Ποιοι είμαστε
Αρχική Κατηγορούνται και για κατασκοπεία οι Έλληνες στρατιωτικοί;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Κατηγορούνται και για κατασκοπεία οι Έλληνες στρατιωτικοί;

5 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Πριν λίγο εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται και για κατασκοπεία. Αυτά τα δημοσιεύματα έρχονται σε αντίθεση με άλλα που ισχυρίζονται ακριβώς το αντίθετο. Τι ισχύει τελικά; 

Το είδαμε στο iefimerida.grnewsbomb.grthecaller.gr κ.α.

Όμως την ίδια ώρα άλλα δημοσιεύματα από μεγάλα αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία αλλά για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική ζώνη. Τρέλα… τι να πιστέψει ο αναγνώστης;

kathimerini.grptisidiastima.com και in.gr

Σήμερα απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Αδριανούπολης η έφεση, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που είχαν κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Η διαδιακσία που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα την ξεκαθαρίζει από την Κωνσταντινούπολη, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάνα Φερεντίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του αντιπρόεδρου και εκπροσώπου της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ διευκρινίζοντας πως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν υπάρχει συζήτηση για ανταλλαγή μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση δημοσιογράφου του ειδησεογραφικού πρακτορείο «İhlas», απάντησε:
«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.
Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το Ειρηνοδικείο Ανδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν  τις  εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα  ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο»

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Τούρκος Εισαγγελέας θα πρέπει να ετοιμάσει την έκθεση του και να την υποβάλει στο δικαστήριο, που θα πρέπει να την κάνει δεκτή και να ορίσει τακτική δικάσιμο. Αυτά θα γίνουν τις επόμενες μέρες, και όσα μέσα ισχυρίζονται πως έχει απαγγελθεί και η κατηγορία της κατασκοπείας… είτε έχουν μαντικές ικανότητες, είτε παρέλειψαν να μεταφράσουν σωστά τις δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου, είτε δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα στην αρχική διερεύνηση ενός πιθανού αδικήματος και την τελική απαγγελία κατηγορίας από το δικαστήριο.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.