Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε σήμερα σκεύασμα απάτη για τον καρκίνο, όταν τα ΕΗ το είχαν καταγγείλει από πέρυσιΥΓΕΙΑ

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε σήμερα σκεύασμα απάτη για τον καρκίνο, όταν τα ΕΗ το είχαν καταγγείλει από πέρυσι

9 Μαΐ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Μόλις σήμερα (9/5/18), ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας τους πολίτες για ένα συμπλήρωμα διατροφής που διακινείται μέσω διαδικτύου με την ένδειξη “θεραπεία και πρόληψη των καρκινικών παθήσεων.” Πρόκειται για το ίδιο σκεύασμα για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει τους αναγνώστες μας το περασμένο Δεκέμβριο.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ έχει ως εξής:

“FOLAXAN
Ο ΕΟΦ, προειδοποιεί ότι τo προϊόν FOLAXAN της εταιρείας TERCON s.r.o. Τσεχίας που διακινείται μέσω διαδικτύου ως συμπλήρωμα διατροφής, προβαλλόμενο όμως με ενδείξεις (θεραπεία και πρόληψη των καρκινικών παθήσεων), που παραπέμπουν σε φαρμακευτική δράση, δεν διαθέτει σχετική έγκριση του ΕΟΦ.
Ο ΕΟΦ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το προϊόν αυτό δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.”

Στις 6 Δεκεμβρίου 2017, είχαμε δημοσιεύσει άρθρο καταγγέλοντας την ύπαρξη του εν λόγω σκευάσματος και τη διακίνησή του στο ελληνικό διαδίκτυο, προειδοποιώντας τους αναγνώστες μας.

Όπως είχαμε διαπιστώσει ήδη από πέρυσι, το συγκεκριμένο σκεύασμα ήταν ουσιαστικά άγνωστης προελεύσεως αν και η κατασκευάστρια εταιρία με την ονομασία “TERCON” είχε έδρα τη Τσεχία, αλλά δεν στελεχωνόταν από κανέναν υπάλληλο. Άγνωστα ήταν επίσης και τα συστατικά του, δεδομένου πως δεν έχει ελεγχθεί ποτέ και από κανέναν.

Η περίπτωση του σκευάσματος-απάτη για το οποίο μόλις σήμερα ο ΕΟΦ έβγαλε ανακοίνωση, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά συμπληρωμάτων διατροφής στη χώρα μας, είναι κυριολεκτικά χαώδης. Έχουμε καταγγείλει τη πώληση στην ελληνική αγορά δεκάδων ανάλογων σκευασμάτων που υπόσχονται από αδυνάτισμα, μέχρι αυξημένες σεξουαλικές επιδόσεις, ακόμη και θεραπεία του καρκίνου. Εξυπακούεται πως τα σχετικά άρθρα μας είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Πάντα να εμπιστεύεστε και να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας και να ενημερώνεστε σε θέματα υγείας από αξιόπιστες πηγές, γιατί στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ανάλογες περιπτώσεις σκευασμάτων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Fact-check for the sake of Democracy