Ποιοι είμαστε
Αρχική Οχιά τσίμπησε 8χρονο κοριτσάκι στη Κυπαρισσία;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Οχιά τσίμπησε 8χρονο κοριτσάκι στη Κυπαρισσία;

28 Απρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Πριν λίγες μέρες εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ένα οκτάχρονο κορίτσι δαγκώθηκε από οχιά στην Κυπαρισσία. Είναι όμως έτσι;

Παραπληροφόρηση 

Το είδαμε στις ιστοσελίδες newsit.grthebest.grpronews.gr, parapolitika.gr, dikaiologitika.grpatrisnews.comtharrosnews.gr, και αρκετές άλλες.

Στη εφημερίδα Θάρρος μπορούμε να διαβάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως διαβάζουμε παραπάνω το κορίτσι δεν αντιλήφθηκε τίποτα τι στιγμή του συμβάντος αλλά μόνο αργότερα όταν είδε αίμα στο πόδι της και όταν επέστρεψε στο σπίτι οι γονείς παρατήρησαν κοκκινίλα και πρήξιμο στο πόδι. Όταν η κόρη τους ανέφερε ότι άλλα παιδιά είχαν δει ένα φίδι (η ίδια δεν είδε ποτέ φίδι) οι γονείς, πολύ σωστά, ανησύχησαν και την πήγαν στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί ανέφεραν στους γονείς ότι 99% είναι οχιά καθώς το δάγκωμα που είχε στο πόδι το κάνει μόνο η οχιά, αλλά ευτυχώς δεν άφησε δηλητήριο (στεγνό τσίμπημα). Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η μητέρα επικοινώνησε με τον βιολόγο – ερπετολόγο Ηλία Στραχίνη, που διαχειρίζεται την  ιστοσελίδα herpetofauna.gr, για να πάρει μια δεύτερη γνώμη από κάποιον που γνωρίζει τα φίδια της Ελλάδας όσο κάνεις, και του ανέφερε τα παρακάτω.

  • Η ποσότητα του αίματος ήταν ελάχιστη, το παιδί τη σκούπισε και συνέχισε τις δραστηριότητες του.
  • Όταν επέστρεψε στο σπίτι και μετά από τέσσερις ώρες ανέφερε το συμβάν στους γονείς.
  • Τα άλλα παιδιά που είδαν κάποιο φίδι ήταν σε χώρο λίγο πιο πέρα από εκεί που γίνονταν οι δραστηριότητες.
  • Δεν υπήρχε κοκκινίλα, πρήξιμο ή κάποιο άλλο σύμπτωμα.
  • Το παιδί διακομίσθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της περιφέρειας την επόμενη μέρα της έκαναν ειδική εξέταση ούρων για ανίχνευση δηλητηρίου (δεν ανιχνεύθηκε δηλητήριο) και νοσηλεύτηκε δύο μέρες εντελώς προληπτικά για παρακολούθηση.
  • Με το εξιτήριο ανέφεραν στους γονείς ότι τελικά ήταν οχιά, γιατί μόνο η οχιά κάνει δάγκωμα με δυο δοντάκια και όλα τα υπόλοιπα φίδια έχουν δόντια κανονικά σαν ανθρώπου, αλλά η οχιά δεν άφησε δηλητήριο γιατί η είδε το θήραμα (το κορίτσι) πολύ μεγάλο ώστε να μπορέσει να το φάει, η ήταν υπό την επήρεια χειμερίας νάρκης.
  • Τα δύο σημάδια ήταν λίγο πιο πάνω από τον αστράγαλο και η απόσταση των μεταξύ τους ήταν 1,5 εκατοστό.

Ακόμη η μητέρα έστειλε και την παρακάτω φωτογραφία που λήφθηκε 4 ώρες μετά το συμβάν. Όπως μπορείτε να δείτε, μόλις που διακρίνονται δύο πολύ μικρά σημάδια.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία η εκτίμηση του ερπετολόγου Ηλία Στραχίνη είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα μας ανέφερε:
“Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ακριβώς αντίθετα από την εκτίμηση των γιατρών, κατά 99% δεν είναι οχιά και μάλιστα ούτε καν φίδι. Το “τραύμα”, πέραν ότι διακρίνονται δύο οπές, δεν μοιάζει σε τίποτα άλλο σε τρύπημα από δόντια οχιάς. Το 1.5 εκατοστό απόστασης από οπή σε οπή θα υποδήλωνε εξαιρετικά μεγάλη οχιά, μεγαλύτερη των 80 cm και τα σημάδια που αφήνει ένα τέτοιο φίδι είναι διακριτές τρύπες, πιο έντονες, πιο βαθιές και πιο πλατιές. Η φωτογραφία δεν δείχνει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο. Επίσης, το δάγκωμα από ένα τέτοιο φίδι είναι εξαιρετικά “αισθητό”. Ο πόνος από το τρύπημα δοντιών ενός τέτοιου φιδιού θα ήταν έντονος και το παιδί θα αντιδρούσε έντονα στο δάγκωμα και θα έβλεπε τι είναι αυτό που προκάλεσε τέτοιο στιγμιαίο πόνο. Αντ’αυτού το παιδί ούτε καν κατάλαβε κάτι και συνέχιζε να παίζει, ενώ εξαρχής επέμενε ότι τρυπήθηκε “από κάποιο χόρτο”. Επιπλέον, σημάδι δύο οπών μπορεί κάλλιστα να αφήσει δάγκωμα μη δηλητηριώδους φιδιού, ειδικά όταν είναι μικρό, όπως και σημάδι τριών, τεσσάρων, δέκα οπών, κτλ. Μου έχει τύχει προσωπικά ουκ ολίγες φορές. Κάποια πράγματα που ακούστηκαν περί μεγέθους θηράματος, χειμερίας νάρκης, κτλ, είναι απλά αυθαίρετα και δεν έχουν καμία βάση. Στεγνό δάγκωμα μπορεί να υπάρξει αλλά όχι για τους λόγους που αναφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Εκτιμώ ότι το παιδί δεν δαγκώθηκε καν από φίδι αλλά τρυπήθηκε ελαφρά από κάποιο αγκάθι. Τέλος, το δηλητήριο της οχιάς που απαντά στην Πελοπόννησο (Vipera ammodytes) είναι κυρίως κυτταρολυτικό, που σημαίνει ότι η κύρια δράση του είναι να καταστρέφει τους ιστούς, οπότε και τα συμπτώματα είναι άμεσα, σχηματισμός οιδήματος και πόνος στο σημείο του δήγματος, εντός ολίγων λεπτών. Πολύ σωστά έπραξαν οι γιατροί και κράτησαν το παιδί στο νοσοκομείο προληπτικά εφόσον έγινε αναφορά για φίδι και εφόσον είδαν δύο οπές στο πόδι, απλά όλα τα υπόλοιπα που ειπώθηκαν με τόση σιγουριά είναι αυθαίρετα. Κατά τη δική μου εκτίμηση όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για δήγμα φιδιού.”

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε μια περίπτωση δαγκώματος από οχιά και τα χαρακτηριστικά σημάδια που αφήνει. Οι διαφορές με την περίπτωση του οκτάχρονου κοριτσιού είναι ολοφάνερες.

Πολύ σωστά το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου κράτησε το κορίτσι για παρακολούθηση, αλλά με βάση τις παραπάνω πληροφορίες το συμπέρασμα ότι το παιδί τσιμπήθηκε οχιά είναι αυθαίρετο και δεν αποδεικνύεται. Αντίθετα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το παιδί δεν δαγκώθηκε από κάποιο φίδι.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.