Ποιοι είμαστε
Αρχική Αναζητούν «εθελοντές» για να τους θεραπεύσουν από καρκίνο και λοιπές ασθένειες με Pranic Healing…ΥΓΕΙΑ

Αναζητούν «εθελοντές» για να τους θεραπεύσουν από καρκίνο και λοιπές ασθένειες με Pranic Healing…

28 Φεβ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε πως ένα «Κέντρο Διδασκαλίας Pranic Healing & Arhatic Yoga», απεύθυνε δημόσιο κάλεσμα σε «εθελοντές», για να συμμετάσχουν σε «θεραπείες» για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, κατάθλιψη, νοητική υστέρηση κτλ, για να λάβουν «πιστοποίηση» οι θεραπευτές που εκπαιδεύονται εκεί. Οι «θεραπείες» θα γίνουν με τη μέθοδο του Pranic Healing…

ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στη Facebook, είδαμε τη παρακάτω δημόσια ανάρτηση-πρόσκληση:

 

Η ανωτέρω δημοσίευση, προέρχεται από το «Pranic Healing Light – Κέντρο Διδασκαλίας Pranic Healing & Arhatic Yoga», που σύμφωνα με τη περιγραφή του:

«...γίνονται καθημερινά ατομικές θεραπευτικές συνεδρίες, διοργανώνονται συνεχώς σεμινάρια εκμάθησης της εκπληκτικής τέχνης κι επιστήμης του Pranic Healing και της Πνευματικής Σχολής Προσωπικής Εξέλιξης της Arhatic Yoga, ενώ κάθε Τρίτη πρωί στις 10.30 και κάθε Παρασκευή απόγευμα στις 7.30 κάνουμε Διαλογισμό στις Δίδυμες Καρδιές (ανοιχτός για όλους).

Με τις ευλογίες του πολυαγαπημένου μας Δασκάλου Master Choa Kok Sui ?
Namaste!»

Σε μια ακόμη σελίδα τους στο Facebook, διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

«Το Pranic Healing (πράνικ χίλινγκ) είναι μία πανίσχυρη και εξαιρετικά αποτελεσματική no-touch ενεργειακή θεραπευτική τεχνική. Διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τις υπόλοιπες γνωστές ενεργειακές θεραπευτικές τεχνικές επειδή στην εφαρμογή του χρησιμοποιείται ευρύ φάσμα έγχρωμου πράνα που σε συνδυασμό με τις πολύ δυνατές τεχνικές του sweeping της νοσογόνου ενέργειας και της προβολής υγιούς ενέργειας στην προσβληθείσα περιοχή φέρνει εξαιρετικά, πολλές φορές θαυματουργά αποτελέσματα

Εάν ωστόσο μεταφερθούμε στην ιστοσελίδα τους, διαβάζουμε στους κανόνες δεοντολογίας:

«Bασικές Οδηγίες του Pranic Healing
(Οι Βασικές Οδηγίες του Pranic Healing θα πρέπει να είναι αναρτημένες σε όλα τα Κέντρα του Pranic Healing)
Το Pranic Healing δεν στοχεύει στο να αντικαταστήσει την αλλοπαθητική ιατρική, αλλά να τη συμπληρώσει. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή εάν μία πάθηση είναι σοβαρή, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό ή/και έναν πιστοποιημένο θεραπευτή του Pranic Ηealing.
Οι θεραπευτές του Pranic Healing δεν είναι γιατροί, αλλά οι γιατροί μπορεί να είναι θεραπευτές του Pranic Healing.
Οι θεραπευτές του Pranic Healing δεν θα πρέπει να κάνουν ιατρικές διαγνώσεις.
Οι θεραπευτές του Pranic Healing δεν θα πρέπει να συνταγογραφούν φαρμακευτικές αγωγές ή/και ιατρικές θεραπείες.
Οι θεραπευτές του Pranic Healing δεν θα πρέπει να εκφέρουν άποψη για συνταγογραφημένες φαρμακευτικές αγωγές ή/και ιατρικές θεραπείες.»

Με λίγα λόγια, αφενός ισχυρίζονται πως θεραπεύουν και καλούν «εθελοντές» να λάβουν μέρος στις «θεραπείες», αφετέρου, αποποιούνται κάθε ευθύνης με την ανωτέρω δήλωση αποποίησης. Η ασυνέχεια των ισχυρισμών είναι προφανέστατη.

Το επιτελείο που απαρτίζει το εν λόγω κέντρο, δεν έχει το παραμικρό επιστημονικό-ιατρικό υπόβαθρο και οι τίτλοι περί «πιστοποίησης» σε κλάδους όπως Pranic Healing, κρυσταλλοθεραπεία κτλ, δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα ή αναγνώριση σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το κέντρο μάλιστα προσφέρει «πιστοποιητικά» μέσω σεμιναρίων, έναντι διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου. Για παράδειγμα, ο «Ασκούμενος Pranic Healer«θα πρέπει να συμπληρώσει 52 ώρες, έναντι 810€ (για αρχή). Ο «Certified Pranic Healer«, θα πρέπει να παρακολουθήσει σεμινάρια 88 ωρών έναντι 2000€. Που είναι το πρόβλημα; Τα «πιστοποιητικά» δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο θα τυπωθούν, διότι δεν είναι πουθενά αναγνωρισμένα. Και σαν να μη φτάνουν όλα τα ανωτέρω, οι μαθητευόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν μερικές δεκάδες βεβαιώσεις θεραπείας! Άραγε ποιος θα τις παρέχει;

Μετά την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις ο σπουδαστής θα παραλάβει το πιστοποιητικό του από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Σπουδών της Μανίλα…

Επί της ουσίας: Τι είναι το Pranic Healing;

Πρόκειται για μια από τις πάμπολλες «ενεργειακές θεραπείες» που κυκλοφορούν και δεν έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Την «εφηύρε» ο Choa Kok Sui (1952–2007), βασιζόμενους στην αντίληψη πως το «πράνα» (ζωτική ενέργεια), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπευτούν ασθένειες, ενισχύοντας το ενεργειακό πεδίο του ασθενούς.

Πριν συνεχίσουμε, αξίζει να δείτε το παρακάτω βίντεο.

Το Pranic Healing λοιπόν, ισχυρίζεται πως μπορεί να θεραπεύσει έναν ασθενή, με τη χρήση ζωτικής ενέργειας και χωρίς ο θεραπευτής να έρχεται σε επαφή με τον ασθενή, ούτως ώστε να ομαλοποιηθεί το ενεργειακό σύστημα του σώματος, για να είναι σε θέση να αυτοθεραπευτεί. Πολλές φορές, επιστρατεύεται η χρήση κρυστάλλων για καλύτερα «αποτελέσματα». Μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το επίσης ψευδοεπιστημονικό ρέικι που επίσης υποστηρίζει πως μπορεί να υπάρξει θεραπεία με τη χρήση «ενέργειας».

Όλα τα ανωτέρω, αποτελούν φυσικά δεισιδαιμονικές ανοησίες που ουδέποτε έχουν αποδεχτεί πως υπάρχουν ή λειτουργούν, παρά το γεγονός πως οι οπαδοί της μεθόδου ισχυρίζονται πως υπάρχουν σχετικές επιστημονικές μελέτες. Παρόλα αυτά, ισχυρίζονται πως μπορούν να «θεραπεύσουν» μια ευρεία γκάμα ασθενειών, κάποιες από τις οποίες είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο;

Όπως προαναφέραμε, οι υποστηρικτές του Pranic Healing, υποστηρίζουν πως υπάρχουν μελέτες για την αποτελεσματικότητα της μεθόδους. Ο Edzard Ernst, μας δίνει μια ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Μια από τις μελέτες, δεν παρέχει κανένα απολύτως στοιχείο, αν και ισχυρίζεται πως το Pranic Healing μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μοριακή κατάσταση υγρών και στερεών σωμάτων.

Μια ακόμη, δεν έχει ουσιαστικά καμία σχέση με το Pranic Healing.

Μια τρίτη μελέτη, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εργασία προώθηση του Pranic Healing σε νοσοκόμες, χωρίς πάλι καμία απόδειξη.

Τέλος, μια τέταρτη μελέτη, είναι ακριβώς ότι και η τρίτη.

Η αλήθεια είναι πως βρήκαμε μόνο μια peer reviewed, διπλά τυφλή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Australasian Psychiatry και υποστηρίζει πως το Pranic Healing μπορεί να βοηθήσει ως συμπληρωματική θεραπεία της κατάθλιψης, ενώ ήδη λάμβαναν σχετική φαρμακευτική αγωγή, εξετάζοντας 52 συνολικά ασθενείς για 4 εβδομάδες. Ένα τόσο μικρό δείγμα όμως και η έλλειψη περισσοτέρων μελετών, δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Συνολικά υπάρχουν 9 μόνο αποτελέσματα στην αναζήτηση «Pranic Healing» στο Pubmed και εξ αυτών, υπάρχει μόνο μια διπλά τυφλή μελέτη. Επομένως η επιστήμη πίσω από το Pranic Healing είναι ανύπαρκτη.

Όταν μια 9χρονη διέλυσε τους μύθους γύρω από τις ενεργειακές θεραπείες

Στα μέσα της δεκαετίας του 90, η 9χρονη τότε Emily Rosa, σκέφτηκε και πραγματοποίησε ένα πείραμα για την ενεργειακή θεραπεία, που θα την έκανε παγκοσμίως γνωστή, ως το νεότερο άτομο (11 ετών) που δημοσίευσε έρευνα σε επιστημονικό περιοδικό (The Journal of the American Medical Association), σχετικά με την αξία των ενεργειακών θεραπειών.

Συνολικά, εξέτασε 21 θεραπευτές από τους οποίους ζήτησε να περάσουν τα χέρια τους μέσα από ένα αδιαφανές χώρισμα, και χωρίς να μπορούν να δουν, να «νιώσουν» πάνω από ποιο χέρι τους, αιωρούνταν το δικό της. Με απλά λόγια, να εντοπίσουν στα τυφλά το ενεργειακό της πεδίο.

Το πείραμα έδειξε ποσοστό επιτυχίας μόλις 44%. Ακόμα και η επιλογή να γινόταν στη τύχη, το ποσοστό θα έπρεπε να αγγίζει το 50%. Με αυτό το τρόπο, ένα ευφυέστατο παιδί, απέδειξε πως η ενεργειακή θεραπεία είναι απάτη. Πιο αναλυτικά εδώ.

Συμπέρασμα

Το Pranic Healing είναι μια ακόμη «ενεργειακή θεραπεία» που το μόνο που μπορεί να «προσφέρει» είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής πειστεί για οποιοδήποτε λόγο να εγκαταλείψει τις οδηγίες του γιατρού και να ακολουθήσει «θεραπείες» όπως το Pranic Healing, ενδεχομένως να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας.

Fact-check for the sake of Democracy