Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στο ΑφρίνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στο Αφρίν

17 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η είδηση πως το νοσοκομείο του Αφρίν βομβαρδίστηκε από την Τουρκική Αεροπορία, προκαλώντας το θάνατο 9-16 αμάχων (ανάλογα την πηγή), η Τουρκία έσπευσε να διαψεύσει τον ισχυρισμό, προβάλλοντας βίντεο και εικόνες του νοσοκομείου μέσω του επίσημου λογαριασμού του Τουρκικού Στρατού στο Twitter. Τελικά ποιος λέει αλήθεια;

Το επίσημο κρατικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο βίντεο και εικόνες από drone που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τουρκικός Στρατός, ισχυρίζεται πως είναι ψευδείς οι αναφορές πως βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο του Αφρίν.

Ακολουθούν οι επίσημες ανακοινώσεις του Τουρκικό Στρατού μέσω Twitter, ο οποίος αρνείται το συμβάν.

Στις εικόνες και το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Τουρκικό Στρατό, βλέπουμε ένα μεγάλο, φαινομενικά (σχετικά) καινούργιο, τετράγωνο κτήριο, να παρουσιάζεται ως το νοσοκομείο του Αφρίν.

Η αναζήτηση εικόνων από το πραγματικό νοσοκομείο δεν ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη. Η πιο διαδεδομένη που κυκλοφορεί, είναι η παρακάτω, που μεταξύ άλλων, την είδαμε εδώ.

Η εικόνα προέρχεται σίγουρα από νοσοκομείο στο Αφρίν (Naxweşxaneya Afrin), κάτι που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε μέσα από σχετικό λογαριασμό (του νοσοκομείου), στο Facebook.

Αν πάρουμε την εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Άγκυρα, ισχυριζόμενη πως δεν βομβάρδισε το νοσοκομείο του Αφρίν, θα δούμε πως στα δεξιά του μεγάλου τετράγωνου κτιρίου (υποτιθέμενο νοσοκομείο), υπάρχει μια σειρά άλλων (κίτρινων) κτιρίων, που φέρουν ζημιές και με βάση τις εικόνες που σας παραθέσαμε πιο πάνω, είναι το αληθινό νοσοκομείο. Δεν έχουμε βρει εικόνες που να επιβεβαιώνουν πως το λευκό τετράγωνο κτίριο λειτουργεί ως νοσοκομείο.

Αν τοποθετήσουμε την εικόνα του πραγματικού νοσοκομείου, δίπλα από την εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Τουρκικό Στρατό, βλέπουμε πως το κτίριο που φέρει ζημιές, είναι όντως το νοσοκομείο και όχι το τετράγωνο κτίσμα που ισχυρίζεται η Άγκυρα.

Πριν καταλήξουμε σε οριστικό συμπέρασμα, θα πρέπει να τονίσουμε πως είναι αδύνατον να γνωρίζουμε εάν οι ζημιές στο νοσοκομείο είναι αποτέλεσμα της χθεσινής τουρκικής επίθεσης. Εντύπωση μας προκάλεσε επίσης το γεγονός πως τα επίσημα και «ανεπίσημα» κανάλια ενημέρωσης του YPG από το Αφρίν, δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα (μέχρι αυτή τη στιγμή) εικόνες και βίντεο από το βομβαρδισμό του νοσοκομείο και τις ζημιές που υπέστη.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως τα κίτρινα κτίρια που φέρουν ζημιές, είναι σίγουρα το νοσοκομείο του Αφρίν.

Επιπλέον

Πριν λίγη ώρα κυκλοφόρησαν εικόνες που δείχνουν καταστροφές στο νοσοκομείο του Αφρίν, προερχόμενες από κουρδικές πηγές.

https://twitter.com/YekineParastin/status/974995635853320192

Άρθρο το BBC που δημοσιεύτηκε πριν λίγο και επικαλείται πηγές στο Αφρίν, κάνει λόγο για βομβαρδισμό του νοσοκομείου από το Τουρκικό Στρατό. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο Agence France Presse, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν χθες (16/3) 43 αμάχους, το 1/3 εκ των οποίων πέθαναν από την επίθεση στο νοσοκομείο.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων πως απέδειξαν μέσω βίντεο και εικόνων ότι ΔΕΝ βομβάρδισαν νοσοκομείο στο Αφρίν, καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.