Ποιοι είμαστε
Αρχική Σάλος στη Λέσβο με δασκάλα που «άλλαξε φύλο στους μαθητές». Τεράστια δημοσιογραφική γκάφαFAKE NEWS

Σάλος στη Λέσβο με δασκάλα που «άλλαξε φύλο στους μαθητές». Τεράστια δημοσιογραφική γκάφα

19 Μαΐ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που γέμισαν το ελληνόφωνο διαδίκτυο, μια δασκάλα σε Δημοτικό σχολείο της Λέσβου αποφάσισε η ετήσια σχολική γιορτή να είναι “ιδιαίτερη” και τα παιδιά να “αλλάξουν φύλλο”. Στη θεατρική παράσταση της έκτης τάξης, τα αγόρια θα ντυθούν κορίτσια και φορέσουν… φούστες και τα κοριτσάκια θα ντυθούν αγόρια και θα φορέσουν… παντελόνια.

ΨΕΥΔΗΣ ΕΙΔΗΣΗ 

Το είδαμε στο tribune.grlesvosnews.grpentapostagma.grtilestwra.comvoicenews.gr,
logospellas.grdiaforetiko.grtriklopodia.grdirtybook.grreportaznet.grkatohika.gr,
iellada.grreporter24.grfanpage.grsfairika.gralarm.rodos-island.grcrete-news.gr,
eleysis-ellinwn.grstoxos.grfreepen.grparaskhnio.gr, 24wro.com.grblueskytv.gr και πολλά άλλα blogs.

Η περίεργη είδηση ξεκίνησε από το lesvospost.com και μέσα σε λίγες ώρες διαδόθηκε σε δεκάδες ενημερωτικές ιστοσελίδες και blogs, αλλά και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες επικριτικά και προσβλητικά σχόλια για την “ανώμαλη δασκάλα που θέλει να διαφθείρει τα παιδιά”.

Όμως η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική. Αν επισκεφτούμε την αρχική πηγή της “είδησης” θα δούμε ότι έχει γίνει διόρθωση στο δημοσίευμα και ζητούν συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσαν. Το θεατρικό έργο που θα ανεβάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της έκτης τάξης, είναι ο Πλούτος του Αριστοφάνη και για τις ανάγκες της παράστασης η δασκάλα πρότεινε σε 1-2 αγόρια να υποδυθούν γυναικείους ρόλους. Ούτε φούστες, ούτε καλτσόν, ούτε στηθόδεσμους θα φορέσουν τα αγόρια για να παίξουν αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη. Μην ξεχνάμε ότι στο αρχαίο ελληνικό θέατρο όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονταν μόνο από άνδρες με χρήση μάσκας.

Συμπέρασμα: Οι ισχυρισμοί για ιδιαίτερη γιορτή με φούστες και αλλαγές φύλου των παιδιών, που διαδόθηκαν από πολλές ιστοσελίδες και εξόργισαν χιλιάδες χρήστες που φοβήθηκαν ότι η δασκάλα θέλει να κάνει ομοφυλόφιλα τα παιδιά μας, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.