Ποιοι είμαστε
Αρχική Hoax ο ισχυρισμός ότι τουρίστας κατέγραψε «στημένο πνιγμό λαθροεισβολέων»HOAXES

Hoax ο ισχυρισμός ότι τουρίστας κατέγραψε «στημένο πνιγμό λαθροεισβολέων»

31 Αυγ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Μετά το άρθρο μας που κατέρριπτε τον ισχυρισμό ότι “Τσέχος τουρίστας κατέγραψε τη προπαγάνδα των στημένων πνιγμών από ΜΚΟ του Σόρος”, επανερχόμαστε στο θέμα με νέα στοιχεία που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει.

Αρχικά ας θυμηθούμε τον ισχυρισμό που έγινε viral όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη μέσω βίντεο και δημοσιευμάτων σε ξενοφοβικές ιστοσελίδες και μπλογκς.

Στο αρχικό μας άρθρο είχαμε καταρρίψει τον ισχυρισμό, βασισμένοι σε εμπεριστατωμένη έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), την οποία πολλοί αμφισβήτησαν και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να επανέλθουμε με νέες αποδείξεις.

Απευθυνθήκαμε στην κα Ελένη Βλάση που σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Η Γη της Πονεμένης Παναγιάς” από τα γυρίσματα του οποίου ξεκίνησε όλη η παραφιλολογία, όταν κάποιοι τουρίστες τράβηξαν ερασιτεχνικά πλάνα με ανθρώπους που βρίσκονταν στη θάλασσα και ισχυρίστηκαν πως επρόκειτο για “σκηνοθετημένο πνιγμό μεταναστών”.

Η κα Βλάση μας παρείχε την περίληψη και εικόνες τόσο από τα γυρίσματα, όσο και από την προβολή του στο Φεστιβάλ της Ιεράπετρας.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις μνήμες της τραγικής εποχής του ξεριζωμού ,από τις χαμένες Πατρίδες της Μικράς Ασίας και τη συμφορά της προσφυγιάς στη Μητέρα Πατρίδα .Οι πρόσφυγες ξεπέρασαν τη σκληρή τους μοίρα και ρίζωσαν. Έφεραν μαζί τους τις θύμισες από τη γη που έχασαν ,τις χιλιόχρονες ρίζες τους, που κομματιάστηκαν από τις Πονεμένες Παναγιές, που πήραν η άφησαν πίσω, στις Αλησμόνητες Πατρίδες τους.”

Στα πλάνα συμμετέχουν μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων. Το 75 λεπτών ντοκιμαντέρ δεν προβάλλεται μέσω διαδικτύου διότι συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ και κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Κυκλοφορεί όμως το παρακάτω τρέιλερ.

Προς αποφυγή “παρανοήσεων”, συγκρίναμε screenshots από το ντοκιμαντέρ της κας Βλάση με το βίντεο που υποτίθεται ότι απεικονίζει “εικονικό πνιγμό μεταναστών”. Είναι προφανές πως απεικονίζονται τα ίδια άτομα που συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ “Η Γη της Πονεμένης Παναγιάς”.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως “Τσέχος τουρίστας κατέγραψε τη προπαγάνδα των στημένων πνιγμών από ΜΚΟ του Σόρος”, καταρρίπτεται.


Ευχαριστούμε την κα Ελένη Βλάση καθώς και τη γραμματέα του Φεστιβάλ Ιεράπετρας κα Κούλλα Σπύρου για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρείχαν.

Fact-check for the sake of Democracy