Ποιοι είμαστε
Αρχική 1.000 υπάλληλοι πασίγνωστης εταιρείας fast food, κόλλησαν ηπατίτιδα;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

1.000 υπάλληλοι πασίγνωστης εταιρείας fast food, κόλλησαν ηπατίτιδα;

25 Ιαν
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως 1.000 υπάλληλοι σε πασίγνωστο φαστφουντάδικο με μπέργκερ, στη Νέα Υόρκη, μολύνθηκαν με τον ιό της ηπατίτιδας, προκαλώντας παροξυσμό στους απανταχού λάτρεις του συγκεκριμένου φαγητού;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

Στο nataleme.grkataggeilte.blogspot.gr και tromaktiko.blogspot.gr πρόσφατα και στο athensmagazine.gr, piraeuspress.gr κτλ παλιότερα, διαβάζουμε:

Τι έχει συμβεί;

Το Νοέμβριο του 2015, κυκλοφόρησε η είδηση πως 1.000 υπάλληλοι των McDonalds, είχαν κολλήσει ηπατίτιδα Α στη Νέα Υόρκη. Στη πραγματικότητα όμως, αυτό που συνέβη ήταν να ανακαλυφθεί πως ένας υπάλληλος εστιατορίου της αλυσίδας, ήταν φορέας της νόσου και ενδεχομένως να είχε μολύνει μέχρι 1.000 πελάτες. Ακολούθησαν μηνύσεις κατά της εταιρίας που είχε το franchize του συγκεκριμένου εστιατορίου και οι αρχές προχώρησαν σε λήψη μέτρων, όπως δωρεάν εμβολιασμός αυτών που είχαν υπόνοιες πως θα μπορούσαν να είχαν κολλήσει. Συγκεκριμένα, οι πελάτες που έφαγαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο στις 2, 3, 5, 6 και 8 Νοεμβρίου 2015 και δεν ήταν ήδη εμβολιασμένοι, κλήθηκαν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Παρά το γεγονός πως οι αρχές τόνισαν πως η μετάδοση του ιού στη προκειμένη περίπτωση είναι δύσκολη, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν. Δεν υπήρξε καμία μεταγενέστερη αναφορά για ξέσπασμα επιδημίας στην ευρύτερη περιοχή (κομητεία Seneca), παρά μόνο πέντε περιπτώσεις ασθενών που δεν ήταν πελάτες του εστιατορίου και κόλλησαν επειδή ήρθαν σε επαφή με τον άρρωστο υπάλληλο των McDonalds, καθώς και έναν ακόμη άρρωστο υπάλληλο πιτσαρίας.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως δεν αρρώστησαν 1.000 υπάλληλοι των McDonalds, αλλά ένας και οι αρχές επενέβησαν άμεσα και αποσόβησαν τυχόν εξάπλωση. Δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση που να καλεί τους καταναλωτές να προσέλθουν για εξετάσεις, διότι το περιστατικό έλαβε χώρα το 2015.

Fact-check for the sake of Democracy