Ποιοι είμαστε
Αρχική Ρωσίδα επιστήμονας έφτιαξε μια απίστευτη φυσική συνταγή και είπε… “Ακολουθείτε την όλη θεραπεία και ο καρκίνος απλώς εξαφανίζεται”;ΥΓΕΙΑ

Ρωσίδα επιστήμονας έφτιαξε μια απίστευτη φυσική συνταγή και είπε… “Ακολουθείτε την όλη θεραπεία και ο καρκίνος απλώς εξαφανίζεται”;

15 Φεβ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως η Ρωσίδα επιστήμονας Cristo Mermersky κατάφερε να δημιουργήσει μια φυσική συνταγή που έχει εφαρμοστεί από χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο και όλοι ισχυρίζονται ότι έχουν γίνει καλά χάρη σε αυτήν την επαναστατική συνταγή;

 

 

 

ΨΕΥΔΕΣ – ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ – CLICKBAIT

Στο kontranews.gr, pentapostagma.gr κτλ, διαβάζουμε:

 

Είναι αλήθεια; 

Όπως συνηθίζεται με τα άρθρα που υπόσχονται θαυματουργές θεραπείες για σοβαρές ασθένειες για το καρκίνο, η προέλευσή τους είναι αναξιόπιστες ιστοσελίδες του εξωτερικού.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα άρθρα του εξωτερικού, αφήνεται να εννοηθεί η ανωτέρω εικονιζόμενη κυρία, είναι μια Ρωσίδα επιστήμονας με το όνομα Cristo Mermersky. Αυτό όμως δεν ισχύει, διότι η φωτογραφία προέρχεται από βίντεο στο Youtube, όπου μια ισπανόφωνη γυναίκα, περιγράφει συνταγή μαγειρικής.

Ποια είναι όμως η Cristo Mermersky;

Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια, υπάρχει ένας Βούλγαρος που υποστηρίζει πως θεραπεύει σχεδόν όλες τις ασθένειες με “εναλλακτικούς τρόπους” και ονομάζεται Prof. Hristo Mermerski. Ο “καθηγητής” Mermerski όμως, δεν είναι γιατρός, αλλά έχει σπουδάσει αγροτική τεχνολογία στη Μόσχα κατά τη δεκαετία του ’60. Παρά τους άπειρους “ιατρικούς” ισχυρισμούς του που βρήκαμε σε βουλγαρικά ΜΜΕ, δεν έχει δημοσιεύσει ούτε μια επιστημονική έρευνα. Αντιθέτως, η δράση του έχει προκαλέσει αντιδράσεις (μεταξύ άλλων δίνει ιατρικές συμβουλές μέσω τηλεόρασης) με πολλούς να ζητούν τη δίωξή του από της αρμόδιες υπηρεσίες υγείας.

Ο  Hristo Mermerski, μαζί με το γιο του Dr. Yonco Mermerski που επίσης δεν είναι γιατρός αλλά χημικός, έχουν στήσει μια βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής στη γειτονική χώρα, με έδρα τη Βάρνα. Εξυπακούεται πως λόγω της ιδιότητάς τους δεν είναι σε θέση να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες, ενώ η πώληση συμπληρωμάτων με το όνομά τους, λέει πολλά για τα κίνητρά τους.

Ναι αλλά μήπως η συνταγή του όντως θεραπεύει το καρκίνο;

Η συνταγή του Mermerski αποτελείται από βιολογικά λεμόνια, σκόρδο, φύτρα σιταριού, καρύδια και μέλι.

Όσον αφορά το λεμόνι, ο ισχυρισμός πως θεραπεύει το καρκίνο, προέρχεται από ένα παλιό hoax που κυκλοφόρησε μεσώ email με τον ισχυρισμό πως προέρχεται από το Institute of Health Sciences, κάτι που το Ινστιτούτο αργότερα διέψευσε. Περισσότερα εδώ.

Το σκόρδο έχει συνδεθεί από μελέτες με τη πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ενδείξεις πρόληψης και όχι θεραπείας το καρκίνου.

To μέλι έχει επίσης προταθεί ως αντικαρκινικό φάρμακο στο χώρο της “εναλλακτικής ιατρικής”. Μερικοί έχουν προτείνει τη πρόπολη, άλλοι το μέλι μανούκα κτλ. Αν και έρευνες σε δοκιμαστικά τρυβλία έχουν δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα για το μέλι και κάποια από τα συστατικά του, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο ως αντικαρκινικό φάρμακο, πέρα από τη πιθανή καταπολέμηση κάποιων παρενεργειών από τις θεραπείες.

H φύτρα σιταριού ή σιταρόχορτο έχει επίσης προταθεί ως “εναλλακτικός” αντικαρκινικός παράγοντας και πολλά άρθρα την έχουν παρουσιάσει αυθαίρετα ως φάρμακο. Η προληπτική και θεραπευτική ιδιότητα του σιταρόχορτου ενάντια στο καρκίνο, ουδέποτε έχει αποδειχτεί. Περισσότερα εδώ.

Τέλος, τα καρύδια, ή για την ακρίβεια οι ξηροί καρποί γενικά (τα ξένα άρθρα δεν διευκρινίζουν), αν και υπάρχουν ενδείξεις για ορισμένα που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες σε έρευνες που έχουν γίνει στο εργαστήριο και μπορεί να δράσουν προληπτικά σε κάποιες μορφές καρκίνου, δεν υπάρχουν αποδείξεις πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντικαρκινικό φάρμακο.

Συμπεράσματα

Η “Ρωσίδα επιστήμονας” που βρήκε τη θεραπεία του καρκίνου είναι ανύπαρκτο πρόσωπο και προέρχεται από άρθρα του εξωτερικού που έκαναν κακό copy paste από άρθρο αγνώστου προελεύσεως. Ο αληθινός Mermerski, είναι ένας Βούλγαρος που δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική και κάνει ανυπόστατους ιατρικούς ισχυρισμούς για να πουλάει συμπληρώματα διατροφής. Τα συστατικά της “αντικαρκινικής” συνταγής, δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν το καρκίνο. Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως “Ρωσίδα επιστήμονας έφτιαξε μια απίστευτη φυσική συνταγή και είπε… “Ακολουθείτε την όλη θεραπεία και ο καρκίνος απλώς εξαφανίζεται“, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy