Ποιοι είμαστε
Αρχική Γκρεμίστηκε εκκλησία στον Βοτανικό για να χτιστεί τέμενος;FAKE NEWS

Γκρεμίστηκε εκκλησία στον Βοτανικό για να χτιστεί τέμενος;

31 Αυγ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως γκρέμισαν τον ιερό ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας μέσα στον χώρο του Βοτανικού, επί της Ιεράς Οδού 114 για να γίνει το Τζαμί;

ΨΕΥΔΕΣ – CLICKBAIT

Στο stoxos.gr, pentapostagma.gr, tilestwra.comvoicenews.gr, triklopodia.gr, xryshaygh.gr, fanaripress.gr, el.gr και πολλά ακόμη διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Αναζητώντας την διεύθυνση “Ιερά Οδός 144” στο Google Street View, διαπιστώσαμε πως η “εκκλησία” βρίσκεται σε ένα παλιό εγκαταλειμμένο χώρο.

Η υπόθεση της “εκκλησίας” όμως δεν τελειώνει εδώ. Απ’ ότι φαίνεται, μια παραχριστιανική -μη αναγνωρισμένη- ομάδα, αποφάσισε αυθαίρετα να κηρύξει ένα μέρος του χώρου ως “εκκλησία”.

Λίγο αργότερα η “εκκλησία” μεταφέρθηκε σε ένα μισοκατεστραμμένο ακατάλληλο κτήριο.


Στο προφίλ του (αυτοαποκαλούμενου) Επισκόπου Πριγκηποννήσων Λουκά στο Facebook, μαθαίνουμε πως η “εκκλησία” δημιουργήθηκε από τον ίδιο (και συνεργάτες του), πριν από δυο χρόνια, πιθανότατα για να δημιουργηθεί κώλυμα στην (μελλοντική) ανέγερση τζαμιού.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως ο “Επίσκοπος Λουκάς”, δεν ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος, ή σε κάποιο άλλο αναγνωρισμένο δόγμα, ετερόδοξο ή ομόδοξο.

Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το άτομό του, διαπιστώσαμε πως ο τίτλος του δεν είναι επίσημος, αλλά του έχει αποδοθεί από τον αυτοαποκαλούμενο «Αρχιεπίσκοπο Ευρώπης και Ωκεανίας Ιλαρίων», ο οποίος πριν δυο χρόνια, είχε προκαλέσει σκάνδαλο με τα καμώματά του.

Ο «Ιλαρίων» (κατά κόσμον Θωμάς Κονσολάκης), που κατάγεται από την Κρήτη, δηλώνει ως έδρα του το «ησυχαστήριο Παναγία Θεραπεύτρια» στη Νέα Μάκρη Αττικής, και αυτοσυστήνεται ως μητροπολίτης της ανύπαρκτης «ελληνορωσικής μητροπολιτικής συνόδου».

Ο “Επίσκοπος Λουκάς”, προβαίνει κατά καιρούς σε εξωφρενικούς ισχυρισμούς και ένα παράδειγμα μπορείτε να δείτε εδώ.

Επικοινωνήσαμε με τη δικηγόρο Αικατερίνη Παντελίδου, που έχει αναλάβει την υπόθεση “αναγνώρισης” της “εκκλησίας” από την Ελληνική Δικαιοσύνη και παραδέχτηκε πως το κτίσμα ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά μας τόνισε πως η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει και εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας η υπ’ αριθμόν Ε2011/2017 αίτηση ακυρώσεως (του γκρεμίσματος) 150 ατόμων σχετικώς με τον Ναόν της Αγίας Τριάδος – Παναγίας Ελευθερώτριας.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών “Προς ενημέρωση του ποιμνίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σημειώνεται ότι δεν υφίσταται Ιερός Ναός επ’ ονόματι “Αγίας Τριάδος και Παναγίας Ελευθερώτριας”, ο οποίος υπάγεται στη δικαιοδοσία είτε της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή νομικού προσώπου Αυτής, είτε της Εκκλησίας της Ελλάδος ή νομικού προσώπου Αυτής. Σε κάθε περίπτωση για οποιαδήποτε κατασκευή υφίσταται σε στρατιωτική έκταση αρμόδια είναι, σύμφωνα με το Νόμο, η αντίστοιχη στρατιωτική υπηρεσία.

Το συμπέρασμα από όλα τα ανωτέρω είναι πως στην Ιερά Οδό 114, ουδέποτε υπήρξε επίσημος ναός, παρά μόνο ο ισχυρισμός μιας ομάδας ανθρώπων (στην οποία έχουν παρεισφρήσει και παραχριστιανικά στοιχεία) ότι χρησιμοποιεί ένα εγκαταλειμμένο μισοκατεστραμμένο κτίσμα που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ως χώρο λατρείας.

Fact-check for the sake of Democracy