Fake news made in Turkey για δημοσίευμα της Π&Δ

6

«Η Ελλάδα φοβάται τους Τούρκους», «Τουρκικό όπλο τρομάζει τους Έλληνες». Πρόκειται για πηχυαίους τίτλους που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα μεγαλύτερα τουρκικά ΜΜΕ. Αφορμή τους αποτέλεσε χθεσινό δημοσίευμα της Πτήσης & Διάστημα, σχετικά με το προπαγανδιστικό βίντεο των δυνατοτήτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, και τον τρόπο που πολεμούν τους «τρομοκράτες» στο Αφρίν.

Όπως διαβάζουμε μεταξύ άλλων στη VATANHurriyetMilliyet κτλ, οι Έλληνες έχουν τρομάξει εξαιτίας του παρακάτω βίντεο. Στη Π&Δ έγινε αναφορά στο περιστατικό θίγοντας τις τεχνολογικές προόδους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, και πως οι πόλεμοι δεν κερδίζονται πλέον μόνο με με τη γενναιότητα των πολεμιστών και την υποτιθέμενη ανωτερότητά τους σε σχέση με τον αντίπαλο.

Όσον αφορά τα τουρκικά δημοσιεύματα, η χρήση του google translate μάλλον μπέρδεψε τους Τούρκους αρθρογράφους και ερμήνευσαν τη παράθεση ενός γεγονότος και το σχολιασμό της Π&Δ πάνω σε αυτό, ως… γενικευμένη πρόκληση πανικού!

Στο επίμαχο άρθρο της Πτήσης και Διάστημα, διαβάζουμε:

«Το παραπάνω βίντεο είναι περισσότερο προπαγανδιστικό των δυνατοτήτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, και τον τρόπο που πολεμούν τους «τρομοκράτες» στο Αφρίν. Στο βίντεο φαίνεται μια ομάδα Κούρδων του YPG που προσπαθεί να πλήξει τουρκικούς στόχους με ένα ΠΑΟ επί οχήματος 4Χ4. Οι Κούρδοι πολεμούν έξυπνα, με μαχητικότητα. Βάλλουν ένα μόνο βλήμα, και αλλάζουν άμεσα θέση. Έτσι αποφεύγουν να εντοπιστούν, αν και οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ένα βλήμα των 106 mm, ριγμένο σχεδόν στην τύχη, είναι περιορισμένες.

Όμως, οι προσπάθειές τους, από την πρώτη ως την τελευταία τους στιγμή παρακολουθείται από ενάερια μέσα. Οι Τούρκοι ξέρουν μέχρι και τι χρώμα είναι ο προφυλακτήρας του οχήματός τους, ξέρουν πόσες βολίδες έπεσαν, και φυσικά ξέρουν την αποθήκη και που πάνε να κρυφτούν. Η αποθήκη δευτερόλεπτα μετά διαλύεται από απευθείας χτύπημα έξυπνου όπλου (συνδυασμός Bayraktar TB2 και UMTAS πιθανότατα, ή κάποιο άλλο κατευθυνόμενο όπλο).

Οι Κούρδοι δεν ήξεραν ότι τα εναέρια μέσα τους παρακολουθούσαν. Σίγουρα πολεμούσαν γενναία, με πάθος, είχαν σχέδιο, εκπαίδευση, και έκαναν ότι μπορούσαν με το απαρχαιωμένο όπλο τους. Το αποτέλεσμα φαίνεται στο τέλος. Χάθηκαν, χωρίς να καταλάβουν ίσως πως το τέλος τους έρχεται. Πέθαναν μαχόμενοι σαν ήρωες, αλλά δεν νίκησαν.

Το βίντεο είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία. «Τρομοκράτες» που εξαϋλώνονται από την τεχνολογικά ανώτερη τουρκική πολεμική μηχανή. Αυτοί που πολεμούν σαν «λιοντάρια» χάθηκαν χωρίς να καταφέρουν ούτε γρατζουνιά στον αντίπαλο. Ξέρουμε ότι θα κατηγορηθούμε πάλι για τουρκική «προπαγάνδα», αλλά νομίζουμε ότι είναι καιρός να «ξυπνήσουμε». Ας σταματήσουμε να βαυκαλιζόμαστε με την εθνική «ανωτερότητά» μας και τους «μπουνταλάδες» Τούρκους. Δεν μπορούμε να κερδίσουμε έναν πόλεμο με ανώτερο DNA, μόνο με ανώτερα όπλα!

Πριν αρχίσουμε να κοροϊδεύουμε τους Τούρκους, μιλάμε για τα χαμένα Leopard 2 και τα καταρριφθέντα ελικόπτερά τους, ας δούμε τι όπλα έχουν, και πόσο αποτελεσματικά τα δοκιμάζουν. Ας δούμε αν έχουμε εμείς σαν χώρα αντίστοιχα μέσα, ή μέσα αντιμετώπισής τους. Ας δεν τα έχουμε, ας τα αποκτήσουμε πριν να είναι αργά. Και ας αφήσουμε επιτέλους τις ουτοπικές μας εθνικές αυταπάτες.»

Η τουρκική μονταζιέρα πήγε ένα βήμα παραπέρα με άρθρα που φέρουν τίτλους όπως «Ο Ελληνικός Στρατός φοβάται το Τουρκικό«, «Ελληνικός Τύπος: Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους» κτλ.

Με λίγα λόγια, οι τουρκικές ηλεκτρονικές εφημερίδες, έβγαλαν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει τρομοκρατηθεί από τα νέα τουρκικά όπλα. Το άρθρο της Π&Δ ωστόσο, ενώ θίγει ως οφείλει ως αξιόπιστο περιοδικό άμυνας τις προόδους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, σε κανένα σημείο δεν μεταδίδει «τρόμο» στους Έλληνες αναγνώστες της, αλλά εφιστά τη προσοχή στις εξελίξεις και προειδοποιεί κατά της επαναπαύσεως.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως και τα τρία μέσα που μετέδωσαν την «είδηση», ανήκουν στη κατηγορία των tabloids και δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες βρετανικές, όπως η Mirror και η Daily Mail. Μόλις χθες μάλιστα, μια εξ αυτών (Milliyet), έκανε λόγο για κατασκευή αποβάθρας και στρατιωτικής εγκατάστασης στο νησάκι Cavus που βρίσκεται απέναντι από τα Ίμια, χωρίς να παραθέσουν καμία απόδειξη, κάτι που η Π&Δ έθιξε με αναλυτικό άρθρο της.

 

 • Θ.Β

  οι τουρκοι ετσι και αλλιως μπλεξανε ασχημα εκει στο αφριν και δε θα μπορεσουνε ευκολα να βγουνε .τωρα ολα τα υπολοιπα ειναι να ειχαμε να λεγαμε.

 • Navier Stokes

  Η Πτήση κάνει πολύ καλά και επισημαίνει το υπαρκτό πρόβλημα απουσίας τεχνολογικής αυτονομίας και αμυντικής βιομηχανίας με σημαντική παραγωγή στην Ελλάδα. Απλά στο δια ταύτα υποχρεώνει την πολιτική ηγεσία και τους κομματικούς στρατούς που την στηρίζουν σε ομολογία αποτυχίας… Δεν μας φταίνε οι Τούρκοι για τα χάλια μας. Αυτοί που διορίζουν και αυτοί που τους ψηφίζουν ας κοιταχτούν στον καθρέφτη, αν τους βαστάει…

 • nik1976

  Τηρουμένων των αναλογιών πάντα όποιος είχε τεχνολογική υπεροχή στο πολεμικό υλικό είχε το πάνω χέρι όσο αξιόμαχος κι αν ήταν ο αντίπαλος. Η Μακεδονική φάλαγγα με την σάρισα ήταν ανυπέρβλητο όπλο υπό την διοίκηση ικανού ηγέτη. Το υπερόπλο των Βυζαντινών, το υγρό πυρ, έκανε στάχτες μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης τα αμέτρητα πλοία των Αράβων που πολιορκούσαν την πόλη. Αντίθετα, μερικούς αιώνες αργότερα ο αυτοκράτορας δεν εκτίμησε σωστά της δυνατότητες της μπομπάρδας του Ουρβανού και έπεσε στα χέρια του Μωάμεθ, όπλο που έδωσε την Κωνσταντινούπολη στους Τούρκους. Η τεχνολογική υπεροχή των Γερμανών παραλίγο να τους χαρίσει μια τεράστια νίκη έναντι δυσανάλογα ισχυροτέρων αντιπάλων στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Και για να πούμε και τα δικά μας, η αγορά του υπερσύγχρονου για την εποχή Θωρηκτού Αβέρωφ έκλινε αποφασιστικά τις αναμετρήσεις στην θάλασσα υπέρ της Ελλάδος

 • Ευάγγελος Αθανασόπουλος

  Δεχόμενος ότι όλα τα παραπάνω είναι αληθινά ας δούμε την επωδό.
  «Η Π&Δ σε κανένα σημείο δεν μεταδίδει «τρόμο» στους Έλληνες αναγνώστες της, αλλά εφιστά τη προσοχή στις εξελίξεις και προειδοποιεί κατά της επαναπαύσεως.»

  Καλύτερα να μην πιάνετε τέτοια θέματα διότι έχουν δύο εξηγήσεις, όσο το μισοάδειο ποτήρι και το μισογεμάτο. Μόνο ένας αισιόδοξος θα το έβλεπε το θέμα όπως εσείς. Ερώτημα: Σε πτωχευμένη Ελλάδα εξοπλισμένη με Γκράδες, πάλι θα ισχυριζόσαστε ότι «η Π&Δ εφιστά την προσοχή»;;
  Μην παίζουμε με τις λέξεις.
  Όσον αφορά τις τουρκικές εφημερίδες τύπου espresso έχετε απόλυτο δίκιο. Σε τέτοιες εφημερίδες είναι να μην τους δώσεις την αφορμή. Το μισοάδειο θα το δούν εντελώς άδειο.
  Σας το έχω ξαναπεί. Προτιμήστε κραυγαλέα hoax, και αποφύγετε τα διφορούμενα, γιατί χάνετε την αξιοπιστία σας.
  Ή αν το βαστάει η καρδιά σας φτιάξε ιδιαίτερο τμήμα για τα διφορούμενα.
  Η ζωή δεν είναι ασπρο-μαύρο.

 • Ioannis Manomenidis

  Πάντως εάν από την αρχή παρακολουθούσαν τους Κούρδους χωρίς να το γνωριζουν, και περίμεναν πρώτα να ρίξουν το βλημα για να τους ακολουθήσουν στο κρησφύγετο τους και να το βομβαρδίσουν (κι όλα αυτά σε ένα βίντεο), πιο πιθανό θεωρώ ότι είναι στημένο όλο αυτό κι απλώς βομβάρδισαν μία άνευ κόστους κενή αλλουμινοκατασκευή (διότι κανείς δεν μας λέει ότι η στιγμή του με τέτοια ακρίβεια βομβαρδισμού δεν είναι μεταγενέστερη ή ότι δεν είναι προγραμματισμένη έκρηξη και τοποθετημένα εκρηκτικά, ώστε να φαίνεται βομβαρδισμός (εάν ήταν βομμαρδισμός θα βλέπαμε σκόπευση επί της αποθήκης από το αεροσκάφος). Όπως και να έχει όμως επιτυχία «τρομερή» θα ήταν να κτυπούσαν το 4Χ4 πριν βάλει κι όχι μετά και να το ακολουθούν μέχρι να δουν που κρύφθηκε.

  • Stathis

   Το πιο σημαντικό είναι να χτυπήσεις το μέρος που έχει και άλλες δυνάμεις ή υποστήριξη.Αν χτύπαγαν μόνο το τζιπ δεν ήταν μεγάλη επιτυχία.Κάτω από το υπόστεγο είχε σίγουρα πυρομαχικά,και πιθανόν και άλλα τζιπ.Άλλωστε στο γάμο του Καραγγκιόζη έριξαν