Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Αλτσχάιμερ μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές;ΥΓΕΙΑ

Το Αλτσχάιμερ μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές;

18 Μαΐ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ στη διάρκεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης ή άλλης ιατρικής διαδικασίας, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

 

 

Στο epixeirimatias.gr, pronews.gr, katohika.gr κτλ, διαβάζουμε:

 

Είναι αλήθεια;

Η “είδηση” αφορά μια μελέτη του 2015 που υποστηρίζει ότι το Αλτσχάιμερ μπορεί και να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε δημοσίευμα της DW από εκείνη την εποχή διαβάζουμε ωστόσο πως τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα αφού μέχρι σήμερα οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τα αίτια που προκαλούν την ασθένεια. Οι περισσότεροι επιστήμονες ωστόσο συμφωνούν ότι το Αλτσχάιμερ δεν είναι μολυσματικό. Ο επικεφαλής του Γερμανικού Κέντρου για Νευροεκφυλιστικές Ασθένειες Περλουίτζι Νικοτέρα βασιζόμενος σε επιδημιολογικές έρευνες τονίζει: «Ακόμη και πειράματα σε ζώα δεν έδειξαν καμία μόλυνση».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του βρετανικού National Health Services (NHS), η έρευνα έγινε πάνω σε μικρό δείγμα (οκτώ εγκέφαλοι) με πολλές άγνωστες παραμέτρους που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και τονίζει πως δεν υπάρχουν στοιχεία πως το Αλτσχάιμερ μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με οποιοδήποτε τρόπο.

Οι οκτώ εγκέφαλοι που εξετάστηκαν, είχαν λάβει ως παιδιά αυξητικές ορμόνες που προέρχονταν από ανθρώπινα πτώματα, μια διαδικασία που έχει σταματήσει από το 1985. Σε 4 από τους 8 εγκεφάλους, βρέθηκε η πρωτεΐνη amyloid-β που αποτελεί “σήμα κατατεθέν” του Αλτσχάιμερ. Ουδείς εξ αυτών είχε αναπτύξει τη νόσο μέχρι τη στιγμή που πέθανε. Έτσι προέκυψε το -αυθαίρετο όπως προκύπτει- συμπέρασμα πως η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί μέσω χειρουργικών εργαλείων που έχουν χρησιμοποιηθεί πρώτα σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και κατόπιν σε υγιή άτομα.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, ο ισχυρισμός πως σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες το Αλτσχάιμερ μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν προκύπτει από τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Fact-check for the sake of Democracy