Ποιοι είμαστε
Αρχική SOS από επιστήμονες διότι πλησιάζουμε στο τέλος της ανθρωπότητας;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

SOS από επιστήμονες διότι πλησιάζουμε στο τέλος της ανθρωπότητας;

18 Αυγ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα που επικαλούνται άρθρο του Politico, επιστήμονες είπαν πως πλησιάζουμε στο τέλος της ανθρωπότητας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής;

ΥΠΕΡΒΟΛΗ – CLICKBAIT

Στο newsbomb.gr (αρχική πηγή), freepen.gr κτλ, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Τα ελληνικά δημοσιεύματα, στηρίζονται σε άρθρο του καθηγητή Stefan Rahmstorf που δημοσιεύτηκε στις 16/8 στο Politico, με τίτλο “Εξήγηση του ανωμάλου καιρού της Ευρώπης”.

Σε αυτό, ο καθηγητής Rahmstorf προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αύξηση της θερμοκρασίας και τον επηρεασμό των ανέμων και των ωκεάνιων ρευμάτων.

Ο εν λόγω επιστήμονας, αν και κρούει το κώδωνα του κινδύνου, σε κανένα σημείο της ανάλυσής του δεν αναφέρει πως “πλησιάζει το τέλος της ανθρωπότητας”, ούτε απευθύνει “δραματική προειδοποίηση για την Ελλάδα.”

Με λίγα λόγια, οι “επιστήμονες” που αναφέρουν τα ελληνικά άρθρα, είναι στη προκειμένη περίπτωση και με βάση τη πηγή που επικαλούνται, ένας επιστήμονας, ο καθηγητής Rahmstorf. Σε κανένα σημείο δεν μιλάει για το επικείμενο “τέλος της ανθρωπότητας”, ούτε απευθύνει “προειδοποίηση για την Ελλάδα”, αλλά την αναφέρει ως παράδειγμα χώρας που βιώνει ήδη τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Αν και η κλιματική αλλαγή είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για την ανθρωπότητα, ο συντάκτης του ελληνικού άρθρου διαστρέβλωσε το τίτλο για να αποκομίσει περισσότερα κλικς.

Fact-check for the sake of Democracy