Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ΕΡΤ εύχεται χρόνια πολλά στους Θεοδώρους που… δεν γιορτάζουν σήμεραΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η ΕΡΤ εύχεται χρόνια πολλά στους Θεοδώρους που… δεν γιορτάζουν σήμερα

17 Φεβ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Το είδαμε και αυτό από την κρατική τηλεόραση. Σήμερα (17/2/2018) έδωσε ευχές σε ανθρώπους που δεν γιορτάζουν. 

Πότε είναι των Αγίων Θεοδώρων;

Το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών τιμάται από την Εκκλησία ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων. Μεγαλομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Φεβρουαρίου και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών (24 Φεβρουαρίου για το 2018), σε ανάμνηση του θαύματος των κολλύβων, και αυτή είναι η ημέρα που γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Θεόδωρος και Θεοδώρα.
Η εορτή των Αγίων Θεοδώρων είναι κινητή γιορτή η οποία, όπως οι περισσότερες κινητές γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξαρτάται από την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα.
Για το 2018 η ημέρα εορτασμού πέφτει στις 24 Φεβρουαρίου. 

Γιατί των Αγίων Θεοδώρων θεωρείται ψυχοσάββατο;
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεόδωρος ο Τήρων κατά τη διάρκεια ενός λιμού στην περιοχή της αρχαίας Γαλατίας, τάισε τον πληθυσμό μιας ολόκληρης πόλης με κόλλυβα. Από τότε καθιερώθηκε το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών, δηλαδή ανήμερα της γιορτής του, να μοιράζονται κόλλυβα στις εκκλησίες, ενώ σε κάποιες περιοχές καθιερώθηκε επίσημα ως ψυχοσάββατο.

Γιατί έπεσε σε αυτό το σφάλμα η ΕΡΤ;
Φυσικά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες για ποιους λόγους έγινε η συγκεκριμένη γκάφα, αλλά υποθέτουμε πως η ΕΡΤ (δηλαδή κάποιος εργαζόμενος σε αυτή) συμβουλευτηκε το διαδίκτυο και από εκεί πήρε τη λάθος πληροφορία. Στο eortologio.net αλλά και σε αρκετές άλλες αντίστοιχες σελίδες που είδαμε, υπάρχει καταχωρημένη η μέρα μνήμης του μέρα μνήμης του Άγιου Θεοδώρου του Τήρων στις 17 Φεβρουαρίου, αλλά με την υποσημείωση ότι γιορτάζουν (όπως και πολλά άλλα ονόματα) και κάποια άλλη μέρα.

Ο Θεόδωρος και η Θεοδώρα γιορτάζουν πάντα Σάββατο, και συγκεκριμένα το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα. Για το έτος 2018 αυτή η μέρα (ανάμνηση του θαύματος των κολλύβων) πέφτει στις 24 Φεβρουαρίου.

Όπως έχουμε αναφέρει εκατοντάδες φορές θα πρέπει να επαληθεύετε τις πληροφορίες που παίρνετε από το διαδίκτυο, ακόμη και τις πιο ασήμαντες. Το παραπάνω είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα πως μπορεί να την πατήσουν ακόμη και μεγάλα μέσα αν εμπιστευτούν το διαδίκτυο χωρίς να επαληθεύσουν τις πληροφορίες που παίρνουν από αυτό.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.