Ποιοι είμαστε
Αρχική Σύριος αρχαιολόγος κλαίει για τους κλεμμένους θησαυρούς της Συρίας σε μουσείο του Βερολίνου;HOAXES

Σύριος αρχαιολόγος κλαίει για τους κλεμμένους θησαυρούς της Συρίας σε μουσείο του Βερολίνου;

31 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Αναπαράγεται και πάλι στο facebook η παρακάτω φωτογραφία με τον ισχυρισμό ότι “Σύριος αρχαιολόγος και η γυναίκα του κλαίνε βλέποντας τους κλεμμένους θησαυρούς της Συρίας σε μουσείο του Βερολίνου” και “το πλιάτσικο που έγινε στους θησαυρούς της Συρίας μέσο Τουρκίας είναι η άλλη όψη του πόλεμου”

ΨΕΥΔΕΣ 

Το είδαμε στο facebook με χιλιάδες κοινοποιήσεις.

H φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 2003 στο Ιράκ και δεν βλέπουμε έναν Σύριο αρχαιολόγο με τη σύζυγό του, αλλά ένα ζευγάρι Ιρακινών που κλαίνε (από χαρά) όταν αντικρίζουν τους θησαυρούς της αρχαίας Ασσυριακή πόλη Νιμρούντ, μετά την επαναλειτουργία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Βαγδάτης. Ας σημειωθεί ότι οι αρχαίοι θησαυροί της Ασσυρίας βρέθηκαν άθικτοι στη Βαγδάτη. Παρακάτω το σχετικό άρθρο του National Geographic που αποδίδει πλήρως την αλήθεια.

Το παραπάνω hoax είχε κυκλοφορήσει και το 2016. Στο εξωτερικό, η ίδια φωτογραφία κυκλοφόρησε και με τον ισχυρισμό ότι οι κλεμμένοι θησαυροί βρίσκονται στο μουσείο του Λονδίνου.

Εντύπωση μας προκάλεσε η αντίδραση του χρήστη όταν του επισήμαναν το λάθος. Χαρακτήρισε “φασιστάκια” όσους τον ενημέρωσαν για το ψέμα που συνόδευε τη φωτογραφία.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.