Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Βερολίνο μπλοκάρει την αναβάθμιση των ελληνικών F-16;FAKE NEWS

Το Βερολίνο μπλοκάρει την αναβάθμιση των ελληνικών F-16;

9 Απρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-16 στο επίπεδο “Viper”, θεωρείται ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Μια σειρά “περίεργων” δημοσιευμάτων, φαίνεται να αντιτίθενται σε αυτή την απόφαση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό που υποστηρίζει πως η Γερμανία ανάβει “κόκκινο” για το σχετικό πρόγραμμα. Το παρασκήνιο πίσω από την όλη υπόθεση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα το αναλύσουμε λεπτομερώς

ΨΕΥΔΕΣ

Στο pronews.gr, διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται στο τίτλο  «Κόκκινο» από Βερολίνο στην αναβάθμιση των F-16: «Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα», κάτι που το βασίζει σε δύο γερμανικά δημοσιεύματα, ένα της Frankfurter Rundschau και ένα της Badische Zeitung, τα οποία δεν παραθέτει.

Αναφορικά με το θέμα του εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16, αυτό που και τα δύο γερμανικά άρθρα λένε, είναι πως οι εντάσεις με τη Τουρκία στο Αιγαίο, οδηγούν σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, με την Ελλάδα να δαπανά 1,1 δισ. ευρώ για εκσυγχρονισμό αεροσκαφών και φρεγατών (στη πραγματικότητα τα 1,1 δισ. αφορούν μόνο τα F-16 και δεν υπάρχει απόφαση μέχρι στιγμής για φρεγάτες).

Το συμπέρασμα των Γερμανών είναι αυτό που ξέρουμε όλοι, δηλαδή ότι οι οικονομικές συγκυρίες για την Ελλάδα είναι δυσμενείς (μόλις που άρχισε να ανακάμπτει αναφέρουν χαρακτηριστικά), για αυξημένες αμυντικές δαπάνες.

Το γεγονός λοιπόν πως δυο γερμανικά δημοσιεύματα παρουσίασαν τη κατάσταση ως έχει, δηλαδή ένταση στο Αιγαίο με τους Τούρκους και αυξημένες αμυντικές δαπάνες, υπό το πρίσμα της παρούσας οικονομικής κατάστασης, δεν αποτελεί ούτε καν υπόνοια πως το Βερολίνο “μπλοκάρει” το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16. Δεν υπάρχει καμία σχετική διατύπωση από επίσημα γερμανικά χείλη, για ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει καν υπογραφεί ακόμη.

Μια εξαιρετικά σημαντική είδηση που πέρασε στα “ψιλά”

Εδώ και αρκετό καιρό, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 είναι στην πρώτη γραμμή της αμυντικής επικαιρότητας. Είναι ίσως το μόνο πρόγραμμα της πολεμικής αεροπορίας τα τελευταία χρόνια, το οποίο έχει τύχει τόσο ισχυρής υποστήριξης από τους επιτελείς της.

Στις 29 Μαρτίου 2018, έγινε γνωστό στη χώρα μας, μέσα από αποκλειστικό άρθρο του Πτήση & Διάστημα, στις 22 Μαρτίου 2018, εμφανίστηκε στα δημοσιοποιημένα πρακτικά του Αμερικανικού Κογκρέσου η παρακάτω εγγραφή:

FOREIGN MILITARY FINANCING PROGRAM:

The Act provides $5,671,613,000 for Foreign Military

Financing Program in this title, and an additional

$460,000,000 in title VIII under this heading is designated

for OCO/GWOT pursuant to BBEDCA.

Countering Russian Influence Fund.–Funds made available

for the CRIF under this heading are provided to assist

countries in Europe and Eurasia in enhancing the capacity of

their security forces, including for the modernization of

systems of North Atlantic Treaty Organization partners, such

as Greece. The Secretary of State is directed to consult with

the Committees on Appropriations on the proposed uses of such

funds prior to the submission of the spend plan required by

section 7076(b) of the Act.

Greece.–Not later than 30 days after enactment of the Act,

the Secretary of State, in consultation with the Secretary of

Defense, shall submit a report to the appropriate

congressional committees detailing the proposed upgrades to

the Greek F-16 fighter jet program and recommending specific

actions to be taken to support such upgrades, including with

funds made available under this heading.

Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ.

Με απλά λόγια, το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε δωρεά (και όχι δάνειο), ύψους $460 εκατομμυρίων προς την Ελλάδα, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Ουσιαστικά δηλαδή, οι ΗΠΑ ανέλαβαν περίπου το 40% από τα 1,1 δισ. που θα κοστίσει το όλο πρόγραμμα (ή εναλλακτικά εκσυγχρονισμό περισσοτέρων αεροσκαφών). Το μόνο “πρόβλημα” ωστόσο είναι πως η ημερομηνία λήξης της αποδοχής της πρότασης από την ελληνική πλευρά, είναι στις 22 Απριλίου 2018. Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι καταλυτική από την άποψη πως τα κονδύλια θα πρέπει να εγγραφούν στον αμερικανικό προϋπολογισμό του 2019, διαφορετικά, είτε μετατίθενται για μελλοντικό οικονομικό έτος ή χάνονται.

Πιο αναλυτικά

Αυτό που φαίνεται ότι συμβαίνει είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά σε χρηματοδότησητου «προτεινόμενου προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16» μέσω μιας σειράς ειδικών προβλέψεων για την εξασφάλιση κονδυλίων.

Πιο συγκεκριμένα να εξηγήσουμε ότι το αρκτικόλεξο OCO/GWOT αναφέρεται σε «Overseas Contingency Operations Funding/Global War on Terrorism» και αφορά μια ειδική νομοθετική πρόβλεψη του 2011 που επιτρέπει την χρηματοδότηση «εκτάκτων αναγκών», πέραν των προβλέψεων που υφίστανται στον τακτικό αμερικανικό προϋπολογισμό. Το αρκτικόλεξο  BBEDCA, αν και δεν έχει μεγάλη σημασία για το θέμα μας, αναφέρεται στο «Balanced Budget and Emergency Deficit Control Act (of 1985)», δηλαδή την νομοθεσία για την ανάγκη ελέγχου του αμερικανικού ελλείμματος μέσω ισοσκελισμένων τακτικών προϋπολογισμών. Στην πράξη η πρόβλεψη OCO/GWOT ξεπερνά τους περιορισμούς του BBEDCA.

Πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η περίπτωση του κονδυλίου «Countering Russian Influence Fund», δηλαδή της πρόβλεψης «χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής» που εξασφαλίζει και το ποσό στη συγκεκριμένη περίπτωση με το σκεπτικό της «παροχής βοήθειας σε χώρας της Ευρώπης και της Ευρασίας για να αυξήσουν τις ικανότητες των ενόπλων τους δυνάμεων, περιλαμβανομένων και συστημάτων των εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα».

Με όλα τα παραπάνω καλείται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας να υποβάλλουν αναφορά εντός 30 ημερών στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου με λεπτομερείς προτάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού F-16 σε σχέση με τα προβλεπόμενα από την ρύθμιση κονδύλια.

Εάν όλα τα παραπάνω είναι ακριβή τότε το πρόγραμμα των F-16V μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα στις επόμενες 6-8 εβδομάδες.

Απόλυτη προθεσμία η 22α Απριλίου 2018

Για την Ελλάδα, στη συγκεκριμένη απόφαση, προβλέπεται και ζητείται ρητά από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, να καθορίσουν τις συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τις διατιθέμενες πιστώσεις με $460.000.000 και θα αφορούν αποκλειστικά τις αναβαθμίσεις των ελληνικών F-16 της Ελλάδας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από περισσότερο από δυο δεκαετίες που η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα σε εξοπλιστικό της πρόγραμμα.

Το παράδοξο

Βλέπουμε πως μια μερίδα του ελληνικού τύπου, επιχειρεί να θολώσει τα νερά, δήθεν με εξωτερικές αντιδράσεις, ή ακόμη με προφανή εχθρική ρητορική κατά του προγράμματος του εκσυγχρονισμού, ακόμη και τώρα που είναι δεδομένο πως οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του κόστους. Σε κάθε περίπτωση, δε τίθεται θέμα αντιδράσεων από τη Γερμανία (ή οποιοδήποτε άλλη) χώρα επί του παρόντος για το κόστος της αναβάθμισης των ελληνικών F-16.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.