Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Πούτιν δήλωσε πως οποιαδήποτε μειονότητα στη χώρα θα πρέπει να μιλάει ρωσικά και να σέβεται τους νόμους;HOAXES

Ο Πούτιν δήλωσε πως οποιαδήποτε μειονότητα στη χώρα θα πρέπει να μιλάει ρωσικά και να σέβεται τους νόμους;

12 Μαΐ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στο κοινοβούλιο πως «Στην Ρωσία ζουν Ρώσοι. Οποιαδήποτε μειονότητα από οπουδήποτε, αν θέλει να ζει στην Ρωσία, να εργάζεται και να τρώει στην Ρωσία, θα πρέπει να μιλάει ρωσικά και θα πρέπει να σέβεται τους ρωσικούς νόμους»;

Ψευδές

Το είδαμε στο makeleio.gr, στο Twitter του προέδρου της “Ελληνικής Λύσης” Κυριάκου Βελόπουλου, παλιότερα στο pronews.grolympia.grpentapostagma.gr και πολλά ακόμη blogs.

Είναι αυτονόητο ότι οποιοσδήποτε που ζει σε μια ξένη χώρα θα πρέπει να σέβεται τους νόμους της, αλλά τι ισχύει πραγματικά με την συγκεκριμένη δήλωση του Πούτιν;

Πρόκειται για μια υποτιθέμενη “δήλωση” του Βλαντιμίρ Πούτιν που κυκλοφορεί στο ελληνικό διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2013. Προέρχεται από email που κυκλοφόρησε κατά κόρον στο εξωτερικό (chainletter), σύμφωνα με το οποίο, ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε στη Δούμα (κοινοβούλιο) στις 4 Φεβρουαρίου 2013 (όχι τον Απρίλιο 2013) και προειδοποιούσε τους μετανάστες και τις μειονότητες που θέλουν να μείνουν στη Ρωσία να σέβονται τους νόμους, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας.

Μετάφραση:
“Στην Ρωσία ζουν Ρώσοι. Οποιαδήποτε μειονότητα από οπουδήποτε ,αν θέλει να ζει στην Ρωσία, να εργάζεται και να τρώει στην Ρωσία, θα πρέπει να μιλάει ρωσικά και θα πρέπει να σέβεται τους ρωσικούς νόμους. Αν επιθυμούν το νόμο της Σαρίας, τους συμβουλεύουμε να πάνε σε εκείνα τα μέρη που είναι νόμος του κράτους τους (εννοεί τη Σαρία).
Η Ρωσία δεν χρειάζεται μειονότητες. Oι μειονότητες χρειάζονται την Ρωσία και δεν θα τους χορηγήσουμε ειδικά προνόμια ή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους νόμους μας έτσι ώστε να ταιριάζουν στις επιθυμίες τους ανεξάρτητα πόσο δυνατά θα φωνάζουν περί διακρίσεων. Εμείς μαθαίνουμε καλύτερα από τις αυτοκτονίες στην Αμερική, την Αγγλία, την Ολλανδία και την Γαλλία, αν πρόκειται να επιζήσουμε ως ένα έθνος.
Τα Ρωσικά έθιμα και παραδόσεις δεν είναι συμβατά με την έλλειψη της κουλτούρας ή του πρωτόγονου τρόπου ζωής των περισσοτέρων μειονοτήτων.
Όταν αυτό το αξιότιμο Νομοθετικό Σώμα σκεφτεί να δημιουργήσει νέους νόμους (να νομοθετήσει), θα πρέπει να έχει υπόψη του το εθνικό συμφέρον πρώτα παρατηρώντας (σημειώνοντας) ότι οι μειονότητες δεν είναι Ρώσοι.
Οι πολιτικοί στη Δούμα (Κοινοβούλιο) επευφήμησαν όρθιοι τον Πούτιν για πέντε λεπτά”

Σύμφωνα όμως με το Snopes και το Hoax Slayer που διερεύνησαν τον ισχυρισμό, ουδέποτε ο Πούτιν εκστόμισε αυτά τα λόγια. Πιο συγκεκριμένα, ανατρέχοντας στα αρχεία των ομιλιών από τις 4/2/2013, βλέπουμε πως ο Ρώσος Πρόεδρος όχι μόνο δεν έδωσε καμία ομιλία στη Δούμα (που βρίσκεται στη Μόσχα), αλλά βρισκόταν στο Σότσι (1.600 χιλιόμετρα μακριά) όπου συναντήθηκε με τον Bernie Ecclestone.

Ο καθένας μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα της προεδρίας για να διαβάσει όλους τους λόγους και τις εκδηλώσεις και δεν θα βρείτε αυτή την ομιλία του Πούτιν τον Φεβρουάριο ή τον Απρίλιο 2013.

Κι ενώ φαίνεται μάλλον απίθανο ένας ηγέτης σαν τον Πούτιν να έβγαζε μια ομιλία σχετικά με τις μειονοτικές ομάδες, είχε πραγματικά κάνει κάποια σχόλια που να θυμίζουν κάπως, αν και σε πολύ πιο λογικό τόνο, την παραπάνω ομιλία. Σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης τον Ιανουάριο του 2012, ο Πούτιν επεσήμανε σε ομιλία του :

“We must create the conditions for immigrants to normally integrate into our society, learn Russian and, of course, respect our culture and traditions and abide by Russian law. In this regard, I believe that the decision to make learning the Russian language compulsory and administer exams is well grounded. To do so, we will need to carry out major organisational work and introduce corresponding legislative amendments.

Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τους μετανάστες να ενταχθούν κανονικά στην κοινωνία μας, να μάθουν ρωσικά και, φυσικά, να σέβονται τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας και να συμμορφωθούν με το ρωσικό δίκαιο. Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι η απόφαση να γίνει υποχρεωτική η εκμάθηση της Ρωσικής γλώσσας και η διεξαγωγή εξετάσεων είναι καλά αιτιολογημένη. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε σημαντικές οργανωτικές εργασίες και να εισαγάγουμε αντίστοιχες νομοθετικές τροποποιήσεις.”.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε ομιλία του «Στην Ρωσία ζουν Ρώσοι. Οποιαδήποτε μειονότητα από οπουδήποτε, αν θέλει να ζει στην Ρωσία, να εργάζεται και να τρώει στην Ρωσία, θα πρέπει να μιλάει ρωσικά και θα πρέπει να σέβεται τους ρωσικούς νόμους. Αν επιθυμούν το νόμο της Σαρίας, τους συμβουλεύουμε να πάνε σε εκείνα τα μέρη που είναι νόμος του κράτους τους», καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.