Ποιοι είμαστε
Αρχική Δήλωσε ο βουλευτής Κώστας Σέλτσας ότι είναι “εθνικά Μακεδόνας”;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δήλωσε ο βουλευτής Κώστας Σέλτσας ότι είναι “εθνικά Μακεδόνας”;

18 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Σε πολλά δημοσιεύματα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σέλτσας, εμφανίστηκε να έχει δηλώσει ότι είναι “εθνικά Μακεδόνας και δεν το κρύβει στη Βουλή”. 

Τα fake news ακολουθούν την επικαιρότητα. Έτσι, εκτός από τη “νεκρή διαδηλώτρια στο Πισοδέρι“, την “παραχώρηση της Ελληνικής ΑΟΖ στη πΓΔΜ” επανεμφανίστηκε και ο “ναζιστής παππούς του Κοτζιά“. Μαζί με τα προηγούμενα, από χθες (17/6/2018) μια Σκοπιανή προπαγάνδα πέρασε στην Ελλάδα και την αναδημοσίευσαν, εκτός από blogs, ακόμη και σοβαρές ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτσας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – πΓΔΜ στις Πρέσπες, έκανε δηλώσεις στη Σκοπιανή έκδοση της Deutsche Welle, μιλώντας στη γλώσσα της γειτονικής χώρας. H DW, στο δημοσίευμά της με τις δηλώσεις του Βουλευτή Φλώρινας, υποστηρίζει ότι είπε “Да, јас сум Македонец и тоа не го кријам ниту во парламентот”, που μεταφράζεται σε “Ναι, είμαι Μακεδόνας και δεν το κρύβω στο κοινοβούλιο“.

Όμως στο βίντεο της συνέντευξης που παρουσιάζει η DW της πΓΔΜ πουθενά δεν ακούγεται αυτή η φράση. Η φράση που παρουσιάζει η DW “Да, јас сум Македонец и тоа не го кријам ниту во парламентот”, θα έπρεπε να ακουστεί στο βίντεο ως εξής: “Ντα για σουμ μακεντόνετς η τόα νε γκο κρίγιαμ νίτου βο παρλάμεντοτ”.

Ο βουλευτής στη συνέντευξή του λέει:

«Είμαι ο Κώστας Σέλτας, βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είμαι από τη Φλώρινα. Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για όλους μας. Δώσαμε αγώνες γι’ αυτή την μέρα μέσα από την Αριστερά. Αυτή η λίμνη έχει τρεις εθνικότητες. Έχει όμως και μια γλώσσα, με την οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε και να βρούμε ανθρώπους που θα μας πάνε μπροστά.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα, τον κ. Κοτζιά και την παράταξή μου. Είναι μια συμφωνία που εκτιμώ ότι θα περάσει από την ελληνική Βουλή. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτούς που δεν τη δέχονται. Εμείς είμαστε για το αύριο».

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και το τηλεοπτικό κανάλι “ΣΚΑΙ” που μετέφρασε την συνέντευξη του Βουλευτή. Αναφέρουν ότι “πουθενά ο Βουλευτής δεν δηλώνει Μακεδόνας, αλλά λέει ότι μιλάει την (λεγόμενη) Μακεδονική γλώσσα”.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν επιβεβαιώνεται από οποιαδήποτε πηγή ότι ο βουλευτής προέβη στη δήλωση ότι είναι “εθνικά Μακεδόνας” και φαίνεται πως οι ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν μια παραπληροφόρηση της Σκοπιανής έκδοσης της Deutsche Welle που τον βάπτισε “εθνικά Μακεδόνα”.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.