Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας “τιμώρησε” με… σύσταση γιατρό που θεραπεύει τον καρκίνο με ομοιοπαθητική!ΥΓΕΙΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας “τιμώρησε” με… σύσταση γιατρό που θεραπεύει τον καρκίνο με ομοιοπαθητική!

14 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Η ομοιοπαθητική αποτελεί τη “βασίλισσα” των εναλλακτικών, μη επιστημονικά αποδεδειγμένων, θεραπειών και, ενώ οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη την έχουν κατατάξει στη σφαίρα της ψευδοεπιστήμης, στην Ελλάδα μάλλον ακολουθούμε αντίστροφη πορεία. Εκτός από τις δεκάδες ημερίδες ομοιοπαθητικής που έχουν οργανώσει πολλοί Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας μας (που είναι υπεύθυνοι για τη προάσπιση της δημόσιας υγείας), το βραβείο της αδιαφορίας οφείλουμε να το απονείμουμε στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, ο οποίος αφού δέχτηκε καταγγελία για μέλος του που “θεραπεύει” το καρκίνο με ομοιοπαθητική τον τιμώρησε με την “αυστηρότατη” ποινή των συστάσεων!

Ας θυμηθούμε την ιστορία του γιατρού Νικόλαου Τσιβούλη.

Το Φεβρουάριο του 2017 είχαμε δημοσιεύσει την περίπτωση γιατρού που ισχυριζόταν πως μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο με ομοιοπαθητική, τονίζοντας τότε την εξωφρενικότητα του ισχυρισμού.

 

Επικοινωνήσαμε μέσω facebook με τον ομοιοπαθητικό Νικόλαο Τσιβούλη και τον ρωτήσαμε πού βασίζει τους ισχυρισμούς του περί θεραπείας του καρκίνου. Μας απάντησε για μια περίπτωση καρκίνου που θεράπευσε πριν 21(!) χρόνια, και που έχει δημοσιεύσει στο προφίλ του

 

Ζητά μάλιστα από τους σχολιαστές να του στέλνουν καρκινοπαθείς.

 

Η επόμενη λογική ερώτηση ήταν “πού έχουν δημοσιευθεί τα αποτελέσματα της θεραπείας”. Μήπως σε κάποιο ιατρικό journal; Πήραμε την παρακάτω απάντηση:

«Αν θες να πουλήσεις εξυπνάδες πήγαινε να το κάνεις στους όμοιούς σου και παραπέρα. Και αν ΔΕΝ πιστεύεις στα ίδια σου τα μάτια τότε η Ομοιοπαθητική έχει και πολύ αποτελεσματικά φάρμακα ΚΑΙ για την περίπτωσή σου. Είμαι εδώ να βοηθώ πάσχοντες. Αυτοί ΞΕΡΟΥΝ. Η ασχολία μου με τους ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΥΣ ανήκει και αυτή στο παρελθόν

Οι “πανηλίθιοι” δεν είναι άλλοι από τους αρθρογράφους των Ελληνικά Hoaxes και στη προκειμένη περίπτωση ο Θάνος Σ. Επαχτίτης που τόλμησε να τον αμφισβητήσει (δείτε τα σχετικά άρθρα εδώ και εδώ).

Θεωρήσαμε σωστό να γνωστοποιήσουμε την περίπτωση του κ. Τσιβούλη στον αρμόδιο Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας (ΙΣΛ), κάτι που πράξαμε τηλεφωνικά και μέσω email.

 

 

Αφού πέρασαν μήνες, και πολλές τηλεφωνικές οχλήσεις προς τον ΙΣΛ, τα Ελληνικά Hoaxes έλαβαν την παρακάτω απάντηση μέσω επιστολής.

 

Ο ΙΣΛ “τιμώρησε” τον κ. Τσιβούλη, που καλεί να του στείλουν καρκινοπαθείς για να τους θεραπεύσει με ομοιοπαθητική, με την ποινή της “σύστασης” που είχε το “καταπληκτικό” αποτέλεσμα να αποσύρει επίμαχη ανάρτηση από το facebook, καθώς και να μην προβαίνει σε ανάλογες αναφορές στο μέλλον για θεραπείες και μεθόδους μη αναγνωρισμένες και επιστημονικά αποδεκτές. Το κερασάκι στη τούρτα; Η καταγγελία μας δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις προς διερεύνηση, διότι δεν καταβλήθηκε το προβλεπόμενο παράβολο των 50 ευρώ! Λες και η προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι δική μας δουλειά και πρέπει να πληρώσουμε και από πάνω. Για το σκανδαλώδες παράβολο των 50 ευρώ διαβάστε εδώ.

Συμμορφώθηκε άραγε ο Δρ. Τσιβούλης με την “αυστηρή” ποινή που του επέβαλε ο ΙΣΛ;

Η απάντηση είναι φυσικά όχι. Η παρακάτω δημόσια ανάρτηση έγινε στις 4/3/18, μετά τις “συστάσεις” του ΙΣΛ και παρουσιάζουν έναν ψευδή ισχυρισμό, περί θεραπείας 82χρονης καρκινοπαθούς το 1996 (!). Σε αυτό το σημείο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα αναρωτηθεί: ένα τόσο σπουδαίο επίτευγμα δεν θα έπρεπε να δημοσιευτεί σε έγκριτα ιατρικά journals όλου του πλανήτη, έστω ως ένα case report μιας επιτυχούς θεραπείας καρκίνου με ομοιοπαθητική;

 

Εξυπακούεται πως ο Δρ Τσιβούλης, ουδέποτε συμμορφώθηκε με τις “συστάσεις” του ΙΣΛ και η επαγγελματική του παρουσία στο διαδίκτυο, εξακολουθεί να πλαισιώνεται από ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς για τη “θεραπεία” του καρκίνου με ομοιοπαθητική. Το είδαμε στο επαγγελματικό του προφίλ, στη σελίδα του στο Linkedin, σε δυο μπλογκ που διατηρεί (εδώ και εδώ), καθώς και σε γκρουπ στο facebook έχει δημιουργήσει αποκλειστικά για τη προώθηση της ψευδοεπιστήμης της ομοιοπαθητικής κατά του καρκίνου.

Ο κ. Τσιβούλης είχε κατά καιρούς στο παρελθόν προσπαθήσει να “ψαρέψει” καρκινοπαθείς μέσω σχετικών αναρτήσεων σε διάφορες ομάδες στο facebook (πχ δείτε εδώ). Δεν δίστασε να το κάνει ακόμη και σε σελίδα καρκινοπαθών!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά…

Ο Δρ. Τσιβούλης είναι από αυτούς που πιστεύουν πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, παρά το γεγονός πως η χώρα μας βιώνει επιδημία ιλαράς με χιλιάδες κρούσματα και τρεις νεκρούς. Ο συγκεκριμένος μύθος έχει καταρριφθεί πανηγυρικά εδώ και πολλά χρόνια.

Τι είδαμε στις παραπάνω εικόνες; Έναν ομοιοπαθητικό να ψεύδεται ασυστόλως, απευθυνόμενους σε δυνητικούς πελάτες. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει πως η ομοιοπαθητική θεραπεύει το καρκίνο, τα γραφόμενά του για τα εμβόλια, αγγίζουν τα όρια του παραληρήματος και τα ψεύδη, ότι ο ΠΟΥ παραδέχεται συσχετισμό εμβολιασμών με διάφορες ασθένειες, δεν ισχύουν και μόνο παραπλάνηση μπορούν να χαρακτηριστούν.

Στο παρελθόν είχαμε γράψει για την εγκληματική ανοχή, ακόμη και συνέργεια, ορισμένων Ιατρικών Συλλόγων που δεν έχουν διστάσει να οργανώσουν ημερίδες ομοιοπαθητικής, «νομιμοποιώντας» στα μάτια των πολιτών ουσιαστικά μια ψευδοεπιστήμη. Ανάμεσά τους και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, μέλος του οποίου είναι και ο κ. Τσιβούλης, που ενώ στην έγγραφη απάντησή του προς εμάς, κάνει λόγο για “θεραπείες και μεθόδους μη αναγνωρισμένες και επιστημονικά αποδεκτές“, δεν έχει διστάσει να διοργανώσει ημερίδες τσαρλατανισμού.

Η ουσία βρίσκεται στη καταπολέμηση του «μιάσματος»

Στην ιστοσελίδα του ομοιοπαθητικού «γιατρού», διαβάζουμε πως τα διάφορα ενεργειακά εμπόδια (μιάσματα), μπορούν να καταπολεμηθούν με αντιμιασματικά φάρμακα.

Προσοχή: Μιλάμε για έναν άνθρωπο που σπούδασε την επιστήμη της κλασικής ιατρικής και που ισχυρίζεται πως μπορεί να θεραπεύσει το μίασμα, στα πλαίσια πάντα της θεραπείας για τον καρκίνο. Αυτόν τον άνθρωπο, που πιστεύει και προωθεί μεσαιωνικές ιατρικές πρακτικές, αποφάσισε ο ΙΣΛ να τιμωρήσει “σκληρά”, κάνοντάς του “συστάσεις”.

Τα δεδομένα χωρίς αραίωση

Μόλις μερικούς μήνες, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών αποφάνθηκε ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Μόλις πριν λίγες ημέρες, έγινε γνωστό πως Royal London Hospital for Integrated Medicine, θα σταματήσει να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση από το NHS για τις ομοιοπαθητικές θεραπείες που προσφέρει. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια. Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψει μέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις. Ουδέποτε η ομοιοπαθητική κατάφερε να αποδείξει πως η θεραπευτική αξία, ξεπερνά αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο placebo. Η ομοιοπαθητική δεν προλαμβάνει ή θεραπεύει το καρκίνο. Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν καταρριφθεί επιστημονικά. Τo Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), λαμβάνοντας υπόψιν τα μέχρι τώρα στοιχεία για την ομοιοπαθητική, κατέληξε στο ότι «δεν συνιστά ιατρικά ούτε φαρμακευτικά θεραπευτική επιστημονική μεθοδολογία και πρακτικήδεν είναι ισότιμη ούτε συμπληρωματική της Ιατρικής Επιστήμης, δεν συνιστά ούτε καν “εναλλακτική ιατρική”», τονίζοντας μάλιστα ότι η ομοιοπαθητική δεν θα πρέπει να συσχετίζεται με τους όρους «θεραπεία» και/ή «ιατρική πράξη». 

Επίλογος:

Θεωρούμε απαράδεκτο ο ΙΣΛ να αρκείται μόνο σε συστάσεις σε ένα μέλος του που ισχυρίζεται ότι θεραπεύει τον καρκίνο με διαλύματα νερού και χαπάκια ζάχαρης.

Συντακτική ομάδα