Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Γερμανία ετοιμάζει «ένωση” της Μακεδονίας σύμφωνα με χάρτη της κρατικής DW;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η Γερμανία ετοιμάζει «ένωση” της Μακεδονίας σύμφωνα με χάρτη της κρατικής DW;

25 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως χάρτες της γερμανικής Deutsche Welle απεικονίζουν “ένα “ψευτο-μακεδονικό” έθνος μύχιο πόθο του Βερολίνου, για ένα κράτος δορυφόρο στα κεντρικά Βαλκάνια, ακρωτηριάζοντας ταυτόχρονα εθνικά την Ελλάδα”;

Ψευδής ισχυρισμός – Clickbait 

Στο pronews.gr (αρχική πηγή), hellas-now.comskeftomasteellhnika.blogspot.commonomaxoi.com κτλ, διαβάζουμε:

 

Είναι αλήθεια;

Η αρχική πηγή του ισχυρισμού (pronews.gr), πήρε μια σειρά χαρτών που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την αγγλόφωνη έκδοση της Deutsche Welle (dw.com) στις 04.02.2018 και 27.02.2018. Αναδημοσιεύτηκαν στις 12.06.2018, με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας για το σκοπιανό.

Σύμφωνα με τη λεζάντα της εικόνας, την οποία τα ελληνικά δημοσιεύματα απέκρυψαν, ο χάρτης απεικονίζει τη γεωγραφική σύγχρονη Μακεδονία που περιλαμβάνει εκτός από την Ελλάδα και την πΓΔΜ, περιοχές της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Κοσόβου και όχι “ένα “ψευτο-μακεδονικό” έθνος μύχιο πόθο του Βερολίνου“, όπως ισχυρίζονται τα ανυπόστατα δημοσιεύματα.

Τι έχει προηγηθεί

Το pronews.gr δεν ήταν το πρώτο ΜΜΕ που δημοσίευσε τον ισχυρισμό, καθότι ανάλογα δημοσιεύματα κυκλοφόρησαν στις 16.6.2018, με αρχική πηγή την ιστοσελίδα viadiplomacy.gr. Το εν λόγω άρθρο αναπαράχθηκε κατά κόρον από ιστοσελίδες όπως το taxidromos.grnational-pride.orgthesecretrealtruth.blogspot.com κτλ.

Όπως στα τελευταία άρθρα, έτσι και στα παλιότερα, δεν υπάρχει παράθεση ενεργού λινκ προς τη πηγή των φωτογραφιών (dw.com), ούτε η διευκρινιστική λεζάντα που εξηγεί πως απεικονίζεται η γεωγραφική Μακεδονία και όχι κάποιο σκοτεινό σχέδιο του Βερολίνου για τη δημιουργία μακεδονικού κράτους που θα συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδάφη.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως “η Γερμανία ετοιμάζει «ένωση” της Μακεδονίας σύμφωνα με χάρτη της κρατικής DW”, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy