Ποιοι είμαστε
Αρχική Το γανόδερμα είναι κατάλληλο για πρόληψη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος;ΥΓΕΙΑ

Το γανόδερμα είναι κατάλληλο για πρόληψη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος;

22 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως το γανόδερμα είναι κατάλληλο για πρόληψη, αλλά και για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος;

 

Ψευδοεπιστήμη

Στο προφίλ της γνωστής ογκολόγου Σαββούλας Μάλλιου-Κριαρά, αλλά και στην ομάδα με τίτλο “ΠΡΟΛΗΨΗ, ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ (PREDICT)” που η ίδια διαχειρίζεται στο Facebook, είδαμε τη παρακάτω ανάρτηση που παραπέμπει στο ηλεκτρονικό κατάστημα emedi.

 

Τόσο οι αναρτήσεις στο Facebook, όσο και η κάτωθι πιο λεπτομερής περιγραφή στο ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλάει το προϊόν, κάνουν ορισμένους επιθετικούς ισχυρισμούς, όπως για παράδειγμα πως το γανόδερμα μπορεί να προλάβει και να θεραπεύσει το καρκίνο.

 

Τι ισχύει;

Το προϊόν “GANOCELIUM,” περιέχει Ganoderma lucidum που ανήκει στην οικογένεια των μυκήτων με την ευρύτερη ονομασία “Ganoderma” και χρησιμοποιείται για αιώνες στη παραδοσιακή ιατρική της Άπω Ανατολής. Το προϊόν κατασκευάζεται από την εταιρία DXN με έδρα τη Μαλαισία και πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής και όχι φάρμακο. Στην ιστοσελίδα της μητρικής εταιρίας, αλλά και στις επίσημες ιστοσελίδες της σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δεν βλέπουμε πουθενά να συνοδεύεται από ισχυρισμούς για “πρόληψη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών.”

Στην αμερικανική ιστοσελίδα του προϊόντος, βρήκαμε το παρακάτω disclaimer που μας επισημαίνει πως πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής που βοηθά στη γενικότερη διατήρηση της ευεξίας. Αυτός ο ισχυρισμός ωστόσο, δεν έχει αξιολογηθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Συνεπώς, δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση, πρόληψη ή θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας.

Τι λέει η επιστήμη

Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες στο εργαστήριο, τόσο σε δοκιμαστικά τρυβλία (in vitro), όσο και σε πειραματόζωα (in vivo), για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του γανοδέρματος, πολλές εκ των οποίων έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ άλλες τονίζουν με σαφήνεια πως θα πρέπει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα πριν το ganoderma lucidum χρησιμοποιηθεί ως αντικαρκινικός παράγοντας. Η διαφορά της αποτελεσματικότητας μιας ουσίας στο εργαστήριο, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα σε κλινικές δοκιμές ασθενών, συνήθως είναι χαώδης. Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2016 και πιθανότατα είναι ό,τι πιο πρόσφατο αναφορικά με την αντικαρκινική δράση του ganoderma lucidum, καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν πως η ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο “πρώτης γραμμής” κατά του καρκίνου. Το Memorial Sloan Kettering Cancer Center αναφέρει πως το ganoderma lucidum ενδέχεται να βοηθά στη τόνωση του ανοσοποιητικού σε καρκινοπαθείς, ωστόσο απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους ισχυρισμούς πάνω στα οφέλη του ganoderma lucidum στην υγεία, διαβάζουμε στο WebMD πως τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για παθήσεις όπως αδενώματα που παχέος εντέρου, φραγμένες αρτηρίες, διαβήτη, ηπατίτιδα Β, υψηλή χοληστερίνη, υψηλή πίεση, καρκίνος του πνεύμονα, μικροβιακές λοιμώξεις κτλ.

Το συμπέρασμα είναι πως η επιστήμη δεν συνιστά το γανόδερμα ως προληπτικό ή θεραπευτικό μέσο κατά του καρκίνου για τον απλούστατο λόγο πως κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί. Οι ισχυρισμοί που είδαμε παραπάνω είναι εντελώς ανεδαφικοί και δυνητικά επικίνδυνοι, ειδικά εάν κάποιος αποφασίσει να διακόψει τις συμβατικές του θεραπείες και να τις αντικαταστήσει με ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Το “κόλπο” με τον αριθμό γνωστοποίησης στον ΕΟΦ

Στη σελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος που πουλάει το προϊόν, διαβάζουμε πως αυτό φέρει αριθμό γνωστοποίησης ΕΟΦ DXN Ganoderma: 12582/16-02-2012. Η παράθεση όμως αυτής της πληροφορίας είναι τουλάχιστον παραπλανητική διότι σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό ΦαρμάκωνΔεν επιτρέπεται να έχουν ή να προβάλλουν προληπτικές ή θεραπευτικές ενδείξεις.” Επομένως οι ισχυρισμοί της κας Μάλλιου-Κριαρά, παραβιάζουν τους κανονισμούς του ΕΟΦ. Αναλυτικά οι οδηγίες γνωστοποίησης εδώ: odigies_gnwst_sympl_diatrofis

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι “το γανόδερμα είναι κατάλληλο για πρόληψη ασθενειών, αλλά και για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος”, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy