Ποιοι είμαστε
Αρχική Ύποπτοι θάνατοι δυο Ρώσων επισκόπων στο Άγιο Όρος;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ύποπτοι θάνατοι δυο Ρώσων επισκόπων στο Άγιο Όρος;

19 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα, οι θάνατοι δυο Ρώσων επισκόπων στο Άγιο Όρος μέσα σε 10 ημέρες, είναι ύποπτοι και προκαλούν προβληματισμό. Είναι αλήθεια;

Συνωμοσιολογία – Clickbait

Στο makeleio.grargonafplia.grcorfiatiko.blogspot.comcorfuvoice.grdifernews.gr κτλ, διαβάζουμε:

 

Σε άλλες ιστοσελίδες, είδαμε λιγότερο “εμπρηστικά” δημοσιεύματα, ωστόσο ο ισχυρισμός πως δυο Ρώσοι επίσκοποι πέθαναν στο Άγιο Όρος, εξακολουθεί να υφίσταται. Παράδειγμα στο crashonline.gr, triklopodia.gr, hellas-now.com και πολλά άλλα.

 

Είναι αλήθεια;
Όλα τα ανωτέρω δημοσιεύματα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, κάνουν λόγο για “προβληματισμό” ή ισχυρίζονται πως “κάτι σοβαρό συμβαίνει” σε μια προσπάθεια να συνδέσουν τους θανάτους των δυο επισκόπων με το πρόσφατο επεισόδιο απέλασης και απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα, Ρώσων διπλωματών, αλλά και όλη τη παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί αυτές τις ημέρες για την εμπλοκή ξένων χωρών στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας.

Στις 6/7/2018, δημοσίευμα του Ria Novosti κάνει λόγο για το θάνατο του Επισκόπου Μπίσκ και Μπελορέτσκ Ηλία που βρισκόταν στο Άγιο όρος στις 5/7, υπό συνθήκες που δεν είχαν διευκρινιστεί έως εκείνη τη στιγμή. Λίγες ημέρες αργότερα, ρωσικές ιστοσελίδες (δείτε εδώ και εδώ), αναφέρουν πως έπειτα από ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατός του οφειλόταν σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Δεν υπάρχει ο παραμικρός υπαινιγμός για οτιδήποτε ύποπτο.

Όσον αφορά το Μητροπολίτη Τύχων, δεν πρόκειται καν για Ρώσο υπήκοο, αλλά για Ουκρανό, γεννημένος στο Κίτσμαν της δυτικής Ουκρανίας. Ήταν μητροπολίτης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επισκοπή Ιβάνο-Φραγκιβόφσκ στη δυτική Ουκρανία και απεβίωσε στη χώρα μας στις 14 Ιουλίου, έπειτα από μάχη με μακροχρόνια ασθένεια.

Συμπέρασμα
Η είδηση πως πως “κάτι περίεργο συμβαίνει με τους θανάτους δυο Ρώσων επισκόπων στο Άγιο Όρος” είναι αναληθής, αφενός διότι ο ένας είναι Ουκρανός και αφετέρου διότι οι θάνατοί τους αποδόθηκαν σε φυσικά αίτια.

Fact-check for the sake of Democracy