Ποιοι είμαστε
Αρχική Είναι αυτή η φωτογραφία από τη σφαγή του Διστόμου;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Είναι αυτή η φωτογραφία από τη σφαγή του Διστόμου;

11 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Η σφαγή του Διστόμου (10 Ιουνίου 1944) αναμφίβολα αποτέλεσε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου των Ναζί κατά την κατοχή της Ελλάδας.

Πρόσφατα έγινε viral στα social media η παρακάτω φωτογραφία, με το υπονοούμενο ότι αποτελεί στιγμιότυπο από τη σφαγή.

Τι ισχύει;

Ψευδής ισχυρισμός

Στην πραγματικότητα πρόκειται για στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας “Auschwitz” του 2011, σε σκηνοθεσία του Uwe Boll.

Μπορούμε να δούμε την σκηνή να εκτυλίσσεται στο 27:43 της ταινίας:

Την συγκεκριμένη λήψη στην αρχική της, έγχρωμη έκδοση, βρίσκουμε σε κριτικές της ταινίας:

Μπορεί ο ισχυρισμός, ότι η συγκεκριμένη λήψη είναι από την σφαγή του Διστόμου, να μην είναι αληθής, όμως η παρακάτω φωτογραφία που βρέθηκε σε Γερμανό στρατιώτη είναι πραγματική.

Οι Γερμανοί πυρπολούν σπίτια στο Δίστομο. 10 Ιουνίου 1944

Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.