Ποιοι είμαστε
Αρχική Το πλαστό βίντεο της αερομαχίας μεταξύ ελληνικού Mirage και τουρκικού F16 στο ΑιγαίοHOAXES

Το πλαστό βίντεο της αερομαχίας μεταξύ ελληνικού Mirage και τουρκικού F16 στο Αιγαίο

26 Φεβ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Ένα πλαστό βίντεο που παρουσιάζει μια αερομαχία μεταξύ ελληνικού Mirage και τουρκικού F16 δημοσιεύθηκε τις τελευταίες μέρες από το pentapostagma.gr

Πλαστό – clickbait

Το είδαμε σε δύο διαφορετικά άρθρα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή το βίντεο είναι πλαστό. Προέρχεται από βιντεοπαιχνίδι (FALCON BMS 4.33) που το έντυσαν με πραγματικό ηχητικό από αερομαχία. Το πραγματικό βίντεο του ηχητικού είναι το παρακάτω.

Το πλαστό βίντεο δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβ. 2018 στο liveleak.com αλλά η αρχική πηγή του στο youtube ξεκαθαρίζει πως δεν είναι πραγματικό.

Οι αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο ενδιαφέρουν τους χρήστες του διαδικτύου και τα  δημοσιεύματα που παρουσιάζουν βίντεο από αυτές τις αερομαχίες κερδίζουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Όμως σε αυτή την περίπτωση το βίντεο δεν είναι πραγματικό.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.