Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και της συζύγου του.FAKE NEWS

Δεν δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και της συζύγου του.

7 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Χθες το βράδυ (06/03/2018 – 22:30) εμφανίστηκε η ψευδής είδηση ότι “η ΚΕΦΟΜΕΠ και εισαγγελία δεσμεύουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και της συζύγου του, Λίνας Νικολοπούλου”. 

Η είδηση εμφανίστηκε σε δύο ιστοσελίδες: fmvoice.gr και bankingnews.gr

Η ψευδής είδηση μεταδόθηκε αργά το βράδυ και από το Αιμ.Λιάτσο στο KONTRA.


Όπως είναι λογικό, μια τέτοια συνταρακτική είδηση θα απασχολούσε όλα τα MME και τους δημοσιογράφους -ακόμα και στο εξωτερικό- και μέσα σε λίγες ώρες θα είχε εξακριβωθεί αν είναι αληθής η όχι. Και αυτό ακριβώς συνέβη. Η πρώτη διάψευση ήρθε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και σήμερα το πρωί όλα τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως πρόκειται για fake news που διαψεύδεται από το περιβάλλον του κύριου Στουρνάρα και την ΤτΕ.

Για να υπάρξει δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών θα πρέπει να υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία ή να υπάρχει καταδίκη για την υπόθεση. Η δέσμευση καταθέσεων επιτρέπεται, εκτός από την περίπτωση καταδίκης, και στην περίπτωση διεξαγωγής κύριας ανάκρισης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η διαδικασία, η οποία προβλέπεται από το άρθρο 48 παρ.1 του Ν. 3691/2008, απαιτεί σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και αφορά διερεύνηση συγκεκριμένων αδικημάτων ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Στα αδικήματα αυτά ναι μεν περιλαμβάνεται η παθητική δωροδοκία (δηλ. η δωροληψία) αλλά, εν προκειμένω, επειδή ο κ. Στουρνάρας εμπλέκεται στη δικογραφία NOVARTIS για την περίοδο που ήταν Υπουργός Οικονομικών πρέπει πρώτα να διερευνήσει η προσφάτως συσταθείσα προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Εάν τελικώς αποφασίσει η επιτροπή πως τα αδικήματα αυτά εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της και ότι δεν έχουν παραγραφεί, τότε θα επιστρέψει τη δικογραφία στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του άρθρου 48 παρ. 1 του Ν.3691/2008 και αυτό μόνο εάν ο ανακριτής και ο εισαγγελέας συμφωνήσουν πως υπάρχουν συγκεκριμένα και επαρκή στοιχεία που δείχνουν πως υπήρξε όντως νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως αντιλαμβάνεστε όμως, η υπόθεση NOVARTIS είναι ακόμη στη Βουλή, συνεπώς είναι αδύνατο να έχει επέλθει δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων του κ. Στουρνάρα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.