Ποιοι είμαστε
Αρχική Το “νέο μαχητικό του Ιράν” και η εκτεταμένη παραπληροφόρηση από ελληνικά ΜΜΕΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το “νέο μαχητικό του Ιράν” και η εκτεταμένη παραπληροφόρηση από ελληνικά ΜΜΕ

21 Αυγ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Η περίπτωση που θα εξετάσουμε σήμερα, θα μας επιτρέψει να δούμε πως μια πληροφορία διαστρεβλώνεται ακόμη και από “αξιόπιστα” ΜΜΕ και κατόπιν διαχέεται στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιευματα, το Ιράν παρουσίασε ένα “υπερσύγχρονο, εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής” μαχητικό αεροσκάφος.

Aς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Σήμερα έγινε γνωστό ότι το Ιράν παρουσίασε ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος με την ονομασία «Kowsar», το οποίο σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, είναι ένα υπερσύγχρονο μαχητικό που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο Ιράν.

Λίγη ώρα αργότερα, είδαμε το πρώτο ανακριβές δημοσίευμα στο αγγλόφωνο και κατόπιν στο ελληνόφωνο Sputnik.

Το άρθρο αναπαράχθηκε και από το pronews.gr.

Το εικονιζόμενο ωστόσο αεροσκάφος, δεν είναι το “νέο μαχητικό” του Ιράν, αλλά το εκπαιδευτικό Kowsar 88, που παρουσιάστηκε στη περσινή MAKS. Η ομοιότητα των ονομάτων των 2 αεροσκαφών, προφανώς μπέρδεψε τους αρθρογράφους.

Παρόλα αυτά, εικόνα λάθους αεροσκάφους είδαμε και στα tanea.gr, όπου πάλι μπέρδεψαν το περσινό με το φετινό αεροσκάφος.

Όλα τα ανωτέρω δημοσιεύματα, αναφέρουν πως το αεροσκάφος είναι εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής, κάτι που όπως θα δούμε πιο κάτω, ισχύει εν μέρει.

Μετά τη λάθος φωτογραφία, σειρά έχει το λάθος όνομα

Όπως μετέδωσαν το onalert.gr, το newsit.gr, pentapostagma κτλ, το όνομα του νέου αεροσκάφους είναι  F-313 “Kowsar” (Qaher 313).

Στη πραγματικότητα, το νέο αεροσκάφος λέγεται σκέτο “Kowsar” και δεν πρέπει να συγχέεται με το “stealth” Qaher 313 ή F-313. Οι Ιρανοί το παρουσίασαν προπαγανδιστικά πέρυσι σαν ένα υπερ-μαχητικό ικανό να κατατροπώσει το σύνολο των αντιπάλων του, ενώ του χρεώνουν και ικανότητα stealth. Κανείς όμως δεν παίρνει πολύ στα σοβαρά την όλη ιστορία, καθώς η χώρα δεν έχει την τεχνολογία για την ανάπτυξη ενός τέτοιου μαχητικού, ενώ θεωρείται πως εξοπλίζεται με κινητήρες από F-5. Το εν λόγο αεροσκάφος, δεν έχει πετάξει μέχρι σήμερα.

Απόσπασμα σχετικού άρθρου από το περιοδικό Πτήση & Διάστημα

Το “υπερσύγχρονο” μαχητικό

Εκεί όμως που η υπερβολή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ήταν σε δημοσίευμα του documento.gr, όπου διαβάσαμε για το “νέο υπερσύγχρονο πολεμικό αεροσκάφος που κατασκευάζει η Τεχεράνη”.

Το Kowsar όμως, δεν είναι ούτε “υπερσύγχρονο”, ούτε ιρανικής σχεδίασης, αφού βασίζεται στο αμερικανικό F-5 που πρωτοπέταξε το 1959. Επιπλέον, όπως διαβάζουμε στη Πτήση & Διάστημα, το Kowsar, δεν είναι το πρώτο «εγχώριας κατασκευής και σχεδίασης μαχητικό», αφού έχουν προηγηθεί το Azarakhsh το 1997 και το Saeqeh του 2007, που επίσης είναι αντίγραφα του αμερικανικού F-5 με μικρές τροποποιήσεις. Και τότε, οι Ιρανοί έκαναν λόγο για εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής αεροσκάφη (δείτε εδώ και εδώ).

Το αεροσκάφος που σήμερα παρουσιάστηκε ως “εγχώριας κατασκευής και σχεδίασης – υπερσύγχρονο”, είναι στη πραγματικότητα ένα ανακατασκευασμένο αμερικανικό F-5F, ηλικίας 42 ετών.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1031865809138864128

Οι παρακάτω εικόνες είναι ενδεικτικές των ομοιοτήτων των “νέων” ιρανικών αεροσκαφών, με το αμερικάνικο F-5.

Αμερικανικής κατασκευής F-5 με ελληνικά εθνόσημα (πρώτη πτήση 1959)

Ιρανικό Azarakhsh, πρώτη πτήση 1997

Ιρανικό Saeqeh, πρώτη πτήση 2007

Ιρανικό Kowsar, πρώτη πτήση 2018

Σύνοψη

Η είδηση πως το Ιράν δοκίμασε ένα αεροσκάφος σήμερα είναι αληθινή, ωστόσο τόσο οι εικόνες που συνόδεψαν πολλά δημοσιεύματα, το όνομά του, καθώς και ο ισχυρισμός πως είναι “υπερσύγχρονο”, δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα.

Fact-check for the sake of Democracy