Δεν είναι ο Στίβεν Χόκινγκ στην φωτογραφία της αντιπολεμικής πορείας για το Βιετνάμ

0

Στις 14/3/2018 ανακοινώθηκε ο θάνατος του Στίβεν Χόκινγκ και όλες οι ιστοσελίδες δημοσίευσαν την είδηση. Χρήστες στα social media κοινοποίησαν φωτογραφίες και αποφθέγματα και πολλές ιστοσελίδες δημοσίευσαν αφιερώματα του διάσημου φυσικού. Όμως μια φωτογραφία της National Portrait Gallery, από αντιπολεμική διαδήλωση του 1968 για τον πόλεμο του Βιετνάμ, αναφέρει εσφαλμένα ότι συμμετέχει ο Στίβεν Χόκινγκ.

Το είδαμε στη mixanitouxronou.gr και news247.gr

Η φωτογραφία κοινοποιήθηκε και από χρήστες του facebook.

Η φωτογραφία προέρχεται από την National Portrait Gallery και για πολλά χρόνια υπήρχε η λεζάντα ότι βλέπουμε τον Στίβεν Χόκινγκ μαζί με τον Ταρίκ Αλί και την Βανέσα Ρέντγκρεϊβ.

Το λάθος αποκάλυψε ο Ταρίκ Αλί μέσω των λογαριασμών του σε twitter και facebook

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αναγνώρισε το λάθος και η λεζάντα της φωτογραφίας διορθώθηκε.

Σύμφωνα με το snopes.com, ο Χόκινγκ υπέφερε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και οι κινητικές ικανότητες του είχαν ήδη επιδεινωθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στην βιογραφία του: «Μια ζωή στην επιστήμη«, αναφέρεται ότι ο Hawking δυσκολευόταν να περπατήσει το 1968 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας χρησιμοποίησε αναπηρική καρέκλα.

Stephen Hawking με τη σύζυγό του Jane Wilde. (1965)

Το artgallery.nsw.gov.au και το artnet.com αναφέρουν ότι στη φωτογραφία είναι ο Noel Tovey. Το ίδιο ισχυρισμό διαβάζουμε στο protagon.gr και presspublica.gr, αλλά ούτε αυτός είναι αληθής γιατί ο Noel Tovey δεν φορούσε γυαλιά και ούτε είχε κάποιο ατύχημα για να χρειάζεται μπαστούνια το 1968.

Εκτός από την επίμαχη φωτογραφία ο άνδρας εμφανίζεται και σε μια ακόμη.

Ο διάσημος φυσικός από μικρός και για όλη του τη ζωή, χτένιζε τα μαλλιά του από αριστερά προς τα δεξιά, μια ολοφάνερη διαφορά με την φωτογραφία της διαδήλωσης.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε