Ποιοι είμαστε
Αρχική Η νέα επικίνδυνη τρέλα του διαδικτύου θέλει τους νέους να “σνιφάρουν” προφυλακτικά;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η νέα επικίνδυνη τρέλα του διαδικτύου θέλει τους νέους να “σνιφάρουν” προφυλακτικά;

3 Απρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Σύμφωνα με δεκάδες δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, η τελευταία αλλόκοτη «τρέλα» των social media θέλει παιδιά και εφήβους να επιχειρούν να «σνιφάρουν» προφυλακτικά από τη… μύτη τους;

Υπερβολή – Κινδυνολογία 

Στο protothema.gr, altsantiri.grsdna.gr, tilestwra.grkoytsompolio.gr και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

Επικίνδυνη νέα μόδα;

Σύμφωνα με το snopes.com, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το φαινόμενο “condom snorting challenge,” πρωτοεμφανίστηκε το 2013 και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνο. Και τότε είχαν κυκλοφορήσει άρθρα στο ελληνικό διαδίκτυο που έκαναν λόγο για μια “νέα τρέλα στο youtube”, αλλά έκτοτε, ελάχιστοι άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να το επαναλάβουν.

Τα περισσότερα βίντεο που κυκλοφορούν στο Youtube, προέρχονται από το 2013, με το πιο πρόσφατο να είναι τουλάχιστον ενός έτους και το πιο παλιό να χρονολογείται από το 2007. Υπάρχουν αναφορές που πάνε ακόμη πιο πίσω, στο 1993 όταν επιχειρήθηκε το ίδιο κόλπο, στα πλαίσια σόου σε τσίρκο.

 

Στα ελληνικά ΜΜΕ, η είδηση πως πρόκειται για μια νέα τρέλα που κατακλύζει το διαδίκτυο, προέρχεται από ανακριβή δημοσιεύματα του εξωτερικού. Σύμφωνα με το nymag.com, οι υστερικοί τίτλοι που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για επικίνδυνη νέα μόδα, δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

Όπως προαναφέραμε, τα νέα βίντεο στο Youtube, είναι αυτή τη στιγμή ελάχιστα, γεγονός που δεν δικαιολογεί το χαρακτηρισμό πως πρόκειται για μια νέα μόδα που σαρώνει το διαδίκτυο, με τα περισσότερα να χρονολογούνται από το 2013, όταν και το φαινόμενο είχε πάρει διαστάσεις.

Fact-check for the sake of Democracy