Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν είναι νέα η πινακίδα στα σύνορα με την ΠΓΔΜHOAXES

Δεν είναι νέα η πινακίδα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

4 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Μια φωτογραφία που απεικονίζει πινακίδα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αναπαράγεται στα κοινωνικά δίκτυα και blogs, με τον ισχυρισμό ότι είναι νέα πινακίδα που τοποθετήθηκε μετά την συμφωνία των δύο χωρών, που υπογράφτηκε στις Πρέσπες. 

Πραγματική φωτογραφία – Ψευδής ισχυρισμός

 

Η φωτογραφία είναι πραγματική, αλλά ο ισχυρισμός ότι είναι νέα είναι ψευδής. Η πινακίδα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων. Μπορούμε να την δούμε στο παρακάτω βίντεο (0:17) που καταγράφει τη διαδρομή Εύζωνοι – Βελιγράδι. Το βίντεο ανέβηκε στο youtube τον Ιανουάριο 2016 αλλά το ταξίδι έγινε το Δεκέμβριο του 2014. Όμοια πινακίδα υπάρχει και στο συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης.

Όπως έχουμε αναφέρει δεκάδες φορές, οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει μια φωτογραφία και να ισχυριστεί ό,τι θέλει. Οι αναρτήσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, τουλάχιστον πριν επαληθευτούν.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.