‘Εριξε ο Καμμένος στεφάνι στο «ακριβές σημείο πτώσης του ελικοπτέρου»;

15

Σοβαρό θέμα φαίνεται να έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα με τη ρίψη στεφάνου, από τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο, προς τιμή των τριών νεκρών αξιωματικών του ελληνικού ελικοπτέρου που κατέπεσε στα Ίμια το 1996. Το περιστατικό παρουσιάστηκε ως ένδειξη αποφασιστικότητας από ελληνικής πλευράς στις τουρκικές προκλήσεις. Υπήρξαν όμως και δημοσιεύματα που, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάνουν λόγο για «αυτογκόλ», διότι ο Έλληνας Υπουργός που επέβαινε στην κανονιοφόρο Νικηφόρος, ουσιαστικά αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει τη ρίψη από ασφαλή απόσταση, δεδομένου πως τα Ίμια είχαν ήδη περικυκλωθεί από τουρκικά πλωτά και εναέρια μέσα.

Ας δούμε τι αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το δημοσίευμα δίνει την εντύπωση πως η ελληνική πλευρά διατήρησε το τακτικό πλεονέκτημα στην «αντιπαράθεση» ενώ διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως το στεφάνι ρίχτηκε στο ακριβές σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη. Δείτε στο protagon.grptisidiastima.com,

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν «πάρτι» με τα όσα έλαβαν χώρα στα Ίμια, κάνοντας λόγο για «σόου Καμμένου» και «αποκλεισμό του Ελληνικού πολεμικού σκάφους από το Τούρκικο ναυτικό». Μάλιστα, χρησιμοποίησαν φωτογραφία από την ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το ίδιο ακριβώς, ότι τα Ίμια έχουν περικυκλωθεί από το τουρκικό ναυτικό, δείχνουν και τα τουρκικά βίντεο.

Το παρακάτω βίντεο ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε αυτό βλέπουμε το πλήρωμα της Ελληνικής κανονιοφόρου μαζί τον Έλληνα Υπουργό να προσεγγίζουν τα Ίμια, όταν δέχονται κλήση από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Πρόκειται για προειδοποίηση πως η πορεία της κανονιοφόρου Νικηφόρος θα παραβιάσει τα τουρκικά χωρικά ύδατα, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι λιμενικοί στον ασύρματο.

Τόσο στις εικόνες όσο και στο βίντεο που δημοσίευσε το ΥΕΘΑ, βλέπουμε το ελληνικό σκάφος να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις ελληνικές βραχονησίδες ενώ τα τουρκικά τις έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει.

Η στιχομυθία, μέσω ασυρμάτου μεταξύ Έλληνα αξιωματικού και Τούρκου λιμενικού, έχει ως εξής:

Τούρκος: Θα φτάσετε σε τουρκικά χωρικά ύδατα, επιβεβαιώστε άμεσα τη πορεία σας.

Έλληνας αξιωματικός: Τουρκική ακτοφυλακή σε θέση: γεωγραφικό πλάτος 37 μοίρες, 02 λεπτά βόρεια, γεωγραφικό μήκος: 027 μοίρες, 09.2 λεπτά ανατολικά, εδώ ελληνικό πολεμικό σκάφος. Παραβιάζετε το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης, στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παύσατε τη παραβίαση!

Με βάση τις συντεταγμένες που δόθηκαν μέσω ασυρμάτου, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κινούταν εκείνη τη στιγμή περί το ένα ναυτικό μίλι νότια-νοτιοανατολικά των Ιμίων.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν η τουρκική ακταιωρός (TCSG 82) όντως απομακρύνθηκε. Αυτό όμως που δεν επιδέχεται αμφιβολίας είναι πως άλλο τουρκικό σκάφος, η ακταιωρός Guven, τις τελευταίες δυο ημέρες έχει «κατασκηνώσει» πέριξ των Ιμίων, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το στεφάνι που έπεσε στο λάθος σημείο…

Σήμερα (29/1/2018) το Πολεμικό Ναυτικό προέβη σε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι ο Υπουργός έριξε το στεφάνι ακριβώς στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου το 1996.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου έχει ως εξής:
«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία έπλευσε στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου ΠΝ21. Περί τις 10:30, εκτελέστηκε ρίψη στεφάνου και ανάλογη απόδοση τιμών στους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 1996, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, έπλεαν το περιπολικό Α/Υ KAS του Ναυτικού της Τουρκίας, τα σκάφη SG81 και SG101 και ίπτατο ένα ελικόπτερο της Ακτοφυλακής της Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς έπλεε το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΡΩ (ΛΣ070) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
Κατά τον πλου της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας Εθνική Χωρική Θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο.

Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ κατέπλευσε στη Ν. Κάλυμνο για συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του ελικοπτέρου ΠΝ21, του Δήμου Καλύμνου.»

Όπως τονίζει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ που προαναφέραμε, η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο. Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να προκύπτει από το οπτικοακουστικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στη παρακάτω εικόνα βλέπουμε στιγμιότυπο λίγα δευτερόλεπτα μετά τη ρίψη του στεφάνου και στα δεξιά διακρίνονται οι τουρκικές ακτές ενώ στα αριστερά οι βραχονησίδες των Ιμίων. Άρα η ελληνική κανονιοφόρος βρίσκεται νότια των Ιμίων.

Απόδειξη, ότι οι ακτές που φαίνονται δεξιά στην παραπάνω φωτογραφία είναι τουρκικές, προκύπτει από την σύγκριση της κορυφογραμμής η οποία ταιριάζει με την γεωγραφία της περιοχής έτσι όπως εμφανίζεται στο google earth.

Αυτό σημαίνει πως το στεφάνι ρίχτηκε νότια από τη θέση των δυο ελληνικών βραχονησίδων.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως το ΠΝ21 δεν κατέπεσε σε εκείνο το σημείο. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του δύτη Κώστα Θωκταρίδη, που έλαβε μέρος στην ανέλκυσή του, το μοιραίο ελικόπτερο έπεσε βόρεια της Καλολίμνου. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως το ΠΝ21 έπεσε μεταξύ της Καλολίμνου και της βραχονησίδας Πίτα.

Από τα ανωτέρω, μπορούμε να εξάγουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΕΘΑ, βλέπουμε το ελληνικό σκάφος να βρίσκεται σε σχετικά μεγάλη απόσταση από τα Ίμια ενώ τα τουρκικά βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τις βραχονησίδες. Το σημείο ρίψης του στεφανιού, στη μνήμη των τριών πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού, απέχει πολύ από το σημείο που πραγματικά έπεσε το ελικόπτερο, περίπου 4 ναυτικά μίλια.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Mathetes

  Παλι Fake news, το εριξε πιο κοντα στην τουρκια, αναμεσα στην τουρκια και τα Ιμια, πολu eξυπνο και πιο δυνατο σημειο ετσι δηλωνουμε οτι αυτη ειναι η ΑΟΖ μας. Που να καταλαβετε εσεις; σε λιγο θα μας λετε οτι η Καναβισ κανει καλο στην υγεια, γιατι αυτο καπνιζετε και γραφετε τετοια, ποιοι ειναι λοιπον οι καμενοι; .

 • The Dutch

  Εντάξει σκέφτηκαν να ανεβάσουν λίγο την γκαυ…..εεεε το ηθικό των Ελλήνων,μαζί πακετάκι με το όνομα και ήρθατε και διαλύσατε κάθε ονείρωξη των απανταχού γκαυλ….ν!
  Αίσχος!

 • Navier Stokes

  Το ότι έχουν βγάλει οι οπαδοί του Καμμένου το gps ανα χείρας και κοιτάνε που ακριβώς έπεσε το στεφάνι, με ξεπερνάει. Το ότι αγνοούν ότι ο Καμμένος πήγε με «συνοδεία» τουρκικών ακταιορών δεν τους πειράζει. Το… στίγμα του στεφανιού είναι το πρόβλημα. Το θέμα με τα ελληνοτουρκικά δεν λύνεται με κινήσεις συμβολισμού. Και αυτές οι κινήσεις μόνο κακό κάνουν διότι οι Τούρκοι καταλαβαίνουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που δεν εννοούν αυτό που λένε. Πολύ περισσότερο, βλέπουν την οικονομική, βιομηχανική και αμυντική παρακμή μας και έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ασφαλέστεροι. Και αντί να ασχοληθεί πρακτικά μ’ αυτά ο Καμμένος ρίχνει στεφάνια δίπλα στις τουρκικές ακταιωρούς. Ξεφτίλα.

 • Alexandros Venos

  «Thug life», «like a boss» κι έτσι η κατάσταση !!! :
  Όταν το κύριο θέμα είναι ότι
  ΑΛΛΆ 2 ΝΗΣΙΆ ΣΟΥ ΕΊΝΑΙ ΥΠΌ ΚΑΤΟΧΗ,
  είσαι αυτόπτης μάρτυρας της παραβίασης και ενώ «δεν σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου» Ο Εχθρός ΣΕ ΔΙΩΧΝΕΙ ΑΠΌ ΤΑ ΝΗΣΙΆ ΣΟΥ,
  αλλά εσύ τους κάνεις να ασχολούνται με το αν έριξες σε σωστό σημείο το στεφάνι, είσαι ΑΡΧΟΝΤΑΣ….

 • Meshuggah99

  Πώς τεκμαίρεται ότι το ελικόπτερο έπεσε ανάμεσα σε Καλόλιμνο και Πίττα;
  Στις δηλώσεις του δύτη, όπως φαίνονται στο λινκ, αναφέρεται μόνο το σημείο εύρεσης συντριμμιών και όχι πτώσης του ελικοπτέρου, σημεία που μάλλον δεν είναι ταυτόσημα βάσει των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Η φρεγάτα Ναβαρίνο F461 ήταν αυτή που βρισκόταν ανάμεσα σε Πίττα και Καλόλιμνο, προς την οποία κατευθυνόταν το ελικόπτερο.
  Στο παρακάτω δημοσίευμα http://www.kathimerini.gr/348866/article/epikairothta/politikh/mia-agnwsth-ptyxh-ths-nyxtas-twn-imiwn φαίνεται πως το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου ήταν 1,5 μίλι βόρεια από το σημείο του ενδιαφέροντος («Ωρα 5.05 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Εχω απώλεια επαφής με το ελικόπτερο. Τελευταία του αναφορά EMERGENCY – EMERGENCY 1,5 μίλι βόρεια από το σημείο του ενδιαφέροντος.»). Μάλλον εδώ ως σημείο ενδιαφέροντος εννοείται η Δυτική Ίμια που ερευνούσε το ΠΝ21.

  • Phil

   @ Meshuggah99,

   Η επιστήμη έχει προχωρήσει – δεν έχουμε Μεσαίωνα. Από τον τρόπο, την διάταξη, την παραμόρφωση, την έκταση των συντριμμιών κλπ ενός αεροπορικού περιστατικού, οι μελετητές μπορούν με ακρίβεια να εντοπίσουν απίστευτες λεπτομέρειες σχετικές με την πρόσκρουση ενός αεροσκάφους στην επιφάνεια του νερού και να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα…

   …εκτός ΕΑΝ έχετε κάνει την δική σας μελέτη βασισμένη σε αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία που ανατρέπουν το επίσημο πόρισμα και τους μελετητές που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, οπότε είμαστε όλοι περίεργοι να ακούσουμε την άποψή σας.

   • Meshuggah99

    Μα αυτό ακριβώς ρωτάω. Υπάρχει κάπου το πόρισμα για την πτώση του ελικοπτέρου; Γιατί στο άρθρο δεν βρήκα κάποια αναφορά και οι δηλώσεις του δύτη δεν είναι διαφωτιστικές (δεν θα μπορούσαν άλλωστε καθώς ήταν υπεύθυνος για ανέλκυση των συντριμμιών και όχι για πραγματογνωμοσύνη της πτώσης). Αν έχετε κάποια παραπομπή υπόψη σας, πέρα από γενικόλογες παραδοχές περί προόδου της επιστήμης, θα μπορούσατε να την αναρτήσετε, ώστε να εμπλουτιστεί και το άρθρο.

 • ΠΑΣΟΚ+ΣΥΡΙΖΑ+Καραμανλής=Love

  Καμμένος όνομα και πράγμα

 • IORDANOGLOU

  Εχεί φτάσει σε άλλο level το με τι κάθεστε και ασχολείστε για να κάνετε προπαγάνδα για το κοινό φυλλάδων επιπέδου » φιλελέυθερου»

  • alex90

   Λένε κάτι αληθινό, ναι ή όχι; Κατά τα άλλα, ξυδάκι!

  • toioioio

   φιλαρακι σε χαλαει,που χαλανε τις παπατζες του αγαπημενου σου;

  • Κόνης

   τι εχει ο φιλελεύθερος και σε χαλάει;

   • The Dutch

    Φιλελεύθερος και «¨εφημερίδα της μεσαίας τάξης» δεν ξέρω πως συμβαδίζουν…
    Εγώ είμαι άλλος από αυτόν που ρωτάς…

  • babis

   να και ο ψεκασμενος…που εισαι διορισμενος? εχει καλο φαγητο εκει?

 • Ioanna iliadi