Ποιοι είμαστε
Αρχική ‘Εριξε ο Καμμένος στεφάνι στο “ακριβές σημείο πτώσης του ελικοπτέρου”;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

‘Εριξε ο Καμμένος στεφάνι στο “ακριβές σημείο πτώσης του ελικοπτέρου”;

29 Ιαν
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Σοβαρό θέμα φαίνεται να έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα με τη ρίψη στεφάνου, από τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο, προς τιμή των τριών νεκρών αξιωματικών του ελληνικού ελικοπτέρου που κατέπεσε στα Ίμια το 1996. Το περιστατικό παρουσιάστηκε ως ένδειξη αποφασιστικότητας από ελληνικής πλευράς στις τουρκικές προκλήσεις. Υπήρξαν όμως και δημοσιεύματα που, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάνουν λόγο για “αυτογκόλ”, διότι ο Έλληνας Υπουργός που επέβαινε στην κανονιοφόρο Νικηφόρος, ουσιαστικά αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει τη ρίψη από ασφαλή απόσταση, δεδομένου πως τα Ίμια είχαν ήδη περικυκλωθεί από τουρκικά πλωτά και εναέρια μέσα.

Ας δούμε τι αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το δημοσίευμα δίνει την εντύπωση πως η ελληνική πλευρά διατήρησε το τακτικό πλεονέκτημα στην “αντιπαράθεση” ενώ διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως το στεφάνι ρίχτηκε στο ακριβές σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη. Δείτε στο protagon.grptisidiastima.com,

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν “πάρτι” με τα όσα έλαβαν χώρα στα Ίμια, κάνοντας λόγο για “σόου Καμμένου” και “αποκλεισμό του Ελληνικού πολεμικού σκάφους από το Τούρκικο ναυτικό”. Μάλιστα, χρησιμοποίησαν φωτογραφία από την ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το ίδιο ακριβώς, ότι τα Ίμια έχουν περικυκλωθεί από το τουρκικό ναυτικό, δείχνουν και τα τουρκικά βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=QtogtIns6RA

Το παρακάτω βίντεο ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε αυτό βλέπουμε το πλήρωμα της Ελληνικής κανονιοφόρου μαζί τον Έλληνα Υπουργό να προσεγγίζουν τα Ίμια, όταν δέχονται κλήση από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Πρόκειται για προειδοποίηση πως η πορεία της κανονιοφόρου Νικηφόρος θα παραβιάσει τα τουρκικά χωρικά ύδατα, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι λιμενικοί στον ασύρματο.

Τόσο στις εικόνες όσο και στο βίντεο που δημοσίευσε το ΥΕΘΑ, βλέπουμε το ελληνικό σκάφος να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις ελληνικές βραχονησίδες ενώ τα τουρκικά τις έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει.

Η στιχομυθία, μέσω ασυρμάτου μεταξύ Έλληνα αξιωματικού και Τούρκου λιμενικού, έχει ως εξής:

Τούρκος: Θα φτάσετε σε τουρκικά χωρικά ύδατα, επιβεβαιώστε άμεσα τη πορεία σας.

Έλληνας αξιωματικός: Τουρκική ακτοφυλακή σε θέση: γεωγραφικό πλάτος 37 μοίρες, 02 λεπτά βόρεια, γεωγραφικό μήκος: 027 μοίρες, 09.2 λεπτά ανατολικά, εδώ ελληνικό πολεμικό σκάφος. Παραβιάζετε το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης, στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παύσατε τη παραβίαση!

Με βάση τις συντεταγμένες που δόθηκαν μέσω ασυρμάτου, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κινούταν εκείνη τη στιγμή περί το ένα ναυτικό μίλι νότια-νοτιοανατολικά των Ιμίων.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν η τουρκική ακταιωρός (TCSG 82) όντως απομακρύνθηκε. Αυτό όμως που δεν επιδέχεται αμφιβολίας είναι πως άλλο τουρκικό σκάφος, η ακταιωρός Guven, τις τελευταίες δυο ημέρες έχει “κατασκηνώσει” πέριξ των Ιμίων, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το στεφάνι που έπεσε στο λάθος σημείο…

Σήμερα (29/1/2018) το Πολεμικό Ναυτικό προέβη σε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι ο Υπουργός έριξε το στεφάνι ακριβώς στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου το 1996.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου έχει ως εξής:
«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία έπλευσε στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου ΠΝ21. Περί τις 10:30, εκτελέστηκε ρίψη στεφάνου και ανάλογη απόδοση τιμών στους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 1996, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, έπλεαν το περιπολικό Α/Υ KAS του Ναυτικού της Τουρκίας, τα σκάφη SG81 και SG101 και ίπτατο ένα ελικόπτερο της Ακτοφυλακής της Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς έπλεε το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΡΩ (ΛΣ070) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
Κατά τον πλου της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας Εθνική Χωρική Θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο.

Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ κατέπλευσε στη Ν. Κάλυμνο για συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του ελικοπτέρου ΠΝ21, του Δήμου Καλύμνου.

Όπως τονίζει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ που προαναφέραμε, η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο. Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να προκύπτει από το οπτικοακουστικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στη παρακάτω εικόνα βλέπουμε στιγμιότυπο λίγα δευτερόλεπτα μετά τη ρίψη του στεφάνου και στα δεξιά διακρίνονται οι τουρκικές ακτές ενώ στα αριστερά οι βραχονησίδες των Ιμίων. Άρα η ελληνική κανονιοφόρος βρίσκεται νότια των Ιμίων.

Απόδειξη, ότι οι ακτές που φαίνονται δεξιά στην παραπάνω φωτογραφία είναι τουρκικές, προκύπτει από την σύγκριση της κορυφογραμμής η οποία ταιριάζει με την γεωγραφία της περιοχής έτσι όπως εμφανίζεται στο google earth.

Αυτό σημαίνει πως το στεφάνι ρίχτηκε νότια από τη θέση των δυο ελληνικών βραχονησίδων.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως το ΠΝ21 δεν κατέπεσε σε εκείνο το σημείο. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του δύτη Κώστα Θωκταρίδη, που έλαβε μέρος στην ανέλκυσή του, το μοιραίο ελικόπτερο έπεσε βόρεια της Καλολίμνου. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως το ΠΝ21 έπεσε μεταξύ της Καλολίμνου και της βραχονησίδας Πίτα.

Από τα ανωτέρω, μπορούμε να εξάγουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΕΘΑ, βλέπουμε το ελληνικό σκάφος να βρίσκεται σε σχετικά μεγάλη απόσταση από τα Ίμια ενώ τα τουρκικά βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τις βραχονησίδες. Το σημείο ρίψης του στεφανιού, στη μνήμη των τριών πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού, απέχει πολύ από το σημείο που πραγματικά έπεσε το ελικόπτερο, περίπου 4 ναυτικά μίλια.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.