Ποιοι είμαστε
Αρχική Μετονόμασαν οι Σκοπιανοί αυτοκινητόδρομο σε «πρώην Αλέξανδρος της Μακεδονίας»;HOAXES

Μετονόμασαν οι Σκοπιανοί αυτοκινητόδρομο σε «πρώην Αλέξανδρος της Μακεδονίας»;

27 Φεβ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Τις τελευταίες μέρες προωθείται στα social media η παρακάτω φωτογραφία, συνοδευόμενη απ’ τον ισχυρισμό ότι οι Σκοπιανοί άλλαξαν το όνομα ενός αυτοκινητόδρομου από «Αλέξανδρος της Μακεδονίας» σε «πρώην Αλέξανδρος της Μακεδονίας».

Την γνωστοποίησε κυρίως ο πρόεδρος του κόμματος Δημιουργία Ξανά, Θάνος Τζήμερος, και δεν την διέγραψε παρά την επισήμανση από αρκετούς χρήστες ότι πρόκειται για hoax.

Ψευδής ισχυρισμός

Αρχική πηγή είναι η σέρβικη σατιρική ιστοσελίδα njuz.net, που έχει γράψει αρκετές φορές για το Μακεδονικό. Εδώ βρίσκονται σε μετάφραση όλα τα σχετικά άρθρα της σελίδας, με ένα άλλο παράδειγμα να αποτελεί το άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα θα θα αναγνωρίσει το όνομα ‘Μακεδονία’ για 100€ το μηνα».

Παρακάτω βλέπουμε την πραγματική πινακίδα στην οποία και έγινε Photoshop.

Και έπειτα, περισσότερες φωτογραφίες από την διαδικασία αντικατάστασης πραγματικής πινακίδας, στον ίδιο αυτοκινητόδρομο, στις 21 Φεβρουαρίου (πηγή φωτογραφιών Associated Press και EPA):

 

Στην πραγματικότητα, ο δρόμος μετονομάζεται σε «Prijatelstvo», που θα πει «Φιλία».

Με βάση τα παραπάνω, η αρχική εικόνα αποδεικνύεται προϊόν σάτιρας και Photoshop, και ο ισχυρισμός μετονομασίας του νέου δρόμου σε «πρώην Αλέξανδρος της Μακεδονίας» καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.