Ποιοι είμαστε
Αρχική Επική γκάφα η χιονόπτωση στο Λιβάδι ΕλασσόναςFAKE NEWS

Επική γκάφα η χιονόπτωση στο Λιβάδι Ελασσόνας

26 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Εμφανίστηκαν δημοσιεύσεις σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και blogs που αναφέρουν ότι το πρωί (26/6/2018) χιόνισε στο Λιβάδι Ελασσόνας. Όμως η χιονόπτωση ήταν μια φάρσα. 

Δεν ήταν λίγες οι ιστοσελίδες που “την πάτησαν”: larissanet.gronlarissa.grnewsit.gr, pronews.gr, fanpage.grreader.grmadata.gr, stratiotikos.gr, aixmi-news.grrpn.gr,
e-koufalia.grprlogos.grcrete-news.grnow24.grpagasitikosnews.comlife-events.gr, empisteutiko.grsentranews.grkalabakacity.gr κτλ

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, Γεώργιο Γκατζούνη και αφού του εξηγήσαμε το λόγο της επικοινωνίας μας, έβαλε τα γέλια. “Όχι δεν χιόνισε στο Λιβάδι. Τι να σας πω; Ο καθένας ανεβάζει ότι θέλει στο διαδίκτυο. Αν δείτε τις σημερινές εικόνες, δεν έχουν καμιά σχέση με την εικόνα που δημοσίευσαν. Παραπλανούν τον κόσμο και κανονικά θα έπρεπε να επεμβαίνει η δικαιοσύνη.”

Η φάρσα ξεκίνησε από μια σελίδα του facebook, την Πρωινη Εφημεριδα Λιβαδιου που ανέβασε ένα παλιό βίντεο με τον ισχυρισμό “ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ, ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΤΩΡΑ” Γρήγορα ο ψευδής ισχυρισμός αναδημοσιεύτηκε από ενημερωτικές ιστοσελίδες της Λάρισας. Από εκεί και μετά διαδόθηκε μέχρι και σε μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Οι δημοσιεύσεις ήδη έχουν αρχίσει να κατεβαίνουν η μία μετά την άλλη.

Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές και θα συνεχίσουμε να το λέμε. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι έγκυρες πηγές πληροφόρησης. Οι ειδήσεις που ξεκινούν από αυτές (και όχι μόνο), θα πρέπει να ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.