Ποιοι είμαστε
Αρχική Έστειλε e-mails η Αμερικάνικη Πρεσβεία για εκκένωση των πυρόπληκτων περιοχών από το μεσημέρι της Δευτέρας;HOAXES

Έστειλε e-mails η Αμερικάνικη Πρεσβεία για εκκένωση των πυρόπληκτων περιοχών από το μεσημέρι της Δευτέρας;

31 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Μια θεωρία που απέκτησε αρκετή αναγνωσιμότητα αυτές τις ημέρες, υποστηρίζει πως η Αμερικανική Πρεσβεία απέστειλε μαζικά emails σε πολίτες των ΗΠΑ να απομακρυνθούν από τα σημεία των πυρκαγιών, το μεσημέρι της Δευτέρας 23/7.

ΨΕΥΔΕΣ – ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΙΑ

Αρχική πηγή του ισχυρισμού φαίνεται πως είναι ανάρτηση στο προσωπικό ιστολόγιο και στη σελίδα στο Facebook του κ. Δημητρίου Καζάκη, επικεφαλής του ΕΠΑΜ. Κατόπιν, υπήρξε αναδημοσίευση στο thecaller.grepamhellas.gr και πολλές άλλες.


Ο κ. Καζάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο achaianews.gr, όπου επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό πως η Αμερικανική Πρεσβεία απέστειλε emails σε Αμερικανούς πολίτες την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς, δηλαδή την Δευτέρα 23/7 και ώρα 14:00, που ήξερε ότι είτε κατοικούσαν, είτε παραθέριζαν στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να την εκκενώσουν έγκαιρα. Μάλιστα παρουσίασε και τις “αποδείξεις” του, δηλαδή τα “email της Αμερικάνικης Πρεσβείας”.

Δείτε τη συνέχεια εδώ.

Τι συνέβη;

Η φωτιά στην Ανατολική Αττική, ξέσπασε λίγα λεπτά πριν από τις 5 το απόγευμα (17:00) την Δευτέρα 23/7/2018, στα σύνορα Πεντέλης με Καλλιτεχνούπολη Ραφήνας-Πικερμίου, μεταξύ Νταού Πεντέλης και Διώνης, με τη πυροσβεστική να ενημερώνει σχετικά μέσω Twitter στις 17:25. Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η ώρα έναρξης της πυρκαγιάς στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής, ήταν στις 16:57.

Όπως είδαμε, η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 16:57. Αυτό από μόνο του δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του κ. Καζάκη, πως Αμερικανοί πολίτες ενημερώθηκαν μέσω email από τις 14:00 (σχεδόν 3 ώρες πριν).

Επιπλέον (το σημαντικότερο!)
Ο κ. Καζάκης παρουσίασε στο Achaia News τα επίμαχα “email” που έχει στα χέρια του και δημοσιεύτηκαν σε εικόνες χαμηλής ανάλυσης.

Όπως βλέπουμε παραπάνω, η δεύτερη εικόνα δεν απεικονίζει email, αλλά την ενημέρωση ασφαλείας της Αμερικανική Πρεσβείας προς τους πολίτες των ΗΠΑ, με ημερομηνία δημοσίευσης την 24/7/2018, δηλαδή την δεύτερη ημέρα των πυρκαγιών.

Όσον αφορά το “email” της πρώτης εικόνας, με μια προσεκτική ματιά διακρίνουμε την ημερομηνία 24 και όχι 23/7/2018. Το “email” που παρουσίασε δεν είναι τίποτα άλλο από το το εργαλείο “Πληροφορίες σελίδας” (Page info). Όσοι χρησιμοποιούν Firefox, μπορούν να το δουν πατώντας στο θαυμαστικό (!), όπως δείχνει το κόκκινο βελάκι.

Ταυτόχρονα με την παραπάνω ανακοίνωση η Αμερικάνικη Πρεσβεία έστειλε και emal στις 24/7 και όχι στις 23.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει πως η ενημέρωση από την Πρεσβεία των ΗΠΑ προς τους Αμερικανούς πολίτες έγινε την επόμενη μέρα Τρίτη 24/7. 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.