Ποιοι είμαστε
Αρχική To 2018 είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει μια μεγάλη επιδημία;ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

To 2018 είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει μια μεγάλη επιδημία;

26 Απρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως και στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που ανακυκλώνουν τη “σαβούρα” του εξωτερικού, όπως στη προκειμένη περίπτωση όπου πληροφορούμαστε πως φέτος θα ξεκινήσει μια μεγάλη πανδημία.

Συνωμοσιολογία

Στην ιστοσελίδα του “Δημοσιογράφου – Τουρκολόγου – Συγγραφέα” Νίκου Χειλαδάκη διαβάζουμε:

Η συνέχεια εδώ.

Τι ισχύει;

Η ιστοσελίδα του Νίκου Χειλαδάκη, ειδικεύεται στη δημιουργία και αναπαραγωγή hoaxes και ψευδών ειδήσεων. Μερικά παραδείγματα θα βρείτε εδώ. Πριν λίγο καιρό μάλιστα, είχε ισχυριστεί πως η “Νέα Τάξη Πραγμάτων θα εξαπολύσει μεγάλη πανδημία” το 2022, κάτι που είχαμε καταρρίψει.

Στο τελευταίο άρθρο του, αφού μιλά για επερχόμενος σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς βασιζόμενος σε βιντεάκια από το Youtube, υποστηρίζει πως η πανδημία θα ξεκινήσει φέτος. Αυτό τον ισχυρισμό τον βασίζει στο παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=d-CWOBeFvkk

Εάν δεν θέλετε να χάσετε 9 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα από τη ζωή σας για να το παρακολουθήσετε, σας ενημερώνουμε πως ο κύριος που μιλάει σε αυτό, ισχυρίζεται πως ένα γιατρός του CDC που είχε αποκαλύψει πως τα εμβόλια γρίπης αρρωσταίνουν αντί να προφυλάσσουν, βρέθηκε πρόσφατα δολοφονημένος σε ένα ποτάμι.

Όλα όμως ξεκίνησαν από ένα άρθρο του Your News Wire (που ειδικεύεται στα fake news – παράδειγμα “το εστιατόριο κανιβάλων στο ΛΑ“), με ημερομηνία 5 Απριλίου 2018, σύμφωνα με το οποίο, ο Dr. Timothy J. Cunningham που υποτίθεται πως είχε αποκαλύψει τις βλάβες που προκαλεί το εμβόλιο της γρίπης, βρέθηκε δολοφονημένος αφού αγνοούνταν για πολύ καιρό. Επειδή η ίδια ιστοσελίδα είχε δημοσιεύσει άλλο ψευδές άρθρο δήθεν για γιατρό (που δεν κατονομάζει) που έκανε τις σχετικές αποκαλύψεις το περασμένο Ιανουάριο, συνδύασε τις ιστορίες και δημιούργησε μια θεωρία συνωμοσίας. Βέβαια το Snopes έχει ήδη καταρρίψει το άρθρο του Ιανουαρίου και το άρθρο του Απριλίου, οπότε δεν τίθεται θέμα συνωμοσίας.

Στο ενδιάμεσο των δυο άρθρων, άλλες “αφυπνισμένες” ιστοσελίδες του εξωτερικού υποστήριξαν πως ο εξαφανισμένος (τότε) γιατρός έπεσε θύμα λόγω των (ανύπαρκτων) αποκαλύψεων που είχε κάνει (ανώνυμα) στο συνωμοσιολογικό Your News Wire. Κατόπιν ο ισχυρισμός έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα και μια νέα θεωρία συνωμοσίας είχε γεννηθεί.

Για την ιστορία, ο Dr. Timothy J. Cunningham βρέθηκε νεκρός από πνιγμό σε ποτάμι, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις πως δολοφονήθηκε. Το σημαντικότερο όλων, ο εν λόγω γιατρός ουδέποτε “αποκάλυψε πως το εμβόλιο της γρίπης προκαλεί πανδημία”, επομένως δεν υπήρχε λόγος να δολοφονηθεί από “σκοτεινά συμφέροντα.”

Εν κατακλείδι, δεν υπήρξε ποτέ γιατρός του CDC που να υποστήριξε πως το εμβόλιο της γρίπης θα προκαλέσει πανδημία το 2018 και ο θάνατος του Dr. Timothy J. Cunningham είναι εντελώς άσχετος με τον ισχυρισμό.

Διαβάστε επίσης

https://www.ellinikahoaxes.gr/2018/04/02/2022-pandemic-homefront-video/

Fact-check for the sake of Democracy