Ποιοι είμαστε
Αρχική Ρεσιτάλ μισογυνισμού και αντιεπιστημονικότητας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ρεσιτάλ μισογυνισμού και αντιεπιστημονικότητας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

8 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Στο κεντρικό δελτίο του ΑNT1 μάθαμε από μια αυτοαποκαλούμενη “σύμβουλος ψυχικής υγείας” (Αδαμαντία Καζάκου) πως για τους αυξημένους βιασμούς το καλοκαίρι φταίει η Βιταμίνη D και τα λίγα ρούχα που φοράνε οι γυναίκες.

Ίσως η πιο ενδελεχής έρευνα πάνω στην “εποχική” εγκληματικότητα, είναι αυτή που δημοσίευσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και καλύπτει τη περίοδο 1993-2010. Στο γράφημα για τους βιασμούς και τις σεξουαλικές επιθέσεις, βλέπουμε πως η διακύμανση ανάλογα την εποχή, δεν είναι σταθερή. Υπάρχουν χρονιές που όντως το καλοκαίρι παρατηρήθηκαν αυξημένα σεξουαλικά εγκλήματα (μπλε βέλος), αλλά και χρονιές όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρατηρείται σημαντική μείωση (κόκκινο βέλος).

Η ίδια έρευνα αναφέρει:

Όταν οι τάσεις για συγκεκριμένους τύπους βίαιων εγκλημάτων εξετάστηκαν χωριστά, εμφανίστηκαν εποχιακές αλλαγές. Ο βιασμός και οι σεξουαλικές επιθέσεις έδειξαν διακυμάνσεις ανά εποχή, ωστόσο δεν παρατηρήθηκε άνοδος μια συγκεκριμένη εποχή, δεδομένου πως οι διακύμανση μεταξύ καλοκαιριού και άνοιξης δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Οι τάσεις για τους βιασμούς και τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά το χειμώνα και το φθινόπωρο ήταν χαμηλότερες από αυτές του καλοκαιριού, αλλά όχι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές τις άνοιξης. Από το 1993 έως το 2010, οι χειμερινές τάσεις ήταν χαμηλότερες κατά 9% από τις καλοκαιρινές κατά μέσο όρο, και οι τάσεις του φθινοπώρου ήταν κατά 10% χαμηλότερες από αυτές του καλοκαιριού.”

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, όλα τα βίαια εγκλήματα παρουσιάζουν εποχικές διακυμάνσεις (πλην ληστειών). Για παράδειγμα, οι διαρρήξεις είναι κατά 11% υψηλότερες και η ενδοοικογενειακή βία κατά 11,5% υψηλότερη.

Με λίγα λόγια, σχεδόν όλες οι μορφές εγκλημάτων παρουσιάζουν αύξηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά όσον αφορά τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως, η διακύμανση είναι αφενός μικρή, αφετέρου έχει παρατηρηθεί αύξηση και κατά τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που διαλύει το μύθο των “λίγων ρούχων”.

Η Βιταμίνη του βιασμού;
Η κα Καζάκου υποστήριξε πως η Βιταμίνη D αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία και κατ’ επέκταση τους βιασμούς. Εκτός από τη πρόσληψη μέσω τροφής, παράγεται φυσικά από τον οργανισμό. όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα.
Στη Wikipedia διαβάζουμε πως “Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D και μέσω της διατροφής μας, από τροφές όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κρόκος του αυγού, οι γαρίδες, τα ενισχυμένα δημητριακά και ο ενισχυμένος χυμός πορτοκαλιού.”
Με το σκεπτικό της κας Καζάκου λοιπόν, οι ανωτέρω τροφές θα πρέπει να ελέγχονται διότι μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της λίμπιντο και βιασμούς. Πράγματι, η Βιταμίνη D ίσως να μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία, αλλά αποτελεί άλμα λογικής και υπεραπλούστευση να χαρακτηριστεί ως η Βιταμίνη που προκαλεί βιασμούς.

Ποια είναι η “σύμβουλος ψυχικής υγείας;”
Το βιογραφικό της κας Αδαμαντία Καζάκου, συνοψίζεται στην ακόλουθη πρόταση “Σπούδασε και παρακολούθησε σεμινάρια ανά τον κόσμο με τους μεγαλύτερους δασκάλους (Tony Robbins, Chopra, Louis Hay, Jack Canfield, Martin Brofman κ.α.)” Ο όρος “δάσκαλος” βέβαια είναι υποκειμενικός, διότι όλοι οι ανωτέρω έχουν αυτοχριστεί “life coachers” και ορισμένοι εξ αυτών φλερτάρουν με ψευδοεπιστήμες όπως ενεργειακές θεραπείες κτλ. Πολλοί θεωρούν το life coaching χάσιμο χρόνου και χρημάτων, ακόμη και απάτη. Στο life coaching εντάσσεται και ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP) που βασίζεται σε παρωχημένες μεταφορές για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου μυαλού, αντιφατικές με τις σημερινές γνώσεις νευρολογίας, ενώ πολλαπλές συστηματικές αναλύσεις ερευνών, με τη τελευταία να καλύπτει 35 χρόνια, καταλήγουν στο ότι μόνο λίγες μελέτες με μεθοδολογικά σφάλματα είναι που καταφέρνουν να υποδείξουν θετικά αποτελέσματα του NLP, με τις περισσότερες και πιο καλοσχεδιασμένες να καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του. Η κα Καζάκου, έχει “πιστοποιημένες Ανώτατες Σπουδές Life and Business Coach και Master NLP.” Με δυο λόγια, η “σύμβουλος ψυχικής υγείας” που εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, δεν έχει καμία σχέση με τη mainstream ψυχολογία/ψυχιατρική και για αυτό το λόγο είπε όσα είπε…

Σύνοψη
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η Βιταμίνη D και τα λίγα ρούχα που φοράνε οι γυναίκες το καλοκαίρι, ευθύνονται για τα αυξημένα κρούσματα βιασμών. Όπως είδαμε όμως από επίσημα στοιχεία, η αύξηση στα σεξουαλικά εγκλήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ μικρή, ενώ υπάρχουν πολλές χρονιές που παρατηρείται μείωση. Εξυπακούεται πως η Βιταμίνη D, δεν ευθύνεται για τους βιασμούς. Η μετάθεση της ευθύνης στις γυναίκες που “φορούν λίγα ρούχα το καλοκαίρι,” είναι το λιγότερο εξωφρενική.

Το “ρεπορτάζ” του ΑΝΤ1 προκάλεσε αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, μερικές από τις οποίες είναι οι παρακάτω.

 

Fact-check for the sake of Democracy