Ποιοι είμαστε
Αρχική Βιοδυναμική γεωργία: η ομοιοπαθητική των χωραφιώνΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βιοδυναμική γεωργία: η ομοιοπαθητική των χωραφιών

15 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Καθώς η ψευδοεπιστήμη έχει παρεισφρήσει σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας, δεν θα μπορούσε ν αποτελέσει εξαίρεση κι ο πρωτογενής τομέας.

Διαβλέποντας πεδίο δόξης λαμπρό και στον αγροτικό τομέα, οι πρακτικές του μάρκετινγκ,  που συχνά στοχεύουν το θυμικό των ανθρώπων, παρακάμπτουν κάθε έννοια λογικής κι ορθολογισμού.

Αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούμε ανθρώπους να κάνουν επίκληση σε “αρχαία γνώση κι αυθεντία”, αποσιωπώντας το ότι η γνώση δεν προήρθε με παρθενογένεση, αλλά είναι σωρευτική και μάλιστα γίνεται με διαδικασίες ξεσκαρταρίσματος κρατώντας μόνο τα χρήσιμα.

Για παράδειγμα καθώς το σώμα θεωρούνταν ιερό και δεν το ανέτεμναν στα Αρχαία χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν διάφορα ανυπόστατα, τα οποία ευτυχώς σήμερα τα θεωρούμε ξεπερασμένα.

Ευτυχώς κάποιοι αντιστάθηκαν στον σκοταδισμό, όπως ο μεγάλος γιατρός και ανατόμος Ηρόφιλος, που έζησε στην Αλεξάνδρεια τον 3ο πχ αι. ο οποίος κατέρριψε την, ως τότε τουλάχιστον, διαδεδομένη άποψη ότι η μήτρα περιφέρεται μέσα στο γυναικείο σώμα σαν άγριο ζώο!

Κι έπρεπε να περάσουν εκατοντάδες χρόνια για να καταρριφθεί η πίστη του Αριστοτέλη ότι οι γυναίκες είχαν λιγότερα δόντια από τους άντρες

Ακόμη και στα νεότερα χρόνια  καταδικάστηκαν άνθρωποι στην πυρά όπως ο Μιχαήλ Σερβέτους, σαν αιρετικός, αφού τόλμησε να εκφράσει τη άποψη ότι η κυκλοφορία του αίματος γίνεται από την καρδιά στους πνεύμονες ή όπως ο Αντρέας Βεσάλιος, ο ιδρυτής της ανατομικής, που τόλμησε να πει ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν τα ίδια -24- πλευρά! Προτίμησαν να καταδικάσουν στην πυρά έναν επιστήμονα παρά να μετρήσουν έστω τα δικά τους τα πλευρά!  Επομένως πρέπει ν αντιμετωπίζουμε τουλάχιστον με σκεπτικισμό τις πρακτικές ή τις συμβουλές που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι γιατί μπορεί απλά να πρόκειται για μια ανοησία

Τι είναι η βιοδυναμική γεωργία;

Η  λέξη είναι σύνθετη από τον βίο=ζωή και τη δύναμη=ενέργεια. Επομένως η βιοδυναμική γεωργία αναφέρεται σε εργασίες, που γίνονται με τη βοήθεια δυνάμεων, που μπορούν να δημιουργούν και να ρυθμίζουν τη ζωή.

Η βιοδυναμική γεωργία θα μπορούσε οριστεί ως:

Η κατεύθυνση της βιολογικής γεωργίας που εξετάζει ολιστικά τους παράγοντες που επιδρούν στην ανάπτυξη των φυτών με έμφαση στις κοσμικές επιδράσεις της σελήνης, των πλανητών και των αστερισμών και τις οποίες ενεργοποιεί με κατάλληλα σκευάσματα (Πολυράκης, 2003).

Όπως μας πληροφορεί ο κύριος φορέας πιστοποίησής τους :

Η βιοδυναμική γεωργία είναι μια οικολογική γεωργία που λαμβάνει υπ’ όψη της και αφανείς δυνάμεις στη φύση, όπως δυνάμεις ζωήςψυχικές δυνάμεις και πνευματικές δυνάμεις. Δυνάμεις ζωής είναι αυτές που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Ψυχικές δυνάμεις είναι αυτές που δημιουργούν όργανα σ’ έναν οργανισμό π.χ. στα φυτά ρίζες, φύλλα, άνθη κλπ. Πνευματικές δυνάμεις είναι αυτές που δίνουν το αρχέτυπο του είδους σε κάθε φυτό και ζώο, κάτι πριν από τα γονίδια και κληρονομικότητα. Όλες αυτές οι δυνάμεις ακολουθούν ορισμένους ρυθμούς αύξησης και μείωσης των ωθήσεών τους και σχετίζονται με τις εναλλαγές στο ηλιακό μας σύστημα και γενικά στο Σύμπαν. Ότι έχει ζωή υπόκειται σε ρυθμούς. Σκεφθείτε την κυκλοφορία των χυμών στα φυτά, του αίματος σε μας, την εγρήγορση και τον ύπνο, την βλάστηση και τον λήθαργο των φυτών, την ημέρα και τη νύχτα, Χειμώνας, Καλοκαίρι κλπ.

Πως ξεκίνησε

Η βιοδυναμική καλλιέργεια λοιπόν από την αρχή ξεκίνησε σαν καθαρή ψευδοεπιστήμη. Η βασική ιδέα της ήταν ότι η καλλιέργεια έπρεπε ν ακολουθεί κάποιους «φυσικούς κύκλους», που σ αυτό να συμπεριλάβετε μια δόση αστρολογίας, λίγη βοτανολογία, πασπαλισμένα με συμπαθητική μαγεία και ομοιοπαθητικές αρχές. Ορισμένες φυτεύσεις για παράδειγμα πρέπει να γίνονται στην κατάλληλη φάση της σελήνης κι άλλων αστρολογικών σημείων.

Η σωστή συνταγή λίπανσης των χωραφιών, όπως λένε, περιλαμβάνει ορισμένα μαντζούνια παρασκευάσματα , όπως κρύσταλλοι χαλαζία, κέρατα αγελάδας και πολύ κοπριά…

“..Όσο τρεφόμαστε από άρρωστα χώματα το πνεύμα δεν έχει το σφρίγος που χρειάζεται για να ελευθερωθεί από τη φυλακή του σώματος…” είχε πει ο Rudolf Steiner, 1924.

Η “βίβλος” της βιοδυναμικής γεωργίας ουσιαστικά περιλαμβάνει τις 8 ομιλίες του 1924, με τίτλο “Πνευματικές-επιστημονικές βάσεις για την ευφορία στην γεωργία” του αποκρυφιστή κι αυτοαποκαλούμενου “φιλόσοφου και ανθρωποσοφιστή”(!) Rudolf Steiner (1861-1925) για την βιολογική γεωργία στο Koberwitz της Σιλεσίας.

Αντιμετωπίζει τη γονιμότητα του εδάφους , την ανάπτυξη των φυτών και τη φροντίδα του ζωικού κεφαλαίου ως οικολογικά αλληλένδετα καθήκοντα με έμφαση όμως σε πνευματικές και μυστικιστικές πρακτικές.

Θεμελιακό αξίωμα του Steiner είναι ότι δεν μπορείς να δώσεις ζωή στο έδαφος προσθέτοντας απλώς χημικές ή ορυκτές ουσίες. Πρέπει πρώτα να πνευματοποιηθεί και να ζωογονηθεί η οργανική ύλη από κοσμικές δυνάμεις για να μπορέσει με τη σειρά της να οργανώσει και να δώσει ζωή στο στερεό, ναρκωμένο έδαφος (Η ζωή που έρχεται από το αστρικό, περνάει στο αιθέριο και καταλήγει στο φυσικό). Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν τα βιοδυναμικά παρασκευάσματα. Ενισχυμένα με κοσμικές δυνάμεις, επαναφέρουν τη ζωή στο έδαφος.

Από τότε σιγά σιγά πήγε σε όλο τον κόσμο και μετονομάστηκε σε βιοδυναμική γεωργία. Ο μαθητής του Steiner, Ehrenfried Pfeiffer, την επέκτεινε ακόμη περισσότερο (περιγράφοντας και τις «συνταγές» των σκευασμάτων) κι αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο με τον Alex Podolinsky (κυρίως στην Αυστραλία).

Η συνταγή (βλ. oikopress)

Χρήσιμα εργαλεία είναι μία σειρά βάσεων με κωδικούς όπως 500, 501, 502 έως 507. Είναι κάτι σαν μαγιά. Το 500 που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη γονιμότητα του εδάφους είναι ποσότητα αγελαδινής κοπριάς, την οποία έχουμε βάλει σε κέρατο αγελάδας θαμμένο τουλάχιστον για 6 μήνες στο έδαφος. Όταν την ξεθάψουμε η κοπριά έχει χουμοποιηθεί.

Και τα υπόλοιπα “βοηθήματα” είναι στο ίδιο μοτίβο μαγικών φίλτρων όπως για παράδειγμα βότανο σε ουροδόχο κύστη ελαφιού ή σκόνη βελανιδιάς σε κρανίο προβάτου

Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο είναι η Δυναμοποιήση.

Σημασία σε κάθε μαγική συνταγή έχει η διαδικασία φυσικά, η οποία κάνει όμορφη και πειστικότερη την ιστορία: Αφού λοιπόν τοποθετούνται στο σωρό του φυσικού λιπάσματος (κόμποστ ή και σκέτης κοπριάς) προτού χωνευθεί δημιουργούν έξι τρύπες βάθους 0,5m και διαμέτρου 4-6 cm κατά μήκος ή στα πλάγια, σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Σε καθεμία από τις πέντε τρύπες ρίχνουν από ένα κουταλάκι του γλυκού από το κάθε παρασκεύασμα 502 έως 506, με συγκεκριμένη πάντα διάταξη. Κατόπιν 20 σταγόνες του παρασκευάσματος 507 ανακατεύονται με 4 It βρόχινο νερό, επί 20 λεπτά, αλλάζοντας κάθε 1 λεπτό κατεύθυνση κτλ

Εδώ γίνεται εμφανής η ομοιότητα με τις πρακτικές μιας άλλης ψευδοεπιστήμης, της ομοιοπαθητικής

Να σας θυμίσουμε τον τρόπο παρασκευής των ομοιοπαθητικά φάρμακα, ώστε να κάνετε μόνοι σας τη σύγκριση:

Παρασκευάζονται με τη μέθοδο της διύλισης και της δυναμοποίησης. Μια απειροελάχιστη ποσότητα φαρμακευτικής ουσίας, διαλύεται σε μεγάλη ποσότητα νερού, ξανά και ξανά, ώσπου στο τέλος καθίσταται μη ανιχνεύσιμη. Κατόπιν το διάλυμα δονείται και »δυναμοποιείται» μέχρι να προκύψει το τελικό σκεύασμα. Τα »καλά» ομοιοπαθητικά φάρμακα, έχουν διάλυση τουλάχιστον 30C. που μεταφράζεται σε 1 μόριο ενεργής ουσίας, σε 10 εις την 60η μόρια νερού  Μια απλή αναλογία, θα ήταν σαν να ρίξουμε ένα μόριο φαρμάκου σε ποσότητα νερού που ισούται με τον όγκο όλων των μορίων που απαρτίζουν το ηλιακό μας σύστημα! Υπάρχουν διαλύσεις που φτάνουν τα 400C! (Βλέπε Oscillococcinum).

Στόχος του Steiner στη γεωργία ήταν να δώσει στα φυτά, τις ουσίες που χρειάζονται σε ζωντανή και όχι ορυκτοποιημένη μορφή. Το ασβέστιο σε ένα ζωντανό φυτό, δεν είναι το ίδιο με το ασβέστιο στο στερεό ορυκτό. Η τοποθέτηση ασβεστίου στο έδαφος δεν βοηθάει το φυτό γιατί δεν μπορεί να το απορροφήσει απευθείας. Το ασβέστιο όμως που έχει συμπεριληφθεί στο ζωντανό οργανισμό ενός φυτού μπορεί να μεταφερθεί χωρίς καμία δυσκολία σε ένα άλλο φυτό. Για το λόγο αυτό «μπολιάζεται» το κόμποστ με τα «αστρικοποιημένα» και «αιθεροποιημένα» παρασκευάσματα (βλ. διδακτορική διατριβή σε pdf)

Η κοπριά της αγελάδας σύμφωνα με τον Steiner είναι πλούσια σε «αστρικότητα». Η τροφή που μπαίνει στο στομάχι της αφομοιώνεται μόνο εν μέρει από τον οργανισμό της για να αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις, η διέλευση όμως από το σώμα του ζώου, «πότισε» την παραγόμενη κοπριά με αστρικές δυνάμεις με άζωτο και αιθέριες δυνάμεις με οξυγόνο. Παρέχοντας τη μάζα αυτή στο έδαφος, του προσφέρεται – κατά τον Steiner – κάτι αιθέριο και αστρικό που βρισκόταν μέσα στο στομάχι της αγελάδας το οποίο αναζωογονεί το έδαφος. Η δε αποτελεσματικότητα της κοπριάς οφείλεται ακριβώς στην ενεργοποίηση των κοσμικών δυνάμεων (αστρικών και αιθέριων).

Σημαντικό παρελκόμενο στην μαγγανεία είναι και η αστρολογία: Χρησιμοποιεί τα 12 σύμβολα του ζωδιακού κύκλου για να καθορίσει τη θέση του φεγγαριού καθώς περνά μέσα από τους 12 αστερισμούς. Επίσης λαμβάνει υπόψη της τη θέση των πλανητών Αφροδίτη και Κρόνου.

Συμπέρασμα

Μια ψευδοεπιστήμη πραγματικά “παλαιάς κοπής”. Διαβάζοντας κανείς στοιχεία για τη λεγόμενη βιοδυναμική γεωργία είναι σαν να μεταφέρετε ξαφνικά με μια μηχανή του χρόνου αρκετούς αιώνες πριν, σ ένα μεσαιωνικό μυθιστόρημα του Ουμπερτο Έκο! Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα συνονθύλευμα βιολογικού τρόπου καλλιέργειας εμποτισμένο με τις αρχές της ομοιοπαθητικής κι αρχαίων σαμανιστικών τελετουργιών παίρνοντας τη γνώμη των άστρων. Το παραμύθι έχει και “δράκο”, που δεν είναι τίποτα άλλο από την αυξημένη τιμή για την “προστιθέμενη αξία” των προιόντων, που καλούνται να πληρώσουν οι εύπιστοι καταναλωτές