Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτά τα δύο αιθέρια έλαια, θα βοηθήσουν το στήθος σας να μεγαλώσει;HOAXES

Αυτά τα δύο αιθέρια έλαια, θα βοηθήσουν το στήθος σας να μεγαλώσει;

28 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Διαβάσαμε ένα άρθρο που ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες που θέλουν να μεγαλώσουν το στήθος τους, αλλά φοβούνται το νυστέρι, μπορούν να το μεγαλώσουν με φυσικούς τρόπους. Είναι αλήθεια;

Ψευδής ισχυρισμός

Στο star.gr, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Το δημοσίευμα του star.gr, επικαλείται ως πηγή το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο όμως αναφέρει πως οι χημικές ουσίες σε δύο έλαια της λεβάντας και του τεϊόδεντρου, φαίνεται πως μιμούνται τις θηλυκές ορμόνες στο σώμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσουν σε διόγκωση του στήθους αγοριών στη προεφηβία (μεγαλομαστία ή γυναικομαστία). Το ίδιο αναφέρει και το άρθρο του BBC, που επίσης επικαλείται το Star και βασίζεται σε πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Endocrine Society. Κανένα από τα δυο δημοσιεύματα δεν αναφέρει πως τα δυο αιθέρια έλαια, βοηθούν το γυναικείο στήθος να μεγαλώσει.

Είναι γνωστό ήδη από το 2007, πως τα αιθέρια έλαια της λεβάντας και του τεϊόδεντρου, ενδέχεται να προκαλούν προεφηβική γυναικομαστία. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν οκτώ συγκεκριμένες χημικές ουσίες από τις εκατοντάδες που εμφανίζονται στα έλαια λεβάντας και τεϊόδενδρου, και τα δοκίμασαν στο εργαστήριο, πάνω σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Τα πειράματα αποκάλυψαν ότι και τα οκτώ από τα χημικά που εξετάστηκαν ταξινομούνται ως χημικοί ενδοκρινικοί αναστολείς (EDC), προκαλώντας αύξηση στα επίπεδα οιστρογόνων και / ή μείωση της τεστοστερόνης. Πιο ανησυχητικό είναι ότι οι συγκεκριμένοι αναστολείς, δεν περιέχονται μόνο σε λάδι λεβάντας και τεϊόδενδρου, αλλά υπάρχουν επίσης σε τουλάχιστον 65 άλλα αιθέρια έλαια που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες ουδέποτε μίλησαν για δυνατότητα αύξησης του γυναικείου στήθους, με αιθέρια έλαια λεβάντας και τεϊόδενδρου, ο ισχυρισμός καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy