Ποιοι είμαστε
Αρχική To “Air Show με F-16 Viper” που ΔΕΝ είναι F-16 Viper και ΔΕΝ έγινε στη ΡόδοHOAXES

To “Air Show με F-16 Viper” που ΔΕΝ είναι F-16 Viper και ΔΕΝ έγινε στη Ρόδο

1 Μαΐ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Σύμφωνα με μια σειρά δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες, “μαχητικό αεροσκάφος F-16 Viper (οχιά) που αποτελεί την τελευταία έκδοση των μαχητικών της τέταρτης γενιάς που θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία, εμφανίστηκε σε Air Show που έγινε πέρυσι στη Ρόδο”.

ΨΕΥΔΕΣ

 

Στο onalert.gr, dimokratiki.gr, crashonline.gr, pentapostagma.gr, onalert.gr (αρχική πηγή) κτλ, διαβάζουμε:

 

Τι έχει συμβεί;

Αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι άρθρο του On Alert, o συντάκτης του οποίου μπέρδεψε το Rhode Island στις ΗΠΑ όπου και έλαβε μέρος η επίδειξη με τη νήσο της Ρόδου στην Ελλάδα. Μερικές ώρες αργότερα, η ίδια ιστοσελίδα τροποποίησε το σχετικό λάθος αφού έγινε αντιληπτό το λάθος μετά από επισημάνσεις σχολιαστών.

 

Η τοποθεσία δεν ήταν το μοναδικό λάθος του δημοσιεύματος που ισχυριζόταν πως τη επίδειξη εκτέλεσε αεροσκάφος F-16 Viper (στο επίπεδο των οποίων θα εκσυγχρονιστούν και τα ελληνικά F-16 έπειτα από πρόσφατη απόφαση). To αεροσκάφος του βίντεο ανήκει στο ακροβατικό σμήνος “F-16 Viper Demonstration Team” (η σελίδα τους στο Facebook εδώ). Η κοινή ονομασία της νέας έκδοση του F-16 και του ακροβατικού σμήνους, ήταν η αιτία του “μπερδέματος.”

Το παράδοξο της όλης ιστορίας, είναι πως ένα καταφανώς λανθασμένο δημοσίευμα, αναπαράχθηκε (με τη γνωστή τεχνική του copy paste) από πολλές ακόμη ιστοσελίδες (ακόμη και τουλάχιστον μια ροδιακή), γεγονός που φανερώνει πως πάρα πολλές σελίδες δεν ελέγχουν καθόλου τι ανεβάζουν.

 

Εν κατακλείδι, το ομολογουμένως εντυπωσιακό βίντεο δεν τραβήχτηκε πέρυσι στη Ρόδο, αλλά στο Rhode Island των ΗΠΑ, ενώ το εικονιζόμενο αεροσκάφος F-16 δεν ανήκει στην έκδοση “Viper” (η οποία δεν έχει πετάξει καν ακόμη), αλλά πετά με το σμήνος F-16 Viper Demonstration Team.

Fact-check for the sake of Democracy