αεροδρόμιο, δρόμους και στάδια. Είναι πολύ λογικό ένα καινούργιο κρατίδιο να θέτει θέματα τέτοια με έναν τρόπο υπέρ-εθνικιστικό αλλά οφείλουν να μπουν σαφή όρια) που αλλιώς ΔΕΝ θα αναφερόταν. Η δε άλλη πλευρά έδειξε διάθεση -έστω διπλωματική- υποχωρήσεων (βλ. αεροδρόμιο). Αν θεωρείς πως το συλλαλητήριο ΔΕΝ έπαιξε ρόλο, κάνεις νομίζω λάθος. Δεν τρέφω αυταπάτες, είμαστε μία πολύ μικρή χώρα στο παγκόσμιο σκάκι, αλλά μία χώρα με σαφή ιστορική ταυτότητα.

      Όσον αφορά τα περί ακροδεξιάς. Μην κοροϊδευόμαστε παρακαλώ σε κόβω για έξυπνο και μορφωμένο άνθρωπο. Η χρήση του προθέματος «άρκο» προδιαθέτει αρνητικά εκείνο που ακολουθεί. Ειδικά στην εποχή μας, ο όρος ακροδεξιός είναι φορτισμένος αρνητικότατα και συχνά χρησιμοποιείται υποτιμητικά για να χρωματίσει γεγονότα ή επιλογές με τις οποίες κάποιος διαφωνεί. (Ο όρος ακροαριστερός, από την άλλη δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ για εκδήλωση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή εκείνου του ευρύτερου χώρου, αλλά μόνον για κάποιον τρομοκράτη… Έτσι δεν είναι;)
      ΑΝ θέλεις σώνει και ντέ να κατατάξεις κάπου ιδεολογικά τους συμμετέχοντες (ΜΕΓΑ λάθος κατ’ εμέ σε μία τέτοια αυθόρμητη ακηδεμόνευτη αυθεντικά λαϊκή εν τέλει δημοκρατική μάζωξη) μπορείς να πεις πατριωτικός/ δεξιός/ συντηρητικός/ παραδοσιακός χώρος. Το πολύ.

     • Panagiotis Skountzos

      Επειδή και εσείς δείχνετε διαλλακτικος και προσγειωμένος, διαβάστε το σχόλιο σας ξανά, διαβάστε και ΌΛΑ τα υπόλοιπα σχόλια που εκφερονται από τους υπόλοιπους πατριωτες/δεξιους/συντηρητικους εδώ μέσα (που δεν μπαίνουν και οι ακραιοι) και πείτε μου μετά πόσο ευκολα οι γραφοντες θα ενστερνιστουν τις ακρότητες των διοργανωτών και ομιλητών του συλλαλητήριου. Αυτή η συζήτηση είναι τυπική, την αλήθεια την ξέρουμε και δυστυχώς είναι μια. Στην υπερπατριωτικη φρενίτιδα, ακόμη και οι πιο μέτριοπάθεις, θα φτάσουν να απαγορεύουν σε παιδάκια να πάνε σχολείο.

     • Ξένος

      Θα διαφωνήσω και στα δύο μαζί σου.
      -Διαβάζω-το κατά δύναμιν-τα σχόλια από την αρχή. Δεν είδα πολλές ακρότητες, θα επιθυμούσα να μου υποδείξεις τί εννοείς. Βέβαια, είναι φυσικό όταν κάποιος συμμετέχει σε κάτι τέτοιο, το έχει βιώσει από κοντά, και στα καπάκια του λέει αρλούμπες η αστυνομία, του ψιλο-μποιακοτάρουν την εκδήλωση, τον δουλεύει η ΕΡΤ, και οι προοδευτικοί δημοσιογράφοι να τον αποκαλούν φασίστα, και οι λοιποί ενάντιοι σχολιαστές αμφισβητούν την αλήθεια που λέει το άρθρο, είναι φυσικό κάπου να αντιδρά κάπως αντίστοιχα. (Αντίθετα, ακραίο θα αποκαλούσα εκείνον που αρνείται μια πραγματικότητα που του αποδεικνύουν μπροστά του στο άρθρο!)

      -Παρακαλώ να προσέχουμε λίγο τους όρους. Ποίες ακριβώς είναι οι «ακρότητες των διοργανωτών»; Για να συζητάμε σε κάποια βάση έτσι; Ακόμα και ο Φραγκούλης, μίλησε ενθουσιωδώς αλλά όχι ακραίως. Σε ένα τέτοιο συλλαλητήριο κατά τα άλλα σαφώς και θα ακουστούν συνθήματα. Τί ήθελες να ακούσεις απο τον Λυγερό γεωπολιτική ανάλυση δύο ωρών; Στα περί φρενίτητδας, θα συμφωνήσω εν μέρει, αλλά ξαναλέω είναι ένα συλλαλητήριο. Τί περιμένεις να είναι ο άλλος με το ποτάκι του και το «μεσιέ» του;;
      Είμαστε συναισθηματικός λαός θα συμφωνήσω. Από εκεί κει έπειτα όμως μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως στην πλατεία υπήρχαν άνθρωποι που κατά τα άλλα είναι στα μαχαίρια μεταξύ τους ιδεολογικά. Αυτό στο λέω μετά λόγου γνώσεως.

      Υ.Γ.Δεν είναι τυχαίο πως αυτά που λές τα λέει και η κυβέρνηση… Σκέψου το λίγο…
      Ευχαριστώ.

     • ndmushroom

      Στο 1 δεν απάντησες. Συγκεκριμένα: ποια λύση του σκοπιανού θα σας ικανοποιούσε;

      Στο 2, μάλλον έχεις χάσει επεισόδια, αλλά το ζήτημα του αλυτρωτισμού (ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τους Μεγαλέξανδρους. Αλυτρωτισμός σημαίνει την αναφορά σε καταπιεσμένους συμπατριώτες σου σε άλλες χώρες, τους οποίους θέλεις να ελευθερώσεις. Καμία, δηλαδή, σχέση, με το σφετερισμό της ιστορίας, ο οποίος είναι, προφανώς, καταδικαστέος, αλλά εντελώς διαφορετικό ζήτημα) έχει τελειώσει από την αναθεώρηση του σκοπιανού συντάγματος το 1992 και την ενδιάμεση συμφωνία του 1995. Όσον αφορά το ζήτημα του σφετερισμού της ιστορίας, αν το συλλαλητήριό σας τα κατάφερε, συγχαρητήρια, είναι το πρώτο συλλαλητήριο με αναδρομική επιρροή. Ήδη από το καλοκαίρι του 2017 η απέναντι κυβέρνηση αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα, με αγάλματα (ήδη από τον Ιούνιο), με σχέδια για τη μετονομασία του αεροδρομίου ήδη από τον Νοέμβριο) κλπ., ενώ το ζήτημα του σφετερισμού της ιστορίας αποτελούσε και αποτελεί το πάγιο μέλημα αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, τα τελευταία χρόνια.
      Με άλλα λόγια, αυτά που λες ότι πέτυχε το συλλαλητήριο είχαν γίνει πριν το συλλαλητήριο.

      Όσο για την άκρα δεξιά (και την άκρα αριστερά), πρόκειται για όρους της πολιτικής επιστήμης. Αν οι συγκεκριμένοι δύο όροι έχουν λάβει αρνητική χροιά (παρεμπιπτόντως, πολύ εύκολα θα βρεις ανθρώπους να δηλώνουν ακροαριστεροί, αλλά ακόμα και ο πιο φανατικός χρυσαυγίτης θα επιμένει μέχρι τέλους ότι δεν είναι ακροδεξιός. Τυχαίο θα είναι.) αυτό είναι αποτέλεσμα της ιστορικής τους διαδρομής, και δεν φέρω εγώ ευθύνη για αυτήν. Πάντως και ο περιφραστικός τίτλος που της έδωσες με καλύπτει, γιατί από την αρχή στόχος μου δεν ήταν να στιγματίσω το χώρο ως κάτι αρνητικό (αυτό το καταφέρνει ο ίδιος πολύ καλύτερα από εμένα), απλά να επισημάνω ότι το μέγεθός του ήταν ήδη γνωστό, και το συλλαλητήριο δεν προσέθεσε κάτι καινούριο σχετικά με αυτό.

      Περιμένω την ξεκάθαρη απάντησή σου για το πρώτο μου ερώτημα, για να σου εξηγήσω γιατί το συλλαλητήριο θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένεις (και ακόμα χειρότερα αποτελέσματα για το Κυπριακό, εξού και η παρέμβαση του Αναστασιάδη. Αλλά θα φτάσουμε κι εκεί).

     • Ξένος

      Στο ένα σου απάντησα εμμέσως: Διπλωματία δεν κάνεις με συλλαλητήρια. Αυτά όμως, λειτουργούν ως μοχλοί πίεσης και ενθύμησης προς τους πολιτικούς που τα διαχειρίζονται, ποίους ακριβώς εκπροσωπούν. Είναι άλλο να πάει ο Τσίπρας σε φάση «έλα μωρέ ποιος νοιάζεται;» και άλλο να ξέρει πως έχει έναν λαό που περιμένει -τουλάχιστον- μερική ιστορική δικαίωση. Αλλάζουν οι ισορροπίες της όποιας λύσης. Έπειτα η ιστορία έχει δείξει πως κρατίδια νεοφυή είναι επιρρεπή σε ακραίους εθνικισμούς και βλέψεις (βλ. Μεγάλη Αλβανία). Καλό είναι να μπαίνουν μερικά όρια για να μην την πληρώσουμε αύριο. Η προσωπική μου γνώμη, είναι πως ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Ας δούμε και τις ακριβείς βλέψεις του άλλου. Διάθεση φαίνεται να υπάρχει. Δεν χρειάζονται βιασύνες.
      Τα Βαλκάνια είναι πολύ ευαίσθητα.
      Θα συμφωνήσω πως η Τουρκία είναι το μεγάλο πρόβλημα, αλλά ο Αναστασιάδης είπε μία μπούρδα.

     • ndmushroom

      Μα δεν μου απάντησες καθόλου. Προφανώς ούτε τα συλλαλητήρια ούτε το να συζητάμε εδώ θα οδηγήσει στη λύση. Αλλά θα ήταν πιο έντιμο και εποικοδομητικό να πεις ακριβώς ποια είναι η λύση που θα επιθυμούσες και που θα επιθυμούσαν οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο (συγκεκριμένα πράγματα: τι όνομα, τι εγγυήσεις για τον «αλυτρωτισμό», τι κινήσεις για την αποκατάσταση της ιστορίας, και ό,τι άλλο επιθυμείτε τέλος πάντων), ώστε να μπορέσουμε να τα βάλουμε κάτω, να δούμε πού είμαστε τώρα, πού θέλουμε να πάμε και κατά πόσον το συλλαλητήριο βοηθάει ή υπονομεύει αυτήν την πρόοδο που θέλουμε. Το «δεν διαπραγματευόμαστε την ταυτότητά μας» είναι, να με συμπαθάς, μια αόριστη μπούρδα που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα σε πρακτικό επίπεδο.

     • ndmushroom

      Και για να προχωρήσω λίγο τη συζήτηση, σου θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή:

      α. όλος ο κόσμος πλην ημών αποκαλεί τους γείτονες Μακεδόνες και τη γλώσσα τους μακεδονική

      β. πάνω από 100 χώρες (μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο -όχι ασήμαντες δυνάμεις, με άλλα λόγια) έχει επισήμως αναγνωρίσει τους γείτονες με το συνταγματικό τους όνομα – Δημοκρατία της Μακεδονίας

      γ. παίζεται ένα τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι για το ποιος από τους δύο πόλους θα έχει υπό την επιρροή του τους γείτονες (οι Δυτικοί θέλουν πάραυτα τη δρομολόγηση της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η Ρωσία κάνει επιθέσεις φιλίας ποντάροντας στα δικά μας βέτο για να ανακόψει τη δυτική επιρροή), και η στάση μας μάς έχει φέρει ουκ ολίγες φορές αντιμέτωπους με τους «συμμάχους» μας

      δ. εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια, η Ελλάδα έχει συναινέσει σε λύση σε βάση σύνθετης ονομασίας με προσδιορισμό που καθιστά σαφή τη γεωγραφική και ιστορική διάκριση μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των γειτόνων, και, το κυριότερο,

      ε. οι γείτονες έχουν μια διαλλακτικότατη πλην εξαιρετικά εύθραυστη
      κυβέρνηση, που προέκυψε από τη δυσαρέσκειά τους για τα σκάνδαλα του Γκρούεφσκι (το επισημαίνω γιατί ορισμένοι ισχυρίζονται -ψευδώς- ότι τάχα μου η εκλογή διαλλακτικότερης κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της δικής μας στάσης)

      Με άλλα λόγια, για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να κλείσουμε επιτέλους το ζήτημα «κερδίζοντας» αφ’ενός μια ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις (που σημαίνει ότι πλέον κανένας δεν θα αποκαλεί επισήμως τη γειτονική χώρα απλά Μακεδονία, ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί) και, αφ’ετέρου, εγγυήσεις που καμία άλλη κυβέρνηση των γειτόνων δεν θα αποδεχόταν.

      Τι κάνει, λοιπόν, το συλλαλητήριο; Από τη μία αξιώνει να προβάλουμε νέες απαιτήσεις (καμία αναφορά του «Μακεδονία», ούτε καν με προσδιορισμό) και, από την άλλη, ξυπνάει τα εθνικιστ… συγνώμη, πατριωτικά αντανακλαστικά των γειτόνων μας (ναι, πατριώτες δεν έχουμε μόνον εμείς, όλες οι χώρες έχουν), κάνοντας ακόμα πιο εύθραυστη την κυβέρνησή τους.

      Πού θα οδηγήσει αυτό; Στην καλύτερη περίπτωση, οι δύο κυβερνήσεις θα αγνοήσουν το συλλαλητήριο, και θα βρεθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα. Άρα το αποτέλεσμα του συλλαλητηρίου θα είναι μηδέν εις το πηλίκον.
      Στη χειρότερη, η κυβέρνηση θα ακούσει τους «πατριώτες» και θα σκληρύνει τη στάση της, εφευρίσκοντας νέα κωλύματα, ενώ ταυτόχρονα η απέναντι κυβέρνηση, πιεζόμενη ακόμα περισσότερο, θα σταματήσει να είναι τόσο διαλλακτική. Οι διαπραγματεύσεις θα καταρρεύσουν με δική μας ευθύνη, όλος ο πλανήτης θα συνεχίσει να αποκαλεί τους γείτονες Μακεδόνες, χώρες που μέχρι τώρα έκαναν υπομονή θα αναγνωρίσουν τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, οι γείτονες δεν θα ξαναέχουν ποτέ τόσο διαλλακτική κυβέρνηση και οι «σύμμαχοί» μας θα μας θεωρούν αναξιόπιστους διαπραγματευτές, τη στιγμή ακριβώς που μια πολύ μεγαλύτερη διαπραγμάτευση, αυτή για το Κυπριακό, προχωράει σιγά σιγά προς τα τελικά στάδια.
      Αν αυτό το θεωρεί επιτυχία ο «πατριωτικός» χώρος, εμένα θα μου επιτρέψεις να το θεωρώ παταγώδη αποτυχία (όμοια με τη διχοτόμηση της Κύπρου το 1974, τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την πανωλεθρία του 1897, τις οποίες επίσης προκάλεσε -τι σύμπτωση!- ο ίδιος χώρος και οι εμμονές του).

     • Ξένος

      Φίλε μου μπλέκεις πολλά πράγματα
      α) Για να το ξεκαθαρίσουμε: Η διχοτόμησης της Κύπρου από τα λίγα που ξέρω, έγινε με τεράστια ευθύνη της χούντας, η οποία φέρθηκε ηλίθια, προδοτικά, συμφεροντολογικά, αλλά ΟΧΙ πατριωτικά. Μην τρελαθούμε. Το 1922, είναι επεκτατικό λάθος της «μεγάλης ιδέας». Εάν όμως δεν είχαμε προωθηθεί μέχρι την γραμμή αφιόν καραχισάρ φαντάσου την κατάσταση π.χ. της Σμύρνης σήμερα… Ο «πατριωτικός χώρος» τότε, υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του, και οι ξένες δυνάμεις τα γύρισαν βεβαίως-βεβαίως… Απλώς, θα έπρεπε να σταματήσουμε εγκαίρως. Για το 1897 ίσως έχεις δίκιο.
      Κατά τα άλλα, χωρίς διάθεση εμφυλιοπολεμική, αν είχαμε όμως υποκύψει στις εμμονές του άλλου (αριστερού) χώρου, σου υπενθυμίζω πως η Μακεδονία θα έπρεπε σύμφωνα με την επίσημη γραμμή, να έχει παραδοθεί στην Σοβιετική ένωση μετά τα 1947 -για να τα λέμε και όλα…
      β) Λές: «…με το ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ τους όνομα – Δημοκρατία της Μακεδονίας…» Στο σύνταγμα των γειτόνων, ΣΗΜΕΡΑ, αναφέρονται στοιχεία για «μακεδονικούς» πληθυσμούς που βρίσκονται λίγο ή πολύ υπό κατοχή στην χώρα μας. Αλυτρωτισμός με την βούλα. Αν αυτό δεν είναι επικίνδυνο τι να πω…
      γ) «Όλος ο κόσμος έχει αναγνωρίσει τα σκόπια», μα όλος ο κόσμος δεν έχει κανένα ρόλο να στο θέσω απλά παραπάνω από εμάς, να ξέρει την πολύπλοκη ιστορία της περιοχής. Και εν τέλει, καρφί δεν του καίγεται, έτσι δεν είναι; Το παλαιστινιακό λύνεται με την επίσημη αναγνώριση από 200 κυβερνήσεις; όχι. Αν οι Ισραηλινοί-παλαιστίνιοι δεν τον λύσουν οι ίδιοι. Δεν είναι αυτό επιχείρημα.
      δ) Το συλλαλητήριο είναι κάτι παραπάνω από μία ιδέα, μία λύση, ένα όνομα. Είναι μία παρουσία ενός λαού απέναντι σε μία κυβέρνηση που νοιώθει πως τον ξεπουλάει σε κάθε τομέα εθνικό και κοινωνικό. Είναι πολλά που μαζεύτηκαν στον αριστερίστικο χώρο και στην διακυβέρνηση του.
      ε) Η σύνδεση με το Κυπριακό έχει δύο όψεις: Και εάν φανούμε διαλλακτικοί σου λέω εγώ, θα μας πιέσουν να χάσουμε και εκεί. Η εικόνα ενός κράτους που δεν διεκδικεί μετράει: π.χ. Ο Έντι Ράμα θέτει ΤΩΡΑ πάλι θέμα τσαμουριάς. Τυχαίο;
      στ) Το επιχείρημα ή το αναγνωρίζουμε ή διαλύονται δεν μου λέει κάτι. Αυτοί έχουν το πρόβλημα, αυτοί να βρουν την λύση. Και, αν εξαρτώνται από έναν αυτοπροσδιορισμό κάτι δεν πάει ΚΑΘΟΛΟΥ καλά…
      Εμείς αλήθεια τι έχουμε να κερδίσουμε;

     • sakis

      Οι χρυσαυγιτες αυτοπροσδιοριζονται ως εθνικιστές οι ίδιοι
      —Επίσης λογω της προπαγάνδας των ΜΜΕ που ανηκουν στον λεγομενο ‘προοδευτικό» χώρο ο ορος »ακροδεξιός» συγχέεται αυθαιρετα με τον »ναζι» και »φασίστα» ενώ ο ορος ακροαριστερός δεν συνδεεται με τον τρομοκρατη-εξτρεμιστή-δολοφονο που μισει την κοινωνια ασκει βία και πετάει μολοτωφ και βαζει βομβες
      —Επίσης τα κανάλια για τους εξτρεμιστες αναρχικούς δεν χρησιμοποιουν τον ορο ακροαριστεροι εξτρεμιστες ή φασιστοειδή της ακρας αριστερας αλλα αναφέρονται με έναν μετριοπαθή ορο του τύπου »γνωστοι-αγνωστοι»…»νεαροι’ ή και »μπαχαλάκηδες ενώ αν κανουν εκατοντάδες χιλιαδες Ελληνες για σοβαρα εθνικα ζητήματα διαδηλώσεις τους αποκαλους »ακροδεξιούς»
      —Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΚΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ

 • Fanis Giagmouridis

  θα επρεπε στισ 15.30 να υπολογισετε με τη μεθοδο αυτη τον κοσμο που απλωνοταν απο την προβλητα 1 μεχρι και το ποσειδωνιο. ετσι προσμετραται και ο κοσμος που αποχωρησε. δεδομενου οτι το συλλαλητηριο ειχε μεγαλη διαρκεια και μεγαλο μερος πολιτων ειχε καταφθασει αρκετα πριν απο τις 14.00 ειναι λογικο περιπου στις 15.30 μεγαλο τμημα να αποχωρησει. ημουν εκει και το ειδα. απο τον ομιλο μεχρι και το ποσειδωνιο οι ελληνικες σημαιες ηταν απειρες πραγμα που κανεις δεν ελαβε υποψη στους υπολογισμους

 • Σωτήρης Κυλάφης

  4,5 άτομα ανά τετραγωνικό καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι hoax; Είναι προφανώς λανθασμένος ο υπολογισμός σας μιας και πάνω από 2 άτομα ανά τετραγωνικό είναι πολύ συμπιεσμένα. Είναι σαν να λέτε ότι σε ένα έστω άδειο σπίτι 50 τετραγωνικών χωράνε 225 άτομα, γεγονός που προσεγγίζει τη γελοιότητα με κομψό θα έλεγα τρόπο!

  • Ξένος

   Φίλε μου, υποθέτω πως στοιχειωδώς συνεννοούμαστε στα βασικά μαθηματικά. Αναφέρομαι στην γνωστή μέθοδο των τριών σε συνδυασμό με την φωτογραφική αποτύπωση της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Δές την φώτο με το «κουτάκι» των 18 τ.μ. Κατά μέσο όρο σε κάθε τέτοιο κουτάκι βλέπουμε πως είχε κάτι παραπάνω από 80 άτομα (αλλού 100 αλλού 70).
   Άρα, αν σε 18 τ.μ. χωρούν 80 άτομα, στο 1 τ.μ. πόσοι χωρούν;; 80/18=4,444… Άριστα δέκα με τόνο!
   κατ επέκταση στο δικό σου παράδειγμα. Αν σε 18 τ.μ. χωρούν 80 άτομα, σε 50 τ.μ. πόσοι χωρούν;; 50*80/18=222,222…
   Υ.Γ. Έχεις βρεθεί ποτέ σε συναυλία;

   • Νίκος Μπουκας

    Οι άνθρωποι έχουν την ψευδαίσθηση ότι πιάνουν πολύ περισσότερο χώρο από αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει. Χωρίς σπρωξίματα σε ένα τετραγωνικό μέτρο χωράνε σχεδόν πάντα 12 άτομα, να ξέρεις.

    • IORDANOGLOU

     Οι άνθρωποι έχουν την ψευδαίσθηση οτί γνωρίζουν τα πάντα. Σε 1 τετραγωνικό μέτρο σε συνθήκες «ασφυξίας» χωράνε το πολύ 6-7 άτομα. Ο συνήθης αριθμός όταν λέμε ότι ένας χώρος έχει πολύ κόσμο είναι 1 με 3. Ενώ το πρωί στα ΜΜΜ που γίνεται ο χαμός έχουμε 4-5 άτομα ανα τετραγωνικό. Για σχετική βιβλιογραφία googlare σtanding crowd density. Να ξέρεις..

    • nat7bgtt

     18 χωράνε, μπορεί και 24

    • Kosmas

     το τερματισες! αν μπουνε 12 ατομα σε ενα τετραγωνικο (6 αντρες + 6 γυναικες) σε εννια μηνες θα υπαρχουν αλλοι 6 (με την υποθεση οτι δυδιμα δε θα κανει κανεις)

  • repoman

   Μέχρι 3 άτομα ανά τμ είναι άνετα, 5 είναι στριμωγμένα, μέχρι 7 χωράνε αλλά είναι επικίνδυνο. Δες το παρακάτω για λεπτομέρειες.

   http://www.gkstill.com/Support/crowd-density/CrowdDensity-1.html

   4,5 άτομα ανά τμ δεν είναι υπερβολικό για το κομμάτι με τη μεγαλύτερη πυκνότητα.

 • sifis13

  https://www.helppost.gr/agro/ypologismos-ektashs-emvadon/ ,εγω μπηκα εδω και το υπολογισα περιπου στις 320.000, χοντρικα ολα αυτα, η λογικη λεει 300.000-400.000 πρεπει να ηταν

  • The Dutch

   Αν μιλάει η λογική στα νούμερα τι να μας πούνε οι τοπογράφοι…!

 • «Τυχαία» επελέγησαν οι τρεις πυκνότεροι (κατά πολύ, σε σχέση με τον υπόλοιπο χώρο όπως εμφανώς διακρίνεται) σχηματισμοί κοντά στο άγαλμα. Με δεδομένη δε την ιδεολογική κλίση της ελληνικής αστυνομίας (50% ΧΑ) αποκλείεται το ενδεχόμενο υποεκτίμησης.

  • Δράκων

   Κοίτα τις υπόλοιπες φωτογραφίες με τους άλλους δρόμους, έχουν βάλει χαμηλότερες πυκνότητες ατόμων ανα τ.μ., δεν έκαναν «συριζαϊκή» εκτίμηση με 0,5 άτομα ανά τ.μ. και μόνο για κομμάτι της κεντρικής πλατείας. Όσο για την αστυνομία, η ηγεσία της βγάζει ανακοινώσεις, όχι ο μέσος αστυνόμος, η οποία πάντοτε είναι κομματική. Καταλαβαίνω πως είσαι ενταγμένος (επαγγελματικά και ιδεολογικά) σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να σ’ εμποδίζει από το να δεις τα πραγματικά δεδομένα.

  • Ξένος

   Στον τομεά «μέγιστης πυκνότητας» (γύρω απο το άγαλμα), μόλις σου απέδειξαν πως είχε 134000. Ας πούμε, πως έχεις δίκιο και πιό δίπλα ο κόσμος αραίωνε (κα΄τι που δεν διακρίνεται παρόλα αυτά «εμφανώς»..). Ας κατεβάσουμε τον αριθμό στους 100000 σου λέω εγώ. Πάλι, ήδη ξεπερνούν κατά πολύ την ΕΛ.ΑΣ. καθώς υπήρξαν και άλλοι τομείς μικρότερης πυκνότητας. Παρόλα αυτά, επιλέγεις να ερμηνεύσεις ένα αντικειμενικό γεγονός με βάση εκείνο που πιστεύεις πως είναι το κίνητρο της ΕΛ.ΑΣ.!! Μάλιστα…

  • sakis

   Ρε μεγάλε η αστυνομία εξεδωσε ανακοινωση στις 1 η ώρα το μεσημερι χωρις να κανει τον κοπο να βγαλει επαναληπτικη στις 4 ενώ το συλλαλητηριο ηταν προγραμματισμενο να γινει στις 2 η ωρα και η μεγαλη μαζα του κοσμου ηρθε μεταξυ 2-4..
   —-Επισης ξεχασες να προσθσεις ότι ο κοσμος ανανεωνοταν αυτοι που ηρθαν στις 1 και εφυγαν στις 3 τους αντικαθιστουσαν αλλα ατομα που κατέφθαναν στις 3 και εφευγαν στις 5 ..Δηλ ο πραγματικος αριθμος των συμμετεχόντων ηταν πανω από μισο εκατομμυριο

 • Elias Loukas

  Άρα δεν είναι ούτε 90.000, ούτε μισό εκατομμύριο. Ας πούμε πως η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση.

  • ChrisΠεν

   350.000 πολίτες απο τις φωτογραφίες. Άν προσθέσουμε και αυτούς που ήρθαν και έφυγαν διότι ο κόσμος μαζευόταν απο τις 11 και έφυγε στις 18:00. ΄δεν πλησιάζει τις 400.000; Ποια μέση λοιπόν;

   • placebo

    σωστη κ ευφυης παρατηρηση οντως!
    και κατι ακομα αν προσθεσουμε τον κοσμο προς μεγαρο,ποσειδωνιο ετσι κι αλλιως ξεπερνα τις 400 χιλιαδες ο υπολογισμος και αγγιζει το μισο μυριο,δεν βλεπω να υπολογιστηκε και εκεινος ο κοσμος κρινοντας απο τις φωτο….παντως συγχαρητηρια στην σελιδα η πρωτη βασιμη καταμετρηση με στοιχεια

   • The Dutch

    Υπολόγισε και τους άλλους που τους έπιασε κόψιμο και τελικά την έβγαλαν στην τουαλέτα,τότε πάμε στο εκατομμύριο χαλαρά…!

   • placebo

    βαλε και τα πουλμαν που δεν μπηκαν

   • nik1976

    και πάλι μέσα είσαι!! μεταξύ 90000 και 500000!!!!

 • molaitis

  Πολύ σωστό! Το έκανα στο kthmatologio.gr εχθές κι έβγαλα 280.000 μόνο στο κέντρο της συγκέντρωσης. ΒΑΣΙΚΟ. Δείτε το live video στη Λ. Νίκης ώρα 2.35. Είναι 10′ περίπου και μπορείς να δεις πόσοι προσέρχονται και πόσοι αποχωρούν! Ταυτόχρονα, κάποια στιγμή, ο κόσμος ήταν όσος λέτε (περίπου 3μμ). Όμως πολλοί είχαν φύγει κι αρκετοί δεν είχαν φτάσει ακόμα…

  • The Dutch

   Αποφασίστε ο ένας λέει 350.000 ο άλλος 280.000 ο άλλος 500.000,μας έχετε καταμπερδέψει και μου αρέσει που όλοι οι επιστήμονες χρησιμοποιήσατε εφαρμογές τοπογράφων χωρίς να έχετε την παραμικρή ιδέα…
   Πόσοι ήταν τελικά ρε παιδιά;!!

   • geosalonica

    γιατι ρε φίλε? θες να κοψεις εισιτήρια?
    στατιστικό είναι το νούμερο….σε ένα κινούμενο συλλαλητήριο που άλλοι έρχονται και άλλοι φεύγουν πως μπορεις να μετρήσεις επακριβως τον κόσμο?
    το βασικό ερώτημα νομίζω είναι η τάξη μεγέθους σε εκατοντάδες χιλιάδες
    για μένα οι 280 ή οι 350 ή οι 500.000 σημαίνουν το ίδιο πράγμα.
    Ενα τεράστιο συλλαλητήριο που κανένα κόμμα όποιο και να είναι δεν μπορει να διοργανώσει

    • The Dutch

     Το παραμυθάκι ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να το διοργανώσει,αστο δεν έχει δράκους…
     Μια χαρά πολιτευόμενοι και μάλιστα εθνίκια ήταν αρκετοί από τους διοργανωτές,οπότε εσύ κοιμήσου ήσυχος ότι πήγες σε ένα συλλαλητήριο χωρίς πολιτική χροιά.Απλά κάνει θόρυβο όταν ξυπνάς και πέφτεις από το συννεφάκι να προσέχεις…

    • The Dutch

     Το παραμυθάκι ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να το διοργανώσει,αστο δεν έχει δράκους…
     Μια χαρά πολιτευόμενοι και μάλιστα εθνίκια ήταν αρκετοί από τους διοργανωτές,οπότε εσύ κοιμήσου ήσυχος ότι πήγες σε ένα συλλαλητήριο χωρίς πολιτική χροιά.Απλά κάνει θόρυβο όταν ξυπνάς και πέφτεις από το συννεφάκι να προσέχεις…

     • DiTs

      Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι ρε φίλε στην τελική ποιος το οργάνωσε. Ο σκοπός έχει νόημα και ότι κανείς που φαινόταν δεν είναι σε κανένα μπουρδελοκόμμα. εν τέλει αυτό που μένει είναι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αγαπάνε την πατρίδα τους και βγήκαν να το δείξουν. και το πέτυχαν. Όποιος δεν γουστάρει να πάει σε καμιά Αγγλία Αμερική. Έχουν και εκεί μπόλικους που δεν γουστάρουν την χώρα τους.

     • The Dutch

      Για σένα ο σκοπός είναι άλλος από τον δικό τους αλλά γιατί να προσπαθήσεις να το καταλάβεις αυτό,εσύ πρέπει ότι σου λένε οι άλλοι να το κάνεις,μη σκεφτείς μόνος σου.
      Όταν καταλάβεις πόσο πιόνι είσαι έλα πάλι σε αυτό το σχόλιο να τα πούμε,που νομίζεις ότι αντέδρασες και έχει σημασία αυτή η αντίδραση για το πως θα ονομαστεί η ΠΓΔΜ.
      Μια τρύπα στο νερό πέτυχε ο κόσμος,αυτοί όμως που το διοργάνωσαν πέτυχαν να βγάλουν σε λίγο τον Φράγκο πολιτευόμενο…Εσύ συνέχισε να χειροκροτάς που μαζεύτηκε κόσμος…

     • Γιατί είναι πιόνι κάποιος που βγαίνει και υπερασπίζεται την ελληνικότητα της Μακεδονίας, για την οποία η σλαβική επιβουλή υπό οποιοδήποτε μανδύα ιδεολογικό, είτε εκείνον του πανσλαβισμού, είτε εκείνον του κομμουνισμού είναι πάντοτε εκεί παρούσα…Πρέπει τελικά αυτό το γιγαντιαίο συλλαλητήριο να πόνεσε πολύ, σε κάθε περίπτωση τα πράγματα μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης πήραν και διαρκώς θα παίρνουν διαφορετική τροπή, αυτό καλά θα κάνετε να το χωνέψετε…

     • DiTs

      @Χρονοταξιδιώτης_5000 Τους πονάει πολύ φίλε που υπάρχουμε ακόμα γνήσιοι Έλληνες που αγαπάμε τη χώρα μας. Πες το σε όποιον ξέρεις για την Κυριακή. Ας μαζευτούμε ακόμα περισσότεροι, όσοι αγαπάμε την πατρίδα μας να ακουστεί σε όλο τον κόσμο μετά από τόσα μνημόνια και κακοτοπιές: οι Έλληνες θυμούνται ακόμα την ιστορία τους!

     • Τους χαλάει την σούπα φίλε και γι΄αυτό κάνουν έτσι, αλλά όλους αυτούς τους περιμένει δεύτερη και ισχυρότερη ψυχρολουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 του Φεβρουαρίου.

     • sakis

      Ναι ρε »συντροφε’ δηλ στις ερχόμενες εκλογές ο »λαοπροβλητος» Τσιπρας θα μαζεψει 2.000.000 να υποθέσω
      –Χαχαχαχα ακομα και στις »αντιφασιστικες» που κανουν γραφικοι τυποι από τον ΑΝταρσυα ενώ ουτε 100 ατομα δεν μαζεύουν η »αντικειεμνική» ΕΡΤ έκανε λόγο για »χιλιάδες» ατομα και κοροιδεύεστε μεταξύ σας
      —-Καντε εσεις ΕΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ για την Ηρριάνα και τον Κουφοντίνα και μαζεψτε περισσοτερους »συντροφε» χωρις καμια οργανωση και προβολη από τα ΜΜΕ

    • gosva4a

     Επιτέλους και κάποιος σοβαρός

    • nik1976

     Το έθεσες πολύ σωστά. Τάξη μεγέθους μπορεί μόνο να υπολογιστεί. Ακριβής αριθμός είναι αδύνατον να δοθεί.

 • Charlie

  500.000 κόσμο είχε παρόλο δεν άφηναν λεωφορεία να έρθουν και τα μεγάλα μέσα κάνανε γάργαρα την πραγματικότητα και μιλούσαν για 30.000. Όποιος έχει μυαλό καταλαβαίνει.

  • sifis13

   τα μεγαλα μεσα μας ζάλισαν για καμιά δεκαρια μερες για την συγκέντρωση, απλα δεν καλύφθηκε τηλεοπτικά, οσο για μπλοκο στα λεοφορια ειναι βλακειες, μια χαρα μπηκαν ολα

  • Draculas®

   Μόλις σου εξήγησαν ότι ήταν περίπου 350.000 και σου έδειξαν και τον τρόπο που το υπολόγισαν, εσύ με τί τρόπο έβγαλες τέτοιο συμπέρασμα;

   • placebo

    δικιο εχει εκει κοντα ειναι το ποσο,γιατι δεν μετρηθηκε ο κοσμος εως το ποσειδωνιο και το μεγαρο.
    επισης δεν γνωριζουμε αν οι φωτογραφιες εκεινη την στιγμη αποτυπωνουν το αποκορυφωμα της συγκεντρωσης;

   • The Dutch

    Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε τώρα,η παραζάλη του μακεδονομάχου χτύπησε ακόμη μια την Ελλάδα…
    Πάμε τώρα για ένα ποκεράκι στη Γευγελή,να ψωνίσουμε και από το σούπερ και μετά πάμε στο συλλαλητήριο για το όνομα της Μακεδονίας μας ρε γαμώτο!

   • Charlie

    Άλλη μελέτη λέει για 536000 το θέμα δεν αλλάζει ήταν πολλαπλάσιοι των 30000 που θελαν να μας πείσουν τα ΜΜΕ.

    • Draculas®

     Νομίζω ότι το θέμα μας εδώ είναι να χρησιμοποιήσουμε έναν αξιόπιστο τρόπο υπολογισμού.
     Γιατί σίγουρα ούτε 30.000 ήταν, αλλά ούτε και 800.000 που ισχυρίζονται μερικοί.

     edit: αυτό με τα λεωφορεία που λές είναι κάτι που το ψάχνω, απλά το έχεις ακούσει, ή υπάρχει κάποια φώτο/βίντεο κτλ που όντως το επιβεβαιώνει;